rozetki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 *C i piec ok 20 min do zrumienienia bezy. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babeczki i muffinki , Bezy i ciasta bezowe , Ciasta z kremem , Ciasta z warzywami , Ciasteczka , Tarty i kruche ciasta , Wykorzystanie żółtek Tagged: rabarbar
https:KKuchniaMniamlata zimą (dzięki owocom) lub zimy latem (nie wiem czemu, ale właśnie zimą, a raczej ze śniegiem kojarzy mi beza). Deser słodki i to bardzo, jednak idealnie pasuje do lekko kwaśnych malin lub truskawek. Nowy post Tarta owocowa z bezą pojawił się w Wypieki i Rumieńce
Wypieki i Rumieńceklopsikami wołowymi. Składniki 1 kg flaków wołowych 250 g goleni wołowej włoszczyzna cebula 1 łyżka masła 200 g antrykotu 4 łyżki bułki tartej 2 jajka 3 łyżki mąki 2 łyżki natki majeranek imbir ostra papryka słodka papryka gałka muszkatołowa sól pieprz czarny pieprz czerwony Przygotowanie Flaki oczyściłem, opłukałem, trzykrotnie zalewałem wodą, gotowałem, osączyłem. Zalałem świeżą wodą, posoliłem, gotowałem(...)przecedziłem, wywarem zalałem flaki. Z masła i łyżki mąki zrobiłem zasmażkę, dodałem do flaków, zagotowałem. Doprawiłem ziołami i przyprawami. Ze zmielonego antrykotu przygotowałem klopsiki. Do mięsa dodałem jajka , bułkę tartą, sól i pieprz oraz posiekana natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wyrobiłem. Z masy uformowałem klopsiki, obtoczyłem w mące, gotowałem 5 minut w osolonej wodzie. Dodałem do flaków, zagotowałem, doprawiłem
R'n'G Kitchenpuszki po 185g tuńczyka w kawałkach w sosie własnym Princes 1/2 puszki pomidorów 1/2 czerwonej papryki 1 cebula 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 ząbek czosnku około 14-16 paluszków 3-4 jajka bułka tarta olej sól pieprz Wykonanie: 1. Ciasto: Do miski wsypać mąkę, sól, proszek do pieczenia, wszystko wymieszać, a następnie dodać kefir(...)jednolite, elastyczne ciasto. 2. Farsz: Tuńczyka odsączyć z zalewy. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i pomidory z puszki. Dodać paprykę słodką, ostrą i całość gotować około 15 minut. Po tym czasie dodać tuńczyka, doprawić do smaku solą, pieprzem i całość jeszcze zagotować aż do odparowania płynu, następnie pozostawić do wystudzenia. 3. Gotowe
Szalona Kuchnia Ewelinypieprzu czarnego 3 łyżki oleju z pestek winogron 1/3 szklanki bulionu warzywnego 1 łyżeczka sosu chili słodko-kwaśnego 1/2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej 1 puszka fasolki szparagowej ( cienka) - ok. 400 g Wyrobić mięso mielone z sosem sojowym , żółtkiem, bułką tartą, kminkiem, curry, pieprzem ziołowym, szczyptą soli . Dokładnie wymieszać . Uformować 6 sztuk kotlecików. Obtoczyć w mące(...)Rozgrzać resztę oleju. Wrzucić na olej listek Kafiru, goździk i pieprz ziarnisty. Usmażyć kotleciki na rumiano. Podlać bulionem .Wlać sos chili słodko-kwaśny i włożyć pastę z trawy cytrynowej. Zamieszać. Dusić kotlecik pod przykryciem kilka minut obracając w trakcie duszenia. Kotlety na moment wyjąć z patelni. Włożyć w sos odsączoną fasolkę . Na fasolce ułożyć kotleciki . Przykryć i dusić jeszcze
Buniabaje w kuchnimięsa mielonego z indyka 1 cebula np. Czerwona 2 marchewki 1 pęczek natki pietruszki 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Przyprawy:sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 łyżka papryki czerwonej słodkiej Mąka ziemniaczana 1 kostka rosołowa 4 liście laurowe 3 ziela angielskie 200 ml przecieru pomidorowego Kasza kuskus PRZYGOTOWANIE: Cebulkę obieram
Gotowanie Patkiżurawinowo-chrzanowym 50 dag mielonego mięsa z indyka 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 3 łyżki bułki tartej pęczek natki pietruszki 5 dag suszonej żurawiny słoiczek konfitury żurawinowej (ok 7 łyżek) 4 łyżki startego chrzanu 200 ml słodkiej śmietanki 30% sól, pieprz, oliwa Konfitury, chrzan i śmietanę wymieszać ze sobą, doprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki(...)zalać wrzątkiem, odstawić na 10 minut i następnie osączyć. Cebulę, i czosnek obrać, posiekać, zeszklić . Natkę posiekać. Do mięsa dodać przestudzoną cebulę z czosnkiem, połowę natki, jajko i bułkę tartą. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wyrobić. Połączyć z żurawiną. Z masy uformować niewielkie pulpeciki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać wcześniej przygotowanym sosem żurawinowo-chrzanowym i zapiekać
