ogórki kiszone 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 jajka 4 łyżki kaszy manny 1 szkl. bułki tartej (+/-) 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka szałwii 3 łyżeczki pieprzu czarnego 2 łyżeczki pieprzu ziołowego 3 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki sól do smaku Sposób przygotowania: Soczewicę gotujemy(...)kiszone, ząbek czosnku i obraną cebulę ścieramy na drobnych oczkach tarki. Marchewkę na grubych. Dodajemy do soczewicy. Wbijamy jajka, wsypujemy pozostałe przyprawy i kaszę mannę, mieszamy. Następnie dodajemy bułkę tartą - wtedy można ocenić czy nie potrzeba odrobinę więcej lub mniej. Całość dokładnie wyrabiamy rękoma. Masę przekładamy do podłużnych foremek-keksówek (u mnie 34x9cm i 26x9cm) wyłożonych papierem
Kolorowy Przepisownikprzecierze pomidorowym Dynia Marynowana Na słodko z anyżem Słodzik dyniowy z alkoholem Z żurawiną na słodko Fasolka szparagowa Marynowana Gruszka W occie Grzyby Grzyby z papryką Kurki z papryką Puree grzybowe W przecierze pomidorowym Jabłka Na szarlotkę Nutella z jabłkiem Tarte Jajka W marynacie Kalarepa Marynowana Kalafior Z marchewką Kapusta Kapusta czerwona kwaszona z borówkami Koper(...)zielonych pomidorów Sałatka warzywna z zielonymi pomidorami Porzeczka Żel porzeczkowy Sałatki/ surówki Warzywna w przecierze własnym Warzywna z burakami Warzywna z zielonymi pomidorami Z cukinii i buraków Sos Słodko- kwaśny- relish Szczaw Przecier Śledzie Marynowany w winie W piwno- cynamonowej marynacie Śliwka Ketchup śliwkowy Śliwki z alkoholem Truskawki Konfitura z kiwi Wiśnia W żelu Żurawina Konfitura Z dynią
Tradycyjna KuchniaChałka z ciasta drożdżowego przygotowana na kefirze. Miękka, puszysta i lekko słodka bułeczka, której smak zna prawie każdy z nas. Szczególnie kojarzy się z dzieciństwem. Tradycyjne
Kuchnia MagdaLenyJeden z moich ulubionych dodatków do obiadu – fasolka szparagowa z bułką tartą. Nie wiem jak Wy, ale ja i moja rodzina wprost za
Słodkie okruszkiFiladelfia” – bez pieczenia (przepis TUTAJ ). Truskawkowo-śmietankowe ciacho na chrupiącym spodzie z nutelli…niebiosa w ustach Jest to bajeczny deser o dwóch uzupełniających się smakach, delikatnie słodkim i lekko kwaskowym, które świetnie ze sobą współgrają i tworzą rewelacyjny efekt końcowy. Przygotowanie ciasta jest bardzo proste i co najważniejsze nie wymagające pieczenia! Polecam serdeczne, efekt (zarówno smakowy(...)chrupiącym czekoladowym spodem oraz rozpływającym się w ustach musem truskawkowym- czego chcieć więcej- pychotka :)) 8. Tarta z kremem z mascarpone i malinami (przepis TUTAJ ). Polecam to wspaniałe ciasto jako deser do popołudniowej kawki. Jest pyszne, nie za słodka (chociaż jeśli lubimy słodsze możemy dodać troszkę więcej cukru), lekko kwaskowata za sprawą malin, co świetnie komponuje się
Blog z ApetytemSłodki i kwaśny, słony i ostry i wreszcie słodki i słony. Myślę, że potrawy oparte na przeciwstawnych smakach intensywniej pobudzają nasze kubki smakowe i dlatego tak je uwielbiamy. Z tego powodu zawsze dodaję do kruchego ciasta szczyptę soli, a do sosu pomidorowego szczyptę cukru. Jakie są Wasze ulubione potrawy skomponowane z przeciwstawnych nut smakowych? Ja uwielbiam na przykład słodki(...)Cenię sobie także słony smak w deserach, a wynalazcę solonego karmelu uważam za geniusza. Lody waniliowe z karmelem i solonymi orzeszkami - poezja! Nie byłabym więc sobą, gdybym do francuskiej Tarty Tatin z jabłkami nie dodała szczypty ( a tak naprawdę łyżeczki) płatków soli morskiej, która dodała temu znanemu klasykowi tej ekstra smakowitości i nowego wymiaru! Tarta
