pietruszki 1 łyżka klarowanego masła 4 jajka 300 ml śmietany 18% 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta papryki ostrej sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Formę do tary wysmarować tłuszczem. Ciasto zagniatamy, rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykładamy nim formę tarty. Ziemniaki szorujemy, nie obieramy i gotujemy przez 20 minut w osolonej wodzie
Niezły Młyneknadzieniem migdałowym i dodatkiem kardamonu. Umilał nam dzisiejsze mroźne popołudnie. Tarta wymaga minimum wysiłku, a odwdzięcza się świetnym smakiem. Według przepisu powinno się użyć zmielonych migdałów, ja jednak zastąpiłam je drobno posiekanymi. Dodałam też mniej cukru, bo wydawało mi się, że ciasto będzie zbyt słodkie. Polecam! P.S. Inspiracją był dla mnie przepis z tej strony. Składniki: Ciasto(...)masła (roztopionego) 200 g zmielonych migdałów 150 g cukru pudru 1 łyżeczka zmielonego kardamony szczypta soli Ponadto: 1 żółtko (roztrzepane, do posmarowania wierzchu) cukier puder do oprószenia tarty Wykonanie: Składniki na ciasto zagnieść. Podzielić na dwie części, mniejszą i większą. Owinąć folią spożywczą i chłodzić przez godzinę w lodówce. Białka ubić na sztywno. W drugim naczyniu
zadanie-gotowanieKolejna wyprawa do lasu zakończyła się sukcesem i powodem do przygotowania pysznego dania Tarta z grzybami, boczkiem i serem pleśniowym SKŁADNIKI: kilkanaście grzybów boczek wędzony 150g sera pleśniowego 100g białego sera chudego 1 cebula świeża pietruszka 1 jajko ciasto francuskie sól, pieprz czarny, papryka słodka, chilli Grzyby oczyścić i pokroić w plastry. Ja zawsze chwile gotuje grzyby, chyba(...)farsz. Jeśli pozostało kawałek ciasta można je pokroić w paski i ułożyć np w romby. Piec w piekarniku nastawionym na 200 stopni przez ok 25-30 minut. Upieczoną tartę najlepiej podawać delikatnie wystudzoną. Smacznego
MarciochaKucharzyczosnek i dodajemy do smażącej się cebuli razem z tartą marchewką. Warzywa smażymy około 10 minut. Do warzyw dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i ziele angielskie. Dusimy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie, a płyn z pomidorów zredukuje się i powstanie gęsty sos. Przyprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Możemy też dodać odrobinę cukru
Smakowity Blog Kulinarnyłyżeczka czerwonej, słodkiej papryki 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu) w proszku sól świeżo zmielony czarny pieprz pieprz cayenne 250 ml wywaru z wołowiny lub warzywnego 1 puszka czerwonej fasoli “kidney”, odsączonej z zalewy 1 puszka kukurydzy, odsączonej z zalewy natka pietruszki tarty żółty(...)czerwoną paprykę, posiekany lub zmiażdżony czosnek i papryczkę chili - podsmażamy do momentu, aż papryka zmięknie. Następnie dodajemy pomidory, bulion, przecier pomidorowy, cukier oraz przyprawy- oregano, kumin, sól, pieprz, słodką paprykę. Całość mieszamy i gotujemy na średnim ogniu, aż płyn się zredukuje. Na końcu dodajemy fasolę i kukurydzę, dusimy na małym ogniu jeszcze około 10 minut
Aromatyczne Podróżepowróciły przyprawy korzenne. Tym razem propozycja tarty z jabłkami i cynamonem. Ciasto trochę inne ponieważ zamiast cukru użyłam suszonej żurawiny która osłodziła nam ciasteczko. Dodatkowo w tym tygodniu w akcji "Ciasto na niedziele" mamy dowolność wypieków, więc mój słodki wypiek dodaję do naszej akcji. Składniki(...)Zagniatamy ciasto. Zawijamy folią spożywczą, wkładamy do w lodów na 30 minut. Jabłka obieramy ze skóry, ścieramy na tarce, odciskamy sok. Mieszamy jabłka z cynamonem. Formę do tarty smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Ciasto wałkujemy cienko i wykładamy na dno i boki formy. Zostawiamy trochę ciasta na wierzch. Na spód formy wyłożonej ciastem
Życie zaczyna się w kuchnismaku banana z lekką orzechową nutą. Ciasto nie zawiera glutenu (jeśli użyjemy bezglutenowych płatków owsianych), laktozy , jajek, białego cukru oraz mąki czyli jest także wegańskie. Idealnie sprawdzi się jako słodki deser w ciepłe dni. Warto jej spróbować! Wartości odżywcze na 100 g: 214 kcal w tym: B: 5,6 g; W: 28 g; T: 7,6 g. Składniki Spód(...)kostek gorzkiej czekolady Wykonanie Spód Banany blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy płatki owsiane i ponownie blendujemy by powstała gęsta masa. Tak przygotowaną masę wykładamy na formę do tarty. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 10-15 minut. Po tym czasie wyciągamy i pozostawiamy do wystudzenia. Masa W kąpieli wodnej rozpuszczamy mleczko kokosowe razem
