ziemniaków 2 cebulki szalotki 1 litr bulionu jarzynowego 50 ml śmietanki 30 % 2 łyżki masła sól i mielony pieprz DODATKOWO OPCJONALNIE natka pietruszki posiekany szczypiorek lub cebulka dymka tarty parmezan chrupiące grzanki Sposób przygotowania: Cebulkę szalotkę poszatkuj drobno i zeszklij na maśle w garnku. Po chwili dodaj kalafiora podzielonego na drobne różyczki i ziemniaki pokrojone w talarki. Podsmaż(...)zupę zmiksuj na gładki krem. Zakłóć śmietanką 30 % i dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Uwagi: Zupę po rozlaniu do głębokich talerzy możesz udekorować świeżym szczypiorkiem, koperkiem, tartym parmezanem i grzankami. Instagram Oznacz @prostepesto i dodaj hashtag #prostepesto Facebook Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Kremowa zupa kalafiorowa
ProstePesto.plmożna serwować jako samodzielny posiłek podany z różnymi sosami lub dodatek do drugiego dania. składniki na 3 porcje 2 średnie cukinie 1 jajko 2 łyżki mleka bułka tarta do panierowania 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego czarny pieprz sól przepis Z umytej cukinii odcinamy końce, następnie cukinię przekrawamy(...)kroimy na frytki. W głębokim talerzu umieszczamy jajko, dodajemy mleko, sól, czarny pieprz, zioła prowansalskie, czerwoną paprykę oraz czosnek, wszystko dokładnie roztrzepujemy widelcem. Na płaskim talerz wsypujemy bułkę tartą. Cukinię maczamy w jajku a następnie panierujemy w bułce tartej. Frytki układamy na blaszce wyłożnej papierem do pieczenia zachowując niewielkie odstępy. Tak przygotowane frytki z cukinii pieczemy
Smakowite Daniaschabem w roli głównej. Danie dość ciężkie, syte ale od czas do czasu warto sobie pozwolić na odrobinę przyjemności :) Składniki: schab bez kości Do smażenia: mąka jajo bułka tarta smalec/olej sól i pieprz Farsz grzybowy/pieczarkowy: 500 g pieczarek (lub grzybów, mrożonych lub świeżych) 2 cebule pieprz, sól masło/olej Dodatkowo: ser żółty Przygotowanie: Przygotować farsz: pieczarki oczyścić(...)koniec dobrze odparować. Doprawić solą i pieprzem. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Plastry mięsa rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem, panierować: mąka, jajko, bułka tarta. Kotlety kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć na złoto z obu stron. Na usmażone kotlety rozłożyć podsmażone pieczarki z cebulką, posypać tartym serem żółtym lub położyć plasterki żółtego sera
Kocham..lubię..gotuję..Czas gotowania 1 godz Składniki 1 średnia cukinia, około 2 szklanek (może być dynia) 2 średnie marchewki 1 cebula 20 dag sera żółtego 1,5 szklanki bułki tartej 3-4 łyżki natki pietruszki 4 jajka 0,5 szklanki oleju rzepakowego sól pieprz Instrukcje Cukinię dokładnie myjemy i jeśli jest młoda ścieramy całą na tarce o dużych oczkach, z dużej(...)się nasion. Marchewkę i ser ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy, aż ładnie się zrumieni. Cukinię, marchew, ser, cebulę i pietruszkę dokładnie mieszamy. Dodajemy jajka, bułkę tartą, olej, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy do keksówki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Ja użyłam keksówki o wymiarach
