mięsa i wg. gustu do sosu ) 1 średnia marchewka z rosołu 1 jajko 3-4 łyżki bułki tartej 1-2 szkl. rosołu lub bulionu 1-2 łyżki oliwy 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu 50 ml wody lub śmietanka słodka 18% WYKONANIE: 1/2 szalotki kroimy w drobną kostkę, szklimy około 5 min. na odrobinie oliwy, mięso mielone łączymy
Kuchnia Beatydziś - taki był pyszny. Świeże daktyle - poezja smaku. Suszone jadłam na co dzień jako dobrą i szybką przekąskę, ale te świeże to cudo. Pachną i smakują niezwykle słodko. Są większe od tych suszonych, z miękkim i rozpływającym się środkiem. Nie dość, że są pyszne to i niesamowicie zdrowe - zawierają mnóstwo witamin i minerałów. Suszone figi - mimo, że dostępne(...)pestkami - mmmmmniam! 👅 Zielone, pikantne, bez pestek - jeszcze większe mmmmmmmmmniam! 👅👅👅 Słodycze - baklava, ogrom czekolad i tarty. Nie będę się rozpisywała, gdyż zaraz zaślinię klawiaturę, ale wiedzcie jedno - tartę dyniową i baklavę to mają najlepszą na świecie. ❤❤❤❤ Lokumy - turecki przysmak. Kolorowe, słodkie cukierko-żelki z różnymi dodatkami np. płatkami róż, wodą różaną, orzechami czy daktylami. Próbowałam każdego rodzaju dostępnego
Czarnawisienkaczubate łyżki bułki tartej 1 jajko 2,3 łyżki oleju na sos 2 duże cebule 1 łyżeczka tymianku 500 ml.wody lub bulionu pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/3 szklanki wody wymieszanej z kopiastą łyżką mąki pszennej Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na odrobinie masła. Do mięsa mielonego dodajemy przyprawy, jajko,bułkę tartą wodę
Andzia Pichciświeżo mielonym kolorowym pieprzem, świeżo mieloną solą morską i resztą przypraw (posypujemy każdy płat ryby szczyptą słodkiej czerwonej papryki i szczyptą suszonej natki pietruszki). Skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny i odstawiamy na kilka minut. Szykujemy 3 płaskie talerze. Do jednego wsypujemy bułkę tartą, do drugiego mąkę pszenną, w trzecim roztrzepujemy jajka doprawione solę i kolorowym pieprzem. Ryby kroimy
Słodkie okruszkimoże zabraknąć jabłek z polskich sadów. Słodko-winnych, soczystych i kruchych. To z nich powstają najwspanialsze wypieki. Jabłka obowiązkowo muszą się pojawić w towarzystwie cynamonu, dzięki któremu nabierają wspaniałego aromatu, który roznosi się po całym domu. Obok tradycyjnej szarlotki króluje u mnie zawsze klasyczna tarta z jabłkami, na maślanym kruchym cieście(...)Piec przez 25-30 minut, aż brzegi ciasta staną się złote. (Można je również posmarować roztrzepanym żółtkiem przed pieczeniem dla lepszego efektu). Gotową tartę wyjąć z piekarnika i zostawić do przestudzenia. Do tarty świetnie pasuje również dżem morelowy, wtedy należy posmarować nim spód ciasta, a następnie wyłożyć na niego cząstki jabłek
Food Squarelodówce można wtedy na szybko zrobić ciepłą przekąskę albo słodkie kąski. Ciasto francuskie to cudowny wynalazek, który przyjmie każde nadzienie. Tym razem padło na wypiek wytrawny, czyli tartę ze szpinakiem i serem pleśniowym. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno ! Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 500 g świeżego szpinaku
Kulinarne przygody GatityPierogi w wersji na słodko... czekoladowe z truskawkami 🍓🍓🍓 Czekoladowe pierogi uzyskałam dodając kakao do standardowego przepisu na ciasto na pierogi. Następnie nadziałam je kawałkami
Kuchnia MagdaLenyNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Składniki ( forma25x34cm): Kruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 5 łyżek cukru pudru 1 płaska
Słodkie zapomnieniePokazywałam Wam niedawno pyszny warkocz z ciasta francuskiego wypełniony serem i warzywami. Była to taka wersja maxi do podzielenia na kilka osób. Dziś mam dla Was