Chilli Czosnek i Oliwaweekendowej kawy – tarta z wiśniami na kruchym kakaowym spodzie pod lekką pierzynką z bitej śmietany i mascarpone. Uwielbiam! Ponieważ moja foremka zaginęła w niewyjaśnionych okolicznościach, dzisiejszą tartę upiekłam w tortownicy o średnicy 24 cm. Na jakąkolwiek formę się zdecydujecie polecam Wam wybranie tych z wyciąganym dnem. Składniki na kruchy spód: 1,5 szklanki mąki 4 łyżki kakao(...)zamrażarki na czas przygotowania kremu. Do misy miksera przekładamy śmietanę i serek mascarpone, jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta możecie dodać też cukier puder. Miksujemy aż śmietana i serek się połączą, a cały krem będzie miał sztywną konsystencję. Przekładamy na schłodzoną tartę, wyrównujemy szpatułką. Ozdabiamy roztopioną ciemną czekoladą i wiśniami. Podajemy schłodzone. Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercyKiedy mam ochotę na coś słodkiego zawsze przygotowuje te proste ciasteczka, po pierwsze dlatego, że składniki prawie zawsze mam w domu, po drugie przygotowuje się je w kilka minut, po trzecie do zmywania jest tylko jedna miska, a po czwarte są przepyszne i na pewno o wiele zdrowsze niż dostępne w sklepach tzw ,,zdrowe ciasteczka'', które nazywają się owsianymi(...)zawierają mnóstwo błonnika, witaminy i minerały, co jest zasługą dodanych płatków owsianych, dlatego lepiej zrobić ciasteczka samemu np wieczorem, zabrać do pracy i kiedy będziemy mieć ochotę na coś słodkiego nie kupimy już gotowych ,,zdrowych'' ciasteczek w pobliskim markecie :) Składniki na ok 15 ciasteczek : - 1 szklanka mąki owsianej (można również użyć zmielonych płatków owsianych) -1/2 szklanka wiórków kokosowych
zdrowa vege kuchniaSzybkie i bardzo chrupiące placuszki ziemniaczane ;) Ja podaję z jogurtem naturalnym i tartym serem ;) Idealne na piątkowy obiad czy kolację ;) Zapraszam i Smacznego ;) 🧀 🧀 🧀 🧀 🧀 🧀 🧀 🧀 🧀 🧀 🧀 🧀 🧀 🧀 🧀 Zapraszam również do polubienia mojej strony na FB # gotowaniepatki . https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ Będzie mi bardzo miło;) Składniki na ok 25 sztuk ;) 🍽 1 kg ziemniaków 🍽 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 🍽 1 cebula(...)łyżeczka soli (można więcej) 🍽 1 łyżeczka pieprzu (według gustu) 🍽 1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej 🍽 1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej 🍽 2 jajka 🍽 2 łyżki mąki pszennej ale można dać ziemniaczanej 🍽 Olej rzepakowy do smażenia Dodatkowo : 🍽 Jogurt , śmietanę,ser,cukier według uznania Przygotowanie: 1.Ziemniaki obieramy ,myjemy,trzemy na tarce o grubych oczkach. 2.Czosnek przeciskamy przez praskę 3.Cebulę obieram
Gotowanie Patkiprzyrumienionej bułki tartej i masła. Może warto skusić się na nową wersję brukselki, np z parmezanem w piórka, podsmażonym boczkiem czy orzechami. Można ją również upiec w piekarniu, będzie wtedy bardziej chrupiąca i aromatyczna. A co powiecie na kwaśno-słodka brukselkę? Taką z dodatkiem rodzynek , soczystej pomarańczy i prażonych orzeszków pinii? Zapewniam, że smakuje wybornie. Słodko-kwaśna brukselka
