związane jest z krakowską Chimerą. Wizyta w tym miejscu była spontaniczna, ale wrażenia smakowe pozostały z nami na długo. Tartę z owocami i beszamelem wybrała moja córka. Zresztą ku mojej radości, ponieważ nigdy dotąd nie próbowałam beszamelu na słodko i smak ten wzbudzał moją ciekawość. Przyznaję, że połączenie kruchego ciasta, słodkiego sosu i lekko kwaśnych owoców jest bardzo udane
zadanie-gotowaniespotkania był mistrz Polski cukierników z 2008 roku i mistrz Cukierni Lidla Paweł Małecki. Tematem przewodnim była Kuchnia Polska słodka i były to warsztaty w ramach promocji nowej książki „Kuchnia Polska wg Pawła Małeckiego” . Razem z mistrzem upiekliśmy tartę z jabłkami, usmażyliśmy pyszne oponki i dekorowaliśmy piernik. Wszystkie przepisy na te słodkości możecie znaleźć w książce. Sam mistrz
Pieguskowa KuchniaSkładniki na wysoką tortownicę o średnicy ok. 26 cm: spód kruchy: ok. 200 g kruchych ciastek owsianych, 60 g tartych migdałów, 100 g sezamu, 50 g miękkiego masła, masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego mielonego waniliowego, 200 g słodkiej śmietanki 30%, 1 małe opakowanie mixu do śmietany, 13 g, 120 g cukru pudru, żelatyny
Moniki Smakołykiłyżeczka drobno krojonej papryczki chili 1 biała cebula 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka kuminu mielonego 1 łyżeczka słodkiej papryki 3 łyżki migdałów w płatkach pęczek natki pietruszki 1/4 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki świeżo tartego imbiru 500 ml wody 500 ml mleka kokosowego Na oleju kokosowym podsmażamy delikatnie paprykę w proszku wraz z kuminem. Następnie dodajemy
mecookspolubią kurczaka w tej wersji. Składniki na 1 porcje: Pierś z kurczaka 1 szt, pomidory suszone 4 plastry, papryka słodka mielona, zioła prowansalskie, pieprz i s ó l, jajko 1 szt, m ą ka pszenna 2 łyżki, bułka tarta do obtoczenia, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka rozbijamy tłuczkiem na cienki filet. Kurczaka oprószamy przyprawami
kulinarne odsłony patiDorsz w migdałach to dorsz panierowany w zmielonych migdałach. Często przyrządzam panierowaną rybę w orzechach zamiast tradycyjnej tartej bułki. Jeśli już się zdecyduję na bułkę to wolę domowe panko ….Dorsz w migdałach smakuje wyśmienicie z lekko słodkimi migdałami. Do ryby przyrządzam surówki z korzeniowych warzyw. Dzisiaj proponuję surówkę z warzyw, marchewki i selera. Prosta i smaczna surówka, która
codojedzeniaCzas gotowania: 2 godziny Składniki 800 g białego sera 6 jajek 250 g cukru 200 g masła 100 ml słodkiej śmietanki budyń śmietankowy w proszku 1 cukier wanilinowy 100 g rodzynek szczypta soli masło do wysmarowania tortownicy bułka tarta do posypania tortownicy Przepis 1 Ser mielimy 3 razy przez maszynkę, aby jego struktura była gładka, bez grudek
Kuchnia Bazyliikulki ziela angielskiego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka ketchupu pikantnego 1 łyżeczka cukru sól świeżo mielony pieprz mielona słodka papryka Filet z ryby przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w jajku i panierce (ja mieszam mąkę i bułkę tartą pół na pół). Usmażyć i pozostawić do wystudzenia. Seler, pietruszkę i marchew zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę
Kolorowa kuchnia Elkiwięc taką dałam mięsko wieprzowe 150 g mięsko wołowe 150 g koncentrat pomidorowy 150 g łyżeczka czerwonej papryki słodkiej 4 ziela angielskie 2 liście laurowe 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku Dodatkowo: sól pieprz jajo bułka tarta 3 łyżki olej do smażenia Wykonanie: Fasolę nastawiłam wieczorem.Rano odlałam wodę w której była fasola
Różowa kuchniapuszki) przyprawy do smaku - wszystkie w połączeniu dają baaaardzo aromatyczne danie: świeżo zmielony pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek, curry, czosnek, przyprawa do mięsa mielonego, lubczyk, świeżo zmielona w moździerzu lub ugnieciona kolendra żółty tarty ser do posypywania zapiekanki + natka pietruszki masło klarowane do smażenia mięsa Wykonanie: Na patelni z masłem przesmaż mięso razem
