tarta na słodko - 8428 przepisów (strona:185/562)

Quiche z kapustą kiszoną i schabem 187

Uwielbiam szybkie  i proste obiady, dania jednogarnkowe, tarty obiadowe i wszystko co jest tradycyjne. Dzisiaj serwuję Wam świetny pomysł na pyszny obiad z kapusty kiszonej. To idealny czas, bo większość z nas własnie przygotowuje kapustę na zimę, a nie każdy wie, że możemy ją zaserwować w taki sposób.  Składniki: ciasto 200 g mąki(...)jajek pęczek natki pietruszki 250 g kapusty kiszonej 300 ml śmietany 18% 1 łyżeczka papryki słodkiej szczypta chilli sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Formę do tary wysmarować tłuszczem. Ciasto zagniatamy, rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykładamy nim formę tarty.  Schab umyć, osuszyć i pokroić na niewielkie części. Na dużej patelni smażymy

Niezły Młynek
PIEROGI LENIWE Z PRAŻONYMI CZEREŚNIAMI 190

podawane są ze śmietaną i cynamonem lub cukrem, masłem i bułką tartą. Ja natomiast postanowiłam przygotować je na bogato... z prażonymi na miodzie czereśniami, dodatkiem orzechów włoskich i odrobiną kardamonu. Wspaniała propozycja na kolację lub deser, a także obiad dla osób, które lubią obiady na słodko 😉 Składniki: Pierogi leniwe: ok. 700 g twarogu półtłustego 3 jajka

Kuchnia MagdaLeny
PIEROGI LENIWE Z PRAŻONYMI CZEREŚNIAMI 217

podawane są ze śmietaną i cynamonem lub cukrem, masłem i bułką tartą. Ja natomiast postanowiłam przygotować je na bogato... z prażonymi na miodzie czereśniami, dodatkiem orzechów włoskich i odrobiną kardamonu. Wspaniała propozycja na kolację lub deser, a także obiad dla osób, które lubią obiady na słodko 😉 Składniki: Pierogi leniwe: ok. 700 g twarogu półtłustego 3 jajka

Kuchnia MagdaLeny
Malinowo-czereśniowe muffiny z kruszonką 169

możliwe. To lato w mojej kuchni jest zdecydowanie owocowe, co rusz jakaś tarta albo ucierane, dziś dla odmiany mam dla Was babeczki. Nie byle jakie, bo malinowo-czereśniowe! Wierzch przyozdabia kruszonka, dzięki czemu babeczki stają się jeszcze smaczniejsze. Wypróbujcie koniecznie te malinowo czereśniowe muffiny ze słodką kruszonką! Psst.. Idealnie nadają się na grilla :) Składniki : 210 g maki

Słodkie Przyjemności
Zupa klopsikowa 232

znalazł :) Składniki na klopsiki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 łyżka śmietany 18% 4 łyżki bułki tartej 1 jajko sól pieprz Składniki na zupę: 4 listki laurowe 1 marchew 1 pietruszka 3 ziemniaki 1/4 sporego selera 1/2 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki 1 garść świeżych liści bazylii 2 łyżki koperku 1 łyżka dymki 1 łyżka śmietany do zabielenia 2 litry(...)dymka Całość zalewamy wodą, 2 litrami Wstawiamy na ogień W tym czasie robimy klopsiki :)  Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek, przekładamy do malaksera. Dodajemy śmietanę, jajko, bułkę tartą, sól, pieprz. Mieszamy Tak przygotowane mięso ma być wilgotne, ale nie mokre. Nie może się kleić do rąk, ale też nie może być bardzo suche, ponieważ rozpadnie się

Szczęśliwa kuchnia
Zupa klopsikowa 323

znalazł :) Składniki na klopsiki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 łyżka śmietany 18% 4 łyżki bułki tartej 1 jajko sól pieprz Składniki na zupę: 4 listki laurowe 1 marchew 1 pietruszka 3 ziemniaki 1/4 sporego selera 1/2 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki 1 garść świeżych liści bazylii 2 łyżki koperku 1 łyżka dymki 1 łyżka śmietany do zabielenia 2 litry(...)dymka Całość zalewamy wodą, 2 litrami Wstawiamy na ogień W tym czasie robimy klopsiki :)  Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek, przekładamy do malaksera. Dodajemy śmietanę, jajko, bułkę tartą, sól, pieprz. Mieszamy Tak przygotowane mięso ma być wilgotne, ale nie mokre. Nie może się kleić do rąk, ale też nie może być bardzo suche, ponieważ rozpadnie się

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pulpety z pietruszką w sosie slodko-kwaśnym 240

mielonego 1 cebula 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki natki pietruszki po około 1/3 łyżeczki papryki, pieprzu, papryki chili, sól, czosnek olej do smażenia  Wykonanie : Wszystkie składniki mieszamy. Formujemy małe kulki. Na rozgrzanym oleju na małym ogniu smażymy pulpety. Składniki na sos słodko-kwaśny : 8 łyżek octu ryżowego lub winnego 8 łyżek cukru brązowego