Mia Cucina Sofietazastosowanie, oczywiście pozostając w sferze deserów: do wypełnienia tart, mazurków czy drobnych tarteletek, jako polewa do lodów, ciast czy glazura do serników, genialny jest również jako samodzielny deser- z dodatkiem bitej śmietany smakuje obłędnie! 😋 Warto więc zaopatrzyć się w słoik orange curdu, tym bardziej, że teraz jest pora na soczyste i słodkie pomarańcze, a przechowywany w lodówce może postać nawet
Kraina Miodem Płynącawiele ról ;) dodają do niego drożdże suszone będzie bardziej jak pizza, a bez bliżej mu do tarty ;) Składniki: 1 duże jajko lub 2 małe 200g serka wiejskiego lekkiego 7 łyżek otrębów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki szczypta soli, pieprzu można zamiast powyższych przypraw dodać(...)jakie mamy pod ręką ;) ) gdy otręby spęcznieją wykładamy ciasto do formy pokrytej papierem do pieczenia (chyba, że mamy formę silikonową) na ciasto kładziemy paprykę i inne dodatki, na które trzemy chudy ser wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30 minut SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćśliwki. Rozcięciem do dołu, później wykładamy ciasto. Ciasto jest wilgotne, lekko słodkie i lekko kwaśne jednocześnie od śliwek, miękkie z lekką nutą gałki muszkatołowej, która powoduje że ciasto jest jakby ostre. Mój mąż był zachwycony. Składniki na formę o średnicy 26 cm (ja piekłam w formie na tartę) 180 gr masła 180 gr cukru pudru 2 jajka 1,5 szklanki
moj przepis naQuiche to rodzaj kruchego ciasta z warzywnym nadzieniem zalanego masą śmietanowo-jajeczną. Taka wytrawna tarta do wspaniały pomysł na obiad albo ciepłą kolację. Delikatny, kruchy spód + farsz cebulowo-boczkowy tworzy pożywną całość, która nie obciąża jednak zbytnio naszego żołądka :) Składniki na spód: 250 g mąki pszennej 150 g masła 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli(...)ścieramy na tarce na dużych oczkach. W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy śmietanę, sól, pieprz, słodką paprykę. Mieszamy całość. Kiedy ciasto mamy już schłodzone,wyjmujemy je z lodówki i rozwałkowujemy nadając mu okrągły kształt. Następnie przekładamy je do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Wylepiamy całość ciastem. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika
Walijskie Pichceniezapachu. Delikatna, kremowa masa; słodka, ale nie przesłodzona. Smak ciekawy, orzeźwiający, wywołujący tęsknotę za latem. Jedyne do czego mam zastrzeżenia to żelatyna i jej nieudolne rozpuszczenie. Tsaaa, gruuudki... Nie wiem czemu, ale zawsze miałam z tym kłopot. Mimo wszystko masa jest dość zbita, tylko przy rozkrajaniu należy zachować szczególną ostrożność. Pamiętajcie, by tartę dekorować przed samym podaniem(...)sekund. Przestudzić. Jogurt zmiksować z serkiem wiejskim i miodem, następnie zagęścić mąką oraz wiórkami kokosowymi. Wymieszać z żelatyną. Owsianym ciastem wyłożyć dno i boki formy do tarty. Forma powinna być wcześniej delikatnie natłuszczona i oprószona np. otrębami lub mąką. Ja tego nie zrobiłam i później miałam małe problemy z krojeniem. Następnie ponakłuwać spód ciasta widelcem. Piec
Kuchnia Ellie