majeranku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 kajzerka namoczona w wodzie i odciśnięta bułka tarta - ile zabierze Na sos: 1/2 selera 2 duże marchewki 2 papryki czerwone 1 pietruszka 1 liść laurowy 2-3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki mąki(...)Gotujemy do miękkości warzyw. W tym czasie przygotowujemy pulpeciki: do mięsa mielonego wbijamy jajko, dodajemy posiekaną cebulę, odciśniętą z wody kajzerkę i przyprawy. Całość mieszamy, następnie dodajemy tyle bułki tartej, aby uzyskać konsystencję jak na kotlety mielone. Formujemy zgrabne pulpeciki. Gdy warzywa w garnku będą miękkie dodajemy pokrojone papryki i gotujemy do miękkości. Wtedy wyjmujemy liść laurowy, ziele
Kolorowy Przepisownikwypływały. Masa jabłkowa będzie miała ładny, zielony kolor jeżeli wybierzemy jabłka, które nie ciemnieją po obraniu. Kategoria: A-Z SŁODKO , Boże Narodzienie , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Na specjalne okazje , Serniki gotowane , Tarty i kruche ciasta , Wielkanoc Tagged: budyń , galaretka , jabłka , kajmak , orzechy włoskie , twaróg
https:KKuchniaMniamCukiereczkiem . Blaszka 11x23cm. Składniki: 2 szklanki startej cukinii 2 małe marchewki cebula 175g sera żółtego 2 jajka 2 szklanki bułki tartej 1/3 szklanki oleju 1 i 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka ziół prowansalskich Wykonanie: Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, zasypujemy solą i odstawiamy(...)ścieramy na drobnej tarce, ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, a cebulę siekamy drobno . Cukinię odciskamy z nadmiaru wody. Mieszamy z pozostałymi warzywami i serem. Dodajemy jajka, bułkę tartą, olej oraz przyprawy. Wszystko razem mieszamy. Masę wyrabiamy, aż składniki dokładnie się połączą. Przekładamy do formy keksowej przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w 180 stopniach przez 1 godzinę
Czerwona Porzeczkainstagramie to tam w miarę na bieżąco wrzucam zdjęcia. Na pierwszy rzut idzie czekoladowa tarta z truskawkami, oczywiście bez pieczenia - pewnie ze względu na panujące warunki pogodowe niewielu osobom chce się włączać piekarnik ;) czekoladowy, ciasteczkowy spód, krem z gorzkiej czekolady i słodkie, soczyste, świeże truskawki. Polecam! Składniki 350 g herbatników czekoladowych 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła
Słodkie inspiracjeCo raz więcej osób nie je laktozy. Unika mleka i produktów mlecznych w celu wyeliminowania laktozy ze swojej diety. Nietolerancja laktozy objawia się różnymi dolegliwościami. Najczęściej
SMYKWKUCHNIzasmakowała. Dzisiaj przepis na jednogarnkowe danie, które robi się raz raz. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kasza z klopsikami składniki: 2 papryki słodkie spiczaste 200 g pieczarek 250 g mięsa mielonego 1 duża czerwona cebula 3 łyżki tartego parmezanu 700 ml bulionu 1/2 szklanki kaszy pęczak Kasza z klopsikami wykonanie: Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na oliwie z oliwek, pieczarki(...)cebuli. Paprykę oczyszczamy, myjemy i kroimy w drobne paseczki, dodajemy do cebuli i pieczarek. Zalewamy bulionem, gotujemy Mięso przekładamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, papryką ostrą i słodką, czosnkiem mielonym. Formujemy małe pulpeciki i wrzucamy o gotującego się bulionu. Dodajemy kaszę. Gotujemy do momentu aż kasza będzie ugotowana, mieszając od czasu do czasu. Na sam koniec dodajemy parmezan
