tarta na słodko - 8428 przepisów (strona:182/562)

Jesienne przepisy! 150

smaku! Gorąco Wam polecam! Coś na obiad, rozgrzewa i syci! A do tego zdrowe! ;-) Na obiad, lunch czy kolację, rustykalna tarta z sosem pesto- rukola. Pyszna i nietuzinkowa! KLIKNIJ W ZDJĘCIE PONIŻEJ ABY PRZEJŚĆ DO PRZEPISU Coś słodkiego z gruszką? Obowiązkowe ciasto w październiku! Coś do pochrupania! Smacznego! Zapraszam na Facebooka Smykwkuchni i instagrama Smyk_W_Kuchni

SMYKWKUCHNI
Pasztet z cukinii 165

delikatny pasztet z cukinii. Składniki   na keksówkę: 1 kg cukinii 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku ¾ szklanki bułki tartej 1 szklanka kaszy manny 2 płaskie łyżki śmietany 18% ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka przyprawy włoskiej 3 jajka sól i pieprz do smaku ¼ szklanka oleju rzepakowego opcjonalnie starty ser żółty

Fabryka pomysłów
Racuchy z kwiatami akacji (robinii) 133

Akacja to roślina, którą można uplasować tuż obok róży i lipy - wszystkie trzy rośliny mają piękny aromat kwiatów. Uwodzicielski, słodki, można się zdecydowanie rozmarzyć. Kwiaty akacji spożytkowaliśmy na te puszyste racuszki oraz na "konfiturę" czyli płatki tarte z cukrem. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Tortilla z nadzieniem paprykowo-pomidorowo-fasolowym 217

papryka (250g) 1 średnia cebula (150g) 400g mięsistych pomidorów 3/4 puszki czerwonej fasoli odsączonej z zalewy (ok. 180g) garść grubo tartego żółtego sera 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki mielonego chilli 1/2 łyżeczki soli 1 czubata łyżeczka mielonej słodkiej papryki Instrukcje Pomidory obieramy zgodnie z naszymi poradami i kroimy w grubą kostkę, usuwając przy okazji nadmiar łyka. Papryki rozkrajamy, usuwamy

Kulinarna Pokusa
Naleśniki po meksykańsku 8911

pomidorów. Tarkujemy na dużych oczkach tarki ogórka konserwowego i dodajemy go do sosu. Sos doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą oraz słodką i dodajemy przecier  pomidorowy (do smaku). Gotowy sos nakładamy na naleśniki i zawijamy je. Naleśniki posypujemy tartym żółtym serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Smacznego

paapilotkaa
Ukochana, prosta chałka w postaci bułeczek 129

Kiedy byłam mała jadłam chałkę z masłem, a że nie było to jakimś częstym rytuałem traktowałam to trochę jak święto. Słodkie ciasto, posypane kruszonką, które cudnie się rwało. Chałka z masłem, truskawki z cukrem, leniwe z bułką tartą. Stęskniłam się za dawnymi prostymi smakami. Przepis, który dziś prezentuję nadaje się świetnie, żeby zastąpić codzienne bułeczki. Chałka to jeden

W kuchni wieczorem
Młoda kapusta z wkładką 117

marchewki pół pęczka koperku 5 sztuk kiełbasek pysznych lub cienkiej śląskiej drobiowej 2 łyżki masła sól, pieprz, wegeta, papryka ostra i słodka kminek Do garnka wlewamy pół szklanki wody, dodajemy poszatkowaną kapustę. Gotujemy na małym ogniu. Marchewki obieramy, trzemy na dużych oczach tarki, dodajemy go kapusty. Dodajemy jedną łyżeczkę kminku oraz przyprawy. Gdy kapusta będzie miękkawa, dorzucamy kiełbaski przekrojone