Zasmakuj KuchniPyszne, lekko słodkie kluseczki z owocami zasmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Można podać na różne sposoby: z zasmażką z bułki tartej, posypane cukrem, cynamonem albo ze śmietaną. Składniki: 2 spore jabłka 2 banany 3 jajka łyżka cukru 2,5 szklanki mąki szczypta soli Przygotowanie W dużym garnku zagotowujemy posoloną wodę. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o drobnych
e-PrzepisyKulinarnesezonie truskawkowym nie może zabraknąć słodkiego obiadu. Mam więc dla was propozycję na knedle ziemniaczane z truskawkami. Dodatkowo polane zrumienionym masłem z dodatkiem bułki tartej oraz dosłodzone cukrem palmowym. Ja do takich knedli podaje jeszcze zimny koktajl truskawkowy. Składniki: 0,5 kg ziemniaków ( po obraniu)* 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1,5-2 szkl mąki pszennej(...)truskawek średniej wielkości 2 łyżki masła bułka tarta 1-2 łyżki cukru palmowego Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Lekko przestudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Wbić jajko dodać mąkę ziemniaczaną oraz jedną szklankę mąki pszennej. Zagniatać ciasto i w zależności jak mokre będą ziemniaki stopniowo dosypywać mąkę pszenną. Odrywać po kawałku ciasta uformować placek
Ala piecze i gotujeSezon na truskawki w pełni, więc czas na słodki obiad. Tym razem pyszne i proste knedle serowe, które można podawać ze śmietanką i cukrem lub smażoną bułką tartą. Jeśli nam zostanie trochę z obiadu polecam podsmażyć na patelni na rumiano. Składniki: (około 22-24 sztuki) 500 g sera twarogowego 2 jaja 2 szklanki mąki szczypta soli około
talerz przyjemnościtahini i płatków drożdżowych (vegan) ziemniaki z karmelizowaną cebulką, ciecierzycą i groszkiem z garam masala (vegan) smażony (tarty) batat, z cebulką i pieczarkami, z tahini i płatkami drożdżowymi, ryż (vegan) pieczone orzechowe falafele (vegan) i ostatnie słodkie wypieki, wczoraj był jeszcze jeden (dla brata ciotecznego) ale w natłoku zapomniałam zrobić jakiekolwiek zdjęcie :) tort, blaty brownie
More food, love and dreamsSkładniki: schab bez kości 4 porcje, olej rzepakowy 1/4 szklanki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, papryka słodka mielona 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, ząbki czosnku 5 sztuk, natka pietruszki 2 łyżki, jajka 3 sztuki, bułka tarta 1,5 szklanki, smalec - ile potrzeba, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, buraczki - w opisie, pestki dyni łuskane - ile potrzeba wymieszać marynatę z oleju
W Mojej Kuchni Lubięzapoznaliście się ze wcześniejszymi recenzjami, które opublikowałam już na blogu to pewnie wiecie co tam na nas czekam :) Desery, słodkie wypieki - a to wszystko zdrowe, dietetyczne, pyszne i nie odbijające się na naszej masie ciała! Przeróżne pomysły na tarty - koksowe, czekoladowe, jaglane, daktylowe muffinki, ciasteczka owsiane, chlebek jaglany, gryczany placek z czekoladą, ciacho marchewkowe, szarlotka! Czyż
Zdrowie na języku :Pilością farszu. Składniki: kurczak 1200-1500 g 1 wątróbka drobiowa 1 czubata łyżka masła - 30 g 2 łyżki bułki tartej lub mała czerstwa bułeczka 1/2 szklanki mleka lub wody sól, pieprz spory pęczek zielonej pietruszki 2 łyżeczki papryki słodkiej - opcjonalnie 2 łyżki oleju - opcjonalnie masło do pieczenia Wykonanie: kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć solą. Odstawić na godzinę. Wymieszaj 2 łyżeczki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sól pieprz pieprz ziołowy staropolski 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego pół łyżeczki papryki słodkiej 1 ząbek czosnku gałązki świeżego tymianku 1 łyżeczka mąki 400 g rzodkiewek 2 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej 3/4 szkl mleka Ocet, oliwę i przyprawy wymieszać w naczyniu. Karkówkę namoczyć z obu stron w marynacie, posypać tymiankiem
Gotowanie jest łatwepomidory ze szklarni. Część powoli dojrzewa w kartonach, trochę przerobię na pyszną słodką konfiturę z zielonych pomidorów oraz wytrawną na sałatkę na zimę. dzisiaj jednak zapragnęłam zjeść pomidory smażone w bułce tartej. Przepis jest bardzo prosty a przygotowanie nie sprawi nikomu kłopotu. Składniki: - zielone pomidory, - bułka tarta, - sól, pieprz, - ew. płatki drożdżowe i suszony czosnek, - bułka tarta