Delusional TrineTradycyjne potrawy takie jak kapusta z grzybami podawane podczas Wigilii można przygotować w nieco odmienionej i nowoczesnej formie. Takiej własnie jak ta tarta z kapustą i grzybami, w całości na słono, choć jej wygląd sugeruje słodki smak. Polecam Wam także przepisy na: – wigilijna kapusta z grzybami – barszcz wigilijny z suszonymi grzybami – wigilijne uszka z suszonymi(...)pieczenia Przygotowanie : Grzyby namocz w gorącej wodzie co najmniej przez całą noc. Następnie gotuj je w wodzie ok. 10-15 minut, aż zmiękną. W tym czasie przygotuj ciasto na tartę. Połącz mąkę, jajko, łyżeczkę soli i ziemne masło za pomocą dłoni. Zagnieć ciasto aż będzie jednolite. Następnie zawiń je w folię spożywczą i wstaw na minimum 1 h do lodówki
nietylkopasta.plpieczarek • 1 pęczek natki pietruszki • 150 g żółtego sera • sok z 1/2 cytryny • 1 jajko • 2 łyżki bułki tartej • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki oleju Polewa • 1 łyżka miodu • 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki • 1 łyżka oleju Wykonanie: • Filet umyć, naciąć w środku kieszeń uważając, aby nie przeciąć mięsa na wylot. • Polać 2 łyżkami(...)oleju odparowując płyny. • Natkę pietruszki drobno posiekać. • Ser żółty również pokroić w kosteczkę lub zetrzeć na tarce. • Wystudzone pieczarki wymieszać z serem, jajkiem, bułką tartą, natką pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. • Gotowym farszem nadziać kieszeń w mięsie, spiąć wykałaczkami i związać sznurkiem, aby powstała ładna pieczeń. • Piec
To co kochamkotleciki, ilość zwiększyć w zależności od potrzeb) 1 duża pierś z kurczaka 2 łyżki chrzanu tartego „POLONAISE” 2 łyżki miodu 1 płaska łyżka przyprawy – u mnie do sałatek* 1 łyżka oleju czarny mielony pieprz do smaku *skład: sól, papryka słodka czosnek, pieprz czarny, por, bazylia, natka pietruszki. Można zamienić na inną przyprawę o podobnym składzie Przygotowanie
Słodkie okruszkiindyka 500 g mięsa mielonego wieprzowego sól, pieprz do smaku 3 jajka 3 łyżki bułki tartej 3 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżeczka przyprawy Pasztet Tradismak 1 łyżeczka przyprawy Patelnia turecka Tradismak 1/4 szklanki słodkiej śmietanki 12 % 100 ml wody 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 opakowania mozzarellek malutkich ( jedno opakowanie(...)foremkę ) Wykonanie : Mięso mieszamy, następnie dodajemy: przyprawy,przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietankę, wodę i bułkę tartą. Wszystko dobrze mieszamy i przyprawiamy ewentualnie do smaku solą lub pieprzem.Na samym końcu wbijamy jajka i jeszcze chwilę wyrabiamy. Mięsem wykładamy połowę wysokości foremki, następnie po środku układamy mozzarellki i przykrywamy mięsem delikatnie ugniatając. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 50 minut
Sama słodycz i szczypta chilipłaty po 6 plastrów szynki i żółtego sera sól, pieprz, suszony majeranek, słodka papryka , granulowany czosnek, zioła do pizzy posiekana natka pietruszki 1 niewielka mała cebula, pokrojona w grubą kostkę olej do smażenia Do panierowania: 2 jajka rozmieszane z łyżką oleju mąka bułka tarta Duszona cukinia: 2 młode cukinie 1 łyżka masła 1 łyżeczka przyprawy typu "jarzynka" szczypta(...)solą, pieprzem, majerankiem, granulowanym czosnkiem, słodką papryką i ziołami z obu stron. Odstawić do lodówki na 20 minut. Na brzegu każdego płata mięsa układać szynkę, złożony na pół plaster sera, trochę posiekanej cebuli i natki pietruszki. Zwijać szczelnie w rulon, zawijając brzegi do środka. Spinać brzegi wykałaczkami. Panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na małym ogniu
