rybę. * My lubimy ostre dodatki do ryby, ale oczywiście możecie użyć dowolnych przypraw np. tymianku, papryki słodkiej czy czosnku. :) Ryba w chrupiącej panierce: 4 filety (my użyliśmy mintaja i pstrąga) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki bułki tartej przyprawa do ryb cytryna do skropienia sól i pieprz olej do smażenia Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem
Cooking Monsterszkl suchej kaszy jaglanej + 2,5 szkl wody 1 łyżka masła sól szczypta kurkumy szczypta słodkiej papryki 1 jajko natka pietruszki 4-5 łyżek maki kukurydzianej bądź tortowej 1/2 główki cebuli pokrojonej w drobna kosteczkę i zeszklonej na oleju bułka tarta do obtaczania ( morze ale nie musi być ) pieprz 1. Kasze płuczemy w wodzie dotąd aż woda będzie
Gotowanie...to proste !nowy rok. Składniki: 1,5 kilograma schabu 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 1/4 szklanki oleju rękaw do pieczenia Farsz: 1 kostka masła 5 jajek ugotowanych na twardo 4-5 łyżek tartego chrzanu sól,pieprz Dodatkowo: 1 ogórek zielony 2 pomidory sałata kilka oliwek posieka natka pietruszki
Bajeczna Kuchniałopatki wieprzowej 1 główka kapusty włoskiej 2 pieczone papryki (bez skórki) 1 szkl. mrożonych buraczków tartych 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku 1 jajko 1 szkl. kaszy jęczmiennej perłowej 1/2 łyżeczki pieprzu 2 szczypty papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka lubczyku 1 płaska łyżeczka soli Sos: 3 pomidory 1 pieczona papryka (bez skórki) 1 mała cebula
Kolorowy PrzepisownikKnedle można przyrządzać z różnymi nadzieniami, na słono i na słodko, a pomysłów na nie jest nieskończenie wiele. Jednak najbardziej charakterystyczne i lubiane są chyba te ze śliwkami :) Można przygotować je również z mrożonych owoców, jednak nic nie dorówna tym robionym ze śliwek świeżych, słodkich i dojrzałych. Knedle są łatwe wykonaniu, na pewno mniej pracochłonne niż pierogi, a ziemniaki(...)środka każdego wypestkowanego owocu wraz z odrobiną cukru. Są dzięki temu bardziej aromatyczne i słodkie, a ciasto z proponowanego przez mnie przepisu wychodzi miękkie i nie rozpada się podczas gotowania. Knedle najbardziej lubię podawać z przyrumienioną na maśle bułką tartą i cukrem. Zapraszam! Składniki (na ok. 20-30 szt. w zależności od wielkości śliwek): Ciasto: 1 kg ziemniaków
MyCookBook.plpaprykowo-czosnkowy Reypol - ser żółty (u mnie Edam) - sól - zioła suszone (majeranek, bazylia, tymianek) - mielona słodka papryka Forma: naczynie żaroodporne Przygotowanie: Cukinię przecinam w poprzek i wydrążam. W tym czasie gotuję ryż w posolonej wodzie. Ryż mieszam z sosem i tartym serem żółtym. Masę przekładam do cukinii, obsypuję całość ziołami i mieloną papryką. Cukinie wkładam do naczynia
Kuchnia co dniajaglanej* - 1/2 szklanki słonecznika** - 1/4 szklanki sezamu** - 1/4 szklanki siemienia lnianego** - 1 cebula - 1/3 szklanki bułki tartej - 1/4 szklanki oleju rzepakowego - 2 łyżki sosu sojowego - 1 łyżka oleju sezamowego (opcjonalnie) - 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 1 łyżka bazylii suszonej, 1 łyżka papryki słodkiej, 1 łyżeczka papryki ostrej - sól, pieprz do smaku Cebulę pokrój w drobną kostkę. Wszystkie składniki wymieszaj
