Duża szczypta soli Szczypta pieprzu Odrobina oleju Nadzienie 4 łyżki sosu pomidorowego (przepis na błyskawiczny sos poniżej) Kulka mozzarelli ½ szklanki tartego parmezanu ½ pokrojonej w kostkę papryki Garść liści bazylii Sos pomidorowy 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego 1/2 łyżeczki miodu 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 1/2 łyżeczki suszonej cebuli Szczypta
Niedzielny kucharzSkładniki: 8-10 usmażonych naleśników Farsz: 1/4 dużej główki młodej kapusty 1 mała marchewka 1 mała cebulka kilka pieczarek sól, pieprz tarty żółty ser + jajko, mleko, bułka tarta do panierowania + olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Kapustę poszatkować. Wrzucić do garnka, zalać wodą, lekko posolić i gotować do miękkości. Po wystudzeniu kapustę odcisnąć z nadmiaru wody(...)smaku. 4. Na naleśniki nakładać łyżkę farszu, rozprowadzić, posypać trochę tartym żółtym serem, zwinąć jak krokiety. 5. Panierować w jajku wymieszanym z odrobiną mleka, a następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Smacznego!!! A poniżej przepis na krokiety ze słodką kapustą, ale nieco inaczej przyrządzone. Wystarczy kliknąć na zdjęcie i przeniesie
Kuchnia domowa Aniwcinała je aż jej się uszka trzęsły, a i ja się załapałam na kilka. Fajne, mięciutkie, puszyste placki, na przekąskę czy słodki obiad idealne. Więc nie zrażajcie się jak coś nie wyjdzie za pierwszym razem, może drugie lub trzecie podejście Wam to wynagrodzi i to nie tylko jeśli chodzi o mąkę :) Ot, taka życiowa mądrość mi dziś wyszła na koniec
Simply Foodmężów) abdykowała, przytłoczona osobistymi problemami. Przepis pochodzi z tych dobrych czasów Nigeli. Składniki: Puszka całych pomidorów 2 szklanki pokrojonych w kostkę słodkich ziemniaków (2 średniej wielkości) 2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni (opcjonalnie) 1 duża cebula 2 łyżka tartego imbiru 2 ząbki czosnku 1 Papryczka chili Szklanka soczewicy 2 łyżeczki utłuczonych w moździerzu ziarenek kolendry 2 łyżeczki kuminu(...)rondlu rozgrzej olej, a następnie wsyp drobno posiekaną cebulę. Smaż przez 3 minuty, aż cebula lekko się zeszkli. Dodaj pokrojonego batata i dynię. Smaż przez kolejne 5 minut. Dodaj tarty imbir i drobno posiekane ząbki czosnku. Zamieszaj, smaż jeszcze 2 minuty. Krok 2 Posiekaj drobno papryczkę chili i razem z soczewicą, utartą kolendrą, kuminem i imbirem w proszku
Niedzielny kucharzSkładniki: 2 szklanki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 25 dag mielonego mięsa wieprzowego papryka mielona słodka do smaku 1 biała cebula 1 łyżka smalcu 1 jako sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierki olej do smażenia Wykonanie: Ugotowaną kaszę, rozgnieść widelcem, wymieszać z mięsem, jajkiem, posiekaną i zrumienioną na smalcu cebulą
Tradycyjna Kuchniamężów) abdykowała, przytłoczona osobistymi problemami. Przepis pochodzi z tych dobrych czasów Nigeli. Składniki: Puszka całych pomidorów 2 szklanki pokrojonych w kostkę słodkich ziemniaków (2 średniej wielkości) 2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni (opcjonalnie) 1 duża cebula 2 łyżka tartego imbiru 2 ząbki czosnku 1 Papryczka chili Szklanka soczewicy 2 łyżeczki utłuczonych w moździerzu ziarenek kolendry 2 łyżeczki kuminu(...)rondlu rozgrzej olej, a następnie wsyp drobno posiekaną cebulę. Smaż przez 3 minuty, aż cebula lekko się zeszkli. Dodaj pokrojonego batata i dynię. Smaż przez kolejne 5 minut. Dodaj tarty imbir i drobno posiekane ząbki czosnku. Zamieszaj, smaż jeszcze 2 minuty. Krok 2 Posiekaj drobno papryczkę chili i razem z soczewicą, utartą kolendrą, kuminem i imbirem w proszku