Czerwień i błękitpapryka słodka w proszku, czosnek granulowany, domowa vegeta łyżeczka koperku 2 łyżki bułki tartej 1. Kaszę gotujemy (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Trzy (z czterech) jajek gotujemy na twardo. 2.Cebulę i szczypiorek drobno siekamy. Jajka kroimy w drobną kostkę. 3.Do miski przekładamy wszystkie składniki -kaszę, jajka i szczypiorek. Dodajemy przyprawy,surowe jajko i bułkę tartą
Na moim talerzupapryka słodka w proszku, czosnek granulowany, domowa vegeta łyżeczka koperku 2 łyżki bułki tartej 1. Kaszę gotujemy (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Trzy (z czterech) jajek gotujemy na twardo. 2.Cebulę i szczypiorek drobno siekamy. Jajka kroimy w drobną kostkę. 3.Do miski przekładamy wszystkie składniki -kaszę, jajka i szczypiorek. Dodajemy przyprawy,surowe jajko i bułkę tartą
NA MOIM TALERZUpierś była soczysta. Składniki: - 1 duża pierś z kurczaka - 1 świeży brokuł - 1 papryka - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 200g tartej mozzarelli - 100 g sera żółtego - pół łyżeczki oregano - pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki - płaska łyżeczka ziół prowansalskich - sól, pieprz - wykałaczki Sposób przygotowania: Brokuł myjemy i gotujemy przez około 8 minut. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy pokrojoną
Pan i Pani Smith w kuchninada się świetnie... Zatem zapraszam! Składniki; 6 pojedynczych piersi z kurczaka ok 1 kg pieczarek 30 dag żółtego sera sól, pieprz, słodka papryka, odrobina chilli, natka pietruszki 3 jajka mąka do obtoczenia bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia 3 łyżki masła klarowanego do smażenia Przygotowanie ; Filet z kurczaka myjemy, osuszamy a następnie przecinamy wzdłuż
Radość kipiąca uśmiechem.mogą być dodatkiem do różnych mięs ale doskonale smakują same. Proste i łatwe w przygotowaniu. Składniki 3 cebule 250 ml gazowanej wody tarta bułka lub pokruszone płatki kukurydziane 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka … Czytaj dalej Krążki cebulowe(onion rings
gotuj ze mnątorebka kaszy jęczmiennej wiejskiej, kilka różyczek brokuła, 6 pieczarek, 6 suszonych pomidorów, 2 jajka, 1 łyżka posiekanego koperku, sól, pieprz ziołowy, słodka i ostra papryka w proszku, przyprawa uniwersalna, 1 ząbek czosnku, bułka tarta, 2 łyżki mąki pełnoziarnistej Kaszę gotujemy w osolonej wodzie ok. 15 min, 5 min. przed końcem dodajemy różyczki brokuła. Pieczarki kroimy w kostkę, dusimy
słodki brateksuchego - należy go ugotować ) 80 g sera żółtego 1 cebula 1 łyżka masła 1 jajko do farszu sól pieprz do smaku papryka słodka do smaku 1 łyżeczka natki pietruszki 1 łyżeczka koperku jajko + bułka tarta do panierowania
Kulinarne Fantazje MarioliJabłka obierz i pokrój w kostkę ok 1 cm na 1 cm. Jeśli jabłka są miękkie i słodkie dodaj do nich sok z jednej cytryny oraz czubatą łyżkę bułki tartej. Możesz również dodać cynamon. Dokładnie wymieszaj. Jabłka ułóż na dolnej części ciasta. Następnie ubij pianę z 4 białek. Dodaj
kuron.com.plNasza polska truskawka może być wyjątkowym owocem. Szczególnie wtedy, kiedy czekamy na nią cały rok. Dziś przygotowałem dla Was kolejną słodką inspirację z truskawkami w roli głównej. Szybka i prosta w przygotowaniu tarta na kruchym spodzie z herbatników, a do tego truskawki skąpane w kremowej masie z białej czekolady. A to wszystko bez pieczenia. Szukacie więcej
