tarta na słodko - 8428 przepisów (strona:200/562)

Cytrynowy sernik z polewą kajmakową 206

Pyszny serniczek na kruchym cieście. Kwaśny posmak masy serowej idealnie komponuje się ze słodką polewą kajmakową. składniki: kruche ciasto 1 szkalnka mąki 5 łyżek cukru pudru

Monia miesza i gotuje
Mini Apple Meringue Pies & wyniki konkursu u bistro mamy 126

Najpierw o tych pysznych, kruchych tartach z jabłkami i bezą, a później o konkursie :) Bliższa jest mi w tym względzie nazwa anglojęzyczna, stąd tytuł taki a

bistro mama
Świętujemy: drugie urodziny Pożeraczki! I boska tarta czekoladowa 164

się mogli powstrzymać przed dokładką. Dokładnie taka jest ta tarta - genialna! Wygląda zabójczo, a smak powala i długo nie pozwala się podnieść. Idealna z dodatkiem lodów waniliowych bądź śmietankowych. Jedyne co, to w przepisie nie było podanych składników na ciasto kruche, sięgnęłam więc do Ciast pikantnych i słodkich Michela Roux - idealny spód, rozwałkowuje się bez najmniejszych problemów

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta truskawkowa z mascarpone 160

dobry początek wakacji jest ciasto. Proste, bo przecież na samym początku tego słodkiego lenistwa nie będę komplikować sobie życia. Ale proste nie oznacza złe, wręcz przeciwnie. Co tu będę dużo pisać, sami oceńcie, a najlepiej zróbcie taką tartę w domu. Smacznego wakacjowania. Tarta z mascarpone i truskawkami składniki na ciasto 220 g mąki pszennej 40 g mąki migdałowej

Przysmaki Karolki
Babeczki z jabłkami - a'la małe szarlotki :) 152

Następnie foremki smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką lub bułką tartą. Wyklejamy ciastem i pieczemy 15 minut w 180 stopniach.    Nadzienie: Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Wkładamy je do garnka, zalewamy wodą i prażymy. Dodajemy cukier oraz przyprawę do dań słodkich- mieszamy. Gdy jabłka będą już miękkie, wsypujemy galaretkę i mieszamy

Aga w kuchni
Tarta jaglana z cukinią i kurczakiem 247

dodatkami :) Składniki na 4 porcje: Ciasto 1 szklanka suchej kaszy jaglanej 2 jajka 2 łyżki tartego sera, np. parmezanu sól, pieprz, papryka ostra w proszku Farsz: 300 g piersi z kurczaka marynata: 2 łyżki oleju roślinnego, sól, pieprz, ząbek czosnku, curry, papryka słodka i ostra w proszku pół średniej cukinii 1 mała czerwona cebula kilka suszonych pomidorów kilka czarnych(...)Następnie zamarynowane mięso podsmażamy na rozgrzanej patelni. Ciasto: kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu (pamiętajcie, aby najpierw ją przelać wrzątkiem lub podprażyć na patelni), odstawiamy do ostudzenia. Dodajemy jajka, tarty ser, przyprawy i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do lekko natłuszczonej formy do tarty i za pomocą łyżki lub ręki rozprowadzamy równomiernie po całym dnie i ściankach

Zawsze głodna!
Razowa tarta z brzoskwiniami i budyniem oraz analiza składu dostępnych budyni 193

Witajcie kochani dziś kolejny przepis z cyklu słodkości, które nie tuczą ;) Czyli pyszna razowa tarta bez dodatku cukru na bardzo cienkim spodzie z budyniem i brzoskwiniami. Wygląda dość niepozornie, ale jak dla mnie to idealny deser, niezbyt słodki, mocno owocowy, do kawy idealny. Za nim jednak przepis chciałam się z Wami podzielić moimi spostrzeżeniami na temat budyni dostępnych(...)żółtek zagniatamy kruche ciasto, jeśli się klei to należy dosypać jeszcze trochę mąki. Ciastko obowiązkowo należy co najmniej przez pół godziny schłodzić w lodówce. Następnie wykładamy nim formę do tarty i zapiekamy przez 10 minut w 180 st. C. Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu z taką małą różnicą, że ja nie dodałam do niego cukru

Cynamonowe szczęście
Wegańska tarta makowa z gruszkami 152

Zaczynam już za serio gotowanie świątecznie, co prawda dziś tylko testy smakowe, tak żeby domowników wporwadzić w stan świąt makiem, ale taka tarta to ciekawa odmiana dla makowców. Składniki na formę o średnicy około 30 cm: ciasto: 100 g mąki pszennej 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g masła kokosowego 100 g daktyli 100 ml gorącej wody(...)martw, wszystko dobrze się skończy, obiecuję). Aha, sprawdź czy na Twój gust masa nie jest za mało słodka, i ewentualnie dodaj trochę brązowego cukru, ja obyłam się bez dodatku, ale różnie to z gustami bywa. Wypełnij masą makową podpieczony spód tarty, ułóż na wierzchu obrane gruszki pokrojone w plastry grubości 3-5 mm (były trzy, ale jakoś

greenscarf
Ryż z jabłkiem 138

rodzynek/orzechów miód do dosłodzenia Sposób przygotowania: Ryż gotujemy jabłko myjemy, obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach ugotowany ryż odcedzamy i dodajemy starte jabłko i cynamon wszystko smażymy ciągle mieszając przez 5-10 minut, aż jabłko puści sok jeśli jabłko było za mało słodkie dosładzamy ryż miodem tak przygotowany ryż posypujemy przed jedzeniem garścią rodzynek lub orzechów SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Blachy, tortownice i formy do świątecznych wypieków 194

wyobrażam sobie mojej kuchni bez nich A co wybrać do słodkich wypieków? W ofercie znajdziecie naprawę duży wybór blach i tortownic: tortownice o średnicy od 16cm do 30cm formy do pieczenia babek o różnych średnicach (14-25cm) z tuleją lub bez formy do tarty foremki do babeczek o średnicy od 5cm do 12cm foremki do wypiekania rurek(...)blachy otwarte, idealne do pieczenia ciasteczek i pierników uniwersalne blachy tłoczone, także do mięs i warzyw Warto zaopatrzyć się w kilka z nich, bo przecież ilość ciast i innych słodkich wypieków na święta jest naprawdę duża. U mnie w kuchni nie może zabraknąć tortownicy o średnicy 24 cm (uniwersalna). Idealna do właściwie każdego rodzaju ciasta: sernika, makowca, piernika z kremem

