tarta - 42848 przepisów (strona:312/2857)

Tarta jabłkowa 163

drugie podejście do tarty, tym razem w wersji słodkiej. Skorzystałam z przepisu znalezionego na innym blogu, jednak już w trakcie robienia zauważyłam, że trzeba trochę zmienić proporcje. Tarta się udała, jednak następnym razem muszę dodać mniej cukru niż było w przepisie. Ciasto zniknęło szybko, więc jestem zadowolona :) Składniki: [przepis stąd ., ale z moimi poprawkami(...)lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy nim formę. Nakłuwamy widelcem. 6. Na cieście układamy w dowolny sposób jabłka (ja układałam od zewnątrz do środka). 7. Jabłka zalewamy przygotowaną śmietanką. 8. Tarte pieczemy 40 minut w 180 st.C. 9. Przed podaniem warto by ciasto ostygło, a śmietanka dobrze zastygła

Pasja Smaku
Slodycz i sol zakleta w tarcie 177

bylam w tak dzikich i urokliwych miejscach. A wracajac do kuchni to dzis prezentuje przepis na pyszna tarte, ktora zrobilam jeszcze przed wakacjami, ale czas nie pozwolil mi na jej publikacje. Dlatego z wielka radoscia czynie to dzis. Tarta jest doskonalym polaczeniem slonej fety i slodkich pomidorkow koktajlowych. Przyznam, ze bylam nia mile zaskoczona. Mam nadzieje(...)casto. Nastepnie walkujemy je i wykladamy forme do tart (26-28 cm) nasmarowana tluszczem. Odstawiamy na 30 minut do lodowki. Po tym czasie na ciescie ukladamy pomidorki przekrojone na pol, przecieta strona ku gorze. Ser feta kruszymy na kawalki i mieszamy go z jajkami oraz pieprzem. Gotowa mase wylewamy na pomidorki. Tarte pieczemy w piekarniku nagrzanym

Przysmaki Karolki
Tarta orzechowa 170

dwór. W kuchni unoszą się cudne zapachy. To w piekarniku siedzi sobie w ciepełku jesienna tarta orzechowa. Jeszcze przed pieczeniem kusiła swym wyglądem. Zapowiada się wspaniałe popołudnie. Tarta orzechowa składniki przepis na ciasto do ciasta dodałam łyżkę cukru masa: 3 jajka 150g orzechów włoskich - posiekanych 150g brązowego cukru Muscovado 50g miękkiego masła 3 łyżki miodu(...)piekarniku nagrzanym do 200°C przez 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze 30 minut. Smacznego! Uwaga : Myślę, że następnym razem dodam do tarty 1 łyżkę rumu dla fajniejszego aromatu

Przysmaki Karolki
TARTA ZE SZPARAGAMI NA CZOSNKOWYM SPODZIE. 230

podobną tartę i o dziwo, posługiwałam się tylko zmysłem smaku, nie korzystając z żadnych przepisów, a wzorując się na zapamiętanym gdzieś zdjęciu podobnego rarytasu. I co dziwne, wyszła pyszna! Wybaczcie małe zdjęcia, ale z przyczyn technicznych przez najbliższe posty właśnie tej wielkości będą wstawiane. Mam nadzieję, że to Was nie zniechęci do spróbowania pokazanych przez mnie propozycji. TARTA(...)podpieczonym spodzie, zalać przygotowaną masą jajeczno-śmietankową. Całość wstawić ponownie do piekarnika i piec 30 minut, aż wierzch ładnie się zezłoci.  Następnie wyłączyć piekarnik i przez kwadrans trzymać tartę w piecu uchylonym lekko, aby odpoczęła. Podaję z kwaśną śmietaną. SMACZNEGO! *** Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Migdałowo-cytrynowe ciasto ze śliwkami 189

łyżeczki proszku do pieczenia W misce wymieszać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i tartymi migdałami. Do wymieszanych składników dodawać porcjami pozostałe mokre składniki czyli jajka, olej, mleko i sok z połówki cytryny. Tortownicę natłuścić i posypać tartą bułką, przełożyć do niej ciasto. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek wgłebieniem po pestce do góry. Całość posypać

