polskiej ze smakami azjatyckimi. Robimy tradycyjne pulpety- moje to mieso mielone, pokrojona drobno cebula, papryka, pieprz, sol, jajko, bulka tarta, czosnek- swiezy lub w proszku. Mieszamy I formujemy kulki.Smazymy na wolnym ogniu, W miedzyczasie przyszykowalam sos slodko kwasny-ok 8 lyzek octu ryzowego gotujemy z 8 lyzek cukru,dodajemy 8 lyzek ketchupu lub koncentratu pomidorowego( wtedy trzeba
Smaki EdytyTarte z masą z białej czekolady w wersji wielkanocnej przygotowałam, bo słodkie jajeczka do niej dodałam. Po przestygnięciu kroi się znakomicie i smakuje wyśmienicie. Jest słodka, kremowa, delikatna i mocno czekoladowa. Jeśli wzorki z gorzkiej czekolady wg własnej inwencji przygotujecie, to z pewnością jej smakiem i wyglądem rodzinę na święta oczarujecie. Przygotowanie: Składniki: ciasto na formę(...)mąki pszennej, 100 g masła, 1 duże jajo, 2 łyżki kakao, 1 łyżka cukru, opcjonalnie 2 łyżki wody, szczypta soli, masa: 400 ml słodkiej śmietanki 30%, 200 g białej czekolady, 10 g żelatyny (3 płaskie łyżki), 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią, ponadto: czekoladowe jajeczka, 30 g gorzkiej czekolady. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej
Moniki Smakołykipołówki filetów z kurczaka -kilka pieczarek -por część biała i zielona -sos sojowy -ser żółty -białe wino półwytrawne -pieprz, sól, papryka słodka -puszka pomidorów -świeże oregano -oliwa -masło klarowane -groszek zielony -łyżka ziaren sezamu -bułka tarta -jajko Pory szklimy na maśle, solimy i pieprzymy, podlewamy winem. Gdy wino odparuje dorzucamy posiekane pieczarki i dodajemy łyżeczkę sosu sojowego, smażymy(...)kilka minut, odstawiamy do wystudzenia. Filety rozbijamy, kładziemy na foli spożywczej, solimy, pieprzymy i doprawiamy papryką słodką. Układamy na nich ser, pieczarki z porami i zawijamy w folii, wkładamy na pół godziny do lodówki. Rozwijamy z foli. Jajko roztrzepujemy, dodajemy do niego sezamu, tak by zrobiła się z tego papka. Roladki obtaczamy w bułce, następnie w sezamie z jajkiem
BaRepasKruche, maślane ciasto ze słodkim różanym nadzieniem i kwaśnymi jabłkami. Banalnie proste, a jakie pyszne. W zasadzie należałoby napisać rozkoszne, ponieważ to Rozkoszny jest autorem tego pieszczącego zmysły, deseru :) Oryginał znajdziecie tu –> KLIK. Michał napisał, by przed krojeniem, chociaż trochę wystudzić wypiek. Ja się wycwaniłam i upiekłam mniejsze tarty, w sam raz do podania gorących
Mienta blogjajka Sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 3 łyżki koncentratu pomidorowego ½ szklanki słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżka wędzonej papryki 1 łyżeczka włoskich ziół sól, cukier i pieprz do smaku oraz olej do smażenia i bułka tarta do panierowania Kaszę ugotować w około 3 szklankach osolonej. Gotować do miękkości(...)kminek, majeranek, natkę i przyprawę warzywną oraz jajka. Masę formować jak sznycle, panierować w bułce tartej i smażyć z obu stron na rumiano. Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Po chwili dodać koncentrat i chwilę smażyć. Dodać słodką paprykę w proszku. Wlać 2 szklanki wody lub bulionu warzywnego i rozprowadzić trzepaczką mąkę z koncentratem
Czerwień i błękitśrednie ząbki czosnku 1/4 szklanki białego wina (opcjonalnie) 1 garść startego żółtego sera sól, pieprz 1/2 łyżeczki curry, papryki słodkiej 2 jajka (1 do panierowania) 1 łyżeczka musztardy z gorczycą 1 łyżeczka ostrej musztardy (u mnie rosyjska) bułka tarta olej Na patelni (która ma pokrywkę) rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy posiekaną w drobną kostkę cebulę, smażymy(...)dorzucamy startą na grubych oczkach cukinię. Doprawiamy wszystko curry, papryką słodką, sola i pieprzem do smaku i smażymy całość do momentu jak cukinie będzie już miękka. Wszystko przekładamy do miseczki. Schaby rozbijamy, przyprawiamy z każdej strony solą i pieprzem. Panierujemy schaby w 1 jajku i bułce tartej. Do miseczki po jajku wbijamy 2 jajko dodajemy ser żółty
Piekielna Kuchnia Patitartej 1 łyżka musztardy 1 wędzona kiełbasa 1 cebula Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, liść laurowy, ziele angielskie 1 łyżka posiekanej pietruszki kilka plasterków suszonych grzybów 1,5 szklanki bulionu lub wody 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego olej do smażenia pół szklanki mąki do obtoczenia zrazów *** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą
Blog z Apetytemznane pod nazwą Pastéis de Nata , czyli portugalskie tarty z nadzieniem budyniowym. Niesamowity klimat tego miejsca przywołuje krótki filmik nakręcony w pośpiechu aparatem fotograficznym (zob. poniżej). Nie jest to zwykła cukierenka, ale faktycznie "fabryka", w każdym bądź razie robi wrażenie :) Grzechem byłoby tam nie wstąpić i nie skosztować tych słodkich smakołyków przy małej czarnej. Chcąc utrwalić te piękne
Delicious Titbitsmięsa mielonego – 1 marchew – 1 puszka krojonych pomidorów w puszce – 2 ząbki czosnku – ok. 300 g makaronu spaghetti – tarty parmezan, olej rzepakowy – sól, pieprz, suszony tymianek, oregano, papryka ostra i słodka – opcjonalnie świeża bazylia Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażamy(...)pomidory z puszki. Chwilę wszystko smażymy. Możemy dodać troszkę wody aby sos był rzadszy. Na koniec doprawiamy do smaku i gotowe. Na talerze wyciągamy makaron, sos i wszystko posypujmy tartym parmezanem. Smacznego ! Artykuł Spaghetti bolognese pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEbiorą przepis. 2 podwójne piersi z kurczaka podzielić na kilka części, rozbić ,przyprawić solą i pieprzem, panierować w jajku i bułce tartej, a następnie usmażyć na oleju. Ciepłe kotlety układać warstwami i zalewać słodko-kwaśną zalewą przygotowaną wg. poniższego przepisu: 2 szklanki wody 3 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe 1/3 szklanki octu
Praktyczna plłyżka oleju 100 g kiełbasy chudej 1 średnia marchewka pół czerwonej średniej papryki 4 łyżki papryki konserwowej pół łyżeczki soli, pieprzu ziołowego, papryki słodkiej, czosnku suszonego sos: 1/2 szkl mleka 2 jajka 100 g mozzarelli tartej szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej tortownica o śred. 16 cm Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu. Następnie odcedzamy(...)drobną kosteczkę.Kiełbasę również kroimy w drobną kosteczkę. Na patelnie rozgrzewamy olej, dodajemy kiełbasę i ją przesmażamy. Następnie dodajemy pokrojona paprykę i startą marchewkę oraz sól, pieprz ziołowy, paprykę słodką i czosnek suszony. Mieszamy i smażymy razem przez chwilę. Na koniec dodajemy kukurydzę konserwową i mieszamy razem, zdejmujemy z ognia. W miseczce mieszamy razem składniki sosu. Na makaronie układamy zawartość
słodkie i nie tylko historie kulinarnepiersi z kurczaka 10 plasterków szynki parmeńskiej (lub szwarcwaldzkiej) 5 łyżek posiekanego szpinaku 7 łyżek startego żółtego sera 7 łyżek bułki tartej 250 g pieczarek 1 garść suszonych prawdziwków (namoczonych) 1 cebula 1 ząbek czosnku 300 ml słodkiej śmietanki 1 łyżka masła sól i pieprz zielona pietruszka olej do smażenia Wykonanie: W najgrubszych częściach piersi naciąć kieszonki i wypełnić
zadanie-gotowaniebiałej kapusty 2 łyżki bułki tartej 1 jajko przyprawa do mięsa mielonego sól i pieprz Sos: 500 ml wody 200 g dobrego koncentratu pomidorowego 200 g śmietany 12% sól i pieprz 0,5 łyżeczki cukru słodka i ostra papryka mielona Kapustę poszatkować dość drobno. Do miski wrzucić mięso mielone, kapustę, bułkę tartą, jajko oraz przyprawy
Simply FoodCamembert ze słodką nutką. Zazwyczaj jest on podawany z borówkami, u mnie w wersji z pysznym sosem winogronowym. ser camembert dżem z winogron (można go zastąpić, np. żurawiną) odrobina oleju jajko bułka tarta Ser obtaczamy w jajku i bułce tartej, wkładamy na rozgrzaną patelnię grillową. Smażymy z obydwu stron. Podajemy na ciepło z dodatkiem słodko-cierpkiego
Humanistka w kuchniDziś będzie słodko, bo czasami trzeba sobie osłodzić dzień. Może taki przepis powinnam zamieścić w poniedziałek, bo któż by nie chciał osłodzić sobie właśnie tego pierwszego dnia tygodnia, chyba przez większość z nas najbardziej nielubianego. Ale jest wtorek, a ja z pewnych względów właśnie nie lubię wtorkowego przedpołudnia. Jest dla mnie pracowite i bardzo męczące Dlatego chwalę pod niebiosa(...)chwile gdy wracam do domu i mogę choć przez moment odpocząć w fotelu z kubkiem gorącej herbaty i czymś tak pysznym jak ta tarta. A ponieważ sezon na pomarańcze jest w pełni to i ich smak jest wyjątkowy, a sama tarta cudnie kremowa. Czegoż można chcieć więcej? Kremowa tarta pomarańczowa składniki na ciasto
Przysmaki Karolki