Pieguskowa Kuchniaskończył, ale wielu z Was posiada mrożone jagody zachomikowane na "czarną godzinę". Co zrobić kiedy ma się ochotę na coś słodkiego i w dodatku nie powielać tendencyjnych słodyczy? Moja propozycja jest nietypowa, ponieważ moja "tarta" to nie tarta. Proponuję Wam "tartę" jagodową na cieście francuskim :) Pyszna z lodami i sosem karmelowym Składniki: Płat ciasta francuskiego
ChilliJemyłyżeczka pieprzu kajeńskiego 1 ząbek czosnku (drobno posiekany) 3 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki siekanej natki pietruszki 4 łyżki tartego parmezanu Sól do smaku Przygotowanie: Krok 1 Kurczaka umyj, osusz, posiekaj w cieknie paski. Przełóż do miski, dodaj słodką paprykę, pieprz kajeński, płaską łyżeczkę soli, wymieszaj i odstaw. Krok 2 Umyte pomidorki wysyp na suchą patelnię i przykryj, rozgrzej
Niedzielny kucharzilością. Próbuję ją we wszystkich możliwych kombinacjach (na słodko, wytrawnie, ostro itd). Czasami dopada mnie nie moc i zazwyczaj a takich sytuacjach przygotowuję tartę z cukinii i sosu czosnkowego. To szybkościowy i tani obiad, który każdemu przypadnie do gustu. Jeżeli jesteście ciekawi, zapraszam do lektury! Do przygotowania tarty potrzebujemy: – 1 opakowanie ciasta francuskiego – 2 cukinie
Szybko Tanio SmacznieSKŁADNIKI:na ok 8 sztuk ✔1 brokuł ✔2 jajka ✔6 łyżek bułki tartej do kotletów ✔1 /2 szklanki bułki tartej do panierki ✔sól i pieprz do smaku ✔1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej i słodkiej ✔1 łyżka oregano ✔1 łyżka koperku ✔1 kulka mozzarelli ✔1 łyżka czosnku granulowanego ✔olej do smażenia np rzepakowy PRZYGOTOWANIE: Brokuły gotuję a następnie
Gotowanie Patkiproszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jabłka 1,5 kg, cynamon 1 łyżeczka, orzechy włoskie tarte BeachFlower BackMit 1/2 szklanki, masło 250 gram/zimne, cukier puder - ile potrzeba jabłka słodko-winne zetrzeć na tarce grubsze oczka razem ze skórką, wymieszać z cynamonem, w osobnej misce mąkę, kaszkę, cukier, cukier wanilinowy, proszek(...)sucho wymieszać, orzechy włoskie zmielić w młynku lub użyć gotowe mielone użyłam 2 formy okrągła 22 cm i 15x15 cm, można użyć jednej okrągłej 28 cm - wysmarować tłuszczem, posypać tartą bułką, na dno wysypać 1/3 część suchego, nie ubijać, nałożyć część jabłek, nie ubijać, wsypać część suchego i resztę jabłek pozostałe suche wymieszać z orzechami mielonymi Beach Flower
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: Spód: 1 op pełnoziarnistych herbatników 0,5 kostki masła lub 1 kubek mąki pszennej, najlepiej krupczatki 0,5 kostki masła 2 żółtka 2 łyżki cukru
Luźna Kuchniamasła do smażenia cebuli pół łyżeczki suszonej pietruszki pół łyżeczki majeranku pół łyżeczki tymianku pół łyżeczki mielonej kolendry pół łyżeczki papryki słodkiej szczypta chilli (lub więcej jeśli lubicie ostre potrawy) sól i pieprz pół szklanki bułki tartej i 3 łyżki mąki kukurydzianej do panierowania tłuszcz do smażenia Cebulę kroimy drobno i przesmażamy do miękkości na oliwie(...)oliwek z dodatkiem masła, pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Gdy wszystko zmięknie przekładamy do miski, w której będziemy mieszać wszystkie składniki. Do miseczki wsypujemy bułkę tartą, w szklance mieszamy mleko i jogurt naturalny, mleczną mieszankę dolewamy do bułki tartej, solimy, pieprzymy i mieszamy. Odstawiamy na chwilę na bok. Do miski
Cooking Monsterwędlin. Można zastąpić go również jako dodatek do makaronu, kanapek czy wykwintnych tart. Ja lubię go tak bardzo, że czasem sięgam po niego łyżeczką prosto ze słoiczka. Chuney'e są ciekawą alternatywą dla dżemów, które są słodkie i nie posiadają już tak szerokiej gamy zastosowań, co słodko-kwaśne chutney'e. Z achęcam was do tworzenia własnych sosów
Sajkofanka smaku