Monia miesza i gotuje
Ciasto kruche z budyniem i borówkami-łatwe, szybkie i przepyszne+FILM 55

cukru -1 szkl cukru -3  łyżki mąki pszennej tortowej -1 cukier waniliowy  -150g masła lub margaryny DODATKOWO -ok 400g borówek amerykańskich -2 łyżki bułki tartej Składniki na ciasto dajemy do miski i zagniatamy. Dzielimy na dwie części, jedną dajemy na ok 1 godzinę do lodówki a drugą do zamrażarki Częścią z lodówki wykładamy dno blaszki posypanej(...)bułką tartą i posmarowanej tłuszczem. Wstawiamy do piekarnika 180 stopni grzanie góra-dół bez termoobiegu i podpiekamy na lekko złoty kolor. Gdy ciasto będzie się podpiekało robimy budyń MASA BUDYNIOWA do garnka dajemy 1250ml mleka, 3 budynie śmietankowe po 40g sztuka, 3 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej, cukier i cukier waniliowy-dokładnie mieszamy trzepaczką i gotujemy do zgęstnienia

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pasztet warzywny z pastą tahini 47

porcji): 3 małe cukinie, 2 czerwone cebule, 5 ząbków czosnku, 1/3 selera (dodany, bo akurat był na stanie :)), 4 ziemniaki , 4 średnie jajka od szczęśliwej kurki, 1/4 szklanki bułki tartej (polecam orkiszową), ¼ szklanki kaszy manny razowej, 4 łyżki pasty sezamowej tahini, 1/3 szklanki oliwy z oliwek , 1/2 pęczka natki pietruszki, przyprawy: 1/2 łyżeczki soli i czarnego pieprzu, szczypta chilli(...)grubych oczkach lub szatkownicy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Później starte warzywa odkładamy na kilka minut, by puściły wodę i odciskamy ją. Dodajemy oliwę z oliwek, czosnek, jajka, bułkę tartą, kaszę manną oraz przyprawy wraz z posiekaną natką pietruszki. Wszystko razem dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Gotową masę przekładamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tarta keksówki

Natka Pietruszki
Fasolka szparagowa z bułką tartą 36

Fasolka szparagowa z bułką tartą od razu kojarzy mi się z latem, tak samo jak mielone z mizerią (które właśnie przed chwilą skończyliśmy jeść). Takich przepisów nie może brakować na blogu, przecież to klasyka naszej kuchni. Dziwię się tylko, że potrzebowałam aż 6 lat, żeby to tutaj opublikować. Wracam ostatnio coraz częściej do takich potraw, dlatego coraz częściej(...)będą się tutaj pojawiać. Składniki: 500 g żółtej fasolki szparagowej 3 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej pół pęczka koperku sól Fasolki myjemy i odcinamy z nich brzydkie końcówki. Gotujemy je w osolonej wodzie do miękkości (u mnie trwało to jakieś 15 minut), odcedzamy. Bułkę rumienimy na patelni, dodajemy do niej masło, mieszamy. Całość posypujemy poszatkowanym koperkiem i ewentualnie

Kardamonovy
Pasztet z żurawiną 36

myśląc, kupiłam dodatkowo karkówkę. I żurawinę. Resztę składników miałam. Pasztet zrobiłam na podstawie mojego podstawowego przepisu, z niewielkimi zmianami. Normalnie dodaję do niego kajzerki, dziś uzupełniłam go o bułkę tartą. Reszta składników w sumie bez zmian. Finalnie wszystko się udało. Pasztet wyszedł trochę wilgotny, ale mi to zupełnie nie przeszkadza. Nie lubię takich zbitych, suchych mięsiw. Żurawina dodała(...)Pycha. Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka (z rosołu) 750 g karczku wieprzowego 1 marchewka (z rosołu) 1 korzeń pietruszki (z rosołu) mały kawałek selera (z rosołu) 5 łyżek bułki tartej duża garść suszonej żurawiny 2 jajka 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 1/4 szklanki rosołu 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej pół łyżeczki

Kardamonovy
Ryba pieczona pod kruszonką 31

znajdują się produkty do jego zrobienia), możecie użyć jakiego chcecie. Nie musicie ściśle trzymać się mojego przepisu. Możecie zrobić swoje pesto i potem połączyć je po prostu z bułką tartą. Pesto może być z natki, suszonych pomidorów czy klasycznie z bazylii. Z orzechów takich czy śmakich. Pestek dyni lub słonecznika. Na co tylko macie ochotę. Dla mnie jednak(...)łososia) mały pęczek natki pietruszki 2 płaskie łyżki łuskanych pestek dyni 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny 4 łyżki oliwy extra virgin 2 płaskie łyżki bułki tartej sól pieprz (przepis na 3 porcje) Rybę myjemy, dokładnie osuszamy, kroimy w mniejsze kawałki (u mnie wyszło 5 sztuk), doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem z obu stron, odstawiamy

