tarta na słodko - 8428 przepisów (strona:228/562)

ZAPIEKANKA Z KASZĄ PĘCZAK I KURCZAKIEM 118

PORCJE: 1 szklanka kaszy pęczak 2 filety z kurczaka 15 dag sera żółtego tartego 4 ogórki konserwowe Pęczek pietruszki 3 łyżki prażonej cebuli 2 łyżki ketchupu 2 łyżki musztardy 2 łyżki majonezu Sól i pieprz do smaku 1 łyżka papryki czerwonej mielonej słodkiej i ostrej Przyprawa do kurczaka Olej do smażenia kurczaka PRZYGOTOWANIE:  Kaszę pęczak gotujemy w osolonej

Gotowanie Patki
Pasztet drobiowo-wołowy 153

ząbki czosnku, kilka świeży lub pęczek natki pietruszki przyprawy: imbir, kminek, mielony czosnek, słodka papryka, mielony kminek, tymianek, majeranek, sól i pieprz,1 łyżka przyprawy warzywnej 1 duża sucha bułka ok. 2/3 szklanki rosołu lub bulionu 3 duże jajka Masło i bułka tarta do formy Mięso obrać ze skór i kości, pokroić na kawałki. Bułkę namoczyć w zimnej

Czerwień i błękit
Naleśniki z kurczakiem i pieczarkami w sosie serowym 279

suszonych pomidorów -1 pierś z kurczaka (około 500 g) -sól, pieprz, curry, ostra i słodka papryka -łyżeczka tymianku -250 g szpinaku świeżego lub 400 g mrożonego Sos serowy: -1 serek topiony (100 g) -pół szklanki mleka -250 ml śmietany kremówki 18 % -100 g tartego sera (żółtego lub mozzarella) -sól, pieprz Przygotowanie --> Naleśniki: --> Jajka, mleko, wodę i olej mieszamy rózgą

Marta Gotuje
ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY Z PULPECIKAMI 160

cebula, ½ czerwonej papryki, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, sól, pieprz Pulpeciki: 30 dag mięsa mielonego, 1 mała kajzerka, 1 jajko, 1/2 łyżeczki majeranku, sól, pieprz, ząbek czosnku, bułka tarta Garnek AMBITION Pulpeciki: Mięso mieszamy z odciśniętą z wody bułką, dodajemy jajko, przyprawy i czosnek

słodki bratek
RIGATONI Z KURKAMI W ŚMIETANKOWYM SOSIE Z RUKOLĄ I PARMEZANEM 167

stole. Z kilku powodów, pierwszy oczywisty bo jest dobre! Po drugie jest pyszne! A po trzecie to najlepsze połączenie dla kurek, które lubią łączyć się z lekko orzechowym smakiem, jaki daje rukola. Smak wzbogaciłam o ziarenka kukurydzy, ze świeżej kolby, taka jest pyszna i słodka. Polecam na weekendowy obiad! PRZEPIS NA MAKARON Z KURKAMI RIGATONI Z KURKAMI W ŚMIETANKOWYM SOSIE

SMYKWKUCHNI
Śmietanowy sos kurkowy 192

sezonie na talerzach wielu z nas lądują kurkowe pyszności, począwszy od jajecznicy i tarcie, kończąc na kurkowej zupie. Ja dzisiaj mam dla Was bardzo prosty i szybki w wykonaniu sos kurkowo śmietanowy. Spróbujcie :) Składniki: 0,5 kg kurek 100 ml śmietanki (najlepiej słodkiej 30%) średnia cebula ząbek czosnku łyżeczka soku z cytryny świeżo mielony pieprz sól do smaku świeża

ChilliJemy
Sos do sajgonek 132

wykonaniu sos.  W smaku kwaśno-słodko-ostry. Intensywność każdego ze smaków można regulować wg preferencji. Moja wersja wyszła lekko ostra, lekko słodka i lekko kwaśna. Sos idealnie sprawdził się z domowymi sajgonkami. Z podanych proporcji wychodzi ok 250 ml sosu - wystarczy na długo. Składniki: 1/2 papryczki chilli lub 1/4 łyżeczki tartego chilli 2 ząbki czosnku

Ze smakiem bez glutenu
Krokiety Z Pieczarkami I Mięsem Z Rosołu 137

duże jajko 3/4 szkl mąki 1/2 szkl mleka 1/2 szkl wody sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma 1-2 łyżki masła do naleśników 200-300 gr pieczarek mięso z 1 dużego uda z kurczaka 1/2 główki cebuli zeszklonej na oleju Panierka: 1 jajko bułka tarta sól, pieprz do jajka 1. Z podanych składników smażymy naleśniki. 2. Na oleju przesmażamy

