Niby banalne, ale z nutą szaleństwa. Kotlety mielone faszerowane serem twardym mozarella w otoczce z boczku. Bardzo smaczne i inne niż wszystkie. Składniki: 0,5kg mięsa
Słodki ZakątekUwielbiam kotlety mielone . Mogłabym je jeść bez przerwy. Składniki na 20 kotletów : ½ kg mięsa wieprzowego: karkówka, biodrówka 2 bułki 1 jajko majeranek 2 cebule majeranek, pieprz
Na słodko lub wytrawniebyła ostatnio... Stwierdziłam, że tarta będzie idealna. Na blogu Wielki apetyt znalazłam jedną bardzo zachęcającą, bez pieczarek, które wydają się być dla brukselki wymarzonym wręcz towarzystwem (a przynajmniej bardzo popularnym). Pozmieniałam jednak w przepisie bazowym sporo: sięgnęłam po moje ukochane ciasto kruche z przepisu Michela Roux z jego Ciast pikantnych i słodkich , dodałam zakupiony wraz(...)łagodnieje w towarzystwie kurczaka i sera. Pyszności! Sama zjadłam nieprzyzwoicie duży kawałek, a kiedy C. wrócił z pracy i spróbował stwierdził, że powinnam zacząć gotować obiady. I choć tarta była sporych rozmiarów, zniknęła błyskawicznie. Polecam serdecznie - może polubicie brukselkę...? Tarta z brukselką i kurczakiem Składniki: (na formę do tarty o średnicy 31 cm) ciasto
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzede wszystkim jeżeli uwielbiacie dynię, to gorąco polecam Wam wypróbowanie przepisu. Tarta jest subtelna w smaku, doskonale wyważona i ma fantastyczną konsystencję: miękką, ale zwartą (masa na pewno się nie rozpłynie). Podana z bitą śmietaną jest po prostu boska. Idealnie sprawdzi się też jako słodki wypiek na Halloween :) Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej 125 g masła(...)godzinę. Po tym czasie ciasto przekładamy na podsypany mąką blat i rozwałkowujemy na placek grubości ok. 3 mm. Nawijamy na wałek i przenosimy do natłuszczonej formy do pieczenia tart (o średnicy ok. 24-26 cm) i równo rozkładamy. Dociskamy delikatnie do brzegów i dna formy. Nadmiar ciasta odcinamy. Formę z ciastem nakłuwamy widelcem i ponownie wkładamy do lodówki na czas
MyCookBook.plczosnku - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 jajka - 2-3 łyżki bułki tartej (dałam bułkę ze złocistym siemieniem lnianym) - sól (dałam ok.3/4 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej) - świeżo mielony pieprz - gałka muszkatołowa (na czubku łyżeczki) - garść świeżych ziół: bazylii i tymianku - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki (nie trzeba) - olej kokosowy bezzapachowy lub rzepakowy do smażenia Składniki sosu(...)minut. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy pod przykryciem na ok.15-20 minut. Kasza powinna wchłonąć cały płyn. Przekładamy ugotowaną kaszę do miski i odstawiamy do przestudzenia. Następnie dodajemy jajka, bułkę tartą, posiekane zioła, sól i świeżo mielony pieprz i mieszamy do połączenia składników. Z uzyskanej masy formujemy małe kotlety i smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym (lub rzepakowym) po kilka
Smaczne Zdroweziemniaków, bo nasze Dzieciaki uwielbiają dania z ziemniaków. Co potrzebujemy? -ok. 2 kg ziemniaków -garść suszonych grzybów -4 pieczarki -2 cebule -2 jajka -mąkę pszenną -bułkę tartą -przyprawę warzywko -olej Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie i studzimy. Suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą, aby zmiękły, płuczemy, wyciskamy i kroimy na drobne cząstki. Pieczarki też kroimy(...)małym ogniu. Sos gotowy. Można też dodać słodką śmietanę, jeśli ktoś lubi. Wystudzone ziemniaki mielimy. Przygotowane ziemniaki dzielimy w misce na 4 części, jedną odkładamy a w powstałą lukę wsypujemy mąkę. Wbijamy 2 jajka, dokładamy podsmażoną cebulkę i wyrabiamy masę. Przygotowujemy tackę posypaną bułką tartą i talerz z bułką tartą
Maminek kulinarnyzupa krem wygląda i smakuje podobnie jak słodka zupa z marchewki, może także z dyni? Można się nabrać;) Jest delikatna, słodkawo - pieprzna z dodatkiem odrobiny octu winnego i czerwonej pasty curry (a to niespodzianka!) Pycha! Możecie zajadać z natką, koperkiem, kleksem jogurtu czy śmietany, nawet z tartym lekko żółtym serem lub pokruszoną fetą. Jedna zupa(...)łyżeczkę octu winnego, pastę curry i bulion, mieszam i duszę jeszcze chwilę. Blenduję na gładko. Gotowe! Warto jeść bataty! Tak jak inne warzywa. Ich nigdy dość. Bataty są słodkie w smaku, miękkie i delikatne. Zdrowsze od zwykłych ziemniaków. Zawierają witaminę A (beta-karoten), witaminę C i błonnik. W batatach znajdziemy dużo białka o właściwościach antyoksydacyjnych, witaminę
