tarta - 42848 przepisów (strona:309/2857)

Kotlety jajeczne 255

zewnątrz. Polecam!     Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo 2 surowe jajka ok 10dkg żółtego sera 1 cebula 2 łyżki posiekanego szczypiorku pół czerwonej papryki 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz 1 szklanka bułki tartej do obtoczenia kotlecików masło klarowane do smażenia       *** Ugotowane jajka studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Cebulę(...)posiekanym szczypiorkiem i podsmażoną cebulą dodajemy do jajek *** *** Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach i dokładamy do miski z pozostałymi składnikami *** *** Wbijamy jajka i dodajemy łyżkę bułki tartej *** *** Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem *** *** Formujemy 6 kotlecików i obtaczamy je w bułce tartej mocno dociskając masę *** *** Kotlety w panierce układamy na talerzu

Blog z Apetytem
Klopsiki po myśliwsku 942

czerstwa kajzerka 2 ząbki czosnku 1 nieduża biała cebula 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz do smaku ostra i słodka papryka w proszku 3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia bułka tarta do obtoczenia Sos: 200 g pieczarek garść suszonych grzybów leśnych 1 większa biała cebula 2 nieduże ogórki kiszone 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy(...)przeciśnięty przez praskę czosnek i odciśniętą z wody kajzerkę. Dodać przyprawy i wyrobić na jednolitą masę. Z mięsa formować zwilżonymi dłońmi nieduże klopsy. Przełożyć je na talerz wysypany bułką tartą. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego i podsmażyć na złoty kolor z obu stron obtoczone w bułce tartej klopsy. Klopsy zdjąć z patelni. Pieczarki oczyścić, pokroić

Danka Pichci
Makaron Genovese 134

wymaga cierpliwości i odpowiedniej ilości czasu, aby sos ugotował się do perfekcji. Jak wszystkie tradycyjne przepisy, istnieje wiele wersji: można użyć wyłącznie wołowiny, można dodać i wieprzowinę. Niektórzy dodają tarty ser i jałowiec, inni wolą bez. Niezależnie od ostatecznego wyboru zapewniam, że sukces jest więcej niż gwarantowany. Jeśli chodzi o makaron to przyjęło się, że tradycyjnie używa się(...)cebuli 2 szklanki białego, wytrawnego wina pęczek pietruszki 2 liście laurowe oliwa sól i pieprz do smaku opcjonalnie: kawałek Prosciutto opcjonalnie: 2-3 jagody jałowca opcjonalnie: tarty parmezan lub pecorino do posypania Wykonanie: mięso kroimy w kawałki; seler i marchew obieramy i siekamy (mezzaluna bardzo się tu przydaje); cebulę obieramy i siekamy w dość cienkie piórka; Prosciutto

Pasta Po Polsku
Gruszkowe pesto i Czerwone Gnocchi 118

również jak zrobiłem oczywiście to pyszne danie. Składniki Pesto Orzechy włoskie prażone 150 gram Gruszka 2 sztuki Masło 35 gram Wino białe wytrawne 100 ml Parmezan 40 gram Bułka tarta prażona 30-50 gram Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Gnocchi Ziemniaki ugotowane 350-400 gram Buraki czerwone ugotowane 5-7 sztuk Jajko 1-2 sztuki(...)Przygotowanie Pesto Po pierwsze podpraż orzechy na suchej patelni, następnie przełóż na talerzyk. Po drugie rozpuść masło i wrzuć pokrojone w paski gruszki, oczywiście bez pestek, chwilę podsmaż. Po trzecie wlej wino, chwilę grzej, aż odparuje i się zredukuje. Po czwarte orzechy, gruszki z płynem, parmezan i bułkę tartą włóż do blendera i zmiksuj na jednolitą pastę

RafalCook
Chrupiące pieczarki w cieście serowym 262

pyszne chrupiące pieczarki rewelacyjnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu, lub jako samodzielna przekąska imprezowa na ciepło. Składniki 600 g średnich pieczarek 600 g sera tartego żółtego 3 płaskie łyżki mąki 3 jajka 1 łyżeczka oregano bułka tarta olej rzepakowy sól pieprz Przygotowanie Pieczarki obieram i odcinam ogonki. Do miski wbijam jajka, dodaje mąkę, ser, przyprawy(...)całość blenduje. Pieczarki maczam w cieście, posypuje bułką tartą i smażę na oleju, na patelni. Smaże na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu można jeszcze dosolić i dopieprzyć według smaku. Autor przepisu: Agnieszka Artykuł Chrupiące pieczarki w cieście serowym pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Żurek z białą kiełbasą 91