kulinarnyJaszklanka mrożonego groszku, 1 niewielka cebula, 200g chudej szynki, 3 łyżki niskotłuszczowej śmietany lub jogurtu greckiego, 1 łyżeczka suszonej bazylii, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżki oliwy do smażenia, sól i pieprz do smaku, tarty parmezan do posypania. Sposób przygotowania makaronu z szynką i groszkiem: Makaron gotuję w osolonej wodzie zgodnie z przepisem
Gotuj Się Kto MożeKto powiedział, że mazurek musi być na słodko? Może i musi, ale ja jak zwykle lubię kombinowac na opak ;) Kruche ciasto z ziołowym twarożkiem, bryndzą
Mienta blogwieprzowy 4 szt. Mięso wołowe mielone 20 dag Papryka świeża 1 szt. Pieczarki 10 dag Sól i pieprz do smaku Papryka słodka mielona do smaku Cebula biała 1 szt. Jajka 2 szt. Bułka tarta do panierki Masło 2 łyżki Olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę, pieczarki, paprykę oczyścić, drobno posiekać i przysmażyć na maśle z dodatkiem mielonej papryki
Tradycyjna Kuchniafasoli (400 g/240 g po odsączeniu) - 1 puszkę soczewicy - 2 czerwone papryki - 1 opakowanie pieczarek (500 g) - 300 g przecieru pomidorowego - 250 g tartego sera mozzarella - 3 ząbki czosnku - sok z połowy limonki - 1 łyżeczkę słodkiej wędzonej papryki - po pół łyżeczki kuminu oraz ostrej papryki - szczyptę chili - sól i pieprz do smaku - 1 łyżkę masła - 1 łyżkę oleju
Bez Cebulisaszetkach - Sonko ) 1 cebula 1 jajko 1 łyżka mąki (może być pszenna lub skrobia kukurydziana) 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 2-3 szczypty gałki muszkatołowej sól, pieprz Dodatkowo: mąka i bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Kaszę jaglaną ugotować (*) według przepisu z opakowania i pozostawić do ostudzenia. W międzyczasie posiekaną cebulę podsmażyć na niewielkiej
Di gotujePełnowartościowy obiad bez dodatku mięsa. Zapiekany bakłażan wypełniony pyszną soczewicą oraz słodko-kwaśnym sosem pomidorowym. Wszystkie smaki i faktury łączy ze sobą dodatek tartego, najlepiej irlandzkiego sera czedar ;-) Ilość porcji: 4 duże
AniaGotuje.plfasolką szparagową czekam z wielkim utęsknieniem. W moim rodzinnym domu zawsze podawało się ją jako dodatek do dań mięsnych- polaną masłem i tartą bułką. Czasami mama robiła też przepyszną zupę fasolową - doprawioną na słodko-kwaśno. Szukając dalszych pomysłów na wykorzystanie kulinarne tego wspaniałego warzywa trafiłam na przepis od koleżanki mamy, który zalegał w notatkach ładnych kilka
Pobite gary BarbaryPodaję je z domowymi dipami, np. pomidorowym, ajwarem lub czosnkowo-koperkowym. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego kilka plasterków szynki 3 pieczarki tarty parmezan 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawy mielone: lubczyk, ostra i słodka papryka 1 małe jajko siemię lniane i mak do posypania Przygotowanie: Ciasto rozkładamy na blacie, smarujemy koncentratem, posypujemy serem i przyprawami. Układamy plasterki szynki
Zasmakuj Kuchniwięc nie może zabraknąć czegoś słodkiego :) W zeszłym roku był tort, a tym razem postawiłam na cieplutką tartę z orientalno-tropikalną nutą, bo marzą mi się już wakacje, najlepiej na jakiejś rajskiej plaży, może Karaiby, może indyjskie Goa, a może jakaś śródziemnomorska wysepka ;). Zainspirowana podróżami i serkiem Apetina Papaja i Curry , wymyśliłam tartę na bezglutenowym spodzie z dodatkiem mąki(...)dwoma jajkami, olejem kokosowym, łyżeczką cynamonu i łyżeczką karadamonu, zagniatamy ciasto. Wkładamy je na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i wylepiamy nim formę do tarty, nakłuwamy spód. Wkładamy na 10 - 15 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, aby ciasto podpiekło się delikatnie (dobrze jest użyć łańcuszka do tarty). Wyjmujemy