Kardamonovy
Racuchy z tartymi jabłkami 99

wiem czy to ważne, że są z tartymi jabłkami, ale chciałam o tym napomknąć w tytule. U siebie na blogu mam już parę przepisów na racuchy, kolejne przede mną, te dzisiejsze chciałam jakoś wyróżnić. Parę dni temu skontaktowałam się z moim kuzynostwem w sprawie przepisu na placki z sody. I tak od słowa do słowa, od mąki, przez sodę(...)tennn… nie nadążałam ze smażeniem. Jadła, ja jadłam. Na zimno, na ciepło, na gorąco, na drugi dzień. Przepis jest w sumie podobny do wszystkich, jakie robiłam, ale te tarte jabłka zrobiły chyba dobrą, inną robotę. Kule, super. Naprawdę super. Cynamonu nie dodawałam nawet grama (zresztą Kazia mi chyba nawet nie sugerowała w składnikach), dzieci w sumie faktycznie

Kardamonovy
Leśny mech - deserki w pucharkach 63

świeżego szpinaku, dzięki temu jego kolor jest bardziej intensywny, niż w przypadku ciasta ze szpinaku mrożonego. Krem cytrynowy to połączenie serka mascarpone ze śmietanką kremówką, z dodatkiem soku oraz tartej skórki z cytryny, dzięki temu wychodzi orzeźwiający i pyszny. Deserki przygotowałam w mini pucharkach 120 ml, w sam raz na dwa kęsy. Z podanych składników wyszło ich około

Kuchnia MagdaLeny
Quiche z szynką 52

garść natki pietruszki 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, sól, pieprz DODATKI: kawałek pora, jasna część – 55 g 40 g gorgonzoli 150 g szynki 12 pomidorków koktajlowych Ponadto: Forma do tarty o średnicy 28 cm. PRZYGOTOWANIE: Przygotowuję kruche ciasto: 300 g mąki pszennej (tortowej lub uniwersalnej) 150 g masła – ¾ kostki masła 1 duże jajko szczypta soli Do miski(...)pietruszki 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, sól, pieprz Do miski wbijam trzy całe jajka, roztrzepuję je krótko rózgą kuchenną. Wlewam słodką śmietankę 30 % i kwaśną śmietanę 18 %. Wsypuję 100 g tartego sera cheddar. Sos doprawiam solą, pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym) i gałką muszkatołową. Całość mieszam rózgą kuchenną (lub łyżką) do połączenia. Pod koniec dodaję posiekane składniki: por, szynkę oraz sporą

Zasmakuj Kuchni
Kotlety jajeczne 210

zewnątrz. Polecam!     Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo 2 surowe jajka ok 10dkg żółtego sera 1 cebula 2 łyżki posiekanego szczypiorku pół czerwonej papryki 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz 1 szklanka bułki tartej do obtoczenia kotlecików masło klarowane do smażenia       *** Ugotowane jajka studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Cebulę(...)posiekanym szczypiorkiem i podsmażoną cebulą dodajemy do jajek *** *** Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach i dokładamy do miski z pozostałymi składnikami *** *** Wbijamy jajka i dodajemy łyżkę bułki tartej *** *** Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem *** *** Formujemy 6 kotlecików i obtaczamy je w bułce tartej mocno dociskając masę *** *** Kotlety w panierce układamy na talerzu

Blog z Apetytem
Klopsiki po myśliwsku 876

czerstwa kajzerka 2 ząbki czosnku 1 nieduża biała cebula 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz do smaku ostra i słodka papryka w proszku 3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia bułka tarta do obtoczenia Sos: 200 g pieczarek garść suszonych grzybów leśnych 1 większa biała cebula 2 nieduże ogórki kiszone 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy(...)przeciśnięty przez praskę czosnek i odciśniętą z wody kajzerkę. Dodać przyprawy i wyrobić na jednolitą masę. Z mięsa formować zwilżonymi dłońmi nieduże klopsy. Przełożyć je na talerz wysypany bułką tartą. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego i podsmażyć na złoty kolor z obu stron obtoczone w bułce tartej klopsy. Klopsy zdjąć z patelni. Pieczarki oczyścić, pokroić

Danka Pichci

Proponowane wyszukiwania