Gotowanie...to proste !
Ucierane muffinkowe ciasto z wiśniami i czerwoną porzeczką! 126

może być przypadkowe, ono ma być przepyszne. Dlatego sięgam po drugie czerwone owoce, słodko-kwaśne tj. wiśnie. Wiśnie mają w sobie ten aromat i zapach, który od razu rozpoznajemy, wyczuwamy. Nadaje on niesamowitego posmaku ciastu. Wiśnie to owoc wręcz stworzony do tortów, tart i ciast wszelakich. Dlatego dzisiaj stawiam na połączenie tych dwóch smaków tj. wiśni i czerwonej porzeczki

SMYKWKUCHNI
STIR-FRY Z PIECZONYM ŁOSOSIEM, JAJKIEM i BRUKSELKĄ 140

makaronu z kiełków fasoli mung (Vermicelli) 1 cebula pokrojona w drobną kostkę 1 mała słodka czerwona papryka oczyszczona z gniazd nasiennych i pokrojona w grubą kostkę 1 jajko roztrzepane 6 brukselek ugotowanych do miękkości w lekko osolonym wrzątku (ok. 20 minut) 1 łyżka tartego imbiru 2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie paseczki kawałek papryczki chili drobno posiekanej 2 łyżki

cool and minty
Tarta kakaowa z musem truskawkowo-rabarbarowym czyli poWeekendowe Łakocie odc.122 147

moje dzieci jako słodkości weekendowe.  Kruche kakaowe ciasto i sprężysty mus idealnie słodki i kwaskowy jednocześnie :)  Z tego wypieku korzystali głównie Panowie czyli Syncio i Małżon, ja też podjadłam odrobinę. Polecam szczególnie na upalne dni ponieważ ciacho musi mieszkać w lodówce :) Tarta kakaowa z musem truskawkowo-rabarbarowym ciasto: 300 g maki pszennej 1 łyżeczka proszku

Dzieje kuchennej Wiewióry
Makaron z mieszanym pesto 166

osób): - 400 g   makaronu spaghetti pełnoziarnistego - garść pestek z dyni - garść tartego parmezanu - świeża bazylia (z jednej doniczki) - ok. 10 plasterków suszonych pomidorów - kilka łyżek oleju z suszonych pomidorów - sok z połówki cytryny - sól, pieprz do smaku, chili cayenne, papryka słodka - czarne oliwki - sezam - olej rzepakowy Makaron ugotować zgodnie z opakowaniem. Oliwki pokroić w plasterki. Pestki z dyni

Corner With Recipes
Zupa warzywna z pulpecikami nadziewanymi mozzarellą 113

pomidory.  Filet z indyka mielimy ,mieszamy z musztardą ,solą ,pieprzem i bułką tartą.  Formujemy pulpeciki ,po czym je spłaszczamy i na każdy z nich wykładamy jedną ,osączoną z zalewy kuleczkę mozzarelli. Owijamy mięsem ser i obtaczamy w mące wymieszanej z odrobiną słodkiej papryki  Smażymy na rozgrzanym tłuszczu ,na rumiano.  Po czym dodajemy do zupy

R'n'G Kitchen
TARTA AL BIANCO D'UOVO. PYSZNE CIASTO MIGDAŁOWE 128

upiecz! Co tu dużo pisać...Jest po prostu idealne ;) Lekkie jak piórko, słodkie, puszyste, ale jednak lekko wilgotne. Migdały cudnie chrupią między zębami... Przepis w oryginale pochodzi z Kuchni nad Atlantykiem, ja lekko go zmodyfikowałam i moje zmiany podaję w nawiasach. TARTA AL BIANCO D'UOVO  CZYLI CIASTO NA BIAŁKACH Z MIGAŁOWĄ POSYPKĄ źródło przepisu:  Kuchnia

chili & sugar
Krokiety z serem i pieczarkami w lekko pikantnej wersji 181

jajka szczypta soli Farsz: 600 g pieczarek 1 1/2 czerwonej cebuli 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego sól do smaku 120 g sera żółtego Do obtoczenia: 1-2 jajka sól i pieprz do smaku bułka tarta Przygotowanie: Naleśniki: Wszystkie podane składniki łączymy ze sobą w misce przy pomocy ręcznej trzepaczki