Quinoa Raz!piersi z kurczaka 3 ząbki czosnku 2 jajka czerstwa bułka 3 łyżki suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta ostrej papryki 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sól, pieprz bułka tarta Żółtka oddzielić od białek. Bułkę moczymy w mleku, odciskamy. Mięso oczyścić, zmielić w maszynce. Dodać żółtka, bułkę, przyprawy, natkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie wymieszać
kulinarnyswiatdomimnie w kuchni dziś królują kluski leniwe z dodatkiem dyni. Bardzo Was zachęcam do spróbowania tego połączenia. Lekko słodkie, o bardzo delikatnym dyniowym smaku, podane z podsmażoną na masełku bułka tartą. Maja piękny jasnopomarańczowy kolor. Dyniowe leniwe to też świetny sposób na przemycenie dzieciom tego pysznego warzywa. Na pewno będą im smakować. Skusicie się? :) Składniki
MyCookBook.plmleka 1 1/2 szklanki wody gazowanej Farsz: 2 cebule 500 g pieczarek 250 g sera żółtego przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, słodka i ostra mielona papryka Panierka: 1 jajko kilka łyżek mleka bułka tarta Najpierw należy usmażyć naleśniki. Wszystkie podane składniki wymieszać lub zmiksować na gładką masę bez grudek i smażyć trochę grubsze naleśniki
Simply Foodkurczaka lub 8 pałeczek 3-4 łyżki oliwy 1 łyżeczka suszonego oregano pół łyżeczki suszonej bazylii pół łyżeczki suszonego majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki ostrej papryki sól pieprz około 1 szklanki bułki tartej Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Do oliwy dodać wszystkie przyprawy i wymieszać. Powstałą marynatą natrzeć dokładnie mięso i odstawić do lodówki
kuchnia doskikulę. Gotowe knedle partiami wrzucać na lekko osolony wrzątek z dodatkiem oleju. Gotować około 5 minut od wypłynięcia na wierzch. Podawać polane tartą bułką zrumienioną na maśle. W tym okresie truskawki nie są tak słodkie jak w sezonie letnim, więc ja przed zlepieniem knedla każdą truskawkę posypywałam odrobiną cukru
kuchnia doskiindycze 1 kg, cukinia 1 duża, jajka 2 sztuki, bułka czerstwa 2 sztuki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, koperek 1 pęczek, czosnek granulowany 1 łyżeczka, bułka tarta 1 szklanka cukinię zetrzeć na tarce grubsze oczka, posolić i po 30 minutach dobrze odcisnąć nadmiar wody, bułki namoczyć w wodzie i dobrze
W Mojej Kuchni Lubięchodź kulek wychodzi spokojnie dla 3) składniki na kulki 2 woreczki ryżu kilka pieczarek - ok 5 pół cebuli sól, pieprz curry papryka słodka pieprz cayenne - na czubku noża 2 łyżki natki z pietruszki bułka tarta olej łyżeczka masła ok 15 małych kosteczek sera żółtego łyżka parmezanu na rybę 2 filety w kostce z mintaja (może być inna dowolna
sierotka maRysia w kuchnipodsypania 3/4 szklanki jogurtu naturalnego masło 500 gram mięsa mielonego (najlepiej użyć wołowo-wieprzowego, ja jednak robiłam z drobiem) pieprz, majeranek, papryka słodka i szczypta chili posiekana cebulka i dwa ząbki czosnku 150 gram tartej mozzarelli Drożdże mieszamy z cukrem aż masa będzie płynna. Dodajemy dwie łyżki mąki i ciepłą wodę. Mieszamy i ostawiamy na 20 minut
