Boląca ręka od ścierania twardego korzenia i łzawiące oczy. Wiele osób rezygnuje z przygotowania domowego chrzanu tartego, gdyż jego przygotowanie kojarzy się z prawdziwą męczarnią. A przecież dzięki nowoczesnym przyrządom kuchennym wszystko może być bajecznie proste. Robimy chrzan według tego przepisy i zawsze wychodzi tak, że żaden sklepowy nie może się z nim równać. Niezastąpiony na Wielkanoc. Przepis(...)sposobem Składniki: 1 większy lub dwa mniejsze korzenie chrzanu (około 100 gramów), płaska łyżeczka cukru, 3 łyżki octu jabłkowego, pół łyżeczki soli, pół szklanki gorącej wody. Jak zrobić chrzan tarty? Korzenie obierz i umyj, pokrój w dość cienkie plasterki, przełóż do malaksera. Dodaj cukier, sól i ocet, wlej gorącą wodę, miksuj aż wszystko połączy się w jednolitą papkę
Kulinarna Polskadodatki powiedzieli by Szkoci, ale w wydaniu wielkanocnym bardzo mi tu pasują. Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo + dwa surowe 1 cebula 400 g mięsa mielonego 100 g bułki tartej pieprz, sól 1 łyżka ostrej musztardy 3-4 łyżki mąki 1 łyżeczka płatków chili - opcjonalnie świeżo starta gałka muszkatołowa - opcjonalnie 1 łyżka posiekanej natki pietruszki - opcjonalnie gałązka tymianku - opcjonalnie(...)Przygotowanie: 6 jajek gotujemy na twardo 10-12 minut, nie dłużej. Chłodzimy i obieramy ze skorupki. Cebulę drobno siekamy i mieszamy z mięsem, 3 łyżkami bułki tartej i jednym surowym jajkiem. Przyprawiamy solą, pieprzem, musztardą oraz opcjonalnie innymi ziołami i przyprawami. Jajka na twardo obtaczamy warstwą masy mięsnej. Aby mięso nie kleiło się do rąk, wystarczy oprószyć dłonie mąką
Smakowity Blog Kulinarnymięso mielonego z udźca indyka 400 g mięsa mielonego z piersi indyka/kurczaka 1/2 słoika pomidorów suszonych w oleju 1 jajko 2-3 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki bułki tartej + do podsypania 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżka suszonego majeranku sól, pieprz tłuszcz do wysmarowania formy Wykonanie: Cebulę obieramy i drobno siekamy. Ząbki czosnku(...)pomidorów i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Smażymy do zeszklenia i dodajemy pokrojone suszone pomidory. Smażymy jeszcze około 1-2 min. W misce umieszczamy mięso mielone i dodajemy jajko, bułkę tartą, zeszkloną cebulę z czosnkiem oraz pomidorami suszonymi. Przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i papryką słodką mieloną. Całość dokładnie mieszmy. Keskówkę (25 x 12 cm) smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką
Kuchnia MagdaLenyjabłek Szara Reneta* 2-3 łyżki cukru pudru (ja pominęłam) 2 garście posiekanych orzechów (ja nie dodawałam) 2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie) 2-3 łyżki płatków jaglanych lub bułki tartej Jabłka obrać, wydrążyć gniazda, pokroić na cienkie 2 mm plastry. Na podpieczony spód równomiernie wysypać płatki jaglane, wyłożyć jabłka, wyrównać, lekko wgnieść w formę, wyłożyć orzechy (ja nie dawałam). Resztę
moj przepis narzeczywistości nie ma ani grama masła czy mleka. Jest delikatny, kremowy, pyszny i oczywiście zdrowy, bo na bazie kaszy jaglanej. Składniki na tortownicę 20 cm: Spód: 200 g tartych na mąkę migdałów* 1 łyżka siemienia lnianego 2 łyżki ciepłej wody 2 łyżki cukru pudru Budyń jaglany: 1 szklanka kaszy jaglanej (nieugotowanej) 2 i 1/4 szklanki mleka ryżowego lub innego
