szklanki oleju szczypta soli 5 łyżek cukru (tylko do naleśników na słodko) Farsz: 2 kg pieczarek 3 duże cebule 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu sól do smaku olej Dodatkowo: 2-3 jajka bułka tarta 1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, miksujemy do dokładnego połączenia składników. Patelnię z nieprzywierającym dnem
Szefowa kuchnipoprzednie krokiety były z farszem mięsno-kapuściano-pieczarkowym. Teraz zrobiłam jarskie z farszem ze słodkiej kapusty z suszonymi grzybami. I aby to był prawdziwy krokiet należy go opanierować w jajku i bułce tartej, a następnie obsmażyć z obu stron na oleju. Idealne do barszczu czerwonego. Krokiety
To co kochamjedynie podpiekane i taki przepis przedstawiam. 8 pieczarek portobello 500g mięsa mielonego 100g tartej mozzarelli 50g tartego sera cheddar 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 papryka czerwona 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra olej 1. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mięso
Szefowa kuchnipuszystego serka Turek łyżka koncentratu pomidorowego przyprawy wedle uznania do smaku: sól, świeżo zmielony pieprz, lubczyk, majeranek, papryka słodka i ostra, przyprawa gyros kilka łyżek oliwy z oliwek natka pietruszki / rukola / bazylia do posypania żółty ser tarty do posypania Przygotowanie: 1. Świeże pomidory, cebulę oraz pieczarki pokrój w kostkę, pora w cienkie plasterki. 2. Rozgrzej
Zasmakuj Kuchnimała cebula pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 1 jajko suszony majeranek zioła prowansalskie sól, pieprz, ostra i słodka mielona papryka Sos chrzanowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 szklanka bulionu warzywnego 3-4 łyżki tartego chrzanu (świeży lub ze słoiczka) cukier, sól, pieprz 4 łyżki śmietany 18% Dodatkowo: brokuł marchewka ziemniaki Warzywa: marchewkę i ziemniaki obrać
Simply Foodsuszonych malin – 26 zł To właśnie ta czarna kulka, którą pokazywałam na Instagramie. W środku niej był delikatny, cytrynowy, słodki krem, który rozpływał się w ustach. Genialne. Połączenie tego deseru ze świeżymi owocami to strzał w dziesiątkę. Tarta pralinkowa z owocami i lodami truskawkowymi – 26 zł Mleczna, smaczna pralinka przełożona kremem i podana z owocami. To właśnie
Kuchnia Bazyliismak całości) i zapiec go w piekarniku. Tak przygotowane grzanki miesza się dłońmi z krojonymi, soczystymi i dojrzałymi pomidorami oraz słodkimi pomidorkami koktajlowymi. Do tego piórka czerwonej cebuli, liście bazylii, sos z octu balsamicznego (lub winnego) i odrobina tartego parmezanu... Grzanki chłoną przepyszny sos z sałatki i pomidorów, a całość smakuje przepysznie! Panzanellę możecie w dowolny sposób modyfikować
Słodko-Słony Świat Ilonywielu powodów, pierwszy oczywisty bo jest smaczny, drugi- bo w 15 minut możemy wyczarować pyszny i sycący obiad, po trzecie bo pasuje prawie do każdego produktu, uwielbiają go Panowie, dzieciaki i my kobiety. Można go przyrządzić na słodko, na kwaśno, na słono ... na milion sposobów, ale najlepsi są w tym Włosi! I od nich powinniśmy się uczyć. Dzisiejszy przepis
SMYKWKUCHNIpodstawowej pozycji. Na dodatek wszyscy go lubią, dzięki czemu jest bezpieczny. Po drugie: jest idealny na lato. Lekki, słodki, o wyczuwalnym aromacie tequili lub amaretto… Latem jest uzupełnieniem pięknej pogody, zimą i jesienią – namiastką lata. Po trzecie: jest szybki i prosty. Zrobienie go to żadna filozofia, a efekt jest świetny! Składniki na niego możemy dostać w każdym sklepie, jeśli tylko
Proste-przepisy.plPołączenie kwaśnego smaku rabarbaru ze słodką bezą Składniki kruche ciasto: 150 g mąki 75 g margaryny 1 kopiasta łyżka cukru pudru 1 żółtko 3-4 łyżki
czarrna od kuchnisojowy ciemny - do smaku 2 listki laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego 4 kostki bulionu rosołowego Gaździnka warzy papryka słodka i ostra 2 łyżeczki cukru Kluseczki: 440 g wątróbki z indyka pół pęczka natki 2 łyżki bułki tartej jajko sól, pieprz Przygotowanie: Warzywa umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę, paski, ćwiartki.. Do garnka wlać 2-3 łyżki
Gaździnka warzyKnedle na słodko :) z tegorocznymi truskawkami! Idealne na Dzień Dziecka :) Składniki: 20 dag mąki pszennej, ½ kg truskawek, 10 dag bułki tartej, ½ szklanki mleka, 1 łyżka masła, 3 żółtka, sól do smaku, cukier waniliowy do posypki. Wykonanie: Truskawki obrać, przepłukać, pokroić i wymieszać z bułką tartą. Masło utrzeć z żółtkami, połączyć z mąką, bułką tartą
Tradycyjna KuchniaRustykalna tarta z rabarbarem (galette) jest o tyle ciekawa, że nie wymaga od nas użycia formy do pieczenia – piecze się ją „na płasko”. Gdy ciasto zagnieciemy w malakserze – pracy przy niej będzie bardzo mało. Placek jest bardzo prosty i choć wygląda trochę nieporadnie(...)smakuje świetnie. Kruche ciasto świetnie kontrastuje z miękkim, kwaskowym rabarbarem i chrupiącym, słodkim cukrem kandyzowanym. Do tego migdały i słodki syrop, który dopełnia całości. Galette można zrobić niemal z każdymi polskimi owocami. Zamiast rabarbaru świetnie sprawdzą się jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie, truskawki, jagody czy porzeczki. Rustykalna tarta z rabarbarem – ok. 6-8 porcji : 150 g mąki pszennej
Poezja smakuOstudzić i dodać rum lub nalewkę (likier). Ja dodałam jeszcze od siebie sok z cytryny - syrop wydawał mi się za słodki, a cytryna fajnie podkręciła smak. Lekko przestudzone ciasto nasączyć syropem. Ja przekładam ciasto do ceramicznej formy na tartę. Syropu jest dużo, ale tak ma być - większość wsiąknie w ciasto, a reszta zbierze się w otworze po kominku. Ja dodaję
KUCHARNIALedwo żyję, ale satysfakcję mam ogromną. Przygotowałam smakołyki na trzecie urodziny córki. dziadek i babcia ledwo co skubnęli... nie było nóżek w galarecie, sałatki jarzynowej ani
bistro mama