Mango PapajaSkładniki: 3 szklanki tartej cukinii 3 marchewki 3 cebule 200 gram sera żółtego np. Złoty Mazur 4 jajka 1,5 szklanki bułki tartej 0,5 szklanki oleju 0,5 kostki masła sól, pieprz, papryka słodka Pasztet z cukinii - przepis Wykonanie: Cukinie, marchewki i cebulę ścieramy na drobnej tarce a najlepiej w robocie kuchennym. Ser żółty i masło także
Pyza i Surówkamielonym. Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczki majeranku 2 łyżki bułki tartej ( w razie gdy masa mięsna jest zbyt rzadka) sól pieprz papryka słodka papryka ostra patyczki do szaszłyków Wykonanie Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki wymieszać wraz z mięsem na gładką masę
O kuchni z uczuciemłyżki kurkumy do zabarwienia ryżu - 1 szklanka suchej fasoli (u mnie drobnej) - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - kilka pieczarek - sól, pieprz, bazylia, papryka słodka, chili cayenne* - pół łyżeczki kminku - 1 jajko - 3,4 łyżki bułki tartej z ciemnego pieczywa - olej rzepakowy Fasolę namocz przez noc w wodzie w proporcji woda:fasola - 3:1. Ugotuj w tej samej wodzie(...)włóż ryż, fasolę, podsmażoną cebulę i pieczarki. Ugnieć tłuczkiem do ziemniaków, tak mocno jak chcesz**. Przypraw bardzo dokładnie, nie zapomnij o kminku. Wymieszaj, dodaj jajko, ponownie wymieszaj. Dodaj bułkę tartą, ewentualnie dopraw i dokładnie wymieszaj. Podsmażaj na 3 łyżkach oleju, ok. 4 minut z każdej strony, aż kotleciki się przyrumienią. *Dodajcie swoje ulubione przyprawy, niekoniecznie takie jakich
Corner With RecipesPyszny, słodko-kwaśny placek bezowy na migdałowym spodzie z czerwoną porzeczką. Pyszności <3 Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie". Z przygotowanych składników przygotujemy placek
My Culinary Artduży koncentrat pomidorowy - 1 puszka pomidorów krojonych - około 220ml przecieru pomidorowego - 2 ząbki czosnku - oliwa z oliwek - tarty parmezan do smaku - listki świeżej bazylii - zioła prowansalskie - papryka ostra - papryka słodka - sól i pieprz Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do rondla z rozgrzaną oliwą. W momencie gdy będzie już zeszklona dodajemy zmiażdżony czosnek
Qchnia po prostuszklanki czerwonej soczewicy 1 -1,5 szklanki wody 6 suszonych pomidorów 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 gałązka świeżego tymianku duża szczypta słodkiej papryki duża szczypta pieprzu cayenne duża szczypta kurkumy 3 łyżki bułki tartej 1 jajko sól, pieprz chutney z szalotek i czarnego bzu 4 szalotki 2 łyżki dżemu z czarnego bzu Łowicz 40 ml czerwonego wytrawnego wina(...)Suszone pomidory pokroić w kostkę, szalotkę posiekać w kostkę, ząbek czosnku drobniutko posiekać. Całość przesmażyć chwilę na oleju z suszonych pomidorów i dodać do soczewicy.Wymieszać. Dodać jajko, bułkę tartą oraz przyprawy. Wymieszać i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Formować burgery i smażyć z obu stron na rozgrzanej oliwie. Burgery muszą się zezłocić. Wyłożyć na ręcznik papierowy
DefinicjaSmakuSezon na truskawki trwa. Poniżej propozycja szybkiej tarty ze świeżymi truskawkami. Potrzebujemy: Ciasto: 200g mąki pszennej 100g zimnego masła 1 jajko 3/4 łyżki naturalnego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Dziś polecam orzeźwiającą tartę serowo-pomarańczową. Większość z nas zapewne poczyni noworoczne plany dot. m. in. ograniczenia słodkości, ale w przypadku tej tarty nie musicie sobie zawracać tym głowy:) Przy okazji życzę wszystkim szczęśliwego, słodkiego Nowego Roku 2014. Składniki: 1 opakowanie (275 g) gotowego, świeżego ciasta francuskiego 500 g gładkiego, mielonego twarogu 4 łyżki soku pomarańczowego skórka starta
