Składniki: * 2 małe cebule * 2 jajka * 8 kopiatych łyżek bułki tartej * 1 łyżeczka granulowanego czosnku * 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich * 1 szklanka mąki (niekoniecznie) * 2 łyżeczka soli * łyżeczka słodkiej papryki lub innej przyprawy * olej do smażenia Cebulę obieramy i kroimy w grube krążki (ok. 1,5 cm). Bułkę tartą łączymy z czosnkiem, ziołami, przyprawami i solą. Mieszamy
W kuchni bez szafeksłodkiej i ostrej papryki 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej pieprz 250g serka ricotta 3-4 jajka masło i oliwa do smażenia Jak zrobić tartę szpinakową? Przygotowanie ciasta : Mąkę przesiać wraz z solą. Masło pokroić w kostkę i dodać do ciasta, szybko ugnieść, aż mąka osiągnie konsystencje okruchów chleba (kruszonki), dolać wodę i zagnieść ciasto, aby było gładkie. Ciasto do tarty(...)powstała gładka masa. Doprawić solą i pieprzem, gałką muszkatołową oraz ostrą i słodką papryką. Nie żałujcie przypraw, ponieważ szpinak jest delikatny w smaku i trzeba go dobrze doprawić. Do masy serowej dodać przesmażony szpinak i wszystko dobrze wymieszać, aby powstała jednolita masa - farsz do tarty. Przygotowanie tarty szpinakowej : Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ciasto wyjąć
Codzienne Gotowanieząbki czosnku 30 dag pieczarek 3 łyżki bułki tartej 1 1/2 łyżki majeranku 1 jajko 1 1/2 pieprzu cytrynowego sól, świeżo zmielony pieprz po szczypcie papryki mielonej słodkiej wędzonej, gałka muszkatołowa, mielona kolendra, mielona kurkuma, tymianek, rozmaryn 1 pęczek szczypiorku 50 ml brandy olej Wykonanie: Pieczarki trzemy na tarce, cebule obieramy siekamy w drobna kosteczkę podsmażamy razem(...)pieczarkami. Mięso myjemy osuszamy mielimy w maszynce do mięsa razem z marchewką. Dodajemy przeciśnięty przez prasę czosnek, cebulę z pieczarkami, jajko, bułkę tartą, posiekany szczypiorek , majeranek. Całość posypujemy pieprzem czarnym i cytrynowym, przyprawiamy podanymi przyprawami, solą oraz wlewamy brandy. Całość odkładnie mieszamy. Formę do pieczenie smarujemy olejem ii posypujemy bułką
kgwjanczewoBardzo lubię połączenie owoców z