pumpkin pie? Ja nie wiem. Istnieje mnóstwo sposobów na dynię na słono, ale ja mam zdecydowanie sentyment do tych słodkich. Do delikatnej dyniowej zupy o smaku wanilii, którą przyrządza mój tata. Ale to innym razem. A więc tarta dyniowa - idealna do popołudniowej kawy, gdy o szyby deszcz dzwoni jesienny... Składniki: ciasto: 250 g mąki 120 g masła
zadanie-gotowaniemięsa z udźca indyka 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka oregano 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka mielonego pieprzu ziołowego 2 łyżki sosu sojowego 2 jajka 6 łyżek bułki tartej 500 ml bulionu warzywnego 500 ml przecieru pomidorowego 1 mały koncentrat pomidorowy olej do smażenia cebuli 1/2 łyżeczki cukru sól Sposób wykonania(...)Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju. Pod koniec smażenia dodajemy zmiażdżony czosnek. Mięso mielimy a następnie dodajemy do niego przesmażoną cebulę, jajka, bułkę tartą, sos sojowy, oregano, paprykę w proszku, pieprz i sól. Wszystko razem wyrabiamy ręką na jednolitą masę. Zmoczonymi w zimnej wodzie rękoma formujemy niewielkie kulki. Na patelni rozgrzewamy olej a następnie wykładamy
Qchnia po prostusztuki) ulubionej kiełbasy – najlepiej drobiowej (może być np. śląska), ważne, żeby była chuda sól, pieprz parmezan tarty 1 łyżka świeżego (lub suszonego) oregano 1 łyżka świeżego (lub suszonego) tymianku 1 łyżka płatków czerwonej papryki słodkiej 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy opcjonalnie – 0,5-1 łyżeczki chili opcjonalnie – odrobina cukru (zależy
Pociąg Do Kuchnioliwie. Przestudzoną dodajemy do mięsa wraz z jajkiem i dwoma łyżkami kaszki kukurydzianej - oczywiście zamiast kaszki można dodać bułkę tartą. Teraz pozostaje nam zająć się smakiem - doprawiamy naszą mięsną masę ulubionymi przyprawami - u mnie sól, pieprz, papryka słodka i ostra. Wszystko ze sobą łączymy i formujemy nasze pulpety. Gotowe układamy w formie albo naczyniu żaroodpornym. Zalewamy pomidorami
BezglutenowaIzabelaZapraszam na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki. Możemy je podać na wiele sposób: z cukrem, bułką tartą i masłem czy śmietaną. Polecam Składniki
słodkie i nie tylko historie kulinarnepieprz do smaku szczypta cukru 1 pęczek kopru 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej 1 łyżka papryki czerwonej ostrej olej do smażenia np rzepakowy PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieram a następnie myję. Ziemniaki trę na tarce o grubych oczkach. Solę i odstawiam aż ziemniaki puszczą sok. Odcedzam z nadmiaru płynów. Doprawiam solą i pieprzem
Gotowanie PatkiKolejna ciekawa propozycja na babkę wielkanocną :) Składniki: 5 jajek 10 dag cukru pudru ½ szklanki słodkiej śmietanki 3 dag drożdży ¼ szklanki mleka 40 dag mąki ½ kostki masła 1 cytryna tłuszcz do formy bułka tarta do formy Wykonanie: Jajka ubić z cukrem i śmietaną na gładką masę. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i wymieszać z 3 łyżkami mąki - odstawić
Tradycyjna Kuchniałyżki – że będzie mniej puszysty, a bardziej zwarty. Co jeszcze możemy dodać? To zależy, czy chcemy na słodko, czy wytrawnie. Można z żółtkami zmiksować banana, twaróg lub szpinak. Można dodać kakao, posiekane orzechy lub łyżkę tartego parmezanu. Można też dodać „proszki” – chlorellę, ostropest, młody jęczmień, acai. Nasiona konopii, siemienia lnianego, chia, wiórki kokosowe, bakalie
KucharzycaIntegralny element każdej jesieni: ciasto kruche ze śliwkami. Dziś w amerykańskiej wersji, jako 'paj' - upieczone w okrągłej formie do tarty, z kratką z ciasta
Słodkie inspiracjeszklanki oleju szczypta soli 5 łyżek cukru (tylko do naleśników na słodko) Farsz: 2 kg pieczarek 3 duże cebule 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu sól do smaku olej Dodatkowo: 2-3 jajka bułka tarta 1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, miksujemy do dokładnego połączenia składników. Patelnię z nieprzywierającym dnem
Szefowa kuchnipoprzednie krokiety były z farszem mięsno-kapuściano-pieczarkowym. Teraz zrobiłam jarskie z farszem ze słodkiej kapusty z suszonymi grzybami. I aby to był prawdziwy krokiet należy go opanierować w jajku i bułce tartej, a następnie obsmażyć z obu stron na oleju. Idealne do barszczu czerwonego. Krokiety