Domowa Cookierenka Agismażymy i dodajemy jedną drobno posiekaną suszoną papryczkę chilli (taką małą). Teraz drobno kroimy około 15 suszonych śliwek i dodajemy do reszty. Doprawiamy słodką papryką, solą i świeżą bazylią. Podajemy z ulubionym makaronem i posypujemy tartym parmezanem. Jak już wspominałem parę razy Madzia lubi hurtowe ilości tak więc i tego obiadu wyszło dość sporo :) Bardzo dobrze, będzie
Marder&Marder Manufacturesłodkiej kukurydzy 4 jajka 100 g żółtego sera 2-3 łyżki bułki tartej Garść natki pietruszki Sól Pieprz Olej do smażenia Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, Przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Kukurydzę odsączamy z zalewy, ser ścieramy na tarce o średnich oczkach, zieleninę siekamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w jednej misce. Wbijamy jajka, wsypujemy bułkę tartą
VioletoweKucharzeniekwaskowości. Następnym razem zrobię ten sam pasztet z suszonymi śliwkami i jabłkami. 1 kg wątróbki drobiowej 5 cebul 330 ml słodkiej śmietany 30% (kwaśna nie może być) 4 jajka 150 g bułki tartej 2 łyżki miodu płynnego 1 szklanka żurawiny sól, pieprz, majeranek olej do smażenia Cebulę pokroić w piórka i smażyć(...)minutach odcedzić. Wątróbkę umyć, pokroić w mniejsze kawałki, posolić, popieprzyć i usmażyć na patelni. Następnie zmielić w maszynce lub blenderem. Jajka roztrzepać, dodać je do wątróbki, razem z bułką tartą, śmietaną, cebulą, miodem i żurawiną. Przyprawić jeszcze raz solą, pieprzem i nie żałować majeranku. Masę przełożyć do keksówki - podana proporcja mieści się w keksówce o wymiarach 35x10
Jadło i czytadłopasztet). Smaki i dodatki można dopasowywać wg własnego uznania i gustu. Dziś polecam pasztet miodowy. 1 kg wątróbki drobiowej 5 cebul 330 ml słodkiej śmietany 30% (kwaśna nie może być) 4 jajka 150 g bułki tartej 4-5 łyżek miodu płynnego sól, pieprz, majeranek olej do smażenia Cebulę pokroić w piórka i smażyć ok 30-40 minut(...)umyć, pokroić w mniejsze kawałki, posolić, popieprzyć i usmażyć na patelni. Następnie zmielić w maszynce lub blenderem na gładką masę. Jajka roztrzepać, dodać je do wątróbki, razem z bułką tartą, śmietaną, cebulą, miodem. Przyprawić jeszcze raz solą, pieprzem i nie żałować majeranku. Masę przełożyć do keksówki - podana proporcja mieści się w keksówce o wymiarach 35x10 cm. Pieczemy
Jadło i czytadłomleku, wyciągnie ono z wątróbki zapach, toksyny i inne niepożądane zawartości. 1 kg wątróbki drobiowej wymoczonej w mleku 5 cebul 330 ml słodkiej śmietany 30% (kwaśna nie może być) 4 jajka 150 g bułki tartej 4-5 łyżek miodu płynnego 1 duże jabłko pokrojone w kostkę sól, pieprz, majeranek olej do smażenia Cebulę pokroić w piórka i smażyć(...)łodkiego smaku (nie można jej przypalić). Wątróbkęusmażyć na patelni. Następnie zmiksować w maszynce lub blenderem na gładką masę. Jajka roztrzepać, dodać je do wątróbki, razem z bułką tartą, jabłkiem, śmietaną, cebulą, miodem i przyprawami. Masę przełożyć do keksówki - podana proporcja mieści się w keksówce o wymiarach 35x10 cm. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez
Jadło i czytadłoKorzystając z wolnego czasu postanowiliśmy upiec coś słodkiego, bo ostatnio nie mamy na to wiele czasu. Postanowiliśmy upiec mini tarty z owocami leśnymi . W Holandii można kupić przez cały rok świrze owoce jagody maliny czy truskawki ale nie smakują one zawsze tak samo jak w sezonie. Dlatego kupiliśmy mrożone. I muszę szczerze Wam powiedzieć