Humanistka w kuchni
Czwartek: Pieczone sznycle z sałatką z brukselki i garantu 115

pieczenia, równocześnie stanowią przyprawę, aromatyzującą kotlety i na koniec wreszcie mają tę super cechę, że bułka tarta bardzo dobrze się do nich klei. Jeśli chodzi o bułkę tartą to przed zapanowaniem sznycli dobrze jest ją wcześniej podprażyć na patelni, żeby lekko zbrązowiała, dzięki czemu kotlety są ładne i rumiane. Sałatka z pieczonych brukselek i granatu(...)posadzić, gdy jest w stanie surowym, staje się mięciutka i aromatyczna. Świetnie pasuje do niej soczysty, chrupiący granat, słodki, choć delikatnie kwaskowy. Składniki: Podwójna pierś z kurczaka Sól Pieprz Panierka 3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy (sarepska, Dijon) 2 szklanki bułki tartej ½ szklanki parmezanu Sałatka z brukselki 0,5 kg brukselek Mały granat 1 łyżka oleju 1 łyżeczka oregano

Niedzielny kucharz
Czwartek: Pieczome sznycle z sałatką z brukselki i garantu 105

pieczenia, równocześnie stanowią przyprawę, aromatyzującą kotlety i na koniec wreszcie mają tę super cechę, że bułka tarta bardzo dobrze się do nich klei. Jeśli chodzi o bułkę tartą to przed zapanowaniem sznycli dobrze jest ją wcześniej podprażyć na patelni, żeby lekko zbrązowiała, dzięki czemu kotlety są ładne i rumiane. Sałatka z pieczonych brukselek i granatu(...)posadzić, gdy jest w stanie surowym, staje się mięciutka i aromatyczna. Świetnie pasuje do niej soczysty, chrupiący granat, słodki, choć delikatnie kwaskowy. Składniki: Podwójna pierś z kurczaka Sól Pieprz Panierka 3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy (sarepska, Dijon) 2 szklanki bułki tartej ½ szklanki parmezanu Sałatka z brukselki 0,5 kg brukselek Mały granat 1 łyżka oleju 1 łyżeczka oregano

Niedzielny kucharz
Cytrynowe tartaletki inspirowane książką KAUKASIS... 152

warunków i piecze nadal ale na ogół a zwłaszcza w Azerbejdżanie do gorącej, mocnej herbaty podaje się owoce, orzechy i słodkie zaprawy. Oczywiście znalazłam też coś dla siebie, nie powiem smak bardzo oryginalny , ale bardzo smaczny. Myślę ,że tarte cytrynową bo o niej mowa przygotuję jeszcze wiele razy.  A wracając do książki, polecam jak najbardziej. To nie tylko(...)spis przepisów ale także wiele wiadomości o pięknym kraju o których nie przeczytamy w typowym przewodniku. Ja jestem zachwycona! W oryginale to duża tarta na blaszkę o wymiarach 24cm, ja zrobiłam w wersji małych tartaletek. Tartaletki cytrynowe. Składniki na ciasto; 20 dag mąki pszennej duża szczypta soli 10 dag zimnego masła 1 łyżeczka octu jabłkowego 1/2 łyżeczki sody

Radość kipiąca uśmiechem.
Pieczony dorsz z posypką 181

Składniki filet z dorsza, 1kg bułka tarta, 1 szkl przyprawa do ryb, 1/2 opak ziemniaki, 1kg tymianek, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka kminek mielony, 1 łyżeczka cząber, 1 łyżeczka słodka papryka, 1/2 łyżeczki olej Przygotowanie Ziemniaki obieramy, kroimy w ósemki, zalewamy zimną wodą, solimy, wstawiamy na gaz. Po zagotowaniu pozostawiamy na gazie jeszcze 3-4 minuty, odcedzamy, dodajemy(...)Wszystko razem mieszamy i odstawiamy. Rybę osuszamy papierowym ręcznikiem, obsypujemy przyprawą do ryb, odstawiamy na godzinę do lodówki. Rybę oraz ziemniaki wykładamy na natłuszczoną blaszkę z pieca. Do bułki tartej dolewamy oleju (około 1/3 szkl), tak aby powstało coś w rodzaju mokrego piasku. Obsypujemy rybę oraz ziemniaki. Pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180st, aż posypka będzie ładnie

