tarta na słodko - 8428 przepisów (strona:148/562)

Szarlotka z bezą . 162

przełożyć do blaszki tworząc w koło rant. Jabłka , brać , umyć i zetrzeć na plasterki . Posypać odrobiną cukru , jeśli jabłka są słodkie to nie trzeba , cukrem waniliowym i cynamonem , odstawić na kilka minut. Następnie odcisnąć z soku. Spód tarty posmarować 2, 3 łyżkami powideł.Następnie wyłożyć jabłka . Piec w temperaturze 180 stopni około 15/ 20 minut ciasto ma być

Sama słodycz i szczypta chili
Kalafior i brokuł pod chrupiącą kołderką 207

między panko a tartą bułką za 2,50 :) Ale jak zobaczyłam to wiedziałam, że muszę spróbować i koniec.  Były więc zwykłe kotlety w extra panierce, a chwilę później przyszła pora na kalafiora. Roboty tyle co nic, a smak rewelacyjny i jakby to powiedział mój teść "coś takiego innego". Oczywiście można użyć zwykłej bułki tartej(...)brokuła  8-10 różyczek kalafiora  1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu  1/2 łyżeczki soli  1 łyżeczka słodkiej papryki  120 ml oliwy z oliwek  3/4 szklanki panierki Panko lub bułki tartej    ok. 100 g startego żółtego sera  Przygotowanie: Na parze lub w osolonej wodzie gotujemy przez kilka minut

bistro mama
Tarta malinowe love 204

smaczne, czasem kwaśne, słodkie,  ale przede wszystkim zdrowe.  Prosto z krzaka najlepiej smakują, a pozostałe w koszyczku lądują  i ciasta, desery ozdabiają gdzie smakowo pierwsze skrzypce grają.  Pozostałe w formie soków w butelki zostają schowane bo herbatki z takim sokiem zimową porą to moje ukochane. Dzisiaj Wam przepis na tarte proponuję i już kolejny deser(...)łyżki kakao, opcjonalnie 2-4 łyżki wody, 2 łyżki cukru białego, 100 g masła, szczypta soli, ponadto: 250 g jagody leśnej w syropie (gotowe ze słoika), 200 ml słodkiej śmietanki 30 %, 1 kg świeżych malin, ok. 200 g cukru pudru, 250 g świeżych jagód, żelatyna. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy w razie potrzeby

Moniki Smakołyki
Manchester tart 133

połączenie budyniu, dżemu truskawkowego i wiórek kokosowych to nic nadzwyczajnego. Zwykła nuda... Jednak kruche ciasto z kremowym budyniem i słodkim dżemem okazało się bardzo smaczne. Przygotowałam 12 małych tartaletek, ale z tego przepisu równie dobrze można przygotować jedną dużą tartę. Składniki: 5 łyżek wiórek kokosowych 2 opakowania budyniu 750 ml mleka około 100g dżemu truskawkowego 200g masła 400g mąki(...)podgrzewamy, kiedy będzie gorące dodajemy pozostałe mleko wymieszane z proszkiem budyniowym. Energicznie mieszamy aż budyń zgęstnieje. Dodajemy 2 łyżki cukru i łyżkę masła i jeszcze raz mieszamy. Ciasto na tartę. Mąkę mieszamy z masłem, łyżką cukru i 3 łyżkami śmietany (ja użyłam 36%), żółtkiem i ugniatamy tak aby składniki się połączyły. Nie za długo, ponieważ ciasto kruche nie lubi ciepła

wysmienity
Tarta z budyniem i jabłkowymi różyczkami 165

Dzisiaj jest Dzień Mamy! Z tej okazji życzę wszystkim Mamom słodkiego, długiego życia, zdrowia i pociechy ze swoich dzieci, także tych dorosłych :) Jeżeli nie macie jeszcze pomysłu, polecam przygotowanie tej tarty: składa się z chrupiącego, migdałowego spodu, winno-mlecznego budyniu i jabłkowych różyczek posmarowanych brzoskwiniowym dżemem. Pyszności <3 Przepis znalazłam na TEJ stronie. Zapraszam do przygotowań

My Culinary Art
Gołąbki bez zawijania ( z kapustą w środku) 368

tartej, 1 woreczek ryżu, 1 jajko, 180 g koncentratu pomidorowego, 300 ml letniej wody,  majeranek, papryka słodka, sól, pieprz czarny Kłos Pol . Przygotowanie: Gotujemy woreczek ryżu w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odstawiamy do ostudzenia. Kapustę siekamy drobno i zalewamy na 10 minut wrzątkiem. Po tym czasie odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą

Aga w kuchni
Kokosanki według Weganona i "Pyszności z roślin" 173

zawierają glutenu, w innych zamiast cukru Autor proponuje użycie daktyli czy syropu z agawy. Książkę otwierają przeróżne roślinne, kolorowe tarty, z których autor słynie. Potem można znaleźć wegańskie pomysły na świąteczne słodkości, drobne słodkości, desery poprawiające humor, słodkie śniadania, lody, słodkie dania na tłusty czwartek. Nie brakuje też słodkich wspomnień z dzieciństwa Pawła (z kuchni Jego Mamy

Weekendy w domu i ogrodzie
Relacja z warsztatów kulinarnych WINIARY z Davidem Gaboriaud 116

mięso było delikatne. Kaszotto podane zostało z świeżym, przesmażonym szpinakiem, kurkami, pieczoną cebulką oraz kotlecikami jagnięcymi. Niebo w gębie. DESER – Tarta na kruchym spodzie z kremem migdałowym i rabarbarem Deser tylko dosłodził już i tak bardzo „słodki” dzień. Ciasto (znakomite, kruche , idealne) i krem migdałowy, przygotowaliśmy wcześniej, ponieważ wymagałY schłodzenia. Ciasto zostało podpieczone, następnie nałożyliśmy kolejno krem, podsmażony

