tarta na słodko - 8428 przepisów (strona:147/562)

Tarta z piaNką Bezową 212

Składniki :   1,5 kubka maki krupczatki 1 kubek cukru 4 żółtka 0,5 kostki masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia    Nadzienie: 4

Luźna Kuchnia
Kotleciki z czerwonej soczewicy 121

szklanka czerwonej soczewicy 1 średnia cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 0,25 łyżeczki kurkumy 0,5 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki 0,5 łyżeczki przyprawy garam masala 0,5 łyżeczki mielonej kolendry* sól, pieprz olej do smażenia bułka tarta Przygotowanie:  Soczewicę ugotować w 1,5 szklanki wody. Odcedzić.  Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć cebulę(...)pokrojoną w drobną kostkę i czosnek wyciśnięty przez praskę.  Dodać obraną i startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, oraz przyprawy: kurkumę, słodką i ostrą paprykę, garam masala i kolendrę*. Wszystko dokładnie wymieszać, aby marchewka pokryła się przyprawami. W razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. Chwilę smażyć, aż marchewka nieco zmięknie.  Dodać ugotowaną soczewicę, dokładnie wymieszać, w razie

Codzienne Gotowanie
Kolejna wariacja na temat zapiekanego jabłka + Liebster Blog 111

oliwą z oliwek, żeby masa nam ładnie odeszła) wykładamy przygotowane ciasto, oklejamy nim spód i boki naczynia, zostawiając część na przykrycie góry Jabłko trzemy na tarce o dużych oczkach, dodajemy cynamon (jeśli jabłko jest mało słodkie możemy dodać odrobinę miodu) wykładamy jabłko do naczynia, a górę wyklejamy resztą ciasta pieczemy w temp 190 stopni przez około

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kruche ciasto z wiśniami i orzechową kruszonką 244

Mamy sezon na wiśnie więc nie może zabraknąć słodkich wypieków z ich udziałem. Polecam Wam pyszne kruche ciasto z orzechową kruszonką. Jest przepyszne i całkiem szybko się robi. Ciasto jest niskie i po pokrojeniu w niedużą kostkę prezentuje się jak małe ciasteczko. składniki: 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła 80 g cukru 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku(...)pieczenia ok 400 g wydrylowanych wiśni 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej kruszonka 75 g mąki pszennej 75 g tartych orzechów włoskich Back Mit 100 g zimnego pokrojonego na kawałki masła 100 g cukru Na stolnicę wysypać mąkę. Dodać cukier oraz proszek do pieczenia, wymieszać. Następnie dodać zimne masło i posiekać nożem. Rozetrzeć wszystko w dłoniach, dodać jajko i zagnieść

Monia miesza i gotuje
ZUPA GULASZOWA Z PULPETAMI 241

słodka papryka – 2 łyżeczki – chilli – szczypta – sól – 1 łyżeczka – pieprz – 1 szczypta – olej – 4 łyżki – koncentrat pomidorowy – 4 łyżki – majeranek – 1 szczypta – śmietana 18% – 2 łyżki – mielona wołowina – 300 g – jajko – 1 szt – bułka tarta – 2 łyżki(...)niewielkiej ilości oleju. Zalewamy gorącym bulionem. Wrzucamy liście laurowe , ziele angielskie , słodką paprykę , szczyptę chilli i odrobinę majeranku. Gotujemy ok. 15 – 20 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Zagęszczamy 2 łyżkami śmietany. PULPECIKI: Mielone mięso mieszamy z jajkiem , bułką tartą , solą i pieprzem ( możemy dodac cebulkę ). Formujemy niewielkie pulpeciki, obtaczamy

Ostra na Słodko
Czwartek: Kurczak jak z KFC. Tylko zdrowy 161

Mała papryka czerwona Mała papryka żółta Główka sałaty rzymskiej Łyżka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego 1 1/2 łyżeczka soli 1 łyżka oleju Panierka: Szklanka tartej bułki, najlepiej z ciemnego pieczywa 2-3 łyżki mąki, najlepiej z ciecierzycy, migdałowe, orkiszowej, ale może też być razowa 2 jajka 1 łyżka sosu sriracha (opcjonalnie) 1 łyżeczka granulowanego(...)się skórki. Przełóż warzywa na blaszkę wyłożoną pergaminem. Posól, wsyp łyżkę słodkiej papryki, pół łyżeczki pieprzu kajeńskiego i 1/3 łyżeczki kuminu, polej łyżką oleju i dokładnie wymieszaj. Wystaw do piekarnika na 30 minut. Krok 2 Filety pokrój na kawałki długości kciuka. Posól i popieprz. Do misy wsyp bułkę tartą i czosnek, wymieszaj. Do oddzielnej wsyp mąkę. Wbij jajka

