tarta na słodko - 8428 przepisów (strona:219/562)

Budyniowa tarta bez pieczenia z konfiturą z czarnego bzu i owocami 220

Dziś zapraszam Was na kolejne letnie ciasto. Budyniowa tarta bez pieczenia z konfiturą z czarnego bzu i owocami , to idealny pomysł na deser w

Słodkie okruszki
Grillowana tortilla z kurczakiem teriyaki – dookoła świata 261

kuchnią azjatycką ( teriyaki i liście mizuny-sałaty japońskiej ) , włoską ( parmezan ) i polską ( boczuś, cebulka, rzodkiewka ) . Naprawdę fantastyczny smak , a do tego jeszcze prosty sos na bazie majonezu i słodkiego sosu chilli , kupa zdrowych warzyw ..mniam , po prostu " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam , jako odskocznię od karkówki , choć nie ukrywam ,że trudno ją przebić , to zawsze(...)roślinkę , jest bezobsługowa , śliczna i smaczna ) pomidor śliwkowy trochę drobno tartego sera – parmezanu marynata : 4 łyżki sosu teriyaki 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka cukru sól do smaku 1/2 łyżeczki ostrej ,mielonej papryki 2 łyżki oleju sos : 3 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku 3 łyżki słodkiego sosu chilli 1 łyżeczka – czubata, mielonej , ostrej papryki ( lub słodkiej jeśli

Ogrodnik w podróży
Quiche z kurczakiem i porem 136

bała i zielona część) 2 ząbki czosnku garść ciemnych oliwek 200ml słodkiej śmietanki 12% 3 jajka sól, pieprz, gałka muszkatołowa Sposób przygotowania : ciasto: Składniki ciasta zagniatamy na jednolite ciasto. Chłodzimy w lodówce przez około 30 minut. Rozwałkowujemy, nawijamy na wałek i nakładamy na formę do tarty wysmarowana masłem. Odcinamy nadmiar wystający za foremkę. przykrywamy ciasto papierem do pieczenia

Pyry na Gaz
Tarta brokułowa z kurczakiem 1971

dzień. SKŁADNIKI Na ciasto (średnica tarty 30 cm) 300 g mąki pszennej 135 g masła 2 żółtka szczypta soli 2 łyżki zimnej wody   Na nadzienie 1 podwójna pierś z kurczaka 3 jajka 1 brokuł 1 duża kwaśna śmietana 18% 125 g żółtego sera dodatkowo: oliwa przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka WYKONANIE Ciasto: Masło posiekać nożem(...)mniej jej damy, tym mniej ciasto będzie się lepić. Z ciasta zrobić kulę, owinąć folią do żywności i włożyć do lodówki na 30 minut.  Formę do tarty wysmarować masłem. Gotowe ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (można też formę po prostu wylepić ciastem). Brzegi podwinąć do góry (żeby brzegi nie spływały można włożyć

Passions hobbies life
Quiche z kurczakiem i pomidorami 306

białe cebule 2 ząbki czosnku garść ciemnych oliwek garść świeżej bazylii 200ml słodkiej śmietanki 12% 3 jajka sól, pieprz, gałka muszkatołowa PRZYGOTOWANIE: ciasto: Składniki ciasta zagniatamy na jednolite ciasto. Chłodzimy w lodówce przez około 30 minut. Rozwałkowujemy, nawijamy na wałek i nakładamy na formę do tarty wysmarowana masłem. Odcinamy nadmiar wystający za foremkę. przykrywamy ciasto papierem do pieczenia

Pyry na Gaz
Kotlety mielone w sosie ,domowy obiad ze słoika na wyjazd 518

wołowy do smażenia ( z olejem krócej się przechowują ) sos : 1 kg kości wieprzowych 3 cebule 2 łyżki sosu worcester 5 ząbków czosnku 2 łyżki słodkiej musztardy ( bawarska, miodowa , figowa ) 100 ml śmietany kremówki , słodkiej sól , pieprz do smaku mąka rozrobiona z wodą do zagęszczenia sosu pęczek koperku Kości wieprzowe opiekamy w piekarniku razem z obraną cebulą i czosnkiem , przykryte folią(...)pieprzem . Ponownie doprowadzamy do wrzenia i zagęszczamy mąką zmieszaną z woda do lubianej konsystencji .Odstawiamy . Do miski wkładamy mięso mielone , smażoną cebulkę , gałkę , jajka , czosnek , 4 łyżki bułki tartej , 1/2 szklanki wody , sól i pieprz do smaku . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Całość wyrabiamy na zwartą masę odstawiamy do lodówki na 30 minut , żeby bułka w mięsie wchłonęła wodę