Gotowanie moimi oczami
Pikantna zupa pomidorowa z pulpetami 117

łyżka oleju 5 łyżek śmietany 18% 2 łyżki słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka pieprzu ziołowego Sposób wykonania: Do dużego garnka wkładamy marchew, pietruszkę, selera i 1 cebulę. Zalewamy 2 litrami wody i gotujemy wywar warzywny. W międzyczasie mielimy mięso. Dodajemy do niego bułkę tartą, sól i pieprz. Mieszamy i formujemy małe kulki. Odławiamy warzywa(...)całości razem z pokrojoną w krążki papryką peperoni.  W oddzielnej miseczce mieszamy śmietanę z 1 łyżką wazową gorącej zupy i wlewamy z powrotem do całości. Zupę przyprawiamy słodką papryką, solą i cukrem.  Podajemy z pieczywem

Qchnia po prostu
Tarta z bzem i rabarbarem 125

która nas po prostu zachwyciła. Jej lekko gorzki smak świetnie komponuje się z kwaśnym rabarbarem i słodką czekoladą. Całość jest wyborna, C. całkowicie oszalał na jej punkcie i wyjadał, kiedy ja już dawno spałam. Polecam Wam ogromnie - to naprawdę wyjątkowe ciasto. Tarta z rabarbarem, kremem z białej czekolady i konfiturą lilakową Składniki: (na formę do tarty

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ryżowo-marchewkowe kotleciki drobiowe 136

kurczaka 2 torebki ryżu 4-5 marchewek 6-7 pieczarek 1 duża cebula 2 duże jajka 10 łyżek bułki tartej (+ do obtaczania kotlecików) 1 nieduży pęczek natki pietruszki 2 łyżki keczupu pikantnego 2 łyżeczki przyprawy curry 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 płaska łyżeczka papryki ostrej mielonej 1 łyżeczka szałwii 1 łyżeczka lubczyku 2 łyżki soli szczypta pieprzu tłuszcz(...)wrzucamy cebulę, przykrywamy patelnię i wyłączamy gaz (nie ma się smażyć, tylko zmięknąć). Studzimy. W misce łączymy ryż, pokrojoną pierś kurczaka, pieczarki z marchewką i cebulą, dodajemy jajka, bułkę tartą, keczup i przyprawy, rękami wyrabiamy masę. Z masy formujemy zgrabne kotleciki, obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu (na niewielkim ogniu) z obu stron na złoty

Kolorowy Przepisownik
Sos pomidorowo-chrzanowy z kozim serem (idealny do makaronów, ryżu, mięs i ryb) 112

nieco więcej) 2 łyżki tartego koziego sera 2 łyżeczki suszonych pomidorów 3 łyżki oliwy z oliwek przyprawy: płaska łyżka cukru trzcinowego, sól, pieprz, suszone: oregano, chili, czosnek, bazylia, słodka papryka, natka pietruszki Wykonanie: W garnuszku rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej cebulę pokrojoną w mniejszą kostkę, dodaj wszystkie przyprawy wraz z dwoma łyżeczkami suszonych pomidorów. Duś chwilę mieszając do połączenia(...)się nie przypaliło. Dzięki tej metodzie cebula nabierze pięknego ziołowego aromatu, która będzie wyczuwalna w naszym sosie. Dodaj pomidory z puszki, łyżeczkę chrzanu oraz tarty kozi ser, wszystko dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby przypraw do smaku. Na końcu zmiksuj na gładko.   Sos pomidorowo-chrzanowy z kozim serem (idealny do makaronów, ryżu, mięs

Zasmakuj Kuchni