Niedzielny kucharz
Idealne na lunch do pracy: Fit kurczak z batatem i cieciorką z pieca 135

Mała papryka czerwona Mała papryka żółta Główka sałaty rzymskiej Łyżka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego 1 1/2 łyżeczka soli 1 łyżka oleju Panierka: Szklanka tartej bułki, najlepiej z ciemnego pieczywa 2-3 łyżki mąki, najlepiej z ciecierzycy, migdałowe, orkiszowej, ale może też być razowa 2 jajka 1 łyżka sosu sriracha (opcjonalnie) 1 łyżeczka granulowanego(...)się skórki. Przełóż warzywa na blaszkę wyłożoną pergaminem. Posól, wsyp łyżkę słodkiej papryki, pół łyżeczki pieprzu kajeńskiego i 1/3 łyżeczki kuminu, polej łyżką oleju i dokładnie wymieszaj. Wystaw do piekarnika na 30 minut. Krok 2 Filety pokrój na kawałki długości kciuka. Posól i popieprz. Do misy wsyp bułkę tartą i czosnek, wymieszaj. Do oddzielnej wsyp mąkę. Wbij jajka

Niedzielny kucharz
MAKARON Z SOSEM POMIDOROWYM, KURCZAKIEM i SZPARAGAMI 127

ząbki czosnku 1/2 szklanki białego wina/bulionu lub wody 400 g (1 puszka) pokrojonych pomidorów  1 mały pęczek zielonych szparagów 2 łyżki tartego parmezanu przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, po 1/2 łyżeczki: kurkumy, słodkiej papryki w proszku, suszonego oregano, szczypta chili DODATKOWO: 280 g makaronu penne WYKONANIE Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końce (same pękną w odpowiednim miejscu), kroimy(...)minuty lub nieco dłużej, bez przykrycia, aż sos lekko się zagęści. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Dodajemy ugotowany makaron, delikatnie mieszamy i gotujemy jeszcze 1 minutę. Posypujemy tartym parmezanem

cool and minty
Cebulowy schabowy w cebulowej panierce 435

szklanki bułki tartej 1/4 szklanki mąki 1/4 szklanki mieszanki cebuli prażonej i suszonej cebuli w proszku sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany 2 jajka  olej 1.  Kotlety rozbijamy niezbyt cienko. Posypujemy solą, pieprzem, papryką i czosnkiem granulowanym.  2. W głębokim talerzu za pomocą widelca ubijamy jajka. W drugim talerzu mieszamy ze sobą bułkę tartą

Szefowa kuchni
Tarta z czarną porzeczką, jagodami, czereśniami i bezą! Obłędnie dobra!!! 128

Przepyszna, obłędna, krucha i w dodatku z bezą tarta z ciemnymi owocami takimi jak: jagody, czarna porzeczka i bardzo, bardzo ciemne czereśnie. Powiem Wam Kochani, że to ciasto rozeszło się błyskawicznie podczas spotkania z przyjaciółmi. Każdy się nim zachwycał. W smaku takie jak lubię najbardziej słodko- kwaśne. Zresztą nie będę Was długo przekonywać, po prostu spójrzcie(...)płaska łyżeczka proszku do pieczenia Z w/w składników bardzo szybko zagnieć ciasto, owiń je folią i wstaw do lodówki na 20 minut. Po tym czasie wylep ciastem formę do tarty. nadzienie: - 1 filiżanka jagód leśnych - 1 szklanka czarnej porzeczki - 1/2 szklanki czereśni  - 3 łyżki cukru pudru Owoce wymieszaj z cukrem pudrem i wyłóż na ciasto beza