To co kochamjedynie podpiekane i taki przepis przedstawiam. 8 pieczarek portobello 500g mięsa mielonego 100g tartej mozzarelli 50g tartego sera cheddar 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 papryka czerwona 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra olej 1. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mięso
Szefowa kuchnipuszystego serka Turek łyżka koncentratu pomidorowego przyprawy wedle uznania do smaku: sól, świeżo zmielony pieprz, lubczyk, majeranek, papryka słodka i ostra, przyprawa gyros kilka łyżek oliwy z oliwek natka pietruszki / rukola / bazylia do posypania żółty ser tarty do posypania Przygotowanie: 1. Świeże pomidory, cebulę oraz pieczarki pokrój w kostkę, pora w cienkie plasterki. 2. Rozgrzej
Zasmakuj Kuchnimała cebula pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 1 jajko suszony majeranek zioła prowansalskie sól, pieprz, ostra i słodka mielona papryka Sos chrzanowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 szklanka bulionu warzywnego 3-4 łyżki tartego chrzanu (świeży lub ze słoiczka) cukier, sól, pieprz 4 łyżki śmietany 18% Dodatkowo: brokuł marchewka ziemniaki Warzywa: marchewkę i ziemniaki obrać
Simply Foodsuszonych malin – 26 zł To właśnie ta czarna kulka, którą pokazywałam na Instagramie. W środku niej był delikatny, cytrynowy, słodki krem, który rozpływał się w ustach. Genialne. Połączenie tego deseru ze świeżymi owocami to strzał w dziesiątkę. Tarta pralinkowa z owocami i lodami truskawkowymi – 26 zł Mleczna, smaczna pralinka przełożona kremem i podana z owocami. To właśnie
Kuchnia Bazyliismak całości) i zapiec go w piekarniku. Tak przygotowane grzanki miesza się dłońmi z krojonymi, soczystymi i dojrzałymi pomidorami oraz słodkimi pomidorkami koktajlowymi. Do tego piórka czerwonej cebuli, liście bazylii, sos z octu balsamicznego (lub winnego) i odrobina tartego parmezanu... Grzanki chłoną przepyszny sos z sałatki i pomidorów, a całość smakuje przepysznie! Panzanellę możecie w dowolny sposób modyfikować
Słodko-Słony Świat Ilonywielu powodów, pierwszy oczywisty bo jest smaczny, drugi- bo w 15 minut możemy wyczarować pyszny i sycący obiad, po trzecie bo pasuje prawie do każdego produktu, uwielbiają go Panowie, dzieciaki i my kobiety. Można go przyrządzić na słodko, na kwaśno, na słono ... na milion sposobów, ale najlepsi są w tym Włosi! I od nich powinniśmy się uczyć. Dzisiejszy przepis
SMYKWKUCHNIpodstawowej pozycji. Na dodatek wszyscy go lubią, dzięki czemu jest bezpieczny. Po drugie: jest idealny na lato. Lekki, słodki, o wyczuwalnym aromacie tequili lub amaretto… Latem jest uzupełnieniem pięknej pogody, zimą i jesienią – namiastką lata. Po trzecie: jest szybki i prosty. Zrobienie go to żadna filozofia, a efekt jest świetny! Składniki na niego możemy dostać w każdym sklepie, jeśli tylko
Proste-przepisy.plPołączenie kwaśnego smaku rabarbaru ze słodką bezą Składniki kruche ciasto: 150 g mąki 75 g margaryny 1 kopiasta łyżka cukru pudru 1 żółtko 3-4 łyżki
czarrna od kuchnisojowy ciemny - do smaku 2 listki laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego 4 kostki bulionu rosołowego Gaździnka warzy papryka słodka i ostra 2 łyżeczki cukru Kluseczki: 440 g wątróbki z indyka pół pęczka natki 2 łyżki bułki tartej jajko sól, pieprz Przygotowanie: Warzywa umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę, paski, ćwiartki.. Do garnka wlać 2-3 łyżki
Gaździnka warzyKnedle na słodko :) z tegorocznymi truskawkami! Idealne na Dzień Dziecka :) Składniki: 20 dag mąki pszennej, ½ kg truskawek, 10 dag bułki tartej, ½ szklanki mleka, 1 łyżka masła, 3 żółtka, sól do smaku, cukier waniliowy do posypki. Wykonanie: Truskawki obrać, przepłukać, pokroić i wymieszać z bułką tartą. Masło utrzeć z żółtkami, połączyć z mąką, bułką tartą
