zaczyna mi się to podobać... To był mój pierwszy raz z Frisco, ale na pewno nie ostatni. Sałatka ziemniaczana z kukurydza i ogórkiem Czas przygotowania: 2 0 minut Składniki: 1 puszka konserwowej kukurydzy 4 ogórki kiszone 3 jajka na twardo 4 spore ugotowane ziemniaki 3 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego sok z 1/2 cytryna sól pieprz Wykonie(...)Jajka i ziemniaki obieramy. Ogórki, ziemniaki i jajka kroimy w kostkę, wkładamy do miski. Dodajemy kukurydzę, majonez, jogurt, sok z cytryny i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy
Kulinarne przygody GatityDoskonała do mięs i kiełbasek, np. z grilla. U mnie jako dodatek do białej kiełbaski w cieście, duet doskonały. 1 kg ziemniaków sałatkowych KLIK 70 dag kiszonych ogórków 3 czerwone cebule puszka groszku konserwowego, ( 400 g ) majonez KLIK musztarda KLIK sól i pieprz Ziemniaki myję i gotuję w osolonej wodzie al dente. Po ugotowaniu studzę(...)obieram i kroję w dużą kostkę. Ogórki i cebule, kroję drobniutko. *do krojenia polecam nożyki Victorinox, które kupicie w sklepie OSTRY - polecam! Warzywa przekładam do miski, przyprawiam, dodaję majonez i musztardę ( ilość wg własnego smaku). Sałatkę mieszam delikatnie, najlepiej ręką. Odstawiam do lodówki, aby się „przegryzła” *Najlepsza na drugi dzień
Takie tam pichcenieSEROWA. Składniki: po 120 g żółtego sera o różnych smakach np.ementaler, gouda, królewski, morski itp. 2 jajka ugotowane na twardo 1 czerwona cebula 3 ogórki konserwowe 120 g małych pomidorków 2 łyżki posiekanego koperku 2 czubate łyżki majonezu 2 czubate łyżki śmietany 12% sól pieprz czarny pieprz ziołowy(...)Sposób przyrządzania: Sery pokroić w cieniutkie słupki. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę i osączyć na sicie. Cebulę czerwoną obrać i pokroić w piórka. Ugotowane jajka pokroić w dużą kostkę. Pomidorki pokroić na ćwiartki. Wszystkie składniki połączyć z majonezem i śmietaną, dodać posiekany koperek oraz doprawić do smaku solą (nie za dużo, ponieważ
Zakątek rozkoszy kulinarnychroladki. W mięsko zawinęłam warzywka z własnych przetworów - kiszone ogórki oraz paprykę konserwową. Roladki podałam z kluskami śląskimi i buraczkami . składniki: ok 1 kg karkówki 2-3 kiszone ogórki 4-5 kawałków papryki konserwowej musztarda sarepska lub delikatesowa 3/4 l gorącej wody sól,pieprz 2 listki laurowe olej do smażenia 3 łyżki mąki pszennej Karkówkę pokroić w grubsze(...)plastry, u mnie z kg wyszło siedem plastrów. Następnie karkówkę rozbić cienko tłuczkiem. Ogórki kiszone i paprykę pokroić w paski. Na desce ułożyć rozbity plaster karkówki i posmarować grubo musztardą ok 1 łyżki. Następnie przy dolnym brzegu ułożyć po 3-4 paseczki pokrojonych warzyw i zwinąć w roladkę. W ten sposób przygotować wszystkie roladki. Gotowe roladki spiąć wykałaczkami
Monia miesza i gotujepogodę. Rozgrzewająca i bajecznie prosta w przygotowaniu. Składniki: 6-7 ogórków kiszonych (nie kwaszonych!) 1 pietruszka 1-2 marchewki 1 mały kawałek selera 1 por lub cebula 2-3 ząbki(...)czosnku 3 łyżki masła 3 łyżki oliwy 4-5 ziemniaków 70-100 g suchego białego ryżu 3 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego lubczyk pierz, sól Zetrzyj na tarce ogórki kiszone. Obierz warzywa i również zetrzyj na tarce lub posiekaj drobno w blenderze. W dużym garnku rozgrzej masło i oliwę i podsmaż najpierw ogórki, potem dorzuć pozostałe warzywa
