tarta na słodko - 8428 przepisów (strona:162/562)

Pasztet z cukinii 144

słoneczną, dziewiętnastowieczną Italią. Składniki: 1kg obranej cukinii bez pestek 1 mała marchewka 1 cebula sól 5 łyżek bułki tartej 2 jajka 15dkg sera żółtego 1/3 szklanki oleju bazylia natka pietruszki listki selera lubczyk  pieprz 1 łyżeczka curry papryka słodka papryka ostra 2 ząbki czosnku Cukinię, marchewkę i cebulę należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa solimy(...)odstawiamy na godzinę. Po tym czasie dokładnie odciskamy sok, w przeciwnym razie wyjdzie nam pasztetowa zamiast pasztetu (też jest dobra..). Dodajemy bułkę tartą, jajka, utarty ser, olej i przyprawy wraz z przeciśniętym przez praskę lub drobniutko posiekanym czosnkiem. Całość mieszamy i przekładamy do keksówki. Pieczemy ok. 60 minut w 200 stopniach

Wrzosowa Polana
,,Tarta z kurkami” 108

Tarta to tradycyjne danie kuchni francuskiej. Składa się z kruchego drożdżowego lub francuskiego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie jak i słone. Prezentuje Wam przepis na tratę z kurkami. Składniki: ciasto francuskie Nadzienie: 30 dkg kurek 2 cebule kukurydza por Sos 2 jajka 1 łyżka śmietany 2 łyżeczki soli świeżo zmielony czarny pieprz 30 dkg sera

Podróż w kulinaria
Zapiekanka z chleba 140

łyżeczki soki 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki nie dodawałam) 1 opakowanie mozzarelli (125 g) Naczynie do pieczenia wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 st. Chleb pokroić w grubą kostkę (2 na 2 cm). Do dużej miski wbić jajka, dodać śmietanę, żółty, tarty ser, sól, pieprz, paprykę, wymieszać. Na dno formy wsypać chleb(...)rozmiar L 330 g śmietany 18% 150 gr tartego sera żółtego 300 gr kiełbasy lub innego mięsa (u mnie pół na pół z duszonym kurczakiem) pokrojonego w kostkę 1 na 1 cm 2 garści kukurydzy z puszki 1 lub 1 i 1/2 łyżeczki soki 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki nie dodawałam) 1 opakowanie mozzarelli (125 g)'; document.write

moj przepis na
Sznycle z indyka z puree ziemniaczanym i salsą meksykańską 139

sznycli z indyka panierka: łyżka bułki tartej 2 łyżki maki ziemniaczanej 1 jajko sól, pieprz, odrobinka przyprawy curry (na czubek łyżeczki) olej do smażenia puree: ugotowane, utłuczone ziemniaki plus mleko salsa meksykańska: opakowanie mieszanki meksykańskiej od Hortex 200 m przecieru pomidorowego z domowej spiżarni 5 łyżek sosu słodko kwaśnego z domowej spiżarni 5 łyżek sosu chili z domowej(...)mięsa, maczamy w roztrzepanym jajku, następnie w panierce powstałej z mąki z bułką tartą. Smażymy na złoty kolor. Na patelni rozgrzewamy 5 łyżek oleju, wsypujemy zamrożoną mieszankę meksykańską. Smażymy do miękkości warzyw, doprawiamy solą, pieprzem, koperkiem. Zalewamy pomidorami, wymieszanymi z sosem chili i słodko kwaśnym

Życie zaczyna się w kuchni
Pieczone pulpety z tuńczyka 167

posiekanego szczypiorku  sól mineralna i biały pieprz do smaku   1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki kurkumy 1 szczypta kuminu  1 łyżka oliwy     Wykonanie:  Do miski przełożyć posiekaną szalotkę i czosnek, dodać w kolejności tuńczyk, parmezan, bułkę tartą, przyprawy, sos rybny, sos ostrygowy, zioła, wbić 2 jajka, całość wymieszać, formować zwilżonymi

Wino Francja Kuchnia
Szkockie jaja 193

cebulka – średnia 1 łyżeczka koncentratu 1 łyżeczka musztardy miodowej sól , pieprz do smaku bułka tarta do otoczenia sos : 2 kopiaste łyżki musztardy łagodnej ( miodowej ) 1 łyżka masła 1 kostka bulionowa drobiowa 2 łyżki miodu 1/2 pęczka koperku 100 ml słodkiej śmietanki 12 % 1 ząbek czosnku pieprz do smaku Jajka gotujemy na twardo , studzimy , obieramy ( jedno zostawiamy surowe

Ogrodnik w podróży
Pyszna Pita z Brązowymi Pieczarkami 207

Pity Brązowe 20 dag brązowych pieczarek 4 plastry sera żółtego albo 15 dag sera żółtego tartego 1 filet z kurczaka Chrupiąca panierka do kurczaka ja dałam Chińską (pierwszy ale nie ostatni raz) Garść rukoli i świeżego szpinaku Dowolny sos ja polecam słodko kwaśny 1 łyżka masła 1 cebula przyprawy: słodka papryka, pieprz, sól, czosnek granulownany 1 ząbek czosnku

Gotowanie Patki
Kotleciki jajeczne w pomidorowym sosie 200

Pudliszki   2 łyżki oleju 2 łyżki masła klarowanego 1/2 szkl bulionu łyżeczka cukru sól, pieprz łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka majeranku łyżeczka suszonej bazylii kulka mozzarelli Kotleciki: obrane jajka zetrzeć na tarce lub rozgnieść widelcem. Wymieszać z surowym jajkiem, bułką tartą i natką pietruszki. Doprawić do smaku i uformować cztery zgrabne kotleciki. Kotlety opanierować w bułce tartej

Smakołyki Asi
KURS CUKIERNICZY, KTÓRY POPROWADZIŁAM 11-12.08 156

11-12.08 poprowadziłam kolejny Kurs Cukierniczy I stopnia. Jakie smakołyki tym razem przygotowaliśmy? Zobaczcie! I moja cudowna grupa! Dziękuję za te fajne 3 dni!