Tradycyjna KuchniaRustykalna tarta z rabarbarem (galette) jest o tyle ciekawa, że nie wymaga od nas użycia formy do pieczenia – piecze się ją „na płasko”. Gdy ciasto zagnieciemy w malakserze – pracy przy niej będzie bardzo mało. Placek jest bardzo prosty i choć wygląda trochę nieporadnie(...)smakuje świetnie. Kruche ciasto świetnie kontrastuje z miękkim, kwaskowym rabarbarem i chrupiącym, słodkim cukrem kandyzowanym. Do tego migdały i słodki syrop, który dopełnia całości. Galette można zrobić niemal z każdymi polskimi owocami. Zamiast rabarbaru świetnie sprawdzą się jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie, truskawki, jagody czy porzeczki. Rustykalna tarta z rabarbarem – ok. 6-8 porcji : 150 g mąki pszennej
Poezja smakuOstudzić i dodać rum lub nalewkę (likier). Ja dodałam jeszcze od siebie sok z cytryny - syrop wydawał mi się za słodki, a cytryna fajnie podkręciła smak. Lekko przestudzone ciasto nasączyć syropem. Ja przekładam ciasto do ceramicznej formy na tartę. Syropu jest dużo, ale tak ma być - większość wsiąknie w ciasto, a reszta zbierze się w otworze po kominku. Ja dodaję
KUCHARNIALedwo żyję, ale satysfakcję mam ogromną. Przygotowałam smakołyki na trzecie urodziny córki. dziadek i babcia ledwo co skubnęli... nie było nóżek w galarecie, sałatki jarzynowej ani
bistro mamamiałam. Taką kaszę wcina nawet nasza Zośka. I chyba właśnie taką kaszą na słodko z owocami, łatwiej przekonać kogoś do jedzenia kaszy. Jeśli lubicie, to można dodać do kaszy szczyptę cynamonu. Ja lubię, szczególnie jeśli jako dodatek występują śliwki. Jeśli dodajecie mało słodkie owoce, to można całość dosłodzić miodem. A jeśli lubicie, to i polać jogurtem lub śmietaną. Zamiast(...)czekolad\u0105, opcjonalnie dos\u0142adzamy miodem."]} Drukuj Kasza jaglana na słodko, z owocami Składniki 1 szklanka suchej kaszy jaglanej 1 szklanka wody 1 szklanka mleka szczypta soli 1 łyżeczka oleju kokosowego ulubione owoce ( u mnie garść malin, jabłko, brzoskwinia) szczypta cynamonu (opcjonalnie) 1 łyżka miodu (opcjonalnie) tarte czekolada do posypania (opcjonalnie) Sposób przygotowania Kaszę przelewamy kilkukrotnie gorącą
Mieszam w Garnkuwiem o co chodzi, ale jak raz dziennie nie wciągnę czegoś słodkiego to gotowa jestem oszaleć. Mogę nawet przetrwać cały dzień i zasnąć, ale i tak obudzić się w środku nocy tylko po to żeby zjeść chociaż jednego biszkopta i zasnąć z uśmiechem. Czy to uzależnienie? Pewnie tak, ale niewiele jest teraz takich przyjemności, na które mogę sobie pozwolić(...)około 2 godziny. 4. Piec nagrzać do 170 C góra dół. 5. Ciasto rozwałkować lub od razu rozgnieść palcami w formie. 6. Koniecznie uformować brzeg ciasta, ponakłuwać widelcem tartę i piec prze 15-25 minut. Ostudzić. 7. Ubić śmietanę, dodać cukier i 2-3 łyżki serka mascarpone, wszystko dobrze wymieszać. 8. Masę i dowolne owoce (u mnie brzoskwinie
Matka Żywicielkaniewiele nam zostało. Długie i ciemne wieczory zachęcają do odpoczynku na kanapie z dobrą książką, gorącą herbatą i czymś słodkim, na przeczekanie – byle do wiosny. Dzisiejsze ciasto jest mocno owocowe – ma w sobie plastry pomarańczy, sok pomarańczowy i tartą pomarańczową skórkę. Perfekcyjny deser do herbaty Earl Grey! Tortownicę o średnicy 21-24cm wykładamy grubym papierem do pieczenia(...)cukru 50ml wody lub świeżego soku z pomarańczy SKŁADNIKI CIASTA 200g mąki pszennej tortowej, typ 450 120g miękkiego masła, 82% tłuszczu 65g białego cukru (albo 80g jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta) 65g brązowego cukru demerara (albo 80g jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta) 2 jajka rozmiaru L, w temperaturze pokojowej 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego 2 łyżki stołowe drobno startej
Karo in the Kitchenjajko 2 łyżki masła 1 łyżka bułki tartej pęczek natki pietruszki sól, pieprz Składniki na pieczoną kaczkę: 1 cała kaczka 2 ząbki czosnku 2 łyżki suszonego majeranku 1 łyżka suszonego tymianku 100 ml czerwonego, wytrawnego wina sól, pieprz 4 słodkie jabłka Farsz: gotujemy drobiowe wątróbki, po ugotowaniu, drobno siekamy. Żółtko(...)roztopionym masłem. Białko miksujemy na sztywno. Natkę pietruszki siekamy. Do wątróbek dodajemy, żółtka utarte z masłem oraz białko i natkę. Mieszamy. Gdy farsz jest za rzadki możemy dodać bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Kaczkę myjemy i osuszamy. Nacieramy z wierzchu i w środku solą i pieprzem oraz majerankiem i tymiankiem oraz przeciśniętym przez praskę
Bon Appetit Małgorzaty