Słodkie okruszki
Pieczona chałka w piance z chrupiącą posypką dyniowo- migdałową podana z karmelizowanymi jabłkami 113

migdałów, 2 jajka, cukier trzcinowy do smaku, ok. 3 dużych jabłek, najlepiej polskie słodko – kwaśne, 6 łyżek słodkiej śmietanki 30% (2 łyżki na 1 jabłko). Przygotowanie: Piekarnik nastawiamy na 175°C. Pestki z dyni miksujemy za pomocą blendera (mogą być wyczuwalne kawałeczki), mieszamy z tartymi migdałami i 1 łyżką cukru trzcinowego. Chałkę kroimy na kromki o grubości(...)Jabłka obieramy, wydrążamy i kroimy na ćwiartki, a następnie w plasterki (ok. 0,5 cm). Na patelni (na małym ogniu) podsmażamy jabłka z dodatkiem cukru. Tuż przed podaniem dolewamy słodkiej śmietanki, podgrzewamy do jej zredukowania, delikatnie mieszamy. Rada: jabłka można pokroić przed pieczeniem chałki, a wysmażyć w czasie ich pieczenia, bo najlepiej będą smakować na ciepło. Upieczone chałki pod chrupiącą

Moniki Smakołyki
KROKIETY Z PIECZARKAMI, PAPRYKĄ I SEREM 222

farsz: 250g pieczarek 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 250g mozzarelli 1 cebula sól pieprz słodka papryka olej Na oleju podsmażamy cebulę, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojone pieczarki. Smażymy mieszając, aż odparuje woda, którą puściły pieczarki. Solimy, pieprzymy, dodajemy słodką paprykę - do smaku. Studzimy, po wystudzeniu dodajemy starty na oczkach ser. Mieszamy całość. Na każdy naleśnik nakładamy farsz(...)zwijamy do środka najpierw boki, następnie zwijamy naleśnik w rulon. Panierujemy najpierw w jajku potem w bułce tartej. Smażymy z obu stron na złoty kolor

Walijskie Pichcenie
Szarlotka sypana 241

następnie trzemy na grubych oczkach tarki i wyciskamy do osobnego naczynia sok, który najlepiej wypić (w końcu ma swoje sto procent :) Do potartych jabłek dodajemy cynamon, a jeśli są słodkie można dodać wyciśnięty sok z cytryny. W przypadku jabłek ze słoja, jabłka przekładamy ze słojów do osobnego naczynia i podobnie jak w przypadku jabłek świeżych, doprawiamy cynamonem i ewentualnie sokiem(...)pergaminem. Zimne masło dzielimy na 3 części: 1 x 50g i 2 x 100g. Najmniejszą część masła trzemy lub kroimy na spód blaszki, wysypujemy na nią równomiernie 2/3 suchych składników ciasta (można je wyrównać łyżką) i trzemy 100g masła. Następnie równomiernie rozprowadzamy tarte jabłka, przykrywamy je resztą suchych składników i trzemy na wierzch ciasta pozostałą część masła. Ciasto pieczemy

Smakowy Raj
Najlepsze domowe przepisy na pyszną Wielkanoc 154

polish z czekoladą i rodzynkami Chleb pszenny na zakwasie z Vermont Chleb francuski pieczony w garnku Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami Chleb młynarza Chleb oliwkowy Na słodko Baba drożdżowa wielkanocna z rodzynkami Cytrynowa babka z kolorową posypką Sernik na zimno z karmelizowanymi jabłkami Zielona babka piaskowa z lukrem Wielkanocna baba drożdżowa na żółtkach Pascha wielkanocna Ciasto(...)marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki Wielkanocne gniazdka serowe na słodko Sernikowe koszyczki wielkanocne Cytrynowy sernik z truskawkami Sernik z żurawiną Tęczowy

Kulinarne przygody Gatity
Dyniowa tarta ze szpinakiem i tuńczykiem 157

przesianej mąki dodajemy masło i rozdrabniamy. Następnie dokładamy pozostałe składniki i ugniatamy ciasto. Odkładamy je do lodówki na 30 minut. Po upływie tego czasu, ciasto rozgniatamy w foremce do tarty, brzegi odcinamy. Przykrywamy papierem do pieczenia, na który wysypujemy niewielką ilość ryżu, fasoli, grochu. Pieczemy w temp. 200 st. przez 20 min, a następnie po ściągnięciu papieru(...)garam masala, słodka papryka Na niewielkiej ilości oleju kokosowego dusimy szpinak. Dodajemy do niego zgnieciony czosnek oraz przyprawiamy szczyptą soli, pieprzu, dodajemy łyżeczkę kurkumy, słodkiej papryki oraz garam masali. Z 200 g dyni robimy purre, blendując upieczone kawałki. Jajka roztrzepujemy i mieszamy z dyniowym purre. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu oraz łyżkę kurkumy. Na przestudzony, upieczony spód tarty przekładamy

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!