To co lubię - gotuję i polecamodrobiną powideł śliwkowych. Zapraszam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Knedle ze śliwkami Składniki 500 g ugotowanych ziemniaków 2 jajka 50 g mąki ziemniaczanej 250 g mąki pszennej brązowy cukier bułka tarta Instrukcje Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, gorące przeciskamy przez praskę i odstawiamy do wystygnięcia. Do ziemniaków dodajemy mąki, jajka i szybko zagniatamy ciasto, jeśli zbyt mocno się klei(...)możemy dodać jeszcze odrobinę mąki. Śliwki myjemy, pozbywamy się pestek, do każdej śliwki wsypujemy szczyptę cukru, zamykamy i obtaczamy w bułce tartej. Z ciasta formujemy wałek średnicy 5 cm i kroimy na cienkie plasterki, rozpłaszczamy i na każdym umieszczamy śliwkę, zaklejamy szczelnie ciastem i formujemy zgrabne kuleczki. Jeśli kleją się do rąk możemy dłonie oprószyć mąką. Knedle wrzucamy
To co lubię - gotuję i polecamduże marchewki 1 mała cukinia 1 cebula 1 ząbek czosnku 100 g czerwonej soczewicy 0,5 łyżeczki papryki mielonej sól pieprz 1/3 szklanki oleju 3 jajka 1 szklanka bułki tartej 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki Instrukcje Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości (około 10 minut). 100 g około ¾ szklanki soczewicy na 1,5 szklanki wody. Marchewkę obieramy(...)Całość smażymy około 10 minut mieszając od czasu do czasu. Dodajemy ugotowaną soczewicę i odparowujemy nadmiar wody. Masę studzimy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz papryką, dodajemy jajka, bułkę tartą i natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszamy. Przekładamy do keksówki 25 cm, wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 C, pieczemy godzinę
To co lubię - gotuję i polecamDrukuj Pasztet z pieczarkami Składniki 1 kg pieczarek (muszą być świeże i białe) 1 duża cebula 8 jajek ugotowanych na twardo 10 dag żółtego sera (ostrego) 4 łyżki bułki tartej 2 całe jajka surowe 1 duża łyżka masła 4 łyżki oleju sól pieprz łyżka posiekanej natki pietruszki łyżka posiekanego koperku Instrukcje Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy(...)drobną kostkę i smażymy na oleju do miękkości. Cebulę odrobinę solimy wtedy szybciej mięknie. Ser ścieramy na tarce W misce mieszamy pokrojone jajka, przesmażone zimne pieczarki, cebulę, bułkę tartą, ser oraz surowe jajka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy zieleninę i całość dokładnie mieszamy. Formę o wymiarach 25 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą
To co lubię - gotuję i polecambeztroski między warstwami porzeczkowego torciku :) Torcik porzeczkowy Potrzebujesz: Spód 250g mąki 100g cukru 2 żółtka 120g masła skórka otarta z 1/2 cytryny Nadzienie 50g płatków migdałów 1 łyżka bułki tartej 400g czerwonych porzeczek 2 białka jaj 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Sposób przyrządzenia: Spód 1. Z podanych składników szybkimi ruchami zagnieć gładkie, jednolite ciasto. 2. Uformuj(...)formę do ciasta. 4. Nakłuj ciasto obficie widelcem i piecz 20min. w 180*C. Nadzienie 1. Porzeczki umyj i oberwij owoce z gałązek. 2. Migały wymieszaj z bułką tartą. 3. Białka ubij na sztywną pianę i stopniowo dodawaj cukier puder i mąkę ziemniaczaną - zmiksuj na lśniącą masę. 4. Do ubitej piany wmieszaj delikatnie porzeczki. 5. Na upieczony spód
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSKŁADNIKI : 1 - 1/2 kg fasolki szparagowej ( dowolnej ) około 150 g masła 2 ząbki czosnku sól do smaku 1 pęczek natki pietruszki 1/2 szklanka bułki tartej(...)patelni rozgrzewamy masło, dodajemy wyciśnięty czosnek i chwilkę podsmażamy. Następnie zakręcamy gaz i dodajemy natkę pietruszki, mieszamy. Sosem polewamy fasolkę i podajemy. SPOSÓB 2 - na patelnię wsypujemy bułkę tartą, chwilkę ją podgrzewamy aby była twarda. Następnie dodajemy masło i mieszamy aż składniki się połączą, bułką tartą polewamy fasolę i od razu podajemy. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolipieczenia :) Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru szczypta soli 1 kostka masła (200 g.) 2 jajka Dodatkowo: śliwki 1 pełna łyżka bułki tartej 2 pełne łyżki cukru Wykonanie: Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać sól, pokrojone zimne masło i wbić jajka. Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na dwie części, zawinąć(...)folię spożywczą, lub aluminiową i schłodzić pół godziny w lodówce. W tym czasie przygotować śliwki. Umyć i usunąć pestki. W miseczce wymieszać cukier z bułką tartą. Jedną część schłodzonego ciasta, rozwałkować i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto jest dość delikatne, dlatego wygodniej odrywać po kawałku i wyklejać blaszkę. Na ciasto wyłożyć połówki śliwek. następnie posypać
Agusiowe smakołykiKapuściane roladki Można powiedzieć, że to są gołąbki, ale nie w sosie, panierowane w bułce tartej. Można nazwać roladki, ale nie ze schabu tylko z mielonego mięsa. Nazwa nieważna, ważne, że są pyszne. Składniki: · Kapusta pekińska · ½ kg mięsa mielonego · 3 jajka(...)Sól · Papryka ostra · 1 łyżeczka majeranku · 2 łyżki bułki tartej + do panierki · Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz papryką. 2. Cebulę
Kulinarna Chwilamałej cytryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 3 łyżek kwaśnej śmietany do tego: 2 kg mało soczystych aromatycznych jabłek 1 cukier waniliowy 1 duża łyżka bułki tartej 1 łyżeczka cynamonu Sposób przygotowania przepisu: Jabłecznik Jasi Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i skórką cytrynową. Posiekałam z zimną margaryną. Dodałam jajka, żółtka, cukier i śmietanę(...)przygotowałam jabłka. Obrałam je i starłam na jarzynowej tarce. Dodałam cukry i zostawiłam na chwilę, aby puściły sok. Sok odlałam, dodatkowo jabłka lekko odcisnęłam i wymieszałam z bułką tartą i cynamonem. Blaszkę 24x36 cm wysmarowałam margaryną i posypałam tartą bułką (można też użyć papieru do pieczenia). Na spód wyłożyłam 2/3 ciasta, na które położyłam
Co w garnkach piszczynadała mu lekkości. 2 kabaczki 2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku skórka z cytryny - trochę pieprz i sól do smaku olej do smażenia 2 jaja bułka tarta ( u mnie bezglutenowa) Dip: opakowanie jogurtu 200 ml 1 ząbek czosnku sok z połówki cytryny sól i pieprz do smaku sałata masłowa Kabaczki umyj i potnij w jednakowe krążki(...)Wytnij gniazda nasienne ze środka. Pocięte krążki rozłóż na desce i posyp przyprawami, skórką z cytryny, solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem z dwóch stron. Wsyp bułkę tartą do talerzyka, w drugim talerzyku roztrzep jaja. Rozgrzej olej. Krążki kabaczka zanurz najpierw w roztrzepanym jajku potem w bułce tartej. Układaj na rozgrzanym oleju. Smaż na rumiano w obu stron
AZgotuj!zamoczyłam w ketchupowo-majonezowym sosie plasterek bagietki, wydałam z siebie pomruk zadowolenia! Mmmm, no cudne wyszły!!! 3 półbagietki (najlepiej takie grubsze) podwójna pierś z kurczaka 1 jajko bułka tarta mozzarella w plastrach (do kupienia w Lidlu) lub inny ser żółty około 1/4 kostki masła 2-3 ząbki czosnku 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki kilka listków świeżej bazylii(...)bagietce) . Oprószamy przyprawą do gyrosa, delikatnie doprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut (a najlepiej na całą noc). Na jeden talerz sypiemy bułkę tartą. Do drugiego wybijamy jajko, mieszamy widelcem. Zamarynowane mięso obtaczamy w rozmąconym jajku, a następnie panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju lub klarowanym maśle. Osączamy
Smaki Na Talerzu