Smaki Edyty
Pieczeń wieprzowo-wołowa z suszonymi pomidorami, papryką i cieciorką z puszki 151

ząbków czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 jajka 1 kajzerka namoczona w mleku 6 łyżek bułki tartej Przyprawy: 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 płaska łyżeczka ostrej papryk ½ łyżeczki gałki muszkatołowej Sposób przygotowania: Suszone pomidory wyjmujemy z oleju, kroimy(...)paprykę i pokrojone wcześniej suszone pomidory. Masę wyrabiamy ręką, po czym dodajemy koncentrat pomidorowy, posiekaną natkę i przyprawy, ponownie wyrabiamy. Na koniec dodajemy odsączoną na sicie cieciorkę i bułkę tartą (wtedy wiadomo ile bułki dać, może być +/-, a cieciorka nam się nie rozpadnie), ponownie wyrabiamy. Masę przekładamy do 2 keksówek (12x26cm) wyłożonych papierem do pieczenia lub wysmarowanych masłem

Kolorowy Przepisownik
Szybkie ciasto z ananasem, brzoskwiniami 177

Jest weekend, więc musi być coś słodkiego :). Zapraszam na szybkie, a zarazem pyszne ciasto z ananasem i brzoskwinią. Pycha! :) Składniki: 100 g masła 1/2 szkl trzcinowego

Trufelkowo
KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I PIANĄ 167

 proste ciasto ze śliwkami, do weekendowej kawki idealne SKŁADNIKI Blaszka o wym.28x20cm Blaszkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Składniki na ciasto: ½ kostki

słodki bratek
Trochę zapomniany już smak gołąbków 243

pomidorowej passaty 200 g dobrej jakości przecieru pomidorowego (najlepiej domowego) przyprawy: sól, cukier, czarny mielony pieprz, słodką paprykę, zioła prowansalskie olej do smażenia Dodatkowo: świeże zioła do podania (u mnie natka pietruszki) Najpierw przygotowujemy sos (spokojnie można to zrobić dzień wcześniej). Marchew trzemy na tarce (nie ma znaczenia czy na dużych, czy na małych oczkach, bo później i tak wszystko(...)dodajemy passatę, przecier i wodę (tyle, by sos pozostał gęsty - ja dolałam ok. 250-300 ml) oraz przyprawy (sól i pieprz do smaku, 1,5 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżeczki ziół prowansalskich). Całość dusimy aż warzywa zmiękną, dokładnie blendujemy (można użyć zarówno blendera kielichowego jak i ręcznego) i przecieramy przez metalowe sito. Sos przelewamy z powrotem

Ratunku obiad
Obiad Za 10 zł Czyli Tarta Z Warzywami 566

warzywna, którą możemy zaserwować na obiad lub ciepłą kolacje. Składniki na tartę o średnicy 25 cm Na ciasto: 150 gr mąki pszennej 100 gr masła 1 łyżka śmietany 12-18 % lub jogurtu naturalnego 1 żółtko 1/2 łyżeczki czubricy czerwonej ( nie konieczne ) szczypta papryki słodkiej, szczypta soli Na nadzienie : 3/4 paczki mrożonych warzyw ( u mnie w paczce m.in. były(...)słodka 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce przez około 20-30 minut. 2. Warzywa gotujemy al dente przez około 10 minut w osolonej wodzie, następnie odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia.  3. Jajka roztrzepujemy ze śmietanką oraz serem żółtym i przyprawami. 4. Schłodzonym ciastem wylepiamy formę na tartę ( foremkę smarujemy masłem i wysypujemy bułka tartą

Gotowanie...to proste !
Bigos z klopsikami 188

jednodaniowy. Każdemu będzie smakować.  SKŁADNIKI: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, 1 słoik kapusty kwaszonej z marchewką DAGOMA , 1 cebula, 200g cienkiej kiełbasy, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka kminku, 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka mąki, 1 łyżka masła, sól, pieprz, oliwa. PRZYGOTOWANIE(...)kroję w kostkę i szklę na oliwie. Kiełbasę kroję w plasterki i podsmażam na oliwie. Kiełbasę oraz cebulę dodaję do kapusty.  3. Do mięsa mielonego dodaję jajko, bułkę tartą oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam masę. Z masy formuję małe klopsiki. Odsmażam na rumiano na patelni z oliwą. Klopsy dodaję do bigosu. Gotuję na małym ogniu

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tarta bolognese 237

Dzisiejszy przepis może wydawać się odrobinę pokrętny, ale chciałam pokazać, jak przygotować poszczególne partie tarty jednocześnie :) Oczywiście możecie wszystko robić po kolei, ale zajmie to bardzo dużo czasu. Danie smakuje trochę jak pizza, trochę jak lasagne a trochę jak... przygotujcie i sami oceńcie! ;) Składniki na spód: 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 4 łyżki wody(...)Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Tartę nakłuwamy widelcem, kładziemy na nią kawałek papieru do pieczenia i obciążamy np. ryżem albo grochem (żeby ciasto nie urosło). Pieczemy 15 minut. 2. W między czasie przygotowujemy nadzienie. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno posiekaną cebulę i czosnek i smażymy do zeszklenia. Dodajemy mięso, przyprawiamy bazylią, oregano, słodką papryką, ostrą papryką, solą i pieprzem

My Culinary Art
Ratatouille – Ratatuj 161

pomidory 2 żółte papryki 1 zielona papryka 2 cebule puszka pomidorów krojonych sól, pieprz, papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie oraz lubczyk (dodaję go prawie do każdego dania;) do smaku oliwa z oliwek, ew. oliwa z pestek winogron, olej lniany do podania: natka, tarty ser, grzanki Przygotowanie: 1. Po pierwsze: wszystkie warzywa dokładnie umyj, osusz papierowym ręcznikiem

Zasmakuj Kuchni