płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 kostki masła 2 całe jajka 1/3 szkl. cukru brązowego trzcinowego ½ szkl. mleka bułka tarta kilka łodyg rabarbaru Ciasto rabarbarowe z mąką pełnoziarnistą bardzo smaczne, ale jeżeli jest za mało słodkie, możesz je polać syropem klonowym lub z agawy. Wtedy już nie będziesz na pewno odczuwać braku słodyczy. Dziś jest ciasto rabarbarowe(...)cofnijmy się wcześniej… Będąc małym chłopcem podkradałem mamie kawałki rabarbaru szykowanego na kompot i obtaczałem je w cukrze uzyskując doskonały słodko-kwaśny smak. Do dziś lubię w sezonie czasem przegryźć kawałek rabarbaru np. z miodem. W tym tygodniu, tak się złożyło, że miałem do wykonania pewne zdjęcia w plenerze. Będzie ono wykorzystane w scenografii przedstawienia, w którym występuje moja
Markowy smaktartymi migdałami, nerkowcami, suszonymi owocami, makiem, kakao, dowolnym zapachem do ciast. Widzicie ile pomysłów:) A więc sezonowe ciasto z truskawkami powstało w kilka chwil. Dodałam do niego tarte orzechy włoskie, wiórki kokosowe, które dodatkowo wzbogaciły aromat ciasta. Orzechy włoskie zawierają biotynę, czyli witaminę B7, która zawiera cząstki siarki poprawiające kondycję naszych włosów, wzmacniają je - samo zdrowie(...)greckiego (bo są gęste) 3 jaja (użyłam rozmiar L) 3/4 szklanki oleju 0,5 szklanki cukru - ciasto nie jest zbyt słodkie, jeśli chcecie dodajcie więcej, nawet cukru trzcinowego 1 łyżka proszku do pieczenia (zamiennie soda) 3 łyżki tartych orzechów włoskich 2 łyżki wiórków kokosowych kilka truskawek Przygotowanie ciasta: W głębszej misce utrzyjcie mikserem jaja, jogurt, cukier i olej
Zasmakuj KuchniMoi drodzy - w poniedziałek czeka mnie zabieg chirurgiczny stawu skokowego, więc niestety jest to mój ostatni wpis na jakiś czas.. Korzystając z okazji, chciałam się
My Culinary ArtNasze borówki pięknie w tym roku obrodziły, dlatego mogę trochę poszaleć z deserami:) Od dawna chodziła za mną tarta, więc ją po prostu zrobiłam:) Kruche kakaowe ciasto posmarowane frużeliną z wiśni, która nie jest mocno słodka i świetnie się sprawdziła! Do tego krem śmietanowy a w nim małe niespodzianki w postaci Ptasiego mleczka. Całość pokryta dużą ilością borówki(...)śmietanę. Posiekać nożem i zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie wylepić dno i boki natłuszczonej formy na tartę o śr. 27cm. Nakłuć widelcem. Piec około 15 minut w temp. 180st. Ostudzić. Dodatkowo: 250ml śmietanki 30%, śmietan- fix, 250g serka mascarpone, 2 łyżki cukru pudru
Z miłości do słodkościczasie studzimy, obieramy i ścieramy buraczki wraz z marchewką na średnich bądź najmniejszych oczkach ( ja lubię taką ciapkę więc trę na najmniejszych ). 3. Następnie doprawiam buraczki solą, pieprzem, sokiem z cytryny, ewentualnie cukrem jeśli są nam za mało słodkie. 4. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, podsmażamy chwilkę. Dodajemy następnie buraczki i całość chwilkę smażymy mieszając cały czas aby się
Gotowanie...to proste !kanapek. Składniki (na ok. 18 kotletów): - 300 g suchej ciecierzycy - 200 g chudego twarogu - 2 łyżki bułki tartej ( ja użyłam własnoręcznie robionej, z ciemnego pieczywa) - pół słoika suszonych pomidorów razem z olejem - sól, pieprz do smaku,2 łyżki papryki słodkiej, bazylii, 1 łyżeczka czosnku , kilka szczypt chili cayenne - olej/oliwa do smażenia Ciecierzycę moczyć całą noc. Następnego dnia gotować(...)godzinę od momentu zagotowania wody. Po ugotowaniu odlać wodę. Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki. W misce wymieszać ciecierzycę, twaróg, bułkę tartą, suszone pomidory z olejem i przyprawy. Wszystko zblendować w miarę gładko. Z masy uformować zgrabne kotleciki i smażyć na rozgrzanej patelni, tak aby powstała chrupiąca skórka z obu stron. Podawać, jak wyżej :) Przepis brał udział
Corner With Recipeswarzywami. SKŁADNIKI: 80 dag filetów z mintaja lub dorsza (świeżych lub mrożnoych), 2 jajka, bułka tarta, 4 marchewki, 1 pietruszka, 1/4 korzenia selera, 1 cebula, 1 por, 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczka cukru, 300 ml wody, 1 puszka koncentratu pomidorowego, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Mrożone ryby rozmrażam
Tradycyjna kuchnia Kasipewno się nie skończy Składniki (na 4 porcje): 400g polędwiczek z kurczaka 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju i olej do smażenia 1 jajko bułka tarta do panierowania Dodatki: 4 placki pełnoziarnistej tortilli 2 średniej wielkości pomidory garść czarnych oliwek 1 mała czerwona cebula 1 mała(...)marynować. Umyte i oczyszczone z błonek polędwiczki przepołowiamy wzdłuż na długie kawałki. Małych polędwiczek nie musimy przekrawać. Pokrojone mięso przekładamy do miski, dodajemy od nich roztarte w dłoniach oregano, słodką paprykę, sól i pieprz do smaku oraz 2 łyżki oleju. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na godzinę. W międzyczasie przygotowujemy sos tzatziki – ogórka obieramy, przekrawamy
