tarta - 42848 przepisów (strona:319/2857)

Pasztet z żurawiną 123

myśląc, kupiłam dodatkowo karkówkę. I żurawinę. Resztę składników miałam. Pasztet zrobiłam na podstawie mojego podstawowego przepisu, z niewielkimi zmianami. Normalnie dodaję do niego kajzerki, dziś uzupełniłam go o bułkę tartą. Reszta składników w sumie bez zmian. Finalnie wszystko się udało. Pasztet wyszedł trochę wilgotny, ale mi to zupełnie nie przeszkadza. Nie lubię takich zbitych, suchych mięsiw. Żurawina dodała(...)Pycha. Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka (z rosołu) 750 g karczku wieprzowego 1 marchewka (z rosołu) 1 korzeń pietruszki (z rosołu) mały kawałek selera (z rosołu) 5 łyżek bulki tartej duża garść suszonej żurawiny 2 jajka 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 1/4 szklanki rosołu 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej pół łyżeczki

Kardamonovy
Pasztet orzechowy 119

jest po prostu fantastyczny! Gorąco polecam! Pasztet orzechowy Składniki:  1 większa cebula 2 duże ząbki czosnku 50g  orzeszków pinii 75g orzechów laskowych 50g orzechów nerkowca 100g bułki tartej 250ml bulionu/wywaru warzywnego 1 jajko 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz masło i oliwa do smażenia Pasztet orzechowy - przepis:  Na patelni rozgrzać oliwę i masło i przesmażyć(...)Przełożyć do miski, aby ostygły. Orzechy rozdrobnić w mikserze, powinny być rozdrobnione tylko na mniejsze kawałki, a nie zmiksowane na miazgę. Orzechy przełożyć z powrotem do miski. Dodać bułkę tartą, jajko, zioła prowansalskie, wywar warzywny oraz przesmażoną cebulę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Niedużą keksówkę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą

Codzienne Gotowanie
Co zrobić z buraków z barszczu: kopytka 238

zrobić z buraków z barszczu? Jedno z najbardziej dręczących pytań kulinarnych. Buraczki tarte? Jasne, ale ile można. Mamy dla Ciebie pyszną alternatywę: kopytka. Co zrobić z buraków z barszczu wigilijnego? Grzech wyrzucić, ale też nie do końca wiadomo jak je spożytkować. Buraczki tarte? No tak, choć znacznie lepsze są z buraków upieczonych. Można je pokroić w plastry, podsmażyć(...)parmezanu, albo innego twardego sera. Jeśli wciąż masz dylematy co zrobić z buraków z barszczu, to zrób kopytka! Polecamy też przepis na gniocchy ze słodkich ziemniaków . Składniki: 2 szklanki tartych buraczków (około 4 buraczki) ½ szklanki ugotowanych, ugniecionych ziemniaków (2 średniej wielkości ziemniaki) 1 szklanka mąki ziemniaczanej Mąka pełnoziarnista do podsypania blatu ½ łyżeczki soli Przygotowanie: Krok 1 Buraczki starte

Niedzielny kucharz
soczyste kotlety mielone ... 130

Składniki: mielone wieprzowo-wołowe 60 dag, jajka 1 sztuka "L", bułka pszenna 1 sztuka, kucharek 1 łyżka, cebula 1 sztuka średnia, pieprz mielony 1 łyżeczka, smalec 1 kostka, tarta bułka - ile potrzeba, pieczarki 50 dag, cebula 1 sztuka duża 1/2 łyżeczki cukier, sól 1/2 łyżeczki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki Mięso mielone dokładnie w misce ręką wyrobić z bułką(...)odciśniętą z wody, kucharkiem, pieprzem mielonym, jajkiem, tartą bułką, pokrojoną drono cebulą. Kotlety formować zwilżonymi dłońmi na ok. 2 cm grubości, obtaczać w tartej bułce i na gorącym smalcu smażyć na rumiano z każdej strony na średnim ogniu. Pieczarki obrać, pokroić w kawałki, cebulę drobno pokrojoną podsmażyć z cukrem na smalcu na złocisto, dodać pieczarki i smażyć

W Mojej Kuchni Lubię
Glazurowane pulpety z kurczaka i kaszy z ryżem 159

jest zdrowa, bo danie jest bardziej sycące, bo mniej w nim mięsa i last but not least – dzięki kaszy nie trzeba do masy mięsnej dodawać ani jajek, ani bułki tartej, gdyż stanowi ona doskonałe spoiwo kotletów, kasz i burgerów. Jeśli napisana z pasją wyliczanka cię nie przekonuje, zrób glazurowane pulpety z kurczaka w tradycyjny sposób: dodaj do mięsa kilka(...)łyżek tartej bułki, jajko i dobrze wymieszaj. Dalej postępuj tak jak w przepisie. Glazurowane pulpety z kurczaka zrobiliśmy inspirując się przepisem z serwisu Tasteofhome.com Zobacz wpis 5 obiadów za 10 zł każdy , gdzie jest też przepis na glazurowane pulpety z kurczaka. Sprawdź jak wykorzystaliśmy masę mięsno-warzywną do zrobienia stir fry z kapustą . Składniki: 200 g mielonego kurczaka

