wiem ile... :) Zrobiłam więc paszteciki z pieczarkami i marchewką :) Składniki na farsz: 700 gramów pieczarek 3 marchewki 1 jajko 4-5 łyżek bułki tartej 1 cebula 5 listków świeżej bazylii sól pieprz zioła prowansalskie papryka słodka mielona Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 125 gramów margaryny Kasi 1 jajko + 1 jajko do posmarowania pasztecików 15 gramów świeżych drożdży(...)marchewką dusimy na odrobinie oleju, na dużym ogniu. Z pieczarek "wyjdzie" woda, którą musimy zredukować, najlepiej zupełnie. Po zredukowaniu chwilę podsmażamy i doprawiamy Przekładamy do cebulki, dodajemy jajko, bułkę tartą oraz posiekane listki bazylii - mieszamy. Odstawiamy Teraz robimy ciasto, ale najpierw nastawiamy piecyk na 180 stopni Wszystkie składniki na ciasto ugniatamy i rozwałkujemy Wycinamy szerokie paski i nakładamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comselera 1 mała cebula Pęczek koperku 150 ml słodkiej śmietany 2 spore łyżeczki mąki Wykonanie: Do garnka wlewamy około 700 ml wody i dodajemy obrane warzywa. Następnie gotujemy je w osolonej wodzie. W czasie gdy warzywa będą się gotowały przygotowujemy pulpety. Do bułki tartej dodajemy mleko ( tak aby bułka tarta stała się wilgotna, dzięki temu pulpety będą
Smaki Ewyłyżki bułki tartej 3/4 ziołowego serka topionego (75g) 3 łyżki majeranku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: Do mięsa mielonego dodajemy jajko, zmieloną (np. blenderem) ugotowaną pietruszkę, drobno pokrojoną marchewkę, posiekane pół pęczka lubczyku (tylko liście), bułkę tartą. Całość dokładnie wyrabiamy
Kolorowy Przepisownikłyżki majonezu * 1 łyżeczka musztardy * 1 łyżka sosu sojowego * 1 duży ząbek czosnku * 1/3 łyżeczki papryki ostrej * 1 łyżeczka papryki słodkiej * 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego * 1/2 łyżeczki soli * 2 jajka * bułka tarta * olej do smażenia Wymieszałam majonez z musztardą i przyprawami, czosnek zaś przecisnęłam przez praskę i odmierzyłam łyżką sos sojowy. Mięso schabowe rozbiłam tłuczkiem
Pieprzyć z Fantazjąłopatki) 1 jajko sól, pieprz papryka słodka w proszku 2 ząbki czosnku tymianek suszony 1 łyzka bułki tartej ćwiartka dużej włoskiej kapusty 1 cebula 1 marchew 1 łyżka oleju 500 ml wrzątku 3 łyżki śmietany 12% 1 łyżka mąki pęczek koperku Mięso mielone wymieszać z przyprawami, czosnkiem. jajkiem i bułką tartą. Uformować małe pulpeciki, smażyć
Mój pomysł naczęść . Ugotować warzywa do miękkości w osolonej wodzie z odrobiną cukru. Odlać, utrzymać ciepłe. Przygotowanie mięsa – kotleciki rozbić. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Jajko roztrzepać w miseczce, do drugiej wsypać bułkę tartą. Kotleciki obtoczyć w jajku i bułce tartej. Na patelnię wlać odrobinę oleju i obsmażyć kotleciki z obydwu stron na złoty kolor
Kuchnia PokoleńProsty, uniwersalny, pyszny krem budyniowy, niezastąpiony do domowych wypieków. Krem budyniowy jest bardzo puszysty, aksamitny, nie za słodki i bardzo łatwy do przygotowania. Ma wiele zastosowań: do tortów, tart, rolad, babeczek, eklerków, ptysi lub napoleonek. Krem przygotowuję na gotowym budyniu w proszku, lista składników jest tu krótka i nie w niej nic z "E", a znacznie skraca czas przygotowania. Ważne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mięsa mielonego z łopatki 100 g kaszy bulgur 1 łyżka suszonych pomidorów w płatkach 1 łyżeczka soli, pieprzu, ziół prowansalskich, papryki słodkiej, czosnku suszonego 1 jajko 5 łyżek kaszy manny oraz: bułka tarta do panierowania olej do smażenia Przygotowanie: Kaszę gotujemy wg instrukcji z opakowania i odstawiamy do ostygnięcia. Do miski przekładamy mięso, jajko, przyprawy, pomidory suszone, kaszę