Zasmakuj Kuchnitarce, posolić i zostawić na około pół godziny aby puściła sok. Następnie odciskamy nadmiar wody. Trzemy na tarce o grubych oczkach dynię dodajemy do cukinii. Jajko mąkę, mleko i mąkę łączymy za pomocą trzepaczki tak aby nie było grudek. Doprawiamy solą, pieprze, ostrą, słodką papryką i curry. Dodajemy cukinię i dynię. Całość dokładnie mieszamy. Smażymy na patelni. Można podać
Delusional Trinewcześniej i odgrzać przed podaniem - nie tracą na smaku. Ciasto na tartę: 200g zimnego masła 400g mąki pszennej 2 jaja L 1/2 łyżeczki soli Farsz: 1/2 kg pieczarek 1 cebula 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka słodka 1. Masło kroimy na kawałki i zagniatamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Wałkujemy cienko
Szefowa kuchniłyżce ciasta do foremek na babeczki (wyłożone papilotkami lub wysmarowane masłem i wysypane bułką tartą). Odstawiamy do wyrośnięcia. Przez około pół godziny ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 25 minut. Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :) Post Babeczki dyniowe pojawił się poraz pierwszy w CIASTKOŻERCY
Ciastkozercymieć w zanadrzu porcję ciasta francuskiego! Można z niego wyczarować zarówno przekąski słone jak i słodkie. Ja tym razem musiałam stworzyć awaryjnie coś dobrego na porę obiadowo-kolacyjną. Podczas zakupów w pobliskim Lidlu przypomniał mi się dawny i bardzo lubiany przepis na tartę z brokułami i serem Camembert. Postanowiłam więc powtórzyć ten przepis i przy tej okazji. Niestety, okazało(...)zmuszona upiec coś bez jej użycia, czego efektem jest dzisiejszy przepis. Powiem Wam, że taka postać jest o wiele bardziej praktyczna, nie trzeba się tak męczyć z rozkrajaniem tarty czy z myciem naczyń. Jeśli jesteście chętni na degustację to przygotujcie sobie lampkę dobrego wina i... do dzieła! Składniki: opakowanie ciasta francuskiego opakowanie szpinaku mrożonego (w liściach) kilka małych
Kuchnia Elliedodać go więcej. Słodsze owoce nie wymagają już tyle cukru, bo ciasto będzie zbyt słodkie i zabijemy smak owoców. Ciasto piekłam na blaszce o wymiarach 24 cm X 34 cm. Lubisz ciasta z owocami? Próbuj także i tych: Kruchy placek z borówkami Tarta z kremem z bitej śmietany i białej czekolady, z konfiturami i borówkami
Codzienna kuchnia niecodziennacałości. Polecam bardzo:) 3 pojedyncze piersi kurczaka około 10-15 pieczarek około 50-80 g tartego żółtego sera (u mnie sokół) 2 łyżki majonezu 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz przyprawa uniwersalna do smaku, ewentualnie przyprawa do drobiu lub ostra i słodka papryka Oczyszczone pieczarki ścieramy na dużych oczkach tarki lub drobno kroimy (ja najczęściej daję
Smaki Na Talerzusztuk po ok 100 g) 150 g cebuli 300 ml śmietany 30% 100 g chrzanu tartego lub 100 g gotowego ze słoiczka (patrz na skład!) 100 g papryki czerwonej 4 ząbki czosnku lub czosnek granulowany sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony papryka słodka majeranek 50 g tłuszczu – smalec (u mnie gęsi) lub masło klarowane szczypiorek do dekoracji
Ola la LCHFwykorzystaniem kabanosów. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. W środku żółty ser i słodka kukurydza, które jeszcze wzbogaciły smak. Polecam na domowe obiady lub rodzinne spotkania. 500 g mięsa mielonego z indyka 1 duża biała cebula 3 jajka 4 łyżki bułki tartej 10 mini kabanosów klasycznych Maestro Henryk Kania ½ puszki kukurydzy 100 g żółtego sera(...)Sól Pieprz Czosnek granulowany 100 g boczku wędzonego Do miski przekładamy zmielone mięso z indyka. Wbijamy jajka, wsypujemy bułkę tartą, dodajemy posiekaną bardzo drobno cebulkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięso dokładnie wyrabiamy na zwartą i jednolitą masę. Wsypujemy odsączoną kukurydzę i ponownie wyrabiamy. Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy połowę mięsnej masy, wygładzamy. Następnie rozkładamy pokrojone
VioletoweKucharzenie