Qlinarnie i Qlinarniezioła prowansalskie, oliwa do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Pieczarki kroję w plasterki. Cebulę kroję w kostkę. Pieczarki razem z cebulą smażę około 10 minut na oliwie. Oprószam solą i pieprzem. Ogórki kroję w plasterki, szynkę w kostkę, a paprykę w paski. Ser żółty ścieram na tarce o dużych otworach. 2. Z bułek odkrawam wierzchołki. Wydrążam wnętrze bułek. Wgłębienia w bułkach(...)wypełniam podsmażonymi pieczarkami, papryką, ogórkami i szynką. Oprószam solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Wierzch bułeczek posypuję żółtym serem. Bułki układam na blaszce i zapiekam około 20 minut w temperaturze 170 stopni
Tradycyjna kuchnia KasiSkładniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 1 puszka kukurydzy 4 ogórki kiszone pęczek natki pietruszki 2 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Wykonanie: Kaszę wsypujemy na sitko, przepłukujemy pod bieżącą wodą, następnie przepłukujemy wrzącą wodą. Opłukaną kaszę wsypujemy do rondla, zalewamy(...)dwiema szklankami wrzącej wody, dodajemy szczyptę soli, gotujemy pod przykryciem około 20 minut, aż kasza będzie miękka. Odstawiamy do przestygnięcia. Paprykę myjemy, kroimy w kostkę oraz obraną cebulę i ogórki. Do miski wsypujemy kaszę dodajemy pokrojoną paprykę,cebulę, ogórki, odcedzoną i przepłukaną kukurydzę, posiekaną drobniutko natkę pietruszki, przyprawiamy solą, pieprzem oraz majonezem, dokładnie mieszamy, Sałatkę dekorujemy kilkoma ziarnkami
kgwjanczewoZnakomita i szybka surówka z Ogórków konserwowych, czerwonej cebuli i chilli. Często podaję ją do mięsa lub ryby na obiad. SKŁADNIKI: 6 ogórków konserwowych 1/2 czerwonej cebuli 1/2 papryczki chilli 1/2 oliwy z oliwek sól ja używam himalajską pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ogórki kroję na cienkie plasterki. Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę
Gotowanie Patkiosoby która by nie znała tej sałatki, ale może się mylę?! Oto moja wersja! Składniki; 3 ziemniaki pół selera 6 marchewek 3 pietruszki 1 jabłko 4 jajka 3 ogórki kiszone puszka groszku konserwowego 1 mała cebula sól, pieprz majonez Przygotowanie(...)Warzywa obieramy i gotujemy do miękkości. Jajka gotujemy na twardo. Kiedy warzywa są miękkie i przestygły kroimy w drobną kostkę. Tak samo postępujemy z cebulą, jabłkiem, jajkami a także ogórkami. Ogórki jednak przed wrzuceniem do warzyw trzeba odcisnąć z nadmiaru soku. Groszek odcedzamy i dodajemy do warzyw. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem a na końcu mieszamy delikatnie
Radość kipiąca uśmiechem.mielona sól świeżo mielony pieprz, liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego Karkówkę rozbijamy tłuczkiem na cienkie płaty. Oprószamy je z obu stron świeżo mielonym pieprzem oraz świeżo mieloną solą. Ogórki tniemy na ćwiartki. Cebule obieramy i kroimy na plastry. Chleb kroimy w paski, podobnie robimy z boczkiem. Na każdym płacie karkówki przy jednym (węższym końcu) układamy po kawałku chleba(...)boczku, 2 kawałkach ogórka i cebuli. Karkówkę zawijamy w rulonik i związujemy nitką. Rozgrzewamy brytfankę z odrobiną oleju. Obsmażamy zrazy układając je złączeniem do dołu. Wówczas rolady nie rozpadną się. Kiedy obsmażymy na złoty kolor wszystkie zrazy z każdej strony układamy je w brytfance i zalewamy ciepłym bulionem. Dorzucamy liść laurowy oraz kilka ziarenek ziela angielskiego. Czekamy aż zacznie wrzeć
