cukru 250 g masła 1 jajko 8 łyżek zimnej wody 2 łyżki bułki tartej Masa makowa: 500 g maku 150 g cukru 3 jajka 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 750 ml mleka + ok 500 ml do sparzenia maku 200 g gęstej śmietany kwaśnej lub słodkiej (ja dałam kwaśną) Dodatkowo: 1 słoik wiśni Wiśnie osączamy na sicie. Na stolnicę(...)około 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Większą częścią ciasta wykładamy spód wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (21x32cm). Nakłuwamy widelcem. Oprószamy bułką tartą. Mak przelewamy na sicie zimną wodą, a następnie przekładamy do miski i zalewamy gorącym mlekiem, odstawiamy na około 30 minut pod przykryciem*. Następnie dwukrotnie mielimy. Z mleka odlewamy
Smaki Na TalerzuWystarczy bułkę tartą zamienić na drobną kaszkę kukurydzianą. * SKŁADNIKI na około 10 mielonych z kalafiora 1 kalafior ½ szklanki kaszy jaglanej ½ szklanki bułki tartej lub kaszki kukurydzianej (w wersji bezglutenowej) + do podsypania 1 szklanka bulionu z warzyw 1 cebula 1 mały pęczek koperku lub natki pietruszki 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych (opcjonalnie) 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku(...)Kalafiora zetrzyj na tartce lub podziel na różyczki i zmiksuj za pomocą blendera albo malaksera. Połącz go z usmażoną cebulą i ugotowaną kaszą jaglaną i dodaj wszystkie przyprawy, bułkę tartą, posiekaną natkę lub koperek. Masę zagnieć i przypraw solą oraz pieprzem do smaku. Ulep kotlety formując zwilżonymi olejem dłońmi kule i lekko je spłaszczając. Następnie obtocz
Food Squarełatwo dostępnych składników, po drugie jest szybki i prosty w wykonaniu, a po trzecie smakuje wyśmienicie! :D Kokosowy jagielnik Przepis na jedną dużą blachę Potrzebujemy: 1 duże opakowanie herbatników wegańskich* 1 szklanka nieugotowanej kaszy jaglanej 3 szklanki mleka roślinnego (u nas waniliowe sojowe, ale inne słodkie też się nada :) 1 opakowanie budyniu waniliowego pół puszki stałej części mleczka kokosowego (czyli
Bananowe Polewaniliowy - 1/5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia Do posmarowania formy: łyżka masła, bułka tarta lub mielone migdały do wysypania formy. Na wierzch mielony ksylitol lub lukier z cukru z trzcinowego: kilka łyżeczek pudru trzcinowego lub zwykłego, kilka kropli olejku migdałowego i kilka łyżeczek słodkiej kremówki. Masło roztopić, dodać sok wyciśnięty z cytryny oraz skórkę (u mnie gotowa Oetkera(...)połączenia składników. Do ciasta wlać letnie masło i dokładnie zmiksować. Ciasto będzie miało konsystencję podobną do budyniu. Masę wylać do wysmarowanej i obsypanej wcześniej (mielonymi migdałami lub bułką tartą) formy, wyrównać i wstawić do nagrzanego do 175*C piekarnika i piec ok.45 minut (program góra-dół, bez termoobiegu), do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, odstawić
Smaczne ZdrowePełna koloru i smaku tarta. Szynka, kurczak, papryka, por, czyli wszystko co najlepsze:) Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 8 kawałków Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g masła (zimnego) 1 jajko 1 łyżka mleka 1 łyżeczka soli Nadzienie: 250 g fileta z indyka 1 mały por 100 g surowej szynki np. parmeńskiej(...)cebula lub 2 cebulki szalotki 1 papryka czerwona (200 g) ½ łyżeczki papryki słodkiej ½ łyżeczki ziół prowansalskich ½ łyżeczki curry 3 łyżki oliwy z oliwek Masa: 200 g śmietany 18% (mały kubek) 2 jajka szczypiorek z cebuli szalotki 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu odrobina masła Dodatkowo: 70 g tartego sera mozzarella 1 łyżka szczypiorku Przygotowanie: Ciasto: Mąkę przesiać
KuchniaWeDwoje.plPyszne knedle, zachęcam do wypróbowania. Sezon śliwkowy w pełni, teraz mają najlepszy smak są słodkie i soczyste. Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w osolonej wodzie. Jak już będą miękkie odcedzić, i przecisnąć przez praskę. Odstawić do ostudzania. Twaróg zmielić przez maszynkę i dodać do ziemniaków. Jajka z solą lekko ubić i dodać do masy. Ugnieść na gładką(...)minut od wypłynięcia knedli. Wyjąć łyżka cedzakową. Można je podać oblane roztopionym masłem i obsypane cukrem. Moja propozycja to – na patelni roztopić trochę masełka, wsypać bułkę tartą. Moment smażyć, położyć knedle na patelni, i potrząsnąć. Tak żeby knedle pokryły się bułką tartą i masełkiem. Obsypać cukrem. Knedle były pyszne, polecam
