sera lazur blue garść orzechów 1 jajko 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka kurkumy 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka tymianku 0,5 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200°C na 10-12 minut. W tym czasie
Emskie Smakiprzygotował dla swoich klientów. Tematem przewodnim była Kuchnia Polska, ale tym razem w wersji na słodko. Warsztaty poprowadził mistrz cukiernictwa Paweł Małecki. Wszyscy podzieliliśmy się na kilka mniejszych grup. Każda grupa miała za zadanie przygotować: -tartę z jabłkami -przepyszne oponki z sosem malinowym, a na końcu dekorowaliśmy: -piernik staropolski(...)Całe warsztaty upłynęły w miłej i przyjaznej atmosferze. Wszystkie przygotowane wypieki smakowały wybornie, przepisy na nie możecie znaleść w najnowszej książce Kuchnia Polska na słodko wg. Pawła Małeckiego Zachęcam do zbierania naklejek, w książce zajdziecie mnóstwo słodkich inspiracji jak również pięknych zdjęć. A tutaj nasza grupa – team blondynek razem
Marta GotujeZaczęła się jesień więc pora na tarty, dziś ze śliwkami bo właśnie na nie mamy sezon. Delikatne kruche ciasto i kwaskowate śliwki zapieczone w słodkim, waniliowym budyniu... Polecam na jesienne wieczoru lub do popołudniowej kawy... Składniki na formę 24cm Ciasto: - 200g mąki krupczatki - 100g masła - 50g cukru pudru - 1 żółtko - 2 łyżki śmietanki(...)ciasto szybko zagniatamy żeby masło się nie rozpuściło, zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładami do lodówki na pół godziny. Formę na ciasto smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, schłodzone ciasto wałkujemy, najlepiej włożyć je miedzy folie, wykładamy rozwałkowane na posmarowaną formę i wyrównujemy boki, nakłuwamy spód widelcem i wkładamy do lodówki na czas nagrzania się piekarnika
Wypieki Renewolne od pracy i od ludzi sfrustrowanych nie wiedzących czego chcą, zrobiłam na deser tartę z bananami, ukrytymi pod grubą warstwą masy śmietankowo – cytrynowej:) Kroję kolejny kawałek mego deseru, leniuchuję na moim „tarasie” z ulubionym Panem Kingiem, a Wam życzę udanego, słodkiego weekendu! Składnikikruche ciasto
Pink Envelopezbyt kleista, dodajemy bułkę tartą. Tyle, by z łatwością móc formować kotlety (ok. 3 łyżki). Wszystko przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem i majerankiem. Następnie formujemy niezbyt duże kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto-brązowy kolor. Do takich kotletów proponuję słodko-kwaśną surówkę, na którą
Ratunku obiadilości wg uznania: solą lub solą ziołową, pieprzem mielonym i ziołowym, opcjonalnie ziołami prowansalskimi i słodką mieloną papryką. Wetrzyj przyprawy w mięso i odstaw je na kilkanaście minut. Będzie smaczniejsze. W głębokim talerzu lub miseczce dobrze wymieszaj ze sobą starty ser i bułkę tartą. Możesz część lub całą bułkę tartą zastąpić mocno pokruszonymi płatkami kukurydzianymi. Jajko
Anioszek w kuchniKolejna propozycja na babeczki czy też tartaletki. Tym razem o słodko ziemistym smaku. Zielona herbata matcha ma charakterystyczny smak , dlatego jeśli nie jesteście jej koneserami do masy serowej jej nie dodawajcie. Przepis wykonany według lipcowego magazynu "Kuchnia". BABECZKI SEROWE z ZIELONĄ HERBATĄ MATCHA Składniki: ciasto: 100 g masła 100 g cukru 1 jajko 250 g mąki masa serowa(...)Ciasto odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy na cienki placek wycinamy kółka które wkładamy do foremek na babeczki wysmarowanych masłem i obsypanych bułką tartą. Ciasto przykrywamy kawałkami papieru do pieczenia i obciążamy kulkami lub fasolą. Podpiekamy 15 minut w 180 stopniach. masa serowa: Ser przeciśnięty przez praskę łączymy z jajkiem, cukrem,śmietaną
Bon appetit mon amieTarta z jabłkami i kruszonką, czyli nic innego jak jabłecznik / szarlotka to absolutna klasyka, która posmakuje każdemu. Nie jest zbyt słodka, bo przesadna słodycz nie pasuje mi do tego ciasta, pełna jabłek, z dużą ilością pysznej kruszonki. Ciasto: 100g zimnego masła 200g mąki 1 jajko L 3 łyżki cukru szczypta soli Warstwa jabłkowa: 6 dużych jabłek(...)łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 60g zimnego masła 1. Masło kroimy na kawałki i zagniatamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Wałkujemy cienko, wyklejamy nim formę na tartę o średnicy 27cm. Nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, do delikatnego zezłocenia. 2. W międzyczasie obieramy jabłka, pozbawiamy je gniazd nasiennych i kroimy w dużą kostkę