Niedzielny kucharzząbki czosnku 4 czubate łyżki mąki kukurydzianej* 1/2 - 3/4 szklanki płatków owsianych* sól i pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek bułka tarta do panierowania Soczewicę wsyp do garnka i zalej 2 szklankami wody. Ugotuj do miękkości, a jeżeli soczewica nie wchłonęła całej
Lejdi of the housepieczarek 1 cebula 2 suszone pomidory ząbek czosnku 2 łyżki serka naturalnego puszystego Piątnica Twój Smak sól, pieprz, papryka słodka, łyżeczka cukru, oregano, majeranek, przyprawa do kurczaka – wedle uznania do smaku oliwa z oliwek do smażenia tarty twardy ser, użyłam sera Szafir (możecie użyć parmezanu lub żółtego tartego sera) Przygotowanie: 1. Bakłażany przekrój wzdłuż i wydrąż
Zasmakuj Kuchnimleka, 3/4 szklanki wody gazowanej, płaska łyżeczka soli, 2 łyżki oleju, 2 jajka, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka majeranku, mąka. Składniki na nadzienie: 1 kg pieczarek, 5 cebul średniej wielkości, 20 dag tartego sera żółtego, sól, pieprz, 2 łyżki masła. Dodatkowo: jajko i bułka tarta do panierowania, olej do smażenia. Przygotowanie: Z podanych składników przygotowuję ciasto na naleśniki
JejKuchniaSkładniki: 250 g makaronu penne, po 1/2 małej papryki czerwonej, żółtej i zielonej, duża pierś kurczaka, 10 dag tartego sera żółtego, 1/2 większej cebuli, łyżka oleju, 1/2 l mleka, łyżeczka czosnku staropolskiego, sól, łyżeczka papryki słodkiej, szczypta pieprzu cayenne. Przygotowanie: Kurczaka i cebulę kroję w większą kostkę. Papryki dzielę na cząstki, następnie kroję w paski. Kurczaka podsmażam wraz
JejKuchniaSkładniki: 7 dużych ziemniaków (ugotowanych), 2 kiełbasy śląskie, mała cebula, opakowanie sera pleśniowego (u mnie z ziołami prowansalskimi), 25 dag tartego sera żółtego, 200 g śmietany, jajko, łyżka oleju, sól, pieprz, zioła prowansalskie, szczypta gałki muszkatołowej, papryka słodka, curry, szczypta pieprzu cayenne, suszona natka pietruszki. Przygotowanie: Kiełbasę i cebulę kroję w kostkę, podsmażam na oleju z dodatkiem słodkiej papryki
JejKuchniamnie 18%) 20 dag pomidorów paprykowych (żółtych i czerwonych) kilka plastrów salami dojrzewającego ok 15 dag sera żółtego tartego 1 ząbek czosnku 1/2 cebuli sól, pieprz, zioła prowansalskie, pieprz cytrynowy, przyprawa ziołowa do drobiu papryka słodka i inne przyprawy wg uznania Przygotowanie: Makaron gotujemy aldente. Pierś kroimy w paski, przyprawiamy - u mnie sól, pieprz, pieprz cytrynowy, zioła do drobiu
Kuchnia po mojemurozgrzewająco. Ponieważ zima rozgościła się w najlepsze proponuję rozgrzewającą i kaloryczną karkóweczkę. Składniki: 500-600g karkówki, 2 łyżki tartego chrzanu, 1 łyżka musztardy (użyłam chrzanowej), sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, zioła prowansalskie, ostra i słodka papryka w proszku, kostka rosołowa, 1/3 szklanki słodkiej śmietany (użyłam 18%), 1 łyżka mąki, olej do smażenia Sposób przygotowania: Karkówkę opłukać
Nie tylko w kuchnimielonego mięsa (oryginalnie jagnięcina, u mnie mieszane wieprzowo-wołowe) 1 szkl kaszy bulgur cebula 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki 1/4 łyżeczka curry sól, pieprz do smaku 125 g twarogu kanapkowego tłuszcz i bułka tarta do formy Kasze zalać woda, odstawić na kilka godzin (całą noc) do namoczenia. Dokładnie osączyć. Cebulę obrać, drobno posiekać. Kasze
6niebopocieszam się równie smacznymi pieczarkami 😊 Składniki: pieczarki 300 g, jajko 1 szt, zioła prowansalskie 1/4 łyżeczki, papryka słodka 1 łyżeczka, pieprz do smaku, sol do smaku, m ą ka pszenna 1,5 łyżki, bułka tarta do obtaczania, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Pieczarki myjemy (nie obieramy), Usuwamy korzonki, należy je przekręcić. Jajko łączymy z przyprawami
kulinarne odsłony pati