Sałatka z małymi kawałami filetu z indyka, chrupiącym mixem sałat, dojrzałymi pomidorami, ogórkiem, rzodkiewką, a całość polana szybkim dipem koperkowym. Składniki: 350 g filetu z indyka, 100 g mixu sałat, 2 większe pomidory, 2 ogórki gruntowe, 10 sztuk dużych rzodkiewek, 150 ml jogurtu greckiego, mały ząbek czosnku, pół pęczku dużego koperku, sól, pieprz, szczypta przyprawy do kurczaka złocistego łyżka(...)małe kawałki, wrzucamy na rozgrzaną patelnię wraz z oliwą, dodajemy szczyptę soli, przyprawy do kurczaka oraz pieprz. Smażymy na lekko rumiano. Pomidory kroimy w na kawałki, rzodkiewkę oraz ogórka (którego wcześniej możemy obrać ze skóry) w cienkie plastry. Do jogurtu dodajemy dużą szczyptę soli, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek - mieszamy. Mix sałat mieszamy razem z pozostałymi warzywami, dodajemy usmażony
Lena GotujeSkłada się z kilku prostych i ogólnodostępnych składników, a jej dopełnieniem jest wyjątkowy, pyszny sos. Polecam! Składniki: 0,5kg młodych ziemniaków – najlepiej małych 4-5 ogórków małosolnych lub kiszonych 1 czerwona cebula 1 pęczek rzodkiewek 1 pęczek szczypiorku sól, pieprz Sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 łyżki miodu 2 łyżeczki musztardy 1 przeciśnięty(...)Ziemniaki dokładnie szorujemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Malutkie ziemniaki gotujemy w całości, a większe przekrojone na połówki lub ćwiartki *** *** Ugotowane ziemniaki odcedzamy i studzimy *** *** Ogórki kroimy w średniej wielkości kostkę *** *** Cebulę kroimy w półplasterki *** *** Rzodkiewki kroimy na cienkie plasterki *** *** Szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski *** *** W osobnej miseczce mieszamy ze sobą składniki sosu: majonez
Blog z Apetytempieczone lub nawet grilowane. Składniki: Placki tortilli Mięso z kurczaka – smażone, pieczone lub gotowane Serek kanapkowy typu Almette Sałata lodowa Suszone pomidory z zalewy olejowej Ogórki konserwowe Papryka czerwona Czerwona cebula *** Mięso z kurczaka szarpiemy widelcem na małe kawałki *** *** Placek tortilli smarujemy warstwą serka śmietankowego – około 2 łyżki serka na jeden placek(...)pokrojoną sałatę *** *** Następnie wykładamy warstwę mięsa *** *** Na mięsie układamy pokrojone w paseczki suszone pomidory – około 2-3 plastry pomidora na jedną tortillę *** *** Następnie wykładamy pokrojone w paseczki ogórki, paprykę i cebulę *** *** Tortilki ciasno zwijamy i owijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę *** *** Po tym czasie kroimy tortillę po skosie na około
Blog z Apetytemchudego boczku surowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 15 dkg pieczarek 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina (ewentualnie półwytrawnego) 1 szklanka bulionu lub wody 1 czerwona papryka 2 kiszone ogórki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka ostrej musztardy Przypraw: sól, pieprz, cukier, słodka papryka, 2 kulki ziela angielskiego, liść laurowy 1 łyżka masła klarowanego do smażenia 1 łyżka mąki(...)ogniu przez 1-2 minuty *** *** Wlewamy bulion, zagotowujemy i zmniejszamy moc palnika do minimum. Potrawę dusimy na niewielkim ogniu pod przykryciem około 1 godzinę. Następnie dodajemy pokrojone w paseczki ogórki kiszone oraz paprykę *** *** Całość gotujemy jeszcze około 30 minut do momentu, aż mięso całkowicie zmięknie. Po tym czasie do powstałego sosu dodajemy koncentrat pomidorowy oraz musztardę, mieszamy *** *** Sos zaciągamy
Blog z Apetytemcałość doprawiłam suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. składniki: ok 300 g makaronu, u mnie kolorowe świderki 500 g piersi z kurczaka 250 g rzodkiewek 2 średnie długie ogórki 2 garście rukoli 200 g mozzerelli małe kulki przyprawa gyros suszone pomidory z czosnkiem i bazylią olej z suszonych pomidorów Makaron ugotować, dobrze osączyć, delikatnie skropić olejem i wystudzić. Pierś(...)kurczaka pokroić w średnią kostkę. Przyprawić solidnie przyprawą gyros i usmażyć na odrobinie oleju, wystudzić. Rzodkiewki pokroić w plasterki lub w kostkę w zależności od wielkości. Ogórki obrać i pokroić w małą kostkę. Małe kulki mozzarelli osączyć z zalewy i przekroić na pół. Wszystkie przygotowane składniki przełożyć do miski i dokładnie wymieszać. Skropić olejem, doprawić do smaku suszonymi pomidorami