Słodkie okruszki
Błyskawiczny sernik z kokosową bezą (bez ciasta) 436

Sernik: 1 kg zmielonego białego sera 2 szklanki słodkiego mleka 2 budynie śmietankowe ( mogą być waniliowe) 2 całe jajka 4 żółtka ½ szklanki oleju 1 szklanka cukru Wszystko razem zmiksować i wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą fajansowej, podłużnej blaszki ( może być zwykła, ale wtedy należy ją wyłożyć dokładnie papierem do pieczenia). Piec w 180 stopniach

kuchcikownia
Pizza na ziemniaczanym spodzie 198

mięsne nadzienie: 500 g karkówki 4 łyżki oleju 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta majeranku 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku szczypta soli Dodatkowo: 150 ml passaty pomidorowej 1 duża cebula, pokrojona w piórka 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki bazylii 2 łyżki tartego parmezanu CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN CZAS MARYNOWANIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy

My Culinary Art
Obiad za 10zł - zapiekane pulpety z szynki wieprzowej z puree ziemniaczanym z kapustą włoską. 276

90zł -1 i 1/2 cebuli, koszt 0,43zł -sól, pieprz, łyżeczka startego oregano i papryki słodkiej 0,50zł -łyżka masła; koszt 3,29zł za 170 gram; używamy 35 gram, co daje 0,68zł -1/4 małej główki kapusty włoskiej; koszt 0,84zł -garść bułki tartej; koszt 0,08zł -jajko 0,29zł -ser edamski starty 150 gram; koszt 2,63zł(...)włoską na gładkie puree. Mięso mielone solimy, pieprzymy, dodajemy oregano i paprykę. Wyrabiamy z posiekaną cebulą i garścią bułki tartej i jajkiem. Formujemy pulpety. Podsmażamy pulpety bez tłuszczu na patelni grillowej. Formę do zapiekanki (używam takiej do tarty), smarujemy masłem, wykładamy ziemniaki i zatapiamy w puree nasze pulpety, tak, by wystawały lekko ku górze. Posypujemy z wierzchu

BaRepas
Rybne krokiety z karpia 348

pietruszki żółtko i przyprawy. Wymieszać i uformować krokiety. Panierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć na oleju na złoty kolor. Podaję z śliwkowym sosem chilli. Sos. 100 g powideł śliwkowych 1 łyżeczka oliwy 1 ząbek czosnku 1 łyżka octu winnego 1 łyżka słodkiego sosu chilli Na oleju przesmażyć czosnek, dodać powidła, ocet i chilli. Mieszać, aż składniki się

Kulinarny karnet Christophera
Ciasto z jeżynami i michałkami 140

minut. Ciasto wychodzi pyszne, wręcz idealne. To ciasto jest też wybawieniem na niespodziewane słodkie zachcianki domowników. Leniwce kuchenne, niecierpliwi i oszczędni będą też mieć radochę podczas przygotowywania tego ciasta, a właściwie braku przygotowania. Ciasto z jeżynami i michałkami jest puszyste i wilgotne, tarte michałki zastępują w nim kruszonkę. Polecam też: Murzynek z kremem kokosowym Kakaowe babeczki z jeżynami Błyskawiczny

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka ze świderkami i jajkiem 113

Wręcz uwielbiam wszelkiego rodzaju szybkie sałatki. Z makaronem może być podana zarówna na obiad czy kolację.  Składniki: 2 jaja ugotowane na twardo 5 plastrów

Słodki Zakątek
Kotlety rybne 146

Zapraszam dziś na kotlety mielone z dorsza. Takie kotleciki możemy również zrobić z mięsa innej ryby. Polecam Składniki: 1 kg mięsa z dorsza (bez ości i

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Fasolka szparagowa pasteryzowana 131

Bardzo lubię świeżą fasolkę szparagową, zerwaną i obgotowaną, polaną masełkiem z bułką tartą. W tym roku ze względu na karmienie Adasia odmówiłam sobie jej

Kuchnia w czekoladzie
Oszukane lato i tarta z rabarbarem 149

naprawdę słodką truskawkę, co samo w sobie jest wystarczająco rozczarowujące. Na dodatek skończyły się tak szybko, że w zasadzie nie zdążyłam się nimi nasycić. Jakiekolwiek by nie były... Na szczęście rabarbar w ogródku ciągle pokazuje, co potrafi. W zeszłym tygodniu ogołociłam oba krzaczki niemal zupełnie, w tym znowu zielone liście przypominają parasole. Zerwałam więc kilka, żeby przygotować tartę. Skoro(...)się od razu. Kruchutkie ciasto, kwaskowe nadzienie z głębokim, dymno-karmelowym posmakiem cukru muscovado, a do tego chrupiąca, owsiana kruszonka. Banalne wręcz składniki łączące się w idealną całość. Tarta z rabarbarem i owsianą kruszonką Składniki: (na formę do tarty o średnicy 20 cm) spód: 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 85 g cukru