Moniki Smakołyki
Jabłka w słoikach na zimę 526

Jeśli macie jesienią nadmiar jabłek lub lubicie w zimie szybciutko coś zmajstrować  z naszymi rodzimymi owocami, polecam zamknąć tarte jabłka do słoików.  Są proste w przygotowaniu, a przydadzą się zimą do szarlotki, ryżu zapiekanego na słodko, czy naleśników. Litrowy słoik nada się w sam do ciasta :) SKŁADNIKI Jabłka dobre do rozpieku  - u mnie boskoopy(...)jabłek na litrowy słoik .   PRZYGOTOWANIE Jabłka obieramy, kroimy, wykrawamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach lub (najlepiej) w malakserze z nakładką do tarcia. Odciskamy nadmiar soku i upychamy ciasno do słoików. Zakręcamy mocno (sprawdzamy nakrętki i słoiki, czy nie są uszkodzone !!!).  Na dnie dużego garnka układamy bawełnianą ściereczkę, wstawiamy słoiki i zalewamy wodą

Moje Kuchenne Rewelacje
Tarta z karmelizowanymi orzechami i budyniem waniliowym 185

Co tu dużo pisać, po prostu coś mnie naszło, wstałam i sobie upiekłam. A teraz muszę zapisać wszystko, aby nie zapomnieć przepisu, bo wyszło fajne ciacho

Smaki Armine
Naleśniki zapiekane 111

drobno pokrojoną cebulę i por na oleju. 2. Dodajemy mięso mielone i smażymy kilka minut. 3. Do mięsa dodajemy tartą marchewką, pokrojoną w drobną kostkę paprykę i dusimy kilka minut.. 4. Farsz mięso-warzywny doprawiamy papryką słodką, ziołami prowansalskimi, szczyptą soli i pieprzu. 5. Miksujemy jajko z mlekiem i szczyptą soli. 6. Dodajemy do masy mąkę

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Niebanalne kotlety mielone + ryż z warzywami 338

bazylię, oregano (lub dowolne, ulubione zioła) bułkę tartą olej do smażenia Cebulkę podsmażamy aż zmięknie i trochę się przyrumieni, to samo robimy z papryką. W sporej misce mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Jeśli masa jest zbyt luźna i klejąca, dodajemy trochę bułki tartej. Formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na złoto-brązowo. Kotlecików wyszło(...)polecam. Ryż z warzywami   Do jego przygotowania potrzebujemy: 1,5 filiżanki ryżu 1 puszkę kukurydzy 1 dużą paprykę pokrojoną w kostkę przyprawy: sól, 3 łyżeczki curry i 2 słodkiej mielonej papryki olej do smażenia Ryż wsypujemy do wrzącej wody i dodajemy wszystkie przyprawy. Gotujemy do miękkości. W tym czasie przesmażamy paprykę, ale tak by została nieco chrupiąca. Ryż odcedzamy

Ratunku obiad
Kruche ciasto 215

tylko do pysznych owocowych lub wytrawnych tart.  Można z niego przygotować więcej ciasta, podzielić i wykładać foremki, faszerować na słodko lub wytrawnie (np. z musem z makreli, łososiem, warzywami z serem), wycinać różne wzory jak na ciasteczka, dodać orzechy i polewać czekoladą. Poniżej przepis na ciasto kruche. Składniki: 220 g mąki pszennej 100 g dobrego jakościowo masła(...)zawijamy w folię spożywczą, wstawiamy ciasto na 2 godziny do lodówki; ciasto rozwałkujemy na stolnicy wysypanej mąką i formujemy co chcemy.     Może być forma do tarty (średnica 26 cm) lub foremki do babeczek, itp. Nakłuwamy przed pieczeniem ciasto i pieczemy: jeśli to ma być spód do tarty to pieczemy w temp. 180C około

Zasmakuj Kuchni
LODY BEZOWE Z ORZECHAMI / JAK ZROBIĆ IDEALNĄ BEZĘ WŁOSKĄ? 180

zachwycą każdego wielbiciela słodkości ? O tym dziś! CO TO JEST BEZA WŁOSKA? BEZA WŁOSKA to stabilna gęsta beza wykorzystywana do dekoracji tortów, tart, ciast i ciasteczek. Swoim smakiem przypomina lubiane w dzieciństwie ciepłe lody – jest nieziemsko słodka i bardzo delikatna. Składa się z ubitych białek zaparzonych syropem cukrowym. Nie wymaga pieczenia, suszenia ani podgrzewania – to syrop cukrowy „gotuje” białka. PORADY

Ostra na Słodko
Placuszki z ricottą z pieczonym rabarbarem i truskawkami 142

prostu kocham to cudownie komponujące się ze słodkościami warzywo! <3 :) Za jego wykrzywiającą usta kwasowość, bo nie przepadam za super słodkimi deserami. I za to, jak genialnie łączy się z truskawkami w tej rustykalnej tarcie , piknikowym crumble i dzisiejszych leciutkich placuszkach z ricottą.  Zazwyczaj nie zawracam sobie głowy oddzielaniem żółtek od białek i ubijaniem piany. Ale muszę(...)był bardziej fit i nie zawierał dodatku cukru. Choć jeśli wolicie oryginalną recepturę, to wskazówki dla niej także znajdziecie poniżej. Placuszki same w sobie nie są więc słodkie. Słodyczy dodają im dodatki - rabarbar podkręcony aromatem pomarańczy i wanilii (który piekłam ze stewią zamiast cukrem) oraz świeże truskawki. Do tego naturalny jogurt z dodatkiem wanilii, chrupiące pistacje, a nawet odrobina miodu

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania