mielonego, dobrej jakości, mięsa wołowego 1 średnią cebulę ½ czerwonej papryki 1 kopiastą łyżkę serka typu Philadephia 2 łyżki tartego parmezanu lub innego ostrego, twardego sera 1 ząbek czosnku 1 łyżkę świeżej natki pietruszki 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego dobrej jakości ½ łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżkę szczypiorku ½ łyżeczki suszonych płatków chilli (jak nie lubicie ostrego, to pomińcie) na czubku łyżeczki przyprawy
ladykitchenoliwek 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów przyprawy: vegeta natur, pieprz ziołowy, szczypta soli, lubczyk, majeranek, słodka i ostra papryka opcjonalnie: łyżka przecieru pomidorowego coś smacznego zielonego do posypania - u mnie obowiązkowo, natka, rukola, szpinak, liście rzodkiewki opcjonalnie: tarty drobno dowolny ulubiony ser Przygotowanie: Cukinię myjemy, przekrawamy wzdłuż i kroimy na nie za grube półksiężyce. Suszone pomidory, cebulę
Zasmakuj Kuchnikapusta kwaszona 1 kg sos myśliwski: 2 szklanki rosołu garść suszonych grzybków pół czerwonej papryki 1 tarty ogórek kwaszony ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę nieduża cebula posiekana w kostkę puszka pomidorów krojonych 100 ml czerwonego wina sól, pieprz, słodka papryka czerwona w proszku jako przyprawy Wykonanie: W pierwszej kolejności przygotowujemy kapustę. Jeżeli jest bardzo kwaśna, należy ją opłukać
Poezja Smaków - blog kulinarnysiebie, a dla fanki kajmaku to pokombinowałam by odwzorować smak słynnego batonika. Całość jest dość słodka, ale jednocześnie chrupiąca za sprawą orzeszków ziemnych i delikatna od kremu na bazie serka mascarpone i śmietany kremówki. Składniki na 2 tarty o średnicy około 18 cm lub 1 o średnicy 27 cm Na ciasto: 250g mąki (1,5 szklanki) 2 żółtka
Fabryka pomysłówteż ciężko czasem jest odmówić sobie czegoś słodkiego? Cały czas poszukuję nowych pomysłów na desery o niskiej zawartości tłuszczu i kalorii. Może Wam też spodoba się mój pomysł na tartę z borówkami amerykańskimi i jogurtem naturalnym. Składniki na spód: 240g mąki pszennej 120g masła jedno żółtko 4 łyżki zimnego mleka łyżka cukru Reszta składników: jogurt naturalny (900ml) żelatyna (5 łyżeczek(...)minut aż napęcznieje. Następnie zalewamy 100ml wrzątku i mieszamy aż całość się rozpuści. Mieszamy z jogurtem naturalnym, cynamonem i nasionami z laski wanilii. Tak przygotowaną masą zalewamy spód tarty i wstawiamy do lodówki na godzinę. Na koniec wykładamy wierzch borówkami i finito, smacznego
wysmienityprzygotować je wcześniej i w odpowiednim momencie włożyć do piekarnika. 4 pieczarki portobello 100g kaszy gryczanej 50g tartego sera cheddar 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 czerwona papryka 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra olej 1. Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w drobną
Szefowa kuchniCześć. Dziś chciałabym przestawić Wam nowego kuchennego członka rodziny – robota planetarnego SilverCrest . Robot będzie dostępny w Lidlu od poniedziałku 14 listopada w super cenie 399
Moja pasja smakuduże ząbki czosnku 8 kromek namoczonego w wodzie chleba wieloziarnistego 1/2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki soli szczypta weget y 3/4 łyżeczki pieprzu 3 łyżki wod y bułka tarta smalec do smażenia Mielone przełożyć do miski, dodać odciśnięty z wody chleb i pozostałe składniki. Wymieszać
Gotuj z Agnessurowe jabłka na ciasto. Jak jesteśmy przy części jabłkowej, ja dodałam do jabłek niewiele cukru, bo były bardzo słodkie. Jeśli używacie kwaśnych jabłek, to cukru należy dodać więcej. Są różne sposoby zagęszczania masy jabłkowej, ja dodaję zwykle 1 łyżkę bułki tartej. Swoją drogą, piekąc szarlotki, często przypomina mi się książka kucharska wydana swojego czasu przez p. Małgorzatę Musierowicz. Dostałam(...)Jabłkowa 1,5 kg jabłek 1/2 szkl. cukru 100 ml wody 1 łyżka bułki tartej cynamon Sposób przygotowania Masa Jabłkowa Jabłka obieramy. Kroimy w drobne kawałki. Wrzucamy do garnka. Jabłka podlewamy wodą, dodajemy cukier. Dusimy aż prawie się rozpadną. Dodajemy cynamon i bułkę tartą. Ciasto Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części i wkładamy
Mieszam w Garnkuwina białe: Owoce morza, skorupiaki, ryby Świeży lub dojrzewający ser kozi Drób grillowany lub w sosach, rillettes Słodkie wina białe: Foie gras, białe mięso z rusztu lub z sosami Potrawy egzotyczne i śródziemnomorskie Sery z niebieską pleśnią Desery owocowe (tarty, itp.) Wina czerwone: Czerwone mięso z rusztu, grillowany drób, mięso, dziczyzna Delikatne sery Wina różowe: Rosé i Cabernet
królestwo garówżółtego pół szklanki mąki jajko 2 łyżki bazyli suchej lub kilka listków świeżej szczypta papryki ostrej i słodkiej sól, pieprz szczypta cukru (opcjonalnie, chodzi o to żeby na pewno pozbyć się goryczy bakłażana, ale dobre wypłukanie powinno wystarczyć) bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia Najpierw bakłażan - kroimy go w kostkę (razem ze skórką). Żeby nie był
Przepysznik - BLW i nie tylkoSkładniki: 500 g schabu, 150g żółtego sera, 300 g pieczarek, jasna część pora, pęczek rzodkiewek, sól, pieprz, słodka czerwona papryka w proszku, ostra papryka w proszku, przyprawa maggi w płynie, olej do smażenia Na panierkę: 2 – 3 jaja, bułka tarta Dodatkowo: wykałaczki do spięcia kieszonek Sposób przygotowania: Schab oczyścić z włókien, opłukać i osuszyć. Podzielić na plastry
Nie tylko w kuchniobowiązków, to przychodzi taki moment, że zaczyna się myśleć i tworzyć nowe dania i ciasta. Tarta z borówkami to mój autorski pomysł. Wykorzystałam to, co miałam w lodówce i szafkach. Ciasto bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Słodka masa rewelacyjnie łączy się z czekoladowym spodem. Ciasto bardzo smakowało mężowi a to dla mnie najlepsza opinia. Składniki
Pan i Pani Smith w kuchniparmezan i zioła.. pyszna przekąska :) Parmezanowo-ziołowa ciecierzyca z piekarnika Składniki: - 1 szklanka suchej ciecierzycy (cieciorki)* - tarty parmezan 40 g - 3 łyżki oleju rzepakowego/oliwy - sól, pieprz do smaku - przyprawy: 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 1 łyżka bazylia, 1/2 łyżki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki oregano i pieprzu ziołowego, kilka szczypt chili cayenne, szczypta cukru Ciecierzycę wymocz przez
Corner With Recipes