słodkie i nie tylko historie kulinarneząbki czosnku 2 duże pomidory duży słoik gotowego sosu spaghetti lub puszka pomidorów, ew. passata ostra papryczka wg uznania sól, pieprz, lubczyk, słodka papryka, oregano i zioła prowansalskie, cząber olej do smażenia makaron, tarty ser, natka do podania PRZYGOTOWANIE: Rozgrzewam kilka łyżek oleju. Obieram cebulę i czosnek, siekamy drobno razem z papryczką. Pomidory kroję w kostkę. Na oleju
Zasmakuj Kuchnimakaronu spaghetti 20 dag pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 pęczek natki 500 ml jogurtu naturalnego 15 dag sera żółtego tartego Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka papryki czerwonej mielonej słodkiej Olej rzepakowy do smażenia PRZYGOTOWANIE: Pieczarki myję, a następnie kroję w kostkę. Cebulę oraz czosnek obieram i drobno siekam. Natkę pietruszki myję, a następnie drobno
Gotowanie Patkipomidory słoik czarnych oliwek puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy puszka pomidorów w puszce butelka passaty opakowanie ziół prowansalskich sól, pieprz, ostra i słodka papryka, lubczyk do smaku olej do smażenia grzanki, natka i/lub tarty ser do podania Przygotowanie: Na oleju przesmażam mięso, gdy zmieni kolor na jasny dodaję posiekaną cebulę i czosnek, mieszam. Na innej patelni na średnim
Zasmakuj Kuchniłyżki majonezu * 1 łyżeczka musztardy * 1 łyżka sosu sojowego * 1 duży ząbek czosnku * 1/3 łyżeczki papryki ostrej * 1 łyżeczka papryki słodkiej * 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego * 1/2 łyżeczki soli * 2 jajka * bułka tarta * olej do smażenia Wymieszałam majonez z musztardą i przyprawami, czosnek zaś przecisnęłam przez praskę i odmierzyłam łyżką sos sojowy. Mięso schabowe rozbiłam tłuczkiem
Pieprzyć z Fantazjąproponuję spróbować w piekarniku ;) Jeśli chodzi o dodatki to zostawiam tutaj pole do popisu Waszej wyobraźni ;) Podobne ciasto, tylko, że w wersji słodkiej wykorzystywałam już w zdrowych deserach. Na blogu znajdziecie przepis na tartę oraz markizy na bazie ciasta twarogowego. ZDROWA, EKSPRESOWA PIZZA Z PATELNI Czas przygotowania 15-20 minut Z podanych składników wychodzą dwie małe pizze
HealthyCreationskremówki 30 % kawałek pancety lub boczku wędzonego na zimno 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1/1 płaskiej łyżeczki drobno siekanego rozmarynu 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 1 łyżeczka cukru sól do smaku 2 łyżki tartego sera pecorino lub parmezanu Boczek lub pancetę , kroimy w kawałki , tak jak cebulę i podsmażamy na patelni z cukrem, aż zrobi się złocista . Dodajemy
Ogrodnik w podróżymięsem polanego mazią ze słoika. Składniki: 2 puszki pomidorów krojonych 300 g mięsa mielonego z indyka 300 g makaronu spaghetti 30 g tartego parmezanu 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 3 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 1/2 łyżeczki suszonego oregano świeża bazylia oliwa z oliwek sól pieprz Przygotowanie: Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Cebulę
Dominacja smakuPyszne, soczyste mięso z kruchą cebulą. Składniki: 4 filety bez skóry i kości z podudzia, pół średniej wielkości cebuli, łyżeczka słodkiej papryki w proszki, 50 g masła, sól, pieprz, jajko, bułka tarta, olej do smażenia Przygotowanie: Mięso lekko rozklepujemy. Solimy, pieprzymy i posypujemy delikatnie papryczką z każdej strony. Cebulę kroimy w piórka. Wykładamy na mięso, wraz z małym
