przepis zdecydowanie, super danie zarówno na obiad, jak i na imprezę. Tarta z ciasta francuskiego z mięsem mielonym, pomidorami i dynią Składniki: 1 cebula czerwona 1 ząbek czosnku 1/2 papryczki chili 200 g dyni (użyłam dyni z zalewy słodko-kwaśnej, dostępna w Lidlu) 2 łyżki oliwy(...)sojowego 1 łyżeczka sosu Worhestershire świeżo zmielony pieprz 2 opakowania ciasta francuskiego 2 łyżki bułki tartej miękkie masło około 80 g parmezanu garść rukoli Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (grzałka góra/dół). Formę do tarty lub tortownicę o wymiarach około 26 centymetrów smarujemy tłuszczem. Płaty ciasta francuskiego kładziemy jeden na drugim
Mania Gotowaniaspaghetti Melissa Primo Gusto 1 cebula 2-3 ząbki czosnku papryka ostra Prymat papryka słodka Prymat pieprz mielony w młynku Prymat sól morska świeżo mielona Prymat zioła: tymianek, bazylia, oregano makaron do spaghetti No 6 Melissa Primo Gusto do posypania tarty parmezan Przygotowanie: Cebule i 1 ząbek czosnku obieramy, myjemy. Cebule kroimy w drobną kostkę, a czosnek(...)oliwą wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy, aż się zeszkli. Na patelnię do cebuli i czosnku wrzucamy mięso i smażymy. Gdy mięso się usmaży, przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką słodką, ostrą. Do garnka wlewamy sos Arrabiatta Melissa Primo Gusto oraz prosty sos do spaghetti Melissa Primo Gusto, mieszamy i zagotowujemy. Kiedy już się zagotuje wrzucamy przesmażone mięso i gotujemy przez
Gotuj z Mąkąsłony karmel Nie przepadam za likierami, żeby nie powiedzieć, że ich nie lubię. Jednak słony karmel nie dawał mi spokoju. I tak wyszły te oto cuda
Kucharzycakotletów: 400 g mięsa mielonego drobiowego 2 ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, słodka mielona papryka 1 jajko 1 pełna łyżeczka rozpuszczonego i ostudzonego masła pęczek szczypiorku ok. 2 łyżek bułki tartej na panierkę: 1 jajko + mąka pszenna + bułka tarta Mięso wrzucić do miski, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy, wymieszać. Żółtko
Simply Foodsera. Dodajemy mąki tyle, aby ciasto było zwięzłe, miało konsystencję ciasta na kopytka. Jeśli decydujecie się na wariant na słodko, dodajcie do ciasta odrobinę cukru waniliowego. Możecie polać je potem śmietaną, sosem owocowym czy też zrumienioną bułką tartą. A u mnie kluski polane zostały masłem wymieszanym z oliwą i podgrzewanym z rozmarynem – kilka jego gałązek przywiozłam
Mieszam w Garnkudziękuję. Składniki: 1 mała główka kapusty 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 kajzerka 1 jajko 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku szczypta ostrej papryki 3 łyżki oliwy sól pieprz bułka tarta do panierowania szczypiorek Kapustę posiekać drobno, włożyć do rondla podlać, wlać 3/4 szklanki wody, posolić i dusić na półtwardo. Przełożyć
O kuchni z uczuciempumpkin pie? Ja nie wiem. Istnieje mnóstwo sposobów na dynię na słono, ale ja mam zdecydowanie sentyment do tych słodkich. Do delikatnej dyniowej zupy o smaku wanilii, którą przyrządza mój tata. Ale to innym razem. A więc tarta dyniowa - idealna do popołudniowej kawy, gdy o szyby deszcz dzwoni jesienny... Składniki: ciasto: 250 g mąki 120 g masła
zadanie-gotowaniemięsa z udźca indyka 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka oregano 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka mielonego pieprzu ziołowego 2 łyżki sosu sojowego 2 jajka 6 łyżek bułki tartej 500 ml bulionu warzywnego 500 ml przecieru pomidorowego 1 mały koncentrat pomidorowy olej do smażenia cebuli 1/2 łyżeczki cukru sól Sposób wykonania(...)Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju. Pod koniec smażenia dodajemy zmiażdżony czosnek. Mięso mielimy a następnie dodajemy do niego przesmażoną cebulę, jajka, bułkę tartą, sos sojowy, oregano, paprykę w proszku, pieprz i sól. Wszystko razem wyrabiamy ręką na jednolitą masę. Zmoczonymi w zimnej wodzie rękoma formujemy niewielkie kulki. Na patelni rozgrzewamy olej a następnie wykładamy
Qchnia po prostusztuki) ulubionej kiełbasy – najlepiej drobiowej (może być np. śląska), ważne, żeby była chuda sól, pieprz parmezan tarty 1 łyżka świeżego (lub suszonego) oregano 1 łyżka świeżego (lub suszonego) tymianku 1 łyżka płatków czerwonej papryki słodkiej 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy opcjonalnie – 0,5-1 łyżeczki chili opcjonalnie – odrobina cukru (zależy
Pociąg Do Kuchnioliwie. Przestudzoną dodajemy do mięsa wraz z jajkiem i dwoma łyżkami kaszki kukurydzianej - oczywiście zamiast kaszki można dodać bułkę tartą. Teraz pozostaje nam zająć się smakiem - doprawiamy naszą mięsną masę ulubionymi przyprawami - u mnie sól, pieprz, papryka słodka i ostra. Wszystko ze sobą łączymy i formujemy nasze pulpety. Gotowe układamy w formie albo naczyniu żaroodpornym. Zalewamy pomidorami
BezglutenowaIzabelaZapraszam na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki. Możemy je podać na wiele sposób: z cukrem, bułką tartą i masłem czy śmietaną. Polecam Składniki
słodkie i nie tylko historie kulinarnepieprz do smaku szczypta cukru 1 pęczek kopru 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej 1 łyżka papryki czerwonej ostrej olej do smażenia np rzepakowy PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieram a następnie myję. Ziemniaki trę na tarce o grubych oczkach. Solę i odstawiam aż ziemniaki puszczą sok. Odcedzam z nadmiaru płynów. Doprawiam solą i pieprzem
Gotowanie PatkiKolejna ciekawa propozycja na babkę wielkanocną :) Składniki: 5 jajek 10 dag cukru pudru ½ szklanki słodkiej śmietanki 3 dag drożdży ¼ szklanki mleka 40 dag mąki ½ kostki masła 1 cytryna tłuszcz do formy bułka tarta do formy Wykonanie: Jajka ubić z cukrem i śmietaną na gładką masę. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i wymieszać z 3 łyżkami mąki - odstawić
Tradycyjna Kuchniałyżki – że będzie mniej puszysty, a bardziej zwarty. Co jeszcze możemy dodać? To zależy, czy chcemy na słodko, czy wytrawnie. Można z żółtkami zmiksować banana, twaróg lub szpinak. Można dodać kakao, posiekane orzechy lub łyżkę tartego parmezanu. Można też dodać „proszki” – chlorellę, ostropest, młody jęczmień, acai. Nasiona konopii, siemienia lnianego, chia, wiórki kokosowe, bakalie
KucharzycaIntegralny element każdej jesieni: ciasto kruche ze śliwkami. Dziś w amerykańskiej wersji, jako 'paj' - upieczone w okrągłej formie do tarty, z kratką z ciasta
Słodkie inspiracje