SMYKWKUCHNI
Kotlety mielone z płatkami ryżowymi w sosie. 212

łyżeczki tymianku 0,5 łyżeczki majeranku 0,5 łyżeczki cząbru 0,5 łyżeczki soli pieprz przyprawa do mięsa mielonego bułka tarta olej do smażenia 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu 0,25 szklanki słodkiej śmietany 18% do zup i sosów     Rosół zagotowujemy, wsypujemy płatki ryżowe, gotujemy według instrukcji na opakowaniu, następnie odstawiamy na 5 minut żeby(...)doprawiamy solą i pieprzem lub przyprawą do mięsa mielonego. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Z mięsnej masy formujemy spore kotlety o grubości 3-3,5 cm, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron, aż będą złocisto-brązowe. Następnie dolewamy wodę do połowy wysokości kotletów i dusimy 10-15 minut. Po tym czasie wyjmujemy kotlety

Rozpustne gotowanie
Wegańskie kotleciki ze słodkich ziemniaków i fasoli 256

nadają się również do upieczenia na grillu. SKŁADNIKI / około 10 sztuk: * 450 g ugotowanej białej fasoli * 200 g słodkich ziemniaków (nieugotowanych) * skórka otarta z połowy cytryny * 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej * ½ łyżeczki proszku do pieczenia * 1 łyżka tartego imbiru * 2 łyżki ziaren słonecznika lub pestek dyni lub ulubionych orzechów * ½ łyżeczki soli * pieprz * sezam do obtaczania WYKONANIE: Białą(...)fasole rozdrabniamy widelcem lub blenderem. Słodkie ziemniaki ucieramy na tarce a następnie pozbywamy się nadmiaru wody. Wszystkie składniki (poza sezamem) łączymy ze sobą na jedną masę. Odkładamy na około 20 minut. Formujemy kotleciki i obtaczamy w sezamie. Pieczemy po około 6-8 minut z każdej strony na patelni delikatnie posmarowanej olejem

Mohiella
Kasza gryczana z jarmużem 129

marchew (ok. 105g), - por (ok. 119g), - 2 garście jarmużu (ok. 40g), - ząbek czosnku, - przyprawy: zioła prowansalskie, papryka słodka, wędzona, ostra, - woreczek kaszy gryczanej (ok. 100g). Sposób przygotowania 1. Pokrojonego pora i cebulę szklimy na oleju rzepakowym. 2. Marchewkę trzemy na tarce i dodajemy do cebuli. 3. Do warzyw dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i jarmuż. 4. Całość doprawiamy ulubionymi przyprawami

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Pulpeciki z indyka zapiekane w sosie pomidorowym. 206

mięsa mielonego z indyka 1 mała czerstwa bułka 1 jajo 1 mała cebula sól, pieprz, koperek 2 ząbki czosnku 4 łyżki bułki tartej Sos; 3 pomidory 1 marchewka 1 cebula 2 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz, słodka papryka, odrobina cukru, suszona bazylia ok. szklanka wody 2 łyżki oleju Przygotowanie; Mięso przekładamy do miski dodajemy, pokrojoną w drobną kostkę cebule(...)następnie odciskamy i dodajemy do mięsa. Doprawiamy do smaku i mieszamy do połączenia składników. Na końcu dodajemy koperek. Mokrymi dłońmi formujemy małe pulpeciki które następnie panierujemy w bułce tartej. Sos; Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę (możemy użyć pomidory z puszki).Cebule kroimy w drobną kostkę, patelnie rozgrzewamy, dodajemy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy

Radość kipiąca uśmiechem.
Krokiety ziemniaczane 137

pieprz na sos: 6 ząbków czosnku 3 łyżki oleju 3 łyżki mąki pszennej 300 ml bulionu warzywnego sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie dodatkowo  na panierkie 1 jajko + sól, pieprz, ewentualnie zioła wedle uznania bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Krokiety: 1. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, jeśli mamy świeżo ugotowane, przeciskamy przez praskę i odstawiamy(...)następnie w bułce tartej 4. Smażymy z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju.  Sos czosnkowy 1. Ząbki czosnku obieramy. W rondelku podgrzewamy 3 łyżki oleju dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, chwilę podsmażamy dodajemy 3 łyżki mąki, całość mieszamy do zasmażki wlewamy bulion warzywny, zagotowujemy, doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ziołami.  Ewentualnie można dodać

Mój pomysł na

Proponowane wyszukiwania