Kolizje Smakówszynki konserwowej kukurydza konserwowa 6 ogórków konserwowych słoik selera konserwowego słoik papryki konserwowej puszka ananasa majonez szczypiorek Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę. Szynkę konserwową, ogórki, paprykę i ananasa - także kroimy w kosteczkę. Pamiętajmy aby wszystkie składniki dobrze odsączyć z zalew - nie chcemy przecież mieć wodnistej sałatki :) Przygotowujemy przezroczystą miskę i zaczynamy układać sałatkę(...)jajka na samo dno Jajka smarujemy warstwą majonezu, a na niego układamy szynkę Następnie kładziemy równa warstwę selera konserwowego.... ... warstwę kukurydzy, na którą ponownie rozprowadzamy warstwę majonezu... kolejna warstwa - ogórki konserwowe... ... oraz róznokolorowa paryka konserwowa Następnie układamy warstwę ananasa a na koniec smarujemy ostatnią warstwą majonezu, posypujemy pozostałymi dwoma jajkami oraz posiekanym szczypiorkiem Smacznego
Taste Therapyciepło? :D Składnik: - 4 bułki do hot dogów, - 4 parówki sojowe (użyłam wędzonych), - 2 duże listki sałaty lodowej, - 4 plastry zielonego ogórka (trochę krótszych od bułek), - 8 plastrów ogórka konserwowego lub kanapkowego (np. takich ) - pół dużej cebuli, - majonez sojowy, - keczup, - musztarda. Wykonanie: Zamiast bułek do hot dogów można użyć bagietki (pamiętajcie o sprawdzeniu składów), jeśli kupujecie bułki to do tych(...)wodzie (pamiętajcie, że w piekarniku będzie dłużej). Bułkę smarujemy w środku po obu stronach musztardą, układamy na niej połowę liścia sałaty (można też cały) po obu stronach układamy plastry ogórków, smarujemy je majonezem, kładziemy na środku podgrzaną parówkę, pomiędzy nią a ogórkami układamy plastry cebuli, na wierzchu polewamy parówkę keczupem. Zjadamy szybko dopóki jest ciepłe :) Smacznego
Co na wege obiad?kilka ogórków konserwowych garść czarnych oliwek kilka listków sałaty wykałaczki Sposób przygotowania: Pomarańczę dokładnie myjemy, lekko ścinamy spód, żeby stała stabilnie. Ser żółty, szynkę , paprykę konserwową oraz ogórki kroimy w większą kostkę, oliwki kroimy na pół. Na wykałaczki nabijamy kolejno, koreczki z serem: po kawałku ogórka, sera żółtego, papryki czerwonej i oliwkę, koreczki z szynką: po kawałku(...)ogórka, szynki, papryki żółtej i oliwkę. Tak przygotowane koreczki wbijamy w pomarańczę, układamy na liściach sałaty
Bajeczna Kuchniakonserwowe ser żółty olej przyprawa gyros majonez keczup Sposób przygotowania: 1. Mięso pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do gyrosa i obsmażyć na oleju. 2. Paprykę pokroić w kostkę, a ogórki w plasterki lub grubszą kostkę. 3. Ryż ugotować w lekko osolonym wrzątku. 4. Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć ryżem, posmarować cieniutką warstwą majonezu i keczupu. Wyłożyć cienkie plastry żółtego sera(...)można też ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach). Wyłożyć usmażone mięso, pokrojone ogórki i paprykę. Znowu wykładamy cienką warstwę majonezu i keczupu, na wierzch wykładamy plastry sera żółtego. 5. Całość zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30 minut. Piec bez przykrycia. 6. Zapiekanka również świetnie smakuje następnego dnia po odgrzaniu. Smacznego!!! Źródło: Gotuj z Cukiereczkiem
Kuchnia domowa Anibyło wiele, dlatego sos tatarski to u nas tak naprawdę sałatka. Ogórki, grzyby i jajka powinny być pokrojone w kosteczkę, ale ponieważ szkoda mi na to czasu, ogórki i grzyby wrzucam do malaksera (osobno) dzięki czemu zamiast poświęcić temu 20 minut, robię to w 2 :) Z czasem śmietanę zastąpiłam też jogurtem naturalnym i jak dla mnie(...)wielkiej różnicy w smaku, a sałatka jest lżejsza. Poniżej przepisu wrzucam też kilka zdań z wikipedii na temat sosu tatarskiego. Składniki (orientacyjne): 1 litrowy słoik korniszonów (ogórków marynowanych w occie) 1 litrowy słoik grzybów marynowanych 6 jajek 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego sól, pieprz Jajka gotujemy i kroimy w kosteczkę. Korniszony i grzyby również drobno kroimy
Trzeci talerz