Corner With Recipesmoże się takie dobre jedzenie zmarnować. Składniki 400g matjasów w solance 2 cebule 12 jabłka kwaśno-słodkie i twarde (np. Gloster) 4 kromki pszennej bułki bez skórki 2 łyżki śmietany 18% 2/3 kubka jogurtu greckiego 4 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej Sposób przygotowania Śledzie wymoczyć przez noc w mleku i wodzie, żeby pozbyć się nadmiaru słonego smaku. Śledzie
W kuchni wieczoremoregano. Po nałożeniu składników dodaje starty ser, zazwyczaj wymieszany z przyprawami (papryką ostra i słodką, czubrycą, czosnkiem). kukurydza świeża papryka czerwona i żółta świeże pomidory/ pomidory suszone grzyby leśne lub pieczarki podsmażone z cebulą szynka konserwowa mozzarella sos pomidorowy tarty
Humanistka w kuchniTort kokosowy – puszysty, delikatny, lekki i mało słodki. Jeśli nie lubicie ciężkich tortów, ten będzie idealny. Udekorowany kwiatami z ananasa, które są bardzo proste do zrobienia, a wyjątkowo dekoracyjne. Uświetnił wyjątkową okazję – trzecie urodziny bloga. Tak to już trzy lata. Dziękując za 10 milionów odsłon, częstuję Was wirtualnie kawałkiem tortu. Będę się starać, aby Poezja Smaku stawała się
Poezja smakusałata lodowa z sosem . Jak zrobić kotlety? Składniki: 1 puszka białej fasoli ½ cebuli sól, papryka wędzona słodka mąka kukurydziana olej Fasolę odcedź, zblenduj z cebulą, dodaj paprykę i sól, trochę mąki kukurydzianej, aby masa były gęstsza (możesz też dodać trochę bułki tartej). Dokładnie wymieszaj masę, formuj małe kotlety i smaż na rozgrzanym oleju. < Dom pracuje w hotelu. Pewnej
Qlinarnie i Qlinarnieinnowację, a mianowicie dodatek świeżego tartego chrzanu. Składniki: 700 g świeżego szczawiu 3 łyżki świeżego tartego chrzanu 500 g żeberek wieprzowych 1 marchewka 1 mała cebula 3 nieduże ziemniaki sól i pieprz do smaku Dodatkowo: 4 jajka ugotowane na twardo słodka śmietana Sposób przygotowania: Żeberka umyć i pokroić w paski po kości, wrzucić do garnka, zalać
Gosia gotujekrokiety : 700 g ziemniaków 1 średnia czerwona cebula 2jajka 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej kilka gałązek szczypiorku sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej do smażenia Farsz: 20 dkg startego żółtego ostrego sera(...)prawdziwki, u mnie 350 g 2 łyżki masła 150 ml słodkiej śmietany 1 łyżeczka mąki sól do smaku Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać i ugotować poprzedniego dnia, przepuścić przez praskę, dodać jajka, mąkę, pokrojony szczypiorek i wszystkie przyprawy.Wymieszać na gładką masę. Cebulę obrać, pokroić w drobniutką kosteczkę i poddusić na złoto na łyżeczce oleju, dodać do całości. Dłoną
Gosia gotujeskładniki: na 4 porcje 2 pory 1 kubek tartego parmezanu 0,5 kubka śmietany 30% 2 litry rosołu z kury 1 serek topiony typu emmentaler lub gouda 1 ząbek czosnku pieprz gałka muszkatołowa słodka papryka sól 1 czerwona cebula 1 cebula 2 łyżki masła groszek ptysiowy jogurt naturalny Przygotowanie: porę kroimy w talarki, cebulę szatkujemy, masło roztapiamy w garnku
Luźna KuchniaNajważniejsze podczas gubienia zbędnych kilogramów jest syte i zdrowe śniadanie. Postanowiłam więc przygotować kaszę jaglaną na słodko. Nigdy wcześniej jej nie jadłam, ale bardzo
W poszukiwaniu inspiracji