kiełbasa (surowa lub parzona) inna dowolna kiełbasa (zwyczajna, śląska, podsuszana - wedle uznania) kawałek wędzonego boczku 1 marchewka z ugotowanego wcześniej bulionu majeranek śmietanka 30% sól, pieprz suszony majeranek czosnek tarty chrzan  do podania - ser gomółka , jajka gotowane na twardo, chleb, korzeń chrzanu Sposób przygotowania: 1. Boczek pokroić w kostkę, a kiełbasy w plasterki. Na patelni rozgrzać odrobinę(...)ziele angielskie, liść laurowy. Chwilkę podgotować, po czym dodać zakwas na żurek. Zagotować, uważać, by nie wykipiał.  3. Do żurku dodać zmiażdżony ząbek czosnku, suszony majeranek, 1 łyżkę tartego chrzanu ze słoiczka. Dodać 3-4 łyżki śmietanki 30%. Doprawić solą i pieprzem.  4. Podawać z jakiem gotowanym na twardo. Podczas Świąt Wielkanocnych obowiązkowo robię gomółkę do żurku

Kuchnia domowa Ani
Pizza z boczkiem i cebulą 81

u017cd\u017cy),\r","1 \u0142y\u017ceczka soli,\r","2 \u0142y\u017cki oliwy,\r"," sos pomidorowy ,\r","mozarella posiekana na ma\u0142e kawa\u0142ki,\r","p\u00f3\u0142 szklanki tartego sera \u017c\u00f3\u0142tego,\r","12 plastr\u00f3w boczku,\r","cebula szalotka pokrojona w plasterki,\r","s\u0142odka papryka, oregano"],"name":"Pizza z boczkiem i cebul\u0105","recipeCategory":"pizze","cookTime(...)u0105.\r","Po tym czasie uformowa\u0107 ciasto na blaszkach.\r","Posmarowa\u0107 sosem pomidorowym.\r","Na wierzchu uk\u0142ada\u0107 mozarell\u0119, plasterki boczku i cebuli. Posypa\u0107 tartym serem i przyprawami.\r","Piec oko\u0142o 11 minut w 200st (funkcja: pizza) a\u017c boki i sp\u00f3d b\u0119d\u0105 zarumienione."],"recipeYield":"2 pizze","keywords":"boczek,cebula

Bardzo Gruby Smok
Jajka po polsku 85

być też majonez, czy śmietana 30% albo gęsty jogurt posiekana cebulka i szczypiorek (2-3 łyżki) posiekana natka pietruszki (1-2 łyżki) 1-2 łyżeczka chrzanu 4 łyżki bułki tartej pieprz i sól do smaku Jak przygotować Jajka po polsku : Jajka gotujemy na twardo, a następnie studzimy ( nie obieramy) i kroimy wzdłuż bardzo ostrym nożem, żeby nie uszkodzić skorupki(...)jeszcze sos jogurtowy (albo śmietanę, majonez) i tak przygotowanym farszem ostrożnie wypełniamy skorupki jajek najlepiej za pomocą małej łyżeczki. Powierzchnia farszu musi wystawać poza rant skorupki, obsypujemy farsz bułką tartą. Następnie rozgrzewamy patelnię i na oleju lub maśle obsmażamy jajka od strony farszu z bułką tartą, (kładziemy je na patelnię farszem do dołu). Smażymy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Śledzie z jajem, czyli 5 propozycji rybnych dań wielkanocnych 104

ziemniaki. Dopraw, ułóż jako warstwę, pokryj kolejną warstwą majonezu ze śmietaną. Pokrój ugotowane na twardo jajka i kiszone ogórki, ułóż jako kolejną warstwę i znów pokryj „pierzynką”. Posyp wierzch tartym żółtym serem. Gotowe! Śledź w oleju – Niezapomniana klasyka Śledź w oleju to danie, które wywodzi się z wielowiekowej polskiej tradycji i doskonale przetrwało próbę czasu. Soczyste, pełne smaku filety

Kuchnia MagdaLeny
Kurczak pod kremową pierzynką z boczkiem 114

sugeruje nazwa jest to dip na bogato, a do tego mega tuczący i uzależniający.  Ta kremowa pasta przygotowana jest na bazie serka śmietankowego z dodatkiem smażonego, chrupiącego boczku, tartego sera cheddar, świeżej papryczki chili, szczypiorku oraz uprażonych płatków migdałowych.  Smakuje faktycznie jak milion dolarów, a w połączeniu z delikatnym filetem z kurczaka komponuje się rewelacyjnie. Tak przygotowany