Health-Fit-Lifemusiałam smarować jej masłem i obsypywać bułką tartą przed pieczeniem : 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego – w oryginale było mięso z łopatki wieprzowej, ale akurat nie miałam… 1 jajko 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka - średnia 1 łyżka suszonego majeranku – u mnie płaska 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki – mój własny(...)długo, żeby nie dopuścić do przesmażenia czosnku, staje się wtedy gorzki. Patelnię zdjąć z ognia. Gdy warzywa lekko przestygną, dołożyć je do miski z mięsem. Dodać cale jajko, bułkę tartą i przyprawy. Wymieszać do połączenia składników a następnie dokładnie wyrobić ręką przez dobrych kilka do kilkunastu minut – masa musi być bardzo dobrze wyrobiona, jest to miarą smacznego pasztetu
Grunt to przepis!torebka) 2 jajka 1 średnia cebula 2 łyżki kaszy manny bułka tarta majeranek sól, pieprz oliwa do smażenia Na sos: 2 łyżki mąki pszennej 500 g przecieru pomidorowego, gęsty sok pomidorowy lub krojone pomidory z puszki śmietana 18% ząbek czosnku 1 cebula sól, pieprz, cukier, słodka papryka koperek oliwa z oliwek Wykonanie: Ryż gotujemy, studzimy. Kapustę bardzo drobno(...)podsmażoną cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Wyrabiamy masę aż do połączenia wszystkich składników. Następnie formujemy okrągłe klopsiki lekko je spłaszczając (najlepiej zwilżonymi w wodzie dłońmi). Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju z każdej strony. Sos: cebulę kroimy w kostkę, smażymy na złoty kolor, do podsmażonej cebuli dodajemy posiekany ząbek czosnku. Chwilę podsmażamy po czym dodajemy przecier pomidorowy
Walijskie Pichceniewarzywa (marchewkę, cebulę oraz kapustę), wbić jajka, wsypać kaszkę manną i całość mocno przyprawić (solą, pieprzem oraz słodką papryką). Farsz bardzo dokładnie wymieszać (najlepiej rękoma, kilka minut). Jeśli według Was masa jest zbyt mokra, to można dodać 2 łyżki bułki tartej. Z przygotowanego farszu uformować podłużne pulpety. Od razu obtoczyć je w mące. Gotujący się sos posmakować, doprawić solą
Ugotowaćpieprz, słodka i ostra papryka do smaku tłuszcz do smażenia, u mnie olej rzepakowy do podania: kasza gryczana niepalona, natka, parmezan PRZYGOTOWANIE: Cukinię myję, trę na tarce o grubych oczkach. Obraną cebulę siekam razem z czosnkiem drobno. Na tłuszczu przesmażam cebulę wraz z cukinią i czosnkiem, doprawiam do smaku. Podaję z ugotowaną kaszą, podaję z natką i tartym parmezanem
Zasmakuj Kuchnicebula 3 ząbki czosnku 1cm imbiru mała dynia piżmowa łyżka masła łyżka oleju rzepakowego sól, pieprz, papryka słodka 2 łyżki posiekanych orzechów pecan (pamiętaj, że malutkim dzieciom lepiej jest podawać orzechy mielone a nie siekane czy w całości) 2 łyżki tartego parmezanu Sposób przygotowania: Makaron wrzuć do garnka, zalej wodą i lekko posól. Wstaw na kuchenkę i gotuj
wysmienitysię z koreańskim przysmakiem - kimchi, dlatego postanowiłem je wykorzystać. Składniki: na kimchi: - kapusta pekińska - mąka - sos sojowy - papryka słodka - chilli - marchewka - cebula - czosnek - jabłko na naleśnik - mąka - woda Wykonanie: Kimchi musimy przygotować trochę wcześniej. Najlepiej tydzień. Kapustę szatkujemy, marchew i jabłko trzemy na tarce a czosnek i cebulę drobno kroimy. Mąkę rozrabiamy z wodą i doprowadzamy do wrzenia, aby powstał
Kryzysowa Książka Kucharskaokoło 3 minuty, byleby nie za sztywno. Na patelni rozpuścić masło, wlać białka, doprawić pieprzem, solą i słodką papryką. Gdy białka się już zetną, należy przewrócić omlet na drugą stronę. Na połowę omletu wyłożyć wcześniej usmażone pieczarki i cebulę, posypać tartym parmezanem, następnie złożyć omlet na pół i przykryć pieczarki i cebulę, smażyć jeszcze minutę. Przełożyć całość
Delusional Trinebulionu drobiowego lub jarzynowego, 2 łyżki śmietany (opcjonalnie), łyżka oleju, szczypta pieprzu cayenne, papryka słodka, lubczyk, suszona natka pietruszki, curry. Składniki na klopsiki: 4 jajka ugotowane na twardo + 1 surowe, sól, pieprz, dwie garście posiekanego koperku, bułka tarta do obtoczenia, olej do smażenia. Dodatkowo: 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki. Przygotowanie: Warzywa kroję w mniejsze kawałki, podsmażam