Monia miesza i gotujegrillu jako dodatek. Składniki: pół główki młodej kapusty, 100 g szpinaku baby, 2 małe czerwone cebule, żółta papryka, czerwona papryka, 10 sztuki rzodkiewek, 2 duże pomidory, 3-4 ogórki gruntowe, serek sałatkowy, sól, pieprz, 2 łyżki oleju Przygotowanie: Kapustę szatkujemy, dodajemy szpinak, pokrojone w cienkie plastry rzodkiewki i ograne ogórki, pomidora w większą kostkę, papryki w mniejszą kostkę
Lena Gotujemożemy podać jako dodatek do obiadu, do grilla albo na przykład do hot-dogów czy burgerów. Polecam! Składniki: 2 młode kapusty 1 czerwona papryka 3 marchewki 4 ogórki gruntowe 2 czerwone cebule pęczek koperku Zalewa: 1 litr wody 1 i 1/4 szklanki cukru 4 łyżki soli 3/4 szklanki octu ok 10 kulek pieprzu ok 5 ziaren ziela(...)angielskiego 4 liście laurowe *** Kapustę szatkujemy *** *** Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Ogórki obieramy i kroimy w cienkie plastry *** *** Cebulę kroimy w piórka *** *** Paprykę kroimy w paseczki *** *** Koperek drobno siekamy *** *** Warzywa umieszczamy w dużej misce i dokładnie mieszamy *** *** Składniki na zalewę umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści, cały
Blog z ApetytemSzybka i smaczna sałatka z pieczarkami, jajkiem oraz świeżym ogórkiem, natką pietruszki i szczypiorkiem, które nadają jej świeżości. Składniki: 250g pieczarek, 2 jajka, 2 małe ogórki gruntowe, łyżka posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, sól, pieprz, łyżka majonezu Przygotowanie: Pieczarki oczyszczamy, gotujemy w osolonej wodzie przez około 30 minut. Następnie odcedzamy, kroimy w kostkę wraz z jajkiem oraz(...)obranym ogórkiem gruntowym. Dodajemy natkę pietruszki, szczypiorek, majonez, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem
Lena GotujeSurówka z kapusty pekińskiej. Surówka z kapusty pekińskiej przepis Do przygotowania surówki z kapusty pekińskiej potrzebujemy tylko kilku składników, takich jak jedna średnia główka kapusty pekińskiej, ogórek, kukurydza, marchewka, cebula oraz sos majonezowo-jogurtowy. Wszystkie składniki należy pokroić lub zetrzeć, a następnie dokładnie wymieszać z sosem. Surówka jest gotowa w kilka minut! Składniki potrzebne do przygotowania surówki(...)kapusty pekińskiej: 1 średnia główka kapusty pekińskiej 1 cebula 1 marchewka 1 mała puszka kukurydzy 1 ogórek sałatkowy 2-3 łyżki posiekanego koperku Sos majonezowo-jogurtowy 1/2 szklanki gęstego jogurtu greckiego (lub gęstej śmietany) 2 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej Krok 1. Kapustę pekińską umyć i osuszyć. Liście pokroić w paseczki. Cebulę
Moja Książka Kucharskazaskoczą i zadowolą nawet najbardziej wybredne podniebienia. Przedstawione tu propozycje będą zarówno klasyczne, jak i bardziej nowatorskie, a także sprawdzą się w różnych sytuacjach. Sałatka klasyczna z pomidorami i ogórkiem Klasyczna sałatka z pomidorami i ogórkiem to proste, ale jednocześnie smaczne danie, które sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub jako przekąska. Najważniejszymi składnikami są oczywiście świeże pomidory i chrupiący(...)ogórek. Warto zadbać o to, aby składniki były jak najlepszej jakości, gdyż to właśnie one w dużej mierze decydują o smaku sałatki. Składniki: świeże pomidory ogórek cebula sól, pieprz oliwa z oliwek ocet balsamiczny Sałatka grecka z pomidorami Sałatka grecka z pomidorami to propozycja dla osób, które cenią sobie smak kuchni śródziemnomorskiej. Wyróżnia się wyrazistymi smakami, które zawdzięcza dodatkowi takim