Pożeraczka, czyli raz adobrze
68. Tofurniczek z mango - serniczek z tofu 155

miękkie, pomarańczowe w środku i słodkie, a nie żółte, twardawe i po zmiksowaniu o konsystencji ananasa.. Dlatego nie dajcie się namówić cenie!  Przepis starczył na dwie formy o średnicy 12cm. Jedna forma to 4 porcje, czyli 1 to ok. 83g = 145kcal. (kaloryczność bez dekoracji) Składniki na spód: - 40g orzechów włoskich (tartych) - 25g migdałów (tartych) - 10g oleju(...)kokosowego - 1 łyżka miodu/syropu z agawy *opcjonalnie: 1 łyżka masła orzechowego (ja dodałam) Jeżeli nie mamy tartych orzechów, musimy zmielić je w blenderze, malakserem lub za pomocą młynka. Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i mieszamy do uzyskania jednolitej, zwartej masy. Wykładamy nią odpowiednią formę, starając się by spód miał w każdym odcinku jednakową wysokość i umieszczamy w lodówce. Składniki

Be Fit Be Strong
Drożdżowe ósemki z porzeczkami, twarożkiem i kruszonką  196

słodkim twarożkiem, całość bogato posypana kruszonką. Prosty przepis dla tych, który nie mają wagi kuchennej. Składniki na 12 bardzo dużych drożdżówek: 5 szklanek mąki pszennej typ 650 1 szklanka mleka 1 szklanka jajek 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1/4 kostki świeżych drożdży (25 g) Nadzienie porzeczkowe: 2 szklanki porzeczek (360 g) 2 łyżki bułki tartej(...)Wyrośnięte ciasto odgazować (mocno uderzyć o blat), jeszcze raz krótko wyrobić. Rozwałkować na prostokąt 70 cm na 50, połowę ciasta wysmarować serkiem (wzdłuż dłuższego boku), drugą połowę posypać bułką tartą, posypać porzeczkami. Zwinąć ciasno jak dywan, z dwóch stron, powinny powstać jakby rogi. Kroić ostrym nożem na 3-4 cm wałki, układać na blaszce, część z serem obracając

moj przepis na
Tarta migdałowa z orzeszkami ziemnymi w karmelu 209

Tarta migdałowa to takie moje kombinowanie kulinarne, które zakończyło się genialnie. Ciasto kruche, wnętrze kremowe, bardzo migdałowe, orzeszki i wierzch chrupiące idealnie, a w całości smakująca niebanalnie. Jeszcze ciepłą próbowałam i od razu w niej się „zakochałam”, ale jak w lodówce mocno schłodziłam, to od razu stwierdziłam, że jest wprost znakomita, słodka, chrupka, po prostu PYCHA! Mój mąż(...)mąki, 125 g masła zimnego, 2 łyżki cukry trzcinowego, 1 jajko, szczypta soli, masa: 50 g masła, 100 g cukru trzcinowego, 200 ml śmietanki 30%, 2 jajka, 100 g tartych migdałów Back Mit, 2 łyżki sezamu białego, łyżka mąki pszennej, ponadto: 150 g orzeszków ziemnych w karmelu, 4 łyżki cukru trzcinowego. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto kruche zagniatamy

Moniki Smakołyki
Dorsz z sosem porowym 122

mrożonego ) 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki bułki tartej 1 jajko sól,pieprz do smaku 1/2 cytryny ( sok ) sos : 2 duże pory – konkretnie same białe końcówki 1 porządna łyżka masła 1/2 płaskiej ,oszczędnej łyżeczki startej gałki muszkatołowej 1 ząbek czosnku-mały mały kieliszek ( 50 ml ) słodkiej śmietanki sól , pieprz biały do smaku 0,5 szklanki wody(...)wyszedł nam zbyt gęsty można go lekko rozrzedzić dodatkową dawki śmietanki lub wody . Teraz czas na dorsza . Przygotowane wcześniej kawałki obtaczamy w roztrzepanym jajku i mieszance mąki z bułką tartą ( jak schabowe ) . Smażymy na złoty kolor ,na dobrze rozgrzanej patelni . Wykładamy na talerze , polewamy sosem porowym i gotowe . Doskonale smakują z surówką ze świeżej marchewki i pure ziemniaczanym