Lena Gotujedzięki dodatkowi nie całego jajka, a samego żółtka. Ciasto wypełnia cytrynowy krem na bazie jogurtu greckiego, aromatyzowany samodzielnie przygotowanym lemon curd. Całość wieńczą czerwone słodkie truskawki pomalowane Tortengussem. Zamiast czterech tartaletek możesz zrobić jedną dużą tartę! Tak smakuje wiosna! Składniki na zielone kruche ciasto: 100 g mąki orkiszowej 1050 100 g mąki dyniowej 2 łyżki ksylitolu/cukru pudru 1 żółtko
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zwykłego ciasta (na przykład takiego jak tutaj ). A mój apetyt dodatkowo rośnie, gdy kwaśny smak rabarbaru zestawimy ze słodką bezą. Wtedy, uwierzcie mi, nic więcej już mi nie potrzeba. Tan smak zostaje ze mną przez cały rok, aż do kolejnej tarty, w kolejnym maju. Warto czekać i wspominać. Może za rok wymyślę jakąś inną tartę, zobaczymy. To znaczy
Marder&Marder Manufacturepieczarek 1 duża cebula 1 szklanka czerwonej soczewicy ok. 160 g salami w dużych plastrach 3 ząbki czosnku sól i pieprz, słodka i wędzona papryka, zioła prowansalskie lub włoskie jajka i bułka tarta do panierowania olej do smażenia Soczewicę przepłukać i ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Obraną cebulę pokroić w drobną kosteczkę i smażyć na niewielkiej ilości oleju
Czerwień i błękitciecierzycy możemy nadawać dowolny smak. Ja poszłam w kierunku klasyki i użyłam papryki. Chrupki z ciecierzycy możemy robić także z: ziołowym pesto tartym parmezanem suszoną cebulką lub czosnkiem mielonym kolorowym pieprzem lub na słodko: z miodem z cynamonem przyprawą do piernika Składniki: 1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy ( lub 2 puszki odsączonej i osuszonej ciecierzycy ) 2 łyżki
kolorowotorcikowopomidory pokrojone w kosteczkę ser brie naturalny 125 g 4 parówki z szynki przyprawy do smaku: vegeta natur, sól, pieprz, lubczyk, majeranek, papryka słodka i ostra masło klarowane do smażenia 1,5 łyżki bułki tartej do posypania (opcjonalnie) sos: szklanka bulionu szklanka mleka 5 dag masła ząbek czosnku pokrojony w drobną kosteczkę 1/4 szklanki mąki pszennej Przygotowanie: makaron
Zasmakuj Kuchnitwardo 3 szt. cebula 2 szt. masło 1 łyżka olej 3 łyżki pieczarki 3 duże szt. sól 1 łyżeczka pieprz 1/2 łyżeczki papryka słodka mielona 1 łyżka przyprawa do mięs 1 łyżeczka Panierka: bułka tarta ok.1 szkl. jaja 2 szt. olej do smażenia Metoda: 1. NALEŚNIKI: Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Smażymy
Kuchnia Paulettesgotowanie jest energooszczędne. W linii dostępne zarówno garnki, klasyczne patelnie w trzech rozmiarach, patelnie głębokie, grillowe i do naleśników, a także formy do słodkich wypieków takie, jak: brytfanna prostokątna, keksówka, forma na muffiny, do tarty, do babki oraz tortownica. W naturalnej kolorystyce zagoszczą na stole podkładki Velvet , zdobione akcentami liści oraz drzewa. Wśród innych innowacyjnych rozwiązań w kolekcji
Cynamonowe szczęściegotowanie jest energooszczędne. W linii dostępne zarówno garnki, klasyczne patelnie w trzech rozmiarach, patelnie głębokie, grillowe i do naleśników, a także formy do słodkich wypieków takie, jak: brytfanna prostokątna, keksówka, forma na muffiny, do tarty, do babki oraz tortownica. W naturalnej kolorystyce zagoszczą na stole podkładki Velvet, zdobione akcentami liści oraz drzewa. Wśród innych innowacyjnych rozwiązań w kolekcji
Kuchcik gotujerigati (duże muszle) 2 średnie pomisory 1 cukinia 1 cebula 2 suszone pomidory 200 g mozzarelli 2 łyżki miękkiego sera koziego 3 łyżki tartego ulubionego żółtego sera oliwa z oliwek przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, lubczyk, szczypta vegety natur świeże listki bazylii lub natki pietruszki Przygotowanie: Na patelni rozgrzej oliwę. Cebulę, suszone pomidory i pomidory pokrój