Smaczna StronaKolejna tarta w mojej kolekcji... Spód jest z mąki jaglanej, masa z mascarpone i czekolady, wiśnie doskonale przełamują słodki smak czekolady a całość idealnie się komponuje i smakuje wyśmienicie. Składniki na foremkę 26cm Ciasto: - 200g mąki jaglanej (może być dowolna pszenna) - 80g masła - 50g cukru pudru - 1 żółtko (białko używamy do masy serowej(...)ciasta - 300g wiśni Sposób wykonania: Składniki na ciasto zagniatamy szybko, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny. Formę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni. Wałkujemy ciasto najlepiej między foliami żeby się nie przyklejało do wałka i łatwej wyłożyło do foremki. Układamy na wysmarowanej formie, wyrównujemy boki, nakłuwamy spód
Wypieki ReneDzisiaj nie za słodko ale pysznie, do kawy w sam raz. Składniki: ciasto 2 szklanki mąki pszennej 180 g miękkiego masła 50 g cukru pudru 50 g kakao szczypta soli 1/4 szklanki mleka nadzienie powidła śliwkowe bez cukru KROKUS beza 4 białka(...)jajka L) szklanka cukru Przygotowanie: Składniki na ciasto wyrabiamy na gładką masę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Formę do tart smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą albo kaszą manną. Ciasto dzielimy na 10 części, każdą rozwałkowujemy i wykładamy ciastem formę dociskając do spodu i ścianek, na każdą formę układamy papier pergaminowy
Niezły Młynekpodwójna pierś z kurczaka 2 - 3 łyżki soku z grejpfruta 2 jajka roztrzepane i lekko posolone i popieprzone bułka tarta "na oko" przyprawy: sól, pieprz, 2 ząbki czosnku drobno posiekane, pół łyżeczki zmielonej kolendry, lubczyk, oregano, słodka i ostra papryka, przyprawa do kurczaka (więcej), ma być generalnie soczyście i ziołowo masło klarowane do smażenia kilka łyżek oliwy(...)włóż np. do siatki "zrywki" i lekko tłucz na większy kotlet; na patelni rozgrzej masło, smaż kilka minut na średnim ogniu kotlety uprzednio obtoczone w jajku i bułce tartej, smacznego
Zasmakuj Kuchniminimum. Wystarczy zmiksować składniki, dodać owoce i pół godziny później danie jest gotowe. Do tarty można dodać dowolne sezonowe owoce: truskawki, maliny, borówki. Obniżona zawartość cukru W oryginalnym przepisie ilość cukru to 1/4 szklanki. My dajemy mniej. W zależności od tego jak słodkie są owoce dodajemy 2-3 łyżki miodu. Przed pieczeniem upewnijcie się, że patelnia nadaje się(...)Wstaw patelnię do piekarnika. Piecz 30-35 minut w 175 stopniach. Smacznego! Spróbuj inny prosty przepis na pyszne śniadanie: Dutch baby Artykuł Śniadanie z sezonowymi owocami – super prosta tarta z patelni pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzzimowe dni. Ciasto w całości przygotowałam z dodatkiem ksylitolu, w zastępstwie potępianego cukru. Ksylitol świetnie sprawda się w kruchych ciastach. Tarta idealna dla wszystkich - liczących kalorie, unikających cukru ze względów zdrowotnych. A jednak życie może być słodkie! Składniki na ciasto: 200 g mąki orkiszowej jasnej 50 g mielonych orzechów laskowych 125 g zimnego masła 50 g ksylitolu/cukru(...)wmieszać masę czekoladową, śmietanę, likier i posiekane orzechy laskowe.Zapomniałam wmieszać orzechy do masy, dlatego rozsypałam je na górze. Wersja z orzechami w środku była smaczniejsza formę na tartę (35x13cm) lub okrągłą o średnicy 24 cm wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować między dwoma płatami folii spożywczej, następnie ułożyć na blaszce. Podziurkować widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dzieciństwa i smak lata. Super prosty farsz z dodatkiem bułki tartej z przepisu mojej babci i pewnie jeszcze prababci, aby wchłaniała sok jagodowy podczas gotowania. Po prostu pierogi idealne – mięciutkie, delikatne, nie za kwaśne, nie za słodkie… Pychota! Składniki: Ciasto • 1/2 szklanki gorącej wody • 1/2 szklanki ciepłego mleka
To co kochamindyka Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki (można użyć świeżej) 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz Przygotowanie: Mięso przełożyć do dużej miski. Marchewkę, pietruszkę i cebulą(...)obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, czosnek wycisnąć przez praskę i dodać do mięsa. Do mięsa dodać wszystkie przyprawy i zioła, bułkę tartą, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać, po czym wyrabiać mięso przez kilka minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Niewielką keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej mięso, lekko przycisnąć i wstawić
Codzienne Gotowanie