moj przepis nasieci znalazłam kilka przepisów na ciasto z cukinii, jednak w żadnym z nich cukinia nie była dominująca, u mnie jest inaczej, do zrobienia dużej blaszki ciasta zużyłam 3 szklanki tartej, surowej cukinii. Dodatkowym atutem przepisu jest fakt, że ciasto jest bezglutenowe, wegańskie, słodzone daktylami, a do odmierzenia składników posłuży Wam zwykła szklanka. ps. ciasto zaniosłam do przedszkola
moj przepis naletnich ziemniaków 200 g mrożonego szpinaku, u mnie własny mrożony grubosiekany 2 kulki mozzarelli (250g) sól, pieprz gałka muszkatołowa czosnek granulowany 2 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej bułka tarta olej do smażenia Szpinak wrzucić na patelnię i odparować wodę, wystudzić. Ziemniaki przeciśnąć przez praskę. Do ziemniaków dodać wystudzony szpinak, jajka oraz mąkę ziemniaczanę. Masę wymieszać następnie dobrze(...)kotlety. Z masy ziemniaczanej uformować płaski placek, na środku ułożyć kawałek mozzarelli i dokładnie go oblepić formując kotleta. Masa delikatnie się lepi więc w trakcie formowania opruszać ręce bułką tartą. Uformowane kotlety obtoczyć w bułce tartej a potem smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na ciemnozłoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. U mnie wyszło 13 kotletów
Monia miesza i gotujejabłek Szara Reneta* 2-3 łyżki cukru pudru (ja pominęłam) 2 garście posiekanych orzechów (ja nie dodawałam) 2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie) 2-3 łyżki płatków jaglanych lub bułki tartej Jabłka obrać, wydrążyć gniazda, pokroić na cienkie 2 mm plastry. Na podpieczony spód równomiernie wysypać płatki jaglane, wyłożyć jabłka, wyrównać, lekko wgnieść w formę, wyłożyć orzechy (ja nie dawałam). Resztę
moj przepis narzeczywistości nie ma ani grama masła czy mleka. Jest delikatny, kremowy, pyszny i oczywiście zdrowy, bo na bazie kaszy jaglanej. Składniki na tortownicę 20 cm: Spód: 200 g tartych na mąkę migdałów* 1 łyżka siemienia lnianego 2 łyżki ciepłej wody 2 łyżki cukru pudru Budyń jaglany: 1 szklanka kaszy jaglanej (nieugotowanej) 2 i 1/4 szklanki mleka ryżowego lub innego
moj przepis nasieci znalazłam kilka przepisów na ciasto z cukinii, jednak w żadnym z nich cukinia nie była dominująca, u mnie jest inaczej, do zrobienia dużej blaszki ciasta zużyłam 3 szklanki tartej, surowej cukinii. Dodatkowym atutem przepisu jest fakt, że ciasto jest bezglutenowe, wegańskie, słodzone daktylami, a do odmierzenia składników posłuży Wam zwykła szklanka. ps. ciasto zaniosłam do przedszkola
moj przepis nakotlety mielone z cielęciny: 500 g cielęciny bez kości 250 g wątróbki cielęcej lub drobiowej 1 cebula 2 jajka czerstwa bułka + mleko do namoczenia 3 łyżki masła bułka tarta do panierowania olej do smażenia 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku majeranek gałka muszkatołowa do smaku sól pieprz Przepis na kotlety mielone: Krok 1. Mięso wycieramy skropioną octem(...)ściereczką, mielimy razem z wątróbką, dodajemy posiekaną, podsmażoną na maśle cebulę, jajka, namoczoną w ciepłym mleku i odciśniętą bułkę tartą oraz posiekaną natkę pietruszki lub koperek. Przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz majerankiem. Wyrabiamy jednolitą masę. Krok 2. Z starannie wyrobionej masy mięsnej, formujemy okrągłe kotlety, panierujemy w bułce tartej i smażymy z obu stron, aż mocno