Zasmakuj KuchniZapraszam do zapoznania się z przepisem: Przepis: Składniki (400 ml) 200 ml bulionu warzywnego 200 ml śmietany rzadkiej 18% 3 - 4 łyżeczek tartego chrzanu 1 łyżka mąki 1 łyżka masła sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, rozmaryn Wykonanie: 1. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąki i robimy zasmażkę. 2. Do zasmażki wlewamy bulion warzywny, cały czas
Mój pomysł napiersi kurczęcych) 1/2 kg mięsa mielonego drobiowego :kurczęce ,indycze 1/2 szczypiorku pokrojonego drobno. sól, pieprz do smaku trochę tymianku i majeranku 2 jajka słodka papryka 1/2 średniej cebuli starkowanej 3 ząbki czosnku kilka łyżek tartego zóltego sera wedle uznania boczek - ale nie koniecznie 1 bułka czerstwa namoczona w mleku olej dowolny ja użyłam musztardowy bo taki miałam
Viola cooks with passionpatisony wielkości pięści 1 cebula 3 kiełbaski meksykańskie – grillowe-surowe 1/2 szklanki kaszy wiejskiej , ugotowanej na bulionie 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki chilli sól do smaku troszkę tartego sera do posypania pół szklanki bulionu Patisony , myjemy , ścinamy ich górną część i łyżeczką wybieramy komorę nasienną , tworząc miejsce dla farszu . Miąższ , wyjęty ze środka
Ogrodnik w podróżygorąca ;-) okazało się, że starsza córka potrzebuje jeszcze kilku rzeczy, których nie ma, a młodsza... no cóż... chyba będzie miała największy bagaż... ;-) Ale coś słodkiego do kawy jest bardzo wskazane, dlatego tak na szybko zrobiłam tartę na spodzie z groszku ptysiowego firmy Brześć :-) Wyszła kapitalnie :-) Spróbujcie... SKŁADNIKI ok. 70 g groszku ptysiowego Brześć borówki amerykańskie jeżyny Masa budyniowa(...)mleka i gotujemy do chwili aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza (tak jak normalny budyń). Odstawiamy z palnika (tak na 3 - 4 minuty). Dno formy do tarty lub do zapiekanek posypujemy gęsto groszkiem ptysiowym, na niego wykładamy masę budyniową, a na jej wierzchu układamy owoce. Odstawiamy tartę by wystygłą, a następnie chłodzimy w lodówce. Pyszna
Czary - gary w kuchniKawałek tarty z jabłkami zapewne zjeść nie zaszkodzi, a jej słodkość tylko dogodzi. TARTA ta to kruche ciasto, marmolada, kokos, jabłka, beza chrupiąca, delikatna, słodka i zapachem kusząca. Ciepła jest idealna, a na zimno niebanalna. Kto słodkości potrzebuje niech ten przepis wypróbuje. Składniki: ciasto na formę o średnicy
Moniki SmakołykiDelikatnie słodkie, lecz wyraziste, z minimalną nutą masła orzechowego. Pyszne a'la tarty BEZ PIECZENIA. Quinoa, pewnie dobrze znana każdemu z nas świetnie się spisała jako składnik nadzienia. Persymona wydobyła z niej wszelkie walory smakowe, dodając odrobinę słodyczy. Spód z płatków jaglanych, równie bezglutenowy. Z pomocą przyszedł banan, który pełnił funkcję sklejacza i dosładzacza. Istne niebo w ... Buzi
healthy dreamsdosyć szybko przygotujecie a jeszcze szybciej będzie znikała z talerzy ;) Mięsne kuleczki 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1/2 cebuli ząbek czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta mielonego kminku sól, pieprz 2-3 łyżki bułki tartej jajko łyżeczka majeranku 1 szkl zmielonych orzechów olej do smażenia słoiczek zielonych nadziewanych oliwek Cebulkę bardzo drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Do miski
Smakołyki Asiłyżki oleju szczypta cukru szczypta soli Farsz: 2 cebule 1 łyżka masła 50 dag pieczarek 25 dag sera żółtego sól, pieprz, słodka i ostra papryka Dodatkowo: 1 jajko 3 łyżki mleka bułka tarta do obtaczania olej do smażenia 1. Naleśniki: Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego dokładnie wymieszać. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. 2. Farsz