Co na wege obiad?ziemniaków 500 g chudego mięsa mielonego (wieprzowina lub wołowina) 400 g pomidorów z puszki sól, pieprz 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku olej do smażenia 90 g mąki pszennej 90 g masła 600 ml mleka 70 g tartego parmezanu lub grana padano 1 jajko Tym razem przepis na troszkę inną zapiekankę. Jej inność dotyczy przede wszystkim konsystencji po upieczeniu
Świat Domowej Kuchnibędą idealne jako zakąska do alkoholu lub jako dodatek do obiadu bądź sałatek. Ogórki przygotowane w ten sposób są słodko-kwaśne, a zarazem pikantne. Jeżeli macie nadmiar ogórków to zachęcam Was do przygotowania ogórków w jeszcze inny sposób ( tarte, kiszone - idealne do ogórkowej ). Składniki na 4 słoiki: 2 kg mniejszych ogórków kwiaty kopru (1 kwiat = 1 słoik
UgotowaćWiem , że niektórym wyda się to dziwolągowate , ale ja nie jadam leniwych na słodko. Za to uwielbiam je okraszone skwarkami z jakąś surówką. I tak większość rodziny polewa kluski masłem ze zrumienioną tartą bułką i posypuje cukrem- a część skwarkami. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnipapryką ostrą oraz pieprzem, pieczarki smażymy na osobnej patelni na maśle z odrobiną oliwy, na złoty kolor, doprawiamy solą, słodką papryką oraz gałką, dodajemy je do pikantnego sosu pomidorowego na patelnię wrzucamy makaron, mieszamy podajemy gorący oprószony świeżo tartym parmezanem:) SMACZNEGO
Luźna Kuchniakostkę paprykę, groszek i kukurydzę. Gotować kilka minut, następnie dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, słodką paprykę i zioła, natkę i koncentrat. Gotować aż sos się nieco zredukuje. Wymieszać z makaronem i 2/3 porcji tartej mozzarelli. Doprawić solą i pieprzem, można również dodać nieco ulubionej przyprawy do kurczaka lub dań meksykańskich. Cukinie umyć, przekroić wzdłuż
Czerwień i błękitbulionu przyprawy: sól, pieprz, pół łyżeczki wędzonej papryki, słodka papryka, kolendra, chili, świeża bazylia, liść laurowy, ziele angielskie Wykonanie: Pulpety: cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na łyżce tłuszczu. Mięso przekładamy do miski, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano, dodajemy przesmażoną cebulę i czosnek, dodajemy jajko i bułkę tartą i dokładnie wyrabiamy. Masę najlepiej odstawić do lodówki(...)ziela, wędzoną paprykę) i gotujemy około 15 minut. Dodajemy fasolę, kukurydzę oraz pulpety i gotujemy kolejnych 10 minut. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i chili, dodajemy świeżą bazylię i szczyptę suszonej kolendry. Po ugotowaniu najlepiej odstawić danie na kilkanaście minut, aby smaki się przegryzły. SMACZNEGO
Smak mojej kuchnisolą i pieprzem z obu stron, a stronę gdzie będzie zawijana wątróbka posypać papryką słodką i posmarować przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Obsmażoną wątróbkę ułożyć na końcu mięsa, ciasno zawinąć w roladkę i spiąć wykałaczką lub obwinąć nitką. Maczać w rozmąconym jajku, panierować w bułce tartej. Obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Następnie przełożyć do naczynia
Tradycyjna Kuchniaoraz wsypujemy tartą czekoladę , mieszamy na sam koniec dodajemy pokrojone w kostkę truskawki i mieszamy łyżką. Masę wykładamy na biszkopt. Wylewamy tężejacą galaretkę. Masa jogurtowa: Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki wody, płynną i ostudzoną mieszamy z jogurtem cukrem pudrem oraz pokrojonymi truskawkami, wykładamy na wierzch ciasta. Dekorujemy dowolnie. Zostawiamy na całą noc w lodówce. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonzatem opracować własny przepis i zrobić swoją. Efekty przerosły nasze oczekiwania. Moja tarta z porzeczkami okazała się strzałem w dziesiątkę. Była przepyszna! Jedzona na ciepło, jak również gdy całkiem ostygła. Połączenie kruchego ciasta z delikatną i cieniutką warstwą czekoladową, z kwaśnymi czerwonymi i czarnymi porzeczkami, słodkimi truskawkami i przepyszną masą śmietankową – było po prostu idealne… Polecam
Moja Delicja