Marcepanowa kuchniaskładniki warto użyć? Sezonowe warzywa i owoce to idealne składniki do sałatek na majówkę. Wśród sezonowych warzyw warto wykorzystać młode ziemniaki, kalafiora, botwinkę, sałatę, rukolę, jarmuż, szpinak, cukinię, rzodkiewkę, ogórki, pory i szparagi. Do sałatki na majówkę warto również dodać sezonowe owoce, takie jak truskawki i rabarbar . Owoce te nadadzą sałatce smaku i połączą się doskonale z innymi składnikami(...)sezonowe warzywo, które dostępne jest od maja do czerwca. Ma charakterystyczny, pikantny smak i chrupiącą strukturę. Rzodkiewki świetnie nadają się do sałatek, ponieważ dodają im ostrości i orzeźwienia. Ogórek – to warzywo, które jest dostępne przez całe lato, ale w majówce można znaleźć pierwsze sezonowe odmiany. Ogórki mają soczystą, chrupiącą konsystencję i orzeźwiający smak. Dodane do sałatki nadają
Via GustoSkładniki: 400g mięsa wołowego (polędwica), 4 łyżki oliwy z oliwek, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka sosu sojowego, 2 łyżki zimnej wody, 2 łyżeczki musztardy stołowej, 2 ogórki kiszone, 1 cebula. Mięso należy zmielić w maszynce lub drobno posiekać nożem. Do wołowiny dodajemy oliwę, sól, sos sojowy, pieprz, musztardę oraz zimną wodę. Całość mieszamy przez(...)minut. Jeśli tatar jest zbyt mało przyprawiony, dodajemy odrobinę sosu sojowego i pieprzu. Dzięki wodzie tatar będzie delikatniejszy, oliwa natomiast zapobiega ściemnianiu się mięsa. Cebulę oraz ogórki drobno siekamy w kosteczkę. Z mięsa uformować dwie kule, spłaszczyć i ponacinać nożem. Po bokach ułożyć cebulkę i ogórek
Słodki Zakątekpush({}); Drukuj Pasta z tuńczyka i jajek Składniki 3 jajka ugotowane na twardo 1 puszka z tuńczyka w sosie własnym osączony z zalewy 2 ogórki konserwowe lub kiszone 1 łyżeczka ulubionej musztardy 1-2 łyżki majonezu 3 łyżki koperku drobno posiekany 3 łyżki szczypiorku(...)drobno posiekany sól, pieprz do smaku Instrukcje Tuńczyka osączamy z zalewy i rozdrabniamy widelcem. Przekładamy do miski. Dodajemy ugotowane na twardo jajka, obrane i starte na tarce. Ogórka ścieramy na tarce. Dodajemy posiekany szczypiorek oraz koperek drobno posiekany. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy majonez i musztardę. Dokładnie mieszamy. Artykuł Pasta z tuńczyka i jajek. pochodzi z serwisu
To co lubię - gotuję i polecamsmakuje, ale też pięknie wygląda. Dlatego świetnie sprawdza się na specjalne okazje. Przepis na sałatkę warstwową łabędzi puch Składniki: 10 jajek, 400 gramów ziemniaków , pół małej cebuli, 3-4 ogórki kiszone, 150 gramów sera żółtego, 200 gramów szynki wędzonej w plasterkach, 1/3 średniej główki kapusty pekińskiej, majonez, łyżeczka tartego chrzanu, 2-3 łyżki mleka, sól, pieprz. Jak zrobić sałatkę(...)staraj się nie dociskać każdej z układanych warstw, aby pozostawić pomiędzy składnikami jak najwięcej powietrza. Dzięki temu sałatka zachowa puszystość. Kolejna warstwa to bardzo drobno posiekana cebula, następnie starte ogórki, starty ser, szynka pokrojona w cieniutkie plasterki, pokruszone żółtka, bardzo cienko pokrojona kapusta (połowa), starte białka (połowa) – każdą warstwę posmaruj cienko majonezem, oprósz solą i pieprzem. Ostatnią warstwę
Kulinarna Polskasałatki na kolację, czy sałatki na święta. około 400-450 g szynki (u mnie częściowo szynka konserwowa, a częściowo polędwica wieprzowa) 1 czerwona cebula 5-6 jajek 7-8 ogórków konserwowych 2/3 małego słoika papryki konserwowej, najlepiej bez skórki (fajna jest piquillo z Lidla) 1 mała puszka kukurydzy około 100 g żółtego sera/oscypka/rolady ustrzyckiej Sos: 1 łyżka musztardy sarepskiej(...)musztardę, cukier, ocet oraz mieloną paprykę i sól. Całość doprowadzamy do wrzenia. Studzimy. Łączymy z majonezem. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy, kroimy w kostkę. Szynkę, ser, cebulę, ogórki i paprykę kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę osączamy z zalewy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w większej misce (Uwaga! ja nie dodaję całego sosu, wolę jak jest go nieco
Smaki Na Talerzu