JejKuchniaczosnku 4 łyżki majeranku 3 owoce kaki 4 garście okry (piżmian jadalny) 2 łyżki tymianku 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki 3 łyżki smalcu gęsiego morska sól 1 łyżka 1 por Składniki do kalafiora: 1 kalafior 4 łyżki masła kilka łyżek bułki tartej Sposób: Kaczkę myjmy oczyszczamy z błonek i resztek piór. Przekrajamy wzdłuż korpusu od strony kręgosłupa pozbawiając(...)około 15 minut we wrzącej i osolonej wodzie ,zlewamy wodę i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie kalafior wykładamy na półmisek . Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy tartą bułkę . Zarumieniamy na złoty kolor, i polewamy nasz kalafior rozprowadzając po całości. Smacznego
Viola cooks with passionzakątku lodówki odnajdzie się zapomniany serek waniliowy i zużycie go w tym deserze jest świetnym rozwiązaniem. A po trzecie i najważniejsze, bardzo go lubimy. Kolorowe warstwy cieszą oko, a cała reszta dba o doznania smakowe. Jeżeli macie ochotę na nieco mniej słodką wersję, to proponuję zastąpić serek waniliowy jogurtem naturalnym. Składniki: galaretki owocowe w dwóch/trzech smakach 2 serki waniliowe
zadanie-gotowanieAloha moi kochani! Dzisiaj znowu na słodko, mianowicie już dawno chciałem zrobić coś z tym cudownym kremem Lemon Curd. Znalazłem przepis na krem do zapieczenia, więc połączyłem go z tartą bo uwielbiam kruche ciasto, a ponieważ kupiłem wczoraj sezam do całkowicie czego innego, to dodałem go do ciasta. Wyszła jedna z tych pyszniejszych rzeczy jakie udało
Kuba Gotujesię nie rozpadało), oprószamy przyprawą do kurczaka i lekko wklepujemy. Panierujemy w mące, następnie jajko i bułka tarta wymieszana z sezamem. Smażymy na małym ogniu, na oleju na złoty kolor. Mi najbardziej smakuje z ketchupem albo sosem meksykańskim lub słodko-kwaśnym. Jeśli trzymamy mięso w lodówce, musimy je wyciągnąć min. godzinę przed smażeniem (żeby mięso było
Pelusiowa Kuchniapociąć na około 12-14 kawałków. Ułożyć je ciasno obok siebie w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 24cm. Odstawić na 15 minut, po czym piec około 30-40 minut w temp. 200st. Przed podaniem polukrować. Źródło: Słodkie zapomnienie
Z miłości do słodkościłyżka cukru pieprz 1 łyżka mąki kilka plasterków boczku 2 plastry cebuli brązowy cukier ser mozzarella tarty ok 50 g oregano Przygotować naleśniki , rozbić jajko, rozmącić , dodać mleko, cukier, sól i wodę oraz mąki tyle by ciasto miało konsystencję słodkiej śmietanki. Usmażyć małe naleśniki na patelni do pancakes i tyle samo normalnych dużych. nadzienie zielone: Buraki naciowe
Gotowanie jest łatwesera mozzarella (również można kupić w Lidlu) 1 łyżka wina Tokaj (może być też inne białe słodkie wino) S&P tymianek Nagrzewamy piekarnik do 200C. W garnku gotujemy wodę, aby blanszować szparagi, woda powinna być lekko posolona. Blachę do tarty wykładamy ciastem. Ciasto dziurawimy widelcem, aby nam za mocno nie wyrosło. Wstawiamy do piekarnika na około
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/wszystkie bakalie w mące. Następnie w małym rondelku rozpuszczamy masło z miodem. Przekładamy bakalie do foremki od tarty wyłożonej papierem do pieczenia. Zalewamy nasze ciasto gęstym syropem z miodu. Pieczemy około 30 minut w 150 stopniach. Taki deser jest bardzo słodki, ale bardzo smaczny
Aga w kuchnizapewne zauważyliście, Nasz blog cierpi na niedostatek słodkich przepisów, a przecież jak każdy UWIELBIAMY słodkości :D Dlatego więc dziś kolejna odsłona naszych wypieków. Przedstawimy naszą wariację na temat odwróconej jabłkowej tarty której suma sumarum tartą nazwać nie można :D By dokonać tego cukierniczego cudu potrzebujemy: Biszkopt: * 1 szkl mąki * 1/2 szkl
Wspólne smakibeza na wierzchu - to przecież połączenie idealne. Ostatnio nęcą mnie maleństwa wszelakie, zamiast więc jednej dużej tarty, upiekłam sześć mniejszych. C. spróbuje dopiero, jak wróci z pracy, ale z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że będzie mu smakowało. Wyszły wyborne! Słodko kwaśne, bardzo agrestowe, idealne. Tym razem agrestowa próba zaliczona na piątkę z plusem. Ponieważ nigdzie nie mogłam
Pożeraczka, czyli raz adobrze