Kuchnia MagdaLeny
Mięsne kopczyki zapiekane w śmietanie 83

mięsa mielonego z indyka ? 1 jajko ? 1 bułka kajzerka ? 2 szalotki ? 1 ząbek czosnku ? 1 łyżka masła ? 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ? 1 łyżka tartej bułki ? sól, pieprz do smaku ? 1 szklanka śmietanki 30% ? 1 kula mozzarelli Wykonanie: ? Plastry schabu posypać solą i pieprzem. ? Szalotki i czosnek posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. ? Bułkę namoczyć w ciepłej(...)wodzie, odcisnąć i pokroić w drobną kostkę. ? Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką, cebulką, natką. Przyprawić solą i pieprzem. Jeśli masa mięsna jest za rzadka to dodać tartą bułkę. ? Naczynie do zapiekania posmarować olejem, położyć plastry schabu. ? Mięso mielone podzielić na 6 części, uformować kule i każdą położyć na plastrze schabu. ? Uformować zgrabne kopczyki i posypać je tartą

To co kocham
Czipsy parmezanowo-warzywne 91

razem zdrowe czipsy serowe z dodatkiem cukini i marchewki. Krążki jako samodzielna przekąska idealnie wpasują się w nastrój towarzyskich spotkań w karnawale i nie tylko. Składniki: ? 70 g tartego parmezanu ? 3/4 szklanki tartej cukini ? 1/4 szklanki tartej marchewki Wykonanie: ? Wymieszać ser z tartymi warzywami na tarce o grubych oczkach. ? Blaszkę do pieczenia wysmarować olejem i nakładać

To co kocham
Zapiekanka makaronowa z kruszonką 95

Bardzo sycąca i ciekawa zapiekanka makaronowa, w składzie której znajduje się mięso kurczaka, brokuł, suszone pomidory i tymianek. Maślana bułka tarta na wierzchu może i nie jest zbyt dietetyczna, ale smakuje obłędnie, dlatego dla równowagi użyłam makaronu razowego. Przepis ten dostałam od mojej siostry Uli, która robi ją dość często, bo wszystkim smakuje i domagają się więcej. Wychodzi(...)szklanka wody ? 1/2 słoiczka pomidorów suszonych ? 1 łyżeczka soli, pieprz do smaku ? 1 łyżeczka tymianku ? 100 g sera żółtego ? 3 łyżki oleju od pomidorów suszonych Posypka ? 3/4 szklanki bułki tartej ? 2 łyżki masła stopionego Wykonanie: ? Brokuła podzielić na różyczki i lekko obgotować w posolonej wodzie, wyjąć łyżką cedzakową. ? W wodzie po brokule ugotować makaron al dente w osolonej wodzie

To co kocham
Wytrawne placuszki z żółtym serem 92

głos Autor: Martyna Pietruszka Danie: Naleśniki Kuchnia: Amerykańska Trudność: Łatwe Ilość 16 sztuk Przygotowanie 10 min. Smażenie 10 min. Kalorie 260 kcal Serowe placuszki. Placuszki z tartym serem żółtych. Wytrawne placuszki dla małych i dużych. Przepis na placuszki BLW i nie tylko. Tryb gotowania. Dłuższe podświetlenie ekranu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 1 jajko 250 ml 250 mleka(...)mąki pszennej 1/3 łyżeczki 1/3 proszku do pieczenia 1 łyżka 1 oleju słonecznikowo – rzepakowego 60 g 60 tartego sera żółtego pieprz i sól* (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Do wysokiego naczynia wbij jajko, dodaj mleko, mąkę, proszek do pieczenia i olej. Zmiksuj wszystko na gładką masę. Dla większych dzieci i dorosłych możesz doprawić masę pieprzem i solą, żeby

ProstePesto.pl
Faszerowane piersi ze szpinakiem 85

pierś z kurczaka - 2 szt mrożony szpinak - 25 dag serek topiony ziołowy - 10 dag czosnek - 3 ząbki ser żółty - 2 plastry sól pieprz kolorowy jajko bułka tarta olej piersi kurczaka opłukać i osuszyć delikatnie. Każdą pierś rozkroić ale nie całkowicie do końca, aby był większy płat i delikatnie go rozbić, następnie posypać solą i pieprzem. Szpinak włożyć(...)solą i pieprzem. Na rozbitej piersi kurczaka położyć plaster sera żółtego najlepszy gouda, na nim gesty sos szpinakowy, złożyć na pół. Jajko umyć, wybić do miseczki, roztrzepać widelcem. Bułkę tartą wsypać na talerz. Piersi faszerowane delikatnie wkładamy do roztrzepanego jajka a następnie do bułki tartej, obsypujemy nią z każdej strony.  Na patelni rozgrzewamy olej, zmniejszamy płomień

Camilla w kuchni