Ostra na Słodko
Młoda kapusta z pulpecikami 155

wieprzowego np. z łopatki 2 jajka sól pieprz świeżo mielony łyżeczka czosnku granulowanego bułka 3-4 łyżki bułki tartej olej do smażenia Kapusta: główka młodej kapusty mała cebulka 2 łyżki oleju sól pieprz 3 łyżki koncentratu pomidorowego łyżeczka papryki słodkiej 1/4 łyżeczki papryki ostrej łyżka przyprawy suszone pomidory z bazylią i czosnkiem 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego

Smakołyki Asi
JAGODZIANKI – DROŻDŻÓWKI Z BORÓWKAMI I KRUSZONKĄ 295

roku nie mogę doczekać się sezonu borówkowego. Pyszne ciasta drożdżowe z borówkami, tarty, serniki z borówkami, zapiekane omlety, naleśniki, no i drożdżówki! Dziś właśnie na drożdżówki mam dla Was idealny przepis. Puszyste ciasto wypełnione obficie owocami i posypane chrupiącą kruszonką. Delikatne, słodkie … najlepsze na świecie jagodzianki ! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 550 g * świeże drożdże

Ostra na Słodko
Piersi z kurczaka w warzywach a’la ryba po grecku 2280

warzywach a’la ryba po grecku – Składniki: ok. 1 kg filetów z piersi kurczaka mąka do panierowania filetów + odrobina mąki do oprószenia farszu na sam koniec bułka tarta do panierowania ok. 6 jajek do panierki olej do smażenia i 2 łyżki do farszu 7 dużych marchewek (ok. 1kg) 2 duże cebule (400g) 3 korzenie pietruszki(...)odparować). Filety z piersi kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, dokładnie osuszyć, rozbić tłuczkiem do mięsa. Następnie doprawić z obu stron słodką papryką, pieprzem i solą do smaku. Kolejno każdy kawałek kurczaka otoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na patelni na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Odsączyć usmażone kotleciki z nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku

Kulinarne Przeboje
Bajgle z mielonym i kukurydzą 184

mielonym i kukurydzą    Składniki (4 sztuki): 250g mięsa mielonego 250ml pasty pomidorowej 4 bajgle mała puszeczka kukurydzy tarty ser (takie porządne trzy garście) serek kanapkowy do posmarowania bułeczek przyprawiamy wedle uznania u mnie to była: słodka papryka, curry, pieprz, zioła prowansalskie, chili  Wykonanie:  Mięsko wkładamy na patelnie doprawiamy i smażymy jakieś 10 minut(...)dodajemy pastę pomidorową. Dusimy razem, aż nam zgęstnieje. Bajgle kroimy przekrawamy jak kajzerki i górna oraz dolną stronę smarujemy serkiem kanapkowym. Na dolną część układamy nasze mięsko, posypujemy serkiem tartym i nakrywamy górną częścią bułki. Pieczemy 25 min w 200 stopniach. Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Pęczotto w meksykańskim stylu 104

puszka pomiodory - 1 puszka czosnek - 2 ząbki, przeciśnięte papryka - 1-2 (opcjonalnie) papryka słodka - duża szczypta papryka ostra - duża szczypta oregano - duża szczypta kurkuma - szczypta tymianek świeży - kilka gałązek cynamon - mała szczypta koncentrat pomidorowy - 1-2 łyżki (opcjonalnie) sól, pieprz Dodatkowo: parmezan - ok. 50g, tartego jogurt naturalny - do podania Wykonanie: Na patelni, na łyżce oliwy, podsmażamy drobno posiekaną cebulę(...)puszka kukurydza - 1 puszka pomiodory - 1 puszka czosnek - 2 ząbki, przeciśnięte papryka - 1-2 (opcjonalnie) papryka słodka - duża szczypta papryka ostra - duża szczypta oregano - duża szczypta kurkuma - szczypta cynamon - mała szczypta koncentrat pomidorowy - 1-2 łyżki (opcjonalnie) sól, pieprz Dodatkowo: parmezan - ok. 50g, tartego Wykonanie: Na patelni, na łyżce oliwy, podsmażamy drobno posiekaną cebulę przez kilka minut. Dorzucamy kaszę

Pogotujmy.pl
Pałeczki z wołowiną z ciasta filo (finger food) 171

łyżka mielonych ziaren kolendry 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu) 1-2 łyżeczki tartego, świeżego imbiru 125 g tartej mozzarelli 125 g ricotty 1 jajko + 1 rozmącone do posmarowania pęczek pietruszki ok. 100 g masła (do smarowania) słodki sos chili listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Na oliwie lub oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę

Poezja smaku