Niedzielny kucharz
Szybka tarta ucierana z owocami i kruszonką 106

zakątkach lodówki. Kruszonka obowiązkowa - dodaje maślanego akcentu chrupiącego. Mała ilość składników, pewny efekt. Błyskawiczna w wykonaniu. To ten rodzaj wypieku, który po prostu smakuje wszystkim. Zapełnia sporą formę na tartę, można wmieszać  w nią owoce jakich dusza zapragnie lub takie, za które w pośpiechu złapiecie.  Ja złapałam za jabłko i gałązkę rabarbaru. O pośpiechu nie bez przyczyny nadmieniam(...)sprawdzonej - zakalec.  Wzorcowy, przytłaczająco idealny, w całym przekroju. Więc pośpiech kolejny - w wyborze pomiędzy piekarnią  a ponownym rozgrzewaniem piekarnika. Opcja druga wybrana, skutkująca tymże wpisem. Moja ratunkowa tarta to idealne ciasto na lato,  na zaplanowanego grilla, na działkę,  na szybki deser po lekkim, pełnym wiosennych warzyw obiedzie :) Na spotkanie po izolacji, która nas wszystkich

Kronika Piekarnika
Jabłko w rustykalnej oprawie 115

cukru do posypania ciasta: 1 łyżka mąki orkiszowej 1 łyżka cukru trzcinowego dodatkowo: 1 duże jabłko - u mnie okazały Ligol 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka mleka do posmarowania brzegów tarty Wykonanie: Jabłko obieramy, kroimy na ćwiartki, potem na cieniutkie plasterki,  posypujemy łyżeczką cynamonu, ewentualnie łyżką cukru i odkładamy.  Mąki przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone zimne masło(...)pół godziny wkładamy do lodówki. Po wyciągnięciu wałkujemy na blacie posypanym mąką, na okrągły placek o grubości około 2 - 3 mm, o średnicy 2 cm większej niż forma na tartę, w której będziecie piec. Wykładamy ( najlepiej posługując się wałkiem ) ciasto do formy  wyłożonej papierem do pieczenia,  nakłuwamy widelcem, posypujemy mieszanką mąki i cukru.  Jabłuszko pokrojone w plasterki

Kronika Piekarnika
Glazurowane pulpety z kurczaka i kaszy z ryżem 130

jest zdrowa, bo danie jest bardziej sycące, bo mniej w nim mięsa i last but not least – dzięki kaszy nie trzeba do masy mięsnej dodawać ani jajek, ani bułki tartej, gdyż stanowi ona doskonałe spoiwo kotletów, kasz i burgerów. Jeśli napisana z pasją wyliczanka cię nie przekonuje, zrób glazurowane pulpety w tradycyjny sposób: dodaj do mięsa kilka łyżek tartej(...)przepisie. Glazurowane pulpety zrobiliśmy inspirując się przepisem z serwisu Tasteofhome.com Składniki: 200 g mielonego kurczaka 1 szklanka ugotowanego pęczaku ½ małej cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżka tartego imbiru ½ szklanki ryżu 1 łyżeczka masła lub oliwy Siekana natka pietruszki lub szczypiorek Sól Glazura 4 łyżki miodu 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego (może też być winny

Niedzielny kucharz
Włoska lasagne z mięsem mielonym 143

bolońsku, zapieczona w jednoporcjowych naczyniach żaroodpornych. Wieprzowo – wołowe mięso mielone duszone w sosie pomidorowym z dodatkiem białego wina. Aksamitnie delikatny sos beszamelowy na bazie mleka krowiego oraz warstwa tartego parmezanu, który pod wpływem ciepła rozpływa się na wierzchu włoskiej lasagne. Lasagne bolognese pieczony w pojedynczych, jednoporcjowych naczyniach żaroodpornych elegancko zaprezentuje się podczas romantycznej kolacji lub spotkania z gośćmi(...)masła 30 g mąki pszennej 500 ml mleka łyżka mielonej gałki muszkatołowej POZOSTAŁE SKŁADNIKI LASAGNE 10 płatów makaronu do lasagne 4 plastry sera tostowego Hochland 100 g tartego parmezanu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: MIĘSO MIELONE PO BOLOŃSKU Cebulkę poszatkuj drobno, boczek i marchewkę pokrój w jak najdrobniejszą kostkę. Wrzuć je na patelnie, zeszklij i podsmaż przez kilka minut