Ostra na Słodkosmaku. Składniki na ciasto: 1 szkl. mleka 1 szkl. mąki łyżka masła szczypta soli Do panierowania : 1 jajko bułka tarta szczypta soli Na farsz: 8 plasterków chudej szynki 200g pieczarek mozzarella sól do smaku słodka i ostra papryka ketchup Szynkę i pieczarki pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na łyżce oleju, dodać słodką i ostrą paprykę, sól - do smaku(...)korzystałam z bulionówki, aby pierożki były nieco większe. Każde z nich posmarować ketchupem, i wyłożyć łyżeczkę farszu. Zlepić jak tradycyjne pierogi. Obtoczyć w rozkłóconym jajku (lekko posolonym) i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia
Walijskie Pichceniemetamorfozy. Składniki: - 800g mielonej wieprzowiny - 500g mielonej wołowiny - 3 kolorowe papryki - 3 szalotki bananowe - pęczek dymki - 4 jajka - 7 łyżek tartej bułki - główka czosnku - 4 łyżki startego sera (dałam cheddar) - sól, pieprz - rozmaryn,tymianek,gałka muszkatołowa, chilli,papryka słodka,papryka wędzona - 2 łyżki masła - 1 łyżka oleju rzepakowego do wysmarowania formy - olej kokosowy Mięso na pieczeń kupuję u rzeźnika(...)poczekaniu zostaje zmielone. Pokrojone szalotki, dymkę i połowę czosnku zeszkliłam na maśle. Do mięsa dodałam jajka, zeszklone cebule, tartą bułkę, starty ser, pozostały czosnek przeciśnięty przez praskę. Kolejno dodałam przyprawy: świeżo startą gałkę muszkatołową, sól, pieprz, rozmaryn, tymianek chilli, papryki. Masę mięsną dokładnie wyrobiłam (oczywiście najlepiej w jednorazowej rękawiczce). Umyte i oczyszczone papryki pokroiłam w paski, sparzyłam wrzątkiem
mojewypiekiinietylkoNiedzielna tarta z rabarbarem. Robi się ją dosłownie kilka minut (poza czekaniem na ciasto, które odpoczywa w lodówce oraz pieczeniem). Jest bardzo chrupiąca, słodka, delikatnie kwaśna. Nie jest ona duża, ale warta zachodu! Zawsze możemy podwoić porcję i zrobić ją większą. Jest to idealna alternatywa dla osób, które nie posiadają formy na tartę. Zaskakuje wyglądem i smakiem. Składniki
Czarnawisienkaząbki czosnku 2 większe marchewki 2 ziemniaki 500 g passaty pomidorowej JAMAR 1 puszka białej fasolki JAMAR sól, pieprz biały słodka i ostra mielona papryka suszony tymianek przyprawa pomidorowo-bazyliowa z czosnkiem niedźwiedzim tarty parmezan (ilość wg uznania) jajka ugotowane na miękko (ilość wg potrzeby) Cebule kroimy w piórka. Obrane marchewki i ziemniaki kroimy w kostkę. W dużym(...)jest umowna, warto dostosować ją do osobistych preferencji – czy chcemy zupę gęstszą czy rzadszą). Pod koniec dodajemy osączoną i opłukaną białą fasolkę. Gotujemy jeszcze chwilę. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, przyprawą pomidorowo-bazyliową z czosnkiem niedźwiedzim oraz roztartym w dłoniach tymiankiem. Zupę podajemy posypaną parmezanem z jajkiem ugotowanym na miękko (średniej wielkości jajka o temp. pokojowej wkładamy
Smaki Na TalerzuŚwieże, soczyste figi to owoce, które świetnie pasują do dań słodkich jak i wytrawnych. Nie obieramy ich ze skórki, tylko myjemy i kroimy. Na blogu pojawił się już prosty pomysł na figi zapiekane z kozim serem . W dzisiejszym przepisie zostały one ułożone w kruchej maślanej tarcie i zapieczone z masą jajeczno-śmietanową z tymiankiem. Bardzo lubię takie(...)łyżki wody szczypta soli nadzienie: 3-4 figi 2 łyżki miodu 200 g koziego sera łyżeczka suszonego tymianku 3 jaja + pozostałe białko 200 g śmietany sól, pieprz Formę na tartę o średnicy 26 cm wysmarować masłem. Mąkę i sól przesiać, dodać pokrojone w kostkę masło i rozetrzeć całość palcami. Następnie dodać żółtko, wodę i zagnieść na gładkie ciasto. Uformować
wyzwania kuchenneidealna propozycja deseru na te mroźne dni. składniki ciasto 125 g miękkiego masła 250 g mąki 1 jajko 1 łyżka cukru 2 łyżki kakao ponadto na wierzch tarty 250 g serka mascarpone 350 g jogurtu naturalnego 250 ml śmietany 36% 2 płaskie łyżeczki żelatyny 50 ml wody 4 łyżki cukru pudru tabliczka czekolady ( ja użyłem gorzkiej(...)upieczony i wystudzony spód ciasta układamy masę z mascarpone i całość odstawiamy na godzinę do lodówki. W tym czasie do misy wlewamy słodką śmietanę, ubijamy ją na sztywno i cały czas mieszając, dodajemy dwie łyżki cukru. Tartę wyjmujemy z lodówki, nakładamy na jej wierzch bitą śmietanę, całość posypujemy wcześniej odłożoną posiekaną czekoladą, kroimy na porcję i podajemy
Miód i pieprz