Szefowa kuchniMadziarów Folwark. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 5 piersi z kurczaka 250 g płatków kukurydzianych 1/2 szklanki bułki tartej 1,5 łyżki domowej vegety lub sól do smaku 1 łyżeczka czerwonej papryki ostrej 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej 1/2 łyżeczki pieprzu 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki przyprawy curry 2 jajka olej do smażenia około(...)mięsa. Jajka roztrzepujemy z mlekiem i mąką, dodajemy do mięsa i mieszamy. Przyprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Płatki drobno kruszymy i mieszamy z bułką tartą. Kawałki mięsa wyciągamy z zaprawy i obtaczamy w płatkach z bułką. Do rondla wlewamy większą ilość oleju i rozgrzewamy, smażymy mięso na złoty kolor z obydwu stron. Podajemy
Sama słodycz i szczypta chilitego ciasta. Mąż zachwycony i ja zadowolona z efektów. Mus jest wspaniały - trochę bałam się, że będzie za słodki, ale dodatek borówek i kruchy spód świetnie wyrównują słodycz ciasta! Dla kogo: dla lubiących białą czekoladę dla kochających tarty we wszystkich postaciach dla mających ochotę wypróbować mus z białej czekolady Składniki na ciasto: 170g mąki pszennej 20g kakao
Mania WypiekaniaSezon na szparagi w pełni, dlatego mam dla Was przepis na błyskawiczną tartę ze szparagami i serem kozim... Tylko 3 składniki plus odrobina przyprawy i wyśmienita
Słodko-Słony Świat IlonyCiasto drożdżowe uwielbia chyba każdy, przywołuje smaki dzieciństwa, jedno ciasto a można z niego wyczarować tak wiele, czy na słodko czy wytrawnie…. Moja propozycja to pulchny wieniec z masą serową i kleksami kajmaku z orzechami, słodką kruszonką z kubkiem mleka czy kakao to prawdziwa uczta dla podniebienia. Do przygotowania użyłam już tradycyjnie suszonych drożdży Dr.Oetker -jeszcze nigdy mnie(...)wolne brzegi, robimy kleksy na masie serowej z kajmaku zawijamy jak roladę. Układamy w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formie z kominem. Posypujemy kruszonką . Pieczemy 30-35 minut na złocisty kolor w temp 170*c. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonpisałam poprzednio, przy okazji zamieszczenia przepisu na tartę ze szpinakiem i serem pleśniowym , lubię mieć pod ręką gotowe ciasto francuskie. Możemy je wykorzystywać do przygotowania przeróżnych dań słodkich i wytrawnych. Posłuży nam w momentach awaryjnych, gdy niespodziewani goście pojawiają się w drzwiach, lub jako element dania "na winie"... Już tłumaczę o co mi chodzi :-). Czasami zostają(...)danie z tego co się nam nawinie pod rękę jak otworzymy lodówkę ! Ja otworzyłam i ujrzałam resztę szpinaku, który został mi po tarcie i 2 samotne cukinie :-). Szybka tarta z warzywami Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 małe okrągłe cukinie 2 ząbki czosnku 300 g świeżego szpinaku 2 jajka 200 ml śmietany 18 % sól
Kulinarne przygody Gatityświeżo startej gałki muszkatołowej Farsz : 400 gramów pieczarek 1 duża cebula 1 jajko (M) 2 czubate łyżki bułki tartej 2 ząbki 1 łyżka posikanej natki pietruszki czarny pieprz 1 łyżka ciemnego sosu sojowego / magi 1 łyżka czerwonej słodkie papryki w proszku dodatkowo: 2 duże filety drobiowe( około 650 gramów) 1 łyżka przyprawy do Złocistego kurczaka Kamis(...)przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy jeszcze chwilę i pod koniec doprawiamy do smaku sosem sojowym, lub Magi . Farsz studzimy w osobnej misce . Po wystudzeniu wbijamy jajo i wsypujemy bułkę tartą, mieszamy dokładnie. Farsz ma być dość zwarty 2. Filety myjemy, osuszamy, przekrawamy wzdłuż tak, by powstały nam cienkie i płaskie kawałki mięsa, cienko je rozbijamy, przyprawiamy wmasowując
vaniliowoczekoladowamrożonego kalafiora Przepis ten dostałam z Nowego Jorku . Składniki na kalafior zasmażany : kalafior -różyczki, ser Parmezan, bułka tarta, czosnek, oliwa z oliwek lub olej, sól, pieprz, cukier. Sposób przygotowania : Różyczki kalafiora zalać wrzątkiem i gotujemy na pół miękko w osolono-słodkiej wodzie. W rondlu rozgrzać oliwę i dodać rozgniecione 2-3 ząbki czosnku, lekko PODGRZAĆ ( nie smażyć mocno
Pysznosci Babci Basi