Moja Książka Kucharskałopatki. Przygotowuje się je bardzo szybko a także nie potrzebują dużego czasu pieczenia. Szczerze polecam :) Składniki na kotleciki z polędwiczki wieprzowej : * około 400 g polędwiczki wieprzowej * 2 jajka * bułka tarta do panierowania * sól, pieprz czarny mielony * olej do smażenia Wykonanie: Polędwiczkę wieprzową umyć, osuszyć, odkroić ewentualne błonki tłuszczyku. Polędwiczkę pokroić na około 1 cm plasterki. Każdy plasterek mięsa(...)rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem z obu stron. W jednej misce rozbełtać jajka, w drugiej misce wysypać bułkę tartą. Na patelni rozgrzać olej. Każdy kawałek mięsa obtoczyć w jajku i w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron
Zrób to smacznieekstraktu z wanilii, ale możesz zastąpić cukrem waniliowym możesz też dodać 2 łyżki stołowe dobrej jakości kakao bez cukru do dekoracji - bita śmietana i dobrej jakości kakao lub tarta czekolada lub cynamon opcjonalnie po 1 łyżce likieru Amaretto lub likieru pomarańczowego do każdej filiżanki Ekstrakt waniliowy i bardzo dobre kakao VanHouten są dostępne m.in. w sklepie Kuchnie(...)się rozpuszczą. 3. Po rozpuszczeniu się czekolady gotuj cały czas mieszając jeszcze przez około 1 minutę. 4. Rozlej gorącą czekoladę do filiżanek, udekoruj bitą śmietany i posyp kakao lub tartą czekoladą. Czekolada na gorąco z wolnowaru 1. Wlej mleko i śmietankę do misy wolnowaru. Dodaj drobno posiekane czekolady gorzką i mleczną i ekstrakt waniliowy. Włącz wolnowar i ustaw
Cztery Fajerysię zbyt gęsty, rozrzedź go wodą. Domowy sos teryiaki podaliśmy z bardzo łatwymi do przyrządzenia pulpecikami z indyka. Nasz przepis jest nieco zakręcony, bo tradycyjnie zamiast jajka i bułki tartej dodaliśmy do mięsa ugotowanej kaszy gryczanej. Dzięki niej pulpety są zdrowsze, a kasza w ogóle nie jest wyczuwalna – uwierz na słowo. Jeśli wolisz tradycyjną wersję, dodaj do składników jajko(...)szklanki bułki tartej. Jajko wbij do mięsa, wymieszaj, dodaj bułkę i jeszcze raz zamieszaj. I ostatnia rzecz: pulpety teryiaki możesz podać z ryżem lub makaronem ryżowym, albo z ryżem z kalafiora z jarmużem. Przepis na ryż z kalafiora znajdziesz tutaj. Przepis na domowy sos teryiaki zrobiliśmy na podstawie wpisu na blogu CookieandKate.com Składniki: Pulpety 250 g mielonego indyka (kurczaka
Niedzielny kucharzPasuje praktycznie do każdego obiadu, jest bardzo prosta i smaczna. Wypróbujcie przepis na surówkę z tartej marchewki. Przepis na surówkę z tartej marchewki Składniki: 3-4 duże marchewki , pół pęczka szczypiorku razem z cebulką, 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 12 proc., łyżka dobrego majonezu , sól, pieprz. Jak zrobić surówkę z tartej marchewki? Marchewkę obierz, następnie zetrzyj(...)drobno posiekaj, dodaj do marchewki. Dodaj śmietanę oraz majonez, dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj, wstaw na kwadrans do lodówki, ponownie wymieszaj i podawaj. Artykuł Bardzo prosta surówka z tartej marchewki. Idealna do obiadu. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie
Kulinarna Polska