ProstePesto.pl
MIĘCIUTKIE KOTLECIKI Z KOMOSY RYŻOWEJ, CUKINII I WARZYW 117

sporą ilość kotlecików, niestety nie policzyłam ile mi wyszło) 200g komosy ryżowej 1 średnia cukinia 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej papryki 2 cebule czerwone  2 ząbki czosnku bułka tarta 50 g startej mozzarelli 2 jajka sól pieprz słodka i ostra papryka olej Wykonanie: Komosę gotujemy ok 20 minut. Cukienię obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach(...)miękkie. Studzimy. W misce mieszamy ze sobą komosę, warzywa z patelnii, odciśniętą z soku cukinię, startą na małych oczkach mozzarellę i przyprawy: sól, pieprz, papryki. Dodajemy jajka i bułkę tartą. Ja dodałam 2 czubate łyżki i to wystarczyło, aby moje kotleciki nie rozpadały się podczas smażenia. Wilgotnymi dłońmi formujemy niewielkie kotleciki. Panierujemy je w bułce tartej. Zawsze

Walijskie Pichcenie
Kotleciki dyniowo-ziemniaczane z fetą 133

wykorzystać dynię Hokkaido lub piżmową ze względu na ich mięsisty i zwarty miąższ, jeśli jednak użyjecie dyni o większej zawartości wody, możecie dodać do masy więcej ziemniaków, lub bułkę tartą albo odrobinę mąki (wtedy kotleciki będą mniej puszyste ale zwarte). Świetne na obiad, przekąskę do pracy, czy ciepłą kolację. Siadajcie do stołu! :D Kotleciki dyniowo-ziemniaczane z fetą(...)ząbki czosnku 1/2 białej cebuli 50g sera feta 1/2 łyżeczki płatków chili 4 gałązki tymianku / 3/4 łyżeczki suszonego tymianku 6 listków szałwii sól i pieprz do smaku bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Sposób przyrządzenia: 1. Dynię umyj, wydrąż nasiona i posmaruj warzywo oliwą - piecz 30min. w 190*C. 2. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. 3. Upieczoną

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Paluchy drobiowe z pieczarkami 212

kilka prostych modyfikacji, by danie stało się bardziej oryginalne i przyciągneło uwagę gości oraz domowników. Po pierwsze zamieniamy mięso wieprzowe na drobiowe, po drugie do mięsa dodajemy pieczarki, po trzecie nadajemy kotletom kształt paluchów i na końcu panierujemy je w płatkach kukurydzianych zamiast bułki tartej. Prawda, że proste? A efekt końcowy zaskakująco smaczny... Składniki: 500 g mięsa mielonego(...)indyka 300 g pieczarek 1 cebula 1 jajko 1/3 szklanki bułki tartej sól, pieprz 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżka sosou sojowego 2 szklanki płatków kukurydzianych olej do smażenia Wykonanie: Cebulę oraz pieczarki obieramy, a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach.  Na patelni rozgrzewamy małą ilość oleju i wrzucamy cebulę oraz pieczarki.  Chwilę podsmażamy, a następnie

Kuchnia MagdaLeny
Placuszki cukiniowe z tymiankiem 107

nawet takie, które zwykle nie jest jedzone przez nasze dzieci. Tym razem mam dla Was przepis na pyszne placuszki cukiniowe z tymiankiem. Ja dodałam do nich tym razem także tarty ser grana padano. Wyszły naprawdę super! Możemy zajadać je solo albo w towarzystwie jogurtu naturalnego, czy domowego sosu czosnkowego, albo koperkowego. Polecam dla małych i dla dużych Placuszki(...)sztuk): 150g mąki (ja użyłam pół na pół owsianą i orkiszową), 1 duża cukinia, około 450g, 2 jajka, 50ml mleka lub napoju roślinnego, 2 łyżki suszonego tymianku, 2 łyżki tartego sera grana padano (opcjonalnie), szczypta soli i pieprzu, olej rzepakowy, około 1 łyżka (do smażenia placuszków). Sposób przygotowania Najpierw myję i osuszam cukinię, odkrawam końce i ścieram warzywo

Natka Pietruszki
Austria - Buraczane knedle z Tyrolu (Rohnenknödel) 150

najbardziej na północ wysunięta część Włoch, w której blisko 3 na 4 mieszkańców na co dzień posługuje się językiem niemieckim. Składniki (2 porcje, 6-7 knedli): - 120 g bułki tartej (my zrobiliśmy własną) - pół małej cebuli - 1 łyżka oleju - 175 g ugotowanych buraków  - 2 łyżki mąki z ciecierzycy - 2 łyżki mąki  - 1 łyżka płatków drożdżowych(...)nerkowców, 2 łyżki płatków migdałów, 2 łyżki płatków drożdżowych i 0.5 łyżeczki soli mielimy w młynku do kawy lub blenderze )  - pokruszone orzechy włoskie Przygotowanie: 1) Przygotowujemy bułkę tartą, gotujemy, studzimy i obieramy buraki.  2) Na rozgrzanym oleju szklimy drobno posiekaną cebulkę. 3) Do miski przesypujemy bułkę tartą i dodajemy zeszkloną cebulkę. Buraki miksujemy blenderem

Roślinożerni urlopowicze