cookplciasta francuskie 1 opakowanie mrożonego brokuła 1 duża kalarepa 1 szklanka mrożonego zielonego groszku 6-7 szt. szpinaku (brykiet) 10 małych pieczarek 1 słodka śmietana ok. 300 ml 1 serek topiony z ziołami 1 szklanka tartego żółtego sera 1 jajko gałka muszkatołowa, pieprz, lubczyk, tymianek Zaczynamy od ugotowania na krucho w lekko osolonej wodzie brokuła razem z zielonym groszkiem
vegetanieniezbyt duża dynia piżmowa 2 cebule 2 ząbki czosnku ok. 50 g masła świeży imbir wielkości kciuka 2 łyżeczki kuminu 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka curry 4 plasterki szynki parmeńskiej 2 żółtka nieco tartego parmezanu sól i pieprz Sposób przygotowania: Dynię przekroić na pół i usunąć z niej nasiona. Ostrym nożem naciąć miąższ dyni w kratkę, uważając
W SMAKskładniki: 3 plastry ciasta Filo 1 kubek mleka 4 łyżki masła 8 dużych jabłek cukier puder 1 op masy marcepanowej 1 kubek suszonych śliwek bez pestek
Luźna KuchniaPolecam ten przepis dla wszystkich amatorów panierowanych grzybów. Szybki, prosty obiad, w sam raz na bezmięsny piątek:-) Jako dodatek sprawdzi się pikantno-słodki sos chili. Składniki: boczniaki 1-2 jajka 1 łyżka mleka bułka tarta sól, pieprz Wykonanie: Boczniaki myjemy i odcinamy od kapeluszy nóżki (bo są twarde) Kapelusze doprawiamy solą i pieprzem. Jajka roztrzepujemy z mlekiem
IMPRESJA SMAKUłyżki przecieru pomidorowego - 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki - 1,5 dużej cebuli - 3 duże ząbki czosnku - sól, pieprz - papryka słodka i ostra - zioła prowansalskie - czosnek w pudrze - 2 łyżki oleju rzepakowego - tarty ser żółty Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę szklimy na oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i po chwili
W poszukiwaniu inspiracjiłyżki bułki tartej 3 łyżki mąki garść świeżych liści bazylii 2 szklanki wody 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej sól oliwa SKŁADNIKI na puree ziemniaczane: 10 średnich ziemniaków 1 łyżka masła 2 łyżki śmietany 18% szczypta gałki muszkatołowej sól PRZYGOTOWANIE pulpetów: Do miski przekładamy zmielone mięso. Dodajemy jajko, drobno posiekaną cebulę, bazylię, bułkę tartą
kulinarnyJareceptury - czerwony pieprz. Ponieważ uwielbiam takie eksperymenty, czym prędzej ruszyłam do kuchni. Okazuje się, że efekt jest niesamowity. U autorki bloga była tarta, ja pominęłam kruchy spód, i przygotowałam szybką wersję w kokilkach. Soczyste, słodkie truskawki, delikatna jajeczna pierzynka i pobudzająca nuta pieprzu, który sprawia, że deser nie jest mdły, a na języku zostaje przyjemnie ostry smak. Koniecznie
Pożeraczka, czyli raz adobrzepyszne ..polecam.. 1 kg skrzydełek kostka rosołowa sól, pieprz ziele angielskie listek laurowy wegeta mąka do panierowania jajka bułka tarta Zalewa: ¼ szkl. octu spirytusowego ½ litra wody 2 cebule ½ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki słodkiej papryki ½ małego ketchupu kilka ziaren ziela angielskiego liść laurowy 2 łyżki cukru ½ łyżki soli morskiej Skrzydełka pociąć
Moje domowe kucharzeniejogurtowym. Bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania tego pysznego przepisu. Składniki: Mała pierś z kurczaka tortilla pszenna 2 łyżeczki jogurtu greckiego 1 łyżeczka słodkiego sosu chilli 50 g sałaty 30 pomidora 30 g ogórka bułka tarta sól, pieprz Przygotowanie: Kurczaka kroimy w cienkie plasterki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu przez
Kuchnia Łukasza