ząbki czosnku 1/2 szklanki białego wina/bulionu lub wody 400 g (1 puszka) pokrojonych pomidorów 1 mały pęczek zielonych szparagów 2 łyżki tartego parmezanu przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, po 1/2 łyżeczki: kurkumy, słodkiej papryki w proszku, suszonego oregano, szczypta chili DODATKOWO: 280 g makaronu penne WYKONANIE Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końce (same pękną w odpowiednim miejscu), kroimy(...)minuty lub nieco dłużej, bez przykrycia, aż sos lekko się zagęści. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Dodajemy ugotowany makaron, delikatnie mieszamy i gotujemy jeszcze 1 minutę. Posypujemy tartym parmezanem
cool and mintyszklanki bułki tartej 1/4 szklanki mąki 1/4 szklanki mieszanki cebuli prażonej i suszonej cebuli w proszku sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany 2 jajka olej 1. Kotlety rozbijamy niezbyt cienko. Posypujemy solą, pieprzem, papryką i czosnkiem granulowanym. 2. W głębokim talerzu za pomocą widelca ubijamy jajka. W drugim talerzu mieszamy ze sobą bułkę tartą
Szefowa kuchniPrzepyszna, obłędna, krucha i w dodatku z bezą tarta z ciemnymi owocami takimi jak: jagody, czarna porzeczka i bardzo, bardzo ciemne czereśnie. Powiem Wam Kochani, że to ciasto rozeszło się błyskawicznie podczas spotkania z przyjaciółmi. Każdy się nim zachwycał. W smaku takie jak lubię najbardziej słodko- kwaśne. Zresztą nie będę Was długo przekonywać, po prostu spójrzcie(...)płaska łyżeczka proszku do pieczenia Z w/w składników bardzo szybko zagnieć ciasto, owiń je folią i wstaw do lodówki na 20 minut. Po tym czasie wylep ciastem formę do tarty. nadzienie: - 1 filiżanka jagód leśnych - 1 szklanka czarnej porzeczki - 1/2 szklanki czereśni - 3 łyżki cukru pudru Owoce wymieszaj z cukrem pudrem i wyłóż na ciasto beza
SMYKWKUCHNIłyżeczki tymianku 0,5 łyżeczki majeranku 0,5 łyżeczki cząbru 0,5 łyżeczki soli pieprz przyprawa do mięsa mielonego bułka tarta olej do smażenia 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu 0,25 szklanki słodkiej śmietany 18% do zup i sosów Rosół zagotowujemy, wsypujemy płatki ryżowe, gotujemy według instrukcji na opakowaniu, następnie odstawiamy na 5 minut żeby(...)doprawiamy solą i pieprzem lub przyprawą do mięsa mielonego. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Z mięsnej masy formujemy spore kotlety o grubości 3-3,5 cm, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron, aż będą złocisto-brązowe. Następnie dolewamy wodę do połowy wysokości kotletów i dusimy 10-15 minut. Po tym czasie wyjmujemy kotlety
Rozpustne gotowanienadają się również do upieczenia na grillu. SKŁADNIKI / około 10 sztuk: * 450 g ugotowanej białej fasoli * 200 g słodkich ziemniaków (nieugotowanych) * skórka otarta z połowy cytryny * 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej * ½ łyżeczki proszku do pieczenia * 1 łyżka tartego imbiru * 2 łyżki ziaren słonecznika lub pestek dyni lub ulubionych orzechów * ½ łyżeczki soli * pieprz * sezam do obtaczania WYKONANIE: Białą(...)fasole rozdrabniamy widelcem lub blenderem. Słodkie ziemniaki ucieramy na tarce a następnie pozbywamy się nadmiaru wody. Wszystkie składniki (poza sezamem) łączymy ze sobą na jedną masę. Odkładamy na około 20 minut. Formujemy kotleciki i obtaczamy w sezamie. Pieczemy po około 6-8 minut z każdej strony na patelni delikatnie posmarowanej olejem
Mohiellamarchew (ok. 105g), - por (ok. 119g), - 2 garście jarmużu (ok. 40g), - ząbek czosnku, - przyprawy: zioła prowansalskie, papryka słodka, wędzona, ostra, - woreczek kaszy gryczanej (ok. 100g). Sposób przygotowania 1. Pokrojonego pora i cebulę szklimy na oleju rzepakowym. 2. Marchewkę trzemy na tarce i dodajemy do cebuli. 3. Do warzyw dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i jarmuż. 4. Całość doprawiamy ulubionymi przyprawami
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachmięsa mielonego z indyka 1 mała czerstwa bułka 1 jajo 1 mała cebula sól, pieprz, koperek 2 ząbki czosnku 4 łyżki bułki tartej Sos; 3 pomidory 1 marchewka 1 cebula 2 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz, słodka papryka, odrobina cukru, suszona bazylia ok. szklanka wody 2 łyżki oleju Przygotowanie; Mięso przekładamy do miski dodajemy, pokrojoną w drobną kostkę cebule(...)następnie odciskamy i dodajemy do mięsa. Doprawiamy do smaku i mieszamy do połączenia składników. Na końcu dodajemy koperek. Mokrymi dłońmi formujemy małe pulpeciki które następnie panierujemy w bułce tartej. Sos; Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę (możemy użyć pomidory z puszki).Cebule kroimy w drobną kostkę, patelnie rozgrzewamy, dodajemy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy
Radość kipiąca uśmiechem.pieprz na sos: 6 ząbków czosnku 3 łyżki oleju 3 łyżki mąki pszennej 300 ml bulionu warzywnego sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie dodatkowo na panierkie 1 jajko + sól, pieprz, ewentualnie zioła wedle uznania bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Krokiety: 1. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, jeśli mamy świeżo ugotowane, przeciskamy przez praskę i odstawiamy(...)następnie w bułce tartej 4. Smażymy z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Sos czosnkowy 1. Ząbki czosnku obieramy. W rondelku podgrzewamy 3 łyżki oleju dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, chwilę podsmażamy dodajemy 3 łyżki mąki, całość mieszamy do zasmażki wlewamy bulion warzywny, zagotowujemy, doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ziołami. Ewentualnie można dodać
Mój pomysł naprzełożyć do blaszki tworząc w koło rant. Jabłka , brać , umyć i zetrzeć na plasterki . Posypać odrobiną cukru , jeśli jabłka są słodkie to nie trzeba , cukrem waniliowym i cynamonem , odstawić na kilka minut. Następnie odcisnąć z soku. Spód tarty posmarować 2, 3 łyżkami powideł.Następnie wyłożyć jabłka . Piec w temperaturze 180 stopni około 15/ 20 minut ciasto ma być
Sama słodycz i szczypta chilimiędzy panko a tartą bułką za 2,50 :) Ale jak zobaczyłam to wiedziałam, że muszę spróbować i koniec. Były więc zwykłe kotlety w extra panierce, a chwilę później przyszła pora na kalafiora. Roboty tyle co nic, a smak rewelacyjny i jakby to powiedział mój teść "coś takiego innego". Oczywiście można użyć zwykłej bułki tartej(...)brokuła 8-10 różyczek kalafiora 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka słodkiej papryki 120 ml oliwy z oliwek 3/4 szklanki panierki Panko lub bułki tartej ok. 100 g startego żółtego sera Przygotowanie: Na parze lub w osolonej wodzie gotujemy przez kilka minut
bistro mamasmaczne, czasem kwaśne, słodkie, ale przede wszystkim zdrowe. Prosto z krzaka najlepiej smakują, a pozostałe w koszyczku lądują i ciasta, desery ozdabiają gdzie smakowo pierwsze skrzypce grają. Pozostałe w formie soków w butelki zostają schowane bo herbatki z takim sokiem zimową porą to moje ukochane. Dzisiaj Wam przepis na tarte proponuję i już kolejny deser(...)łyżki kakao, opcjonalnie 2-4 łyżki wody, 2 łyżki cukru białego, 100 g masła, szczypta soli, ponadto: 250 g jagody leśnej w syropie (gotowe ze słoika), 200 ml słodkiej śmietanki 30 %, 1 kg świeżych malin, ok. 200 g cukru pudru, 250 g świeżych jagód, żelatyna. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy w razie potrzeby
Moniki Smakołykipołączenie budyniu, dżemu truskawkowego i wiórek kokosowych to nic nadzwyczajnego. Zwykła nuda... Jednak kruche ciasto z kremowym budyniem i słodkim dżemem okazało się bardzo smaczne. Przygotowałam 12 małych tartaletek, ale z tego przepisu równie dobrze można przygotować jedną dużą tartę. Składniki: 5 łyżek wiórek kokosowych 2 opakowania budyniu 750 ml mleka około 100g dżemu truskawkowego 200g masła 400g mąki(...)podgrzewamy, kiedy będzie gorące dodajemy pozostałe mleko wymieszane z proszkiem budyniowym. Energicznie mieszamy aż budyń zgęstnieje. Dodajemy 2 łyżki cukru i łyżkę masła i jeszcze raz mieszamy. Ciasto na tartę. Mąkę mieszamy z masłem, łyżką cukru i 3 łyżkami śmietany (ja użyłam 36%), żółtkiem i ugniatamy tak aby składniki się połączyły. Nie za długo, ponieważ ciasto kruche nie lubi ciepła
wysmienityDzisiaj jest Dzień Mamy! Z tej okazji życzę wszystkim Mamom słodkiego, długiego życia, zdrowia i pociechy ze swoich dzieci, także tych dorosłych :) Jeżeli nie macie jeszcze pomysłu, polecam przygotowanie tej tarty: składa się z chrupiącego, migdałowego spodu, winno-mlecznego budyniu i jabłkowych różyczek posmarowanych brzoskwiniowym dżemem. Pyszności <3 Przepis znalazłam na TEJ stronie. Zapraszam do przygotowań
My Culinary Arttartej, 1 woreczek ryżu, 1 jajko, 180 g koncentratu pomidorowego, 300 ml letniej wody, majeranek, papryka słodka, sól, pieprz czarny Kłos Pol . Przygotowanie: Gotujemy woreczek ryżu w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odstawiamy do ostudzenia. Kapustę siekamy drobno i zalewamy na 10 minut wrzątkiem. Po tym czasie odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą
Aga w kuchnizawierają glutenu, w innych zamiast cukru Autor proponuje użycie daktyli czy syropu z agawy. Książkę otwierają przeróżne roślinne, kolorowe tarty, z których autor słynie. Potem można znaleźć wegańskie pomysły na świąteczne słodkości, drobne słodkości, desery poprawiające humor, słodkie śniadania, lody, słodkie dania na tłusty czwartek. Nie brakuje też słodkich wspomnień z dzieciństwa Pawła (z kuchni Jego Mamy
Weekendy w domu i ogrodzie