Kto ugości moich gości?pałaszowali, aż miło było patrzeć. Składniki: 1 bakłażan ok 3 łyżek mąki 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka czosnku mielonego 1/4 łyżeczki ostrej papryki sól bułka tarta 1 jajko 2 łyżki mleka olej do smażenia Wykonanie: Bakłażana obieramy, kroimy w kostkę mniej więcej ok 1-2 cm. Całość delikatnie
Malinowe PocałunkiJajka – 6 szt Mąka pszenna – 2,5 szkl Cukier – 1 szkl Olej- ¾ szkl Woda gazowana – ¾ szkl Proszek do pieczenia – 2,5 łyżeczki Kakao słodkie – 3 łyżki Mąka pszenna – 2 łyżki Cukier puder Tłuszcz Bułka tarta Normal 0 21 Jajka wbić do miski, ubić wsypując powoli cukier aż do uzyskania gęstej puszystej masy. Następnie dodajemy na przemian
Camilla w kuchniDziś otrzymałam przepyszną niespodziankę od cukierni Miód i Wanilia Podarunkiem okazała się tarta truskawkowa - niebo w gębie! Pyszne, lekkie ciasto z galaretką i słodkimi owocami przypomniało nam lato w ten już jesienny chłodniejszy wieczór. W czasach gdzie dominują wszelkiego rodzaju fast foody dobrze jest się rozsmakować w domowych specjałach, wypiekach powstałych na bazie tradycyjnych receptur dlatego jako stała
upichconaKolejne, trzecie już na blogu placuszki z kaszy jaglanej - po placuszkach na słodko i tych na wytrawnie przyszedł czas na cynamonowo-jabłkowe, typowo jesienne smaki. Są bardzo smaczne, niezwykle chrupiące i aromatyczne. SKŁADNIKI: (na 12 malutkich placuszków lub 8 większych) 1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej (może być nawet lekko rozgotowana) 1/2 szkl mleka 1 jabłko 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Kto ugości moich gości?ziół prowansalskich, 1/3 łyżeczki soli Na nadzienie: około 300 - 350 g małych maślaków, 1 cebula, około 60 - 70 g żółtego sera, sól, pieprz, słodka papryka w proszku, zioła prowansalskie, Dodatkowo: 2 jajka i bułka tarta na panierkę, olej do smażenia Sposób przygotowania: Przygotować naleśniki - mleko i wodę wlać do miski, dodać jajka, sól i zioła prowansalskie - wszystkie składniki
Nie tylko w kuchniSkładniki: biała rzodkiew jabłko natka pietruszki suszona papryka słodka suszona sól, pieprz jogurt typu greckiego lub bałkańskiego opcjonalnie: chrzan tarty Przygotowanie: Rzodkiew i jabłko zetrzeć na grubych oczkach tarki. Posypać przyprawami i doprawić solą do smaku. Dodać ze dwie łyżki jogurtu. Można podkręcić smak łyżeczką lub dwoma chrzanu tartego. Pysznie
Karczma Honoriettyzaczynam przygodę z nimi i chociaż już po świętach, to podzielę się, bo wyszedł rewelacyjny i można go wykonać także w formie tarty lub malutkich babeczek :) Łasuchom posmakuje z pewnością, bo jest bardzo słodki... Składniki: Blacha 24x36cm Spód: 300 g mąki tortowej 200 g margaryny 100 g cukru pudru 3 żółtka Ciasto
Kuchnia w czekoladzieIdealna tarta na jesień. Świeże gruszki z dodatkiem startego imbiru zanużone w słodkiej masie maślanej. Całość na kruchym cieście, które chrupie przy każdym ugryzieniu. Takie ciasto będzie świetnie smakować do niedzielnej kawy czy jako codzienna przekąska, a dzięki ciekawemu wyglądowi będzie się również dobrze prezentować na stole w święta
Milion SmakówUwielbiam truskawki ,sprawdzają się w wielu daniach ,nie tylko w słodkich wypiekach .Dziś będzie jednak słodko i truskawkowo .Bardzo smaczne popołudnie w apetycznym towarzystwie. Składniki : na tartę 250 g mąki 125 g masła 1 żółtko 2 łyżki cukru pudru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ponadto : Truskawki biały ,kremowy serek rozmieszany z 2 łyżeczkami cukru pudru ,około
Ladylaura.