Kuchnia Pokoleńpyszna, krucha, rozpływająca się w ustach, nigdy nie ma się jej dość. Taka właśnie się moja tarta Truskawkowa Chmurka. Kruche ciasto, wypełnione truskawkowym budyniem, do tego bita śmietana i bezy. Czego można chcieć więcej ? ;-). Po prostu nieziemska, dla fanów mniej słodkich wypieków idealna. Przepis autorski. Składniki na formę o średnicy 26 cm Spód: 200 g mąki pszennej(...)kilka truskawek do dekoracji Śmietanę przelać do misy miksera, ubić na sztywno pod koniec dodając cukier. Śmietanę wyłożyć na zimny budyń, wyrównać, posypać bezami. Ciasto przechowywać w lodówce. Smacznego! Tarta Truskawkowa Chmurka Tarta Truskawkowa Chmurka listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='Spód: 200 g mąki pszennej 100 gr zimnego masła 2 łyżki cukru pudru
moj przepis nałyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki bazylii, 1/2 łyżeczki oregano, 1-2 łyżeczki cukru, 3 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy. Przygotowanie: Rybę rozmrażam, dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym. Skrapiam sokiem z cytryny i dosyć obficie posypuję przyprawą do ryb. Następnie obtaczam w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażę na rozgrzanym oleju na złoty kolor
JejKuchniaPiernikowa tarta z budyniowo-wiśniowym nadzieniem. Zapachniało świętami… Uwielbiam zapach piernika unoszący się po całym domu. A Wy? Jeśli też kochacie takie aromaty
Słodkie okruszkiSłodkie i uzależniające TARTALETKI Z ORZECHAMI PEKAN to deser, któremu... Artykuł Tartaletki z orzechami pekan pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEKochani dzisiaj zapraszam Was na wspólne pieczenie, wyśmienitej tarty z masą makową , śliwkami moczonymi w rumie i przepięknymi sercami z czekoladą! Jest to cudowny
SMYKWKUCHNILedwo żyję, ale satysfakcję mam ogromną. Przygotowałam smakołyki na trzecie urodziny córki. dziadek i babcia ledwo co skubnęli... nie było nóżek w galarecie, sałatki jarzynowej ani
bistro mamaSernik na zimno z jagodami (lub borówkami amerykańskimi) Strasznie mnie kusi, żeby upiec tartę z jabłkami, bo akurat trafiły mi się idealne, kwaśne :) Jednak to lekki
Kraina Tysiąca SmakówUcierane ciasto z dodatkiem serka twarogowego z truskawkami i maślano-kokosową kruszonką. Wilgotne nieprzesłodzone bardzo smaczne, szybkie do przygotowania idealne na słodki weekendowy poczęstunek dla gości do kawy. Proste sezonowe ciasto które każdemu się uda. Tortownica lub forma ceramiczna o śr 26 cm Składniki: 3 duże jajka wiejskie 20 dag serka twarogowego mielonego np. „Mój ulubiony” 16 dag mąki(...)najniższych obrotach, tylko do połączenia. Tortownicę wyłożyć pergaminem lub wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą, wyłożyć ciasto, posypać pokrojonymi na kawałki truskawkami, posypać schłodzoną kruszonką. Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku na grzaniu góra dół około 40-45 minut. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonczerwona papryka 2 łodygi selera naciowego - ja zastąpiłam połową niedużego korzenia selerowego 2 średnie ziemniaki 8 łyżek oleju mała biała cebula (dodałam 3 :-)) 4 ząbki czosnku 5 łyżek bułki tartej 10 drylowanych oliwek szklanka przecieru pomidorowego sól, pieprz, tabasco (opcjonalnie), sok z cytryny 4 łyżki śmietany (pominęłam) Do dzieła!!! Dorsza pokroić w dużą kostkę(...)Można zmiksować, ale niekoniecznie. Przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem i tabasco (tabasco zastąpiłam słodką papryką i cayenne) dodać pokrojony seler i dusić ok. 10 min - ja korzeń selera starłam na tarce o grubych oczkach i dusiłam ok 20 minut. W miseczce wymieszać bułkę tartą z siekanymi oliwkami, tymiankiem, 4 łyżkami oleju i wymieszać, tak, by powstała grudkowata kruszonka
sierotka maRysia w kuchni