Ogrodnik w podróży
TARTA MIODOWA 105

Kruche,chrupkie  ciasto   wypełnione przepysznym  nadzieniem z orzechów ,stające się wspaniałą ucztą w naszych ustach z każdym ugryzionym kęsem. Kwiaty soli morskiej podkreśliły całość nadając nadzieniu słodko-słony smak.Łał....Bardzo ten przepis POLECAM.Tarta łatwa do zrobienia ,warta " grzechu "!.  2 szkl.mąki 1 kostka masła 2/3 szkl.cukru pudru 4 JAJKA 1 łyżka śmietany(...)łyżkę śmietany.Zagniatamy szybko ciasto,formujemy placek i wkładamy do foli spożywczej.Wsadzamy na 15 minut do lodówki po czym wałkujemy i wylepiamy formę na tartę( dokładnie)ciastem.Przykryć papierem do pieczenia i piec tartę 15 minut w 180 stopniach.W tym czasie utrzeć masło z resztą cukru pudru,aż uzyskamy jasny krem.Po kolei ucierając wbijamy JAJKA.W rondlu zagotować miód

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Jesienna tarta dyniowa. Nie tylko na Halloween 159

sobie ten i tak już niesamowicie przyjemny czas umilić czymś słodkim. Jakoś w tym roku nie szaleję z dynią (a za chwilę trzeba się będzie przecież zabrać za pierniczki!), ale dwie sztuki przerobiłam na puree, które sukcesywnie wykorzystuję. Całkiem sporą ilość wrzuciłam ostatnio do cudownie jesiennej tarty; która, przy odrobinie wyobraźni, na Halloween też się nada. Przepis znalazłam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta z jagodami i figami 191

Dziś moje imieniny dlatego wymyśliłam sobie ciasto dla siebie :)    Mój projekt więc smak poznałam dopiero po upieczeniu i wystudzeniu... Kruche, delikatnie słodkie ciasto...nadzienie z serka mascarpone z dużą ilością pysznych jagód i świeżymi figami....co tu dużo mówić...pyszne :) Składniki na foremkę 26cm Ciasto: - 200g mąki krupczatki - 80g masła - 50g cukru pudru - 2 duże łyżki śmietanki(...)owijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wałujemy, najlepiej miedzy foliami  wykładamy do formy wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej bułka tarta lub mąką, wyrównujemy brzegi, nakłuwamy widelcem spód i pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni przez 15 minut, studzimy. Składniki na masę serową mieszamy do połączenia składników. Wylewamy

Wypieki Rene
Marokańskie tajine: pyszne jedzenie z jednego garnka 106

marokańsko-polskie tajine: na kotleciki z indyka: 400g mięsa mielonego z indyka 1 średnia cebula, posiekać 1 jajko 1 łyżka śmietany albo majonezu ok. 2 płaskie łyżki bułki tartej i mleko (tyle ile wchłonie bułka) + dodatkowa porcja do panierowania kotlecików sól i pieprz do smaku następnie: 1 duża cebula - obrać i pokroić w plastry 1 duży pomidor - pokroić(...)łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka kopru włoskiego 1/2 łyżeczki mielonej, ostrej papryki sos sojowy do smaku 3 ząbki czosnku - obrać i posiekać cukier do smaku Przepis na tajine krok po kroku: Krok 1. Wszystkie składniki na kotleciki z indyka dokładnie wymieszać, zwilżonymi wodą dłońmi formować niezbyt duże kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i przesmażyć na złoty

Moja Książka Kucharska
Tarta z rabarbarem z migdałową kruszonką 151

pokoje hehe. Siedziałam i zastanawiałam się czy mogę coś upiec, a potem zdałam sobie strawę, że z tego co jest w domu można coś szybciutko przygotować i wyszło słodkie cudeńko. Składniki: ciasto 1 szklanka mąki pszennej 70 g miękkiego masła  szczypta soli łyżeczka cukru łyżeczka octu winnego 20 ml zimnej wody nadzienie 300 g rabarbaru(...)miękkiego masła 1 szklanka zmielonych migdałów 0,5 szklanki cukru Świetne dodatki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty ( wyłożoną papierem pergaminowym albo natłuszczoną i posypaną bułką tartą) formę zawijamy w folię i wkładamy na 20 minut do lodówki. Rabarbar obieramy i tniemy w kawałki

Niezły Młynek