Ogrodnik w podróży
Zakręcone pizzerki w trzech smakach + szklanka soku. Niebiańsko pyszne śniadanie na słodko lub słono - do wyboru! 134

samej temperaturze. W czasie gdy ciasto rośnie szykujemy dodatki: - ser trzemy, - wędlinę kroimy w kostkę, - cebulę szklimy na odrobinie masła (łyżkę odkładamy do miseczki) - do reszty cebuli dodajemy drobno pokrojone pieczarki i smażymy do miękkości - ananasa kroimy w drobną kostkę i podsmażamy lekko ze słodką papryką - budyń szykujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (można użyć trochę mniej mleka) - brzoskwinie odsączamy(...)dwie porcje przeznaczyłam na wytrawne pizzerki, a jedną na słodkie. Wytrawne smarujemy keczupem. i równomiernie układamy dodatki wedle uznania. U mnie: porcja nr 1: pieczarki z cebulą, wędlina, ser żółty. Porcja nr 2: odrobina samej cebuli, ananas, wędlina ser żółty.   Słodka porcja to ciasto wysmarowane budyniem, obłożone brzoskwiniami, a po zawinięciu i pokrojeniu oprószone cukrem zwykłym lub trzcinowym. Pozostaje

Kuchnia po mojemu
Pulpety chlebowe z gulaszem 165

łyżki bułki tartej 100 gram żółtego sera mielony kmin rzymski, kolendra, papryka mielona ostra sól, świeżo zmielony pieprz mąka krupczatka do panierowania Gulasz 0,5 kg  mięsa wieprzowego 1 cebula 1 puszka mieszanki kukurydzy z fasolą w sosie pomidorowym 1 łyżka koncentratu pomidorowego 100 gram serka topionego paprykowego sól, świeżo zmielony pieprz papryka słodka mielona wędzona, tymianek Wykonanie(...)podsmażymy dodajemy pokrojony w kostkę boczek smażymy. Do chleba wbijamy jajka, dodajemy ser żółty który ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, usmażony boczek z cebulką, przyprawy oraz bułkę tartą, wyrabiamy dokładnie masę. Pulpety można przyrządzić w dwóch wersjach gotowanej oraz smażonej.  Podajemy z gulaszem w sosie pomidorowym. Wersja I pulpety gotowane: Do garnka wlewamy wodę solimy

kgwjanczewo
W klimacie nieświątecznym: tarta ze śliwkami 171

drożdżowym i serniku. Wybór ogromnie szeroki, człowiek sam już nie wie, czego chce... Aż w gazetce Pieczenie jest proste  nr 4/2009 w oczy wpadła mi taka sobie niepozorna tarta... Na zdjęciu wyglądała inaczej niż moja, owoce były niemal całkowicie zatopione w masie (i nie mam bladego pojęcia, jakim cudem otrzymano taki efekt, bo ja ilość masy zwiększyłam(...)lodówce, kiedy masa się zetnie i smakuje niemal jak creme brulee. Do tego słodkie, soczyste śliwki i kruchutki, orzechowy spód. Bardzo łatwe ciasto, zniknęło u nas błyskawicznie - jest stosunkowo lekkie i bez większego problemu można pochłonąć większy kawałek. Polecam - jeśli nie teraz, to za rok. Orzechowa tarta ze śliwkami Składniki: (na formę do tarty o średnicy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami 195

czubata łyżka bułki tartej Składniki na warstwę serową do rolady z pieczarkami: 3 jajka ok. 240 g żółtego sera (u mnie Gouda) 3 czubate łyżki majonezu (pół szklanki*) szczypta soli Składniki na warstwę drobiową do rolady serowej z pieczarkami: 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka – ok. 400 g 1 łyżeczka papryki słodkiej pół łyżeczki czosnku granulowanego sól, pieprz(...)dalej do czasu aż nadmiar wody z grzybów całkowicie odparuje. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do ostudzenia. Następnie do zimnego farszu dodać jajko oraz bułkę tartą i dokładnie całość wymieszać. Przepis na warstwę serową i drobiową do rolady z kurczakiem i pieczarkami: W misce wymieszać jajka ze szczyptą soli za pomocą trzepaczki. Następnie dodać

Kulinarne Przeboje
Tarta z boczniaków podgrzana w samochodzie 141

związku z tym, że zebrałem całkiem pokaźne zbiory boczniaków w tym roku, dam Wam tutaj kilka przepisów z wykorzystaniem , oto pierwszy z nich. Tarty to takie francuskie wynalazki, których korzenie sięgają XV wieku i był to w tym czasie szczyt finezji jeśli chodzi o tamtejsza kuchnię. Do tego momentu w zasadzie tylko piekło się tam wielkie kawałki mięsa(...)francuskim. Rozwinęły się również nadzienia. Z czasem zaczęły być nawet słodkie.  Postanowiłem przygotować najprostszą formę czyli na cieście francuskim. Najprostszą pod warunkiem, że ciasto kupicie gotowe, a nie będziecie robić go samemu, co przy tych cenach i dostępności jest bardzo dobrym rozwiązaniem.  Abstrahując od tego, że tarty, generalnie, są spoko, to jeszcze idealnie sprawdzają się

Kryzysowa Książka Kucharska
Pomysł na szybkie i smaczne danie: tarta ze szpinakiem i twarogiem 173

przepisy na tarty ze szpinakiem w towarzystwie charakterystycznej w smaku fety.  A jakby tak zamienić fetę na delikatny twaróg?  Co Wy na to?   SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie mrożonego szpinaku 450-500g 1 opakowanie sera białego 250g 1 jajko czosnek  pieprz czarny i/lub ziołowy sól gałka muszkatołowa  słodka papryka(...)temp. 190-200 stopni. Po upieczeniu, warto odczekać i podać tartę dopiero, gdy lekko przestygnie, bo farsz dzięki temu stężeje. SUGESTIA Przed nałożeniem szpinaku można nakłuć ciasto i wsadzić do piekarnika na 10 minut w temp. 200 stopni, a dopiero potem wyłożyć farsz i ponownie zapiec. Preferujecie tarty z fetą, czy twarogiem

Zofiana
Hello October! Gruszki, tymianek, szarlotka. 185

zimnej wody 125 zimnego masła 3 łyżki cukru pudru Na nadzienie kilka dojrzałych, słodkich gruszek sok z cytryny 3-4 łyżki cukru trzcinowego 3-4 łyżki mielonych orzechów włoskich kilka gałązek świeżego tymianku - najlepiej cytrynowego opcjonalnie - syrop klonowy  Wszystkie składniki na spód tarty przełożyć do miski i zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto. Zawinąć w folię kuchenną

KUCHARNIA
Bajaderki w czekoladzie 108

szklanki suchego drobno mielonego ciasta (biszkopt, babka, chałka, herbatniki) 3 łyżki kakao 100g rodzynków 100g tartych orzechów laskowych 1 łyżka startej skórki pomarańczy sok z połowy pomarańczy 50ml rumu 100ml śmietanki 30% 50g masła opcjonalnie: 50g cukru (jeśli ciasto nie jest zbyt słodkie) polewa: 150g gorzkiej czekolady (min 70% kakao) 1 łyżka oleju kukurydzianego (lub masła) opcjonalnie: orzechy

Obiad gotowy
Surówka z kiszonych buraków z ananasem, rodzynkami i sosem chrzanowym 159

sosem chrzanowym, to mój sposób na wykorzystanie buraków z zakwasu na barszcz . Słodko-kwaśno-ostra, chrupiąca, do obiadu - świetna.  Składniki: 250 g kiszonych buraków plaster surowego ananasa 2 łyżki rodzynek 2-3 orzechy Sos: łyżka jogurtu 1-2 łyżki tartego chrzanu sól, pieprz, ew. odrobina cukru i kminku do smaku Wykonanie: Buraki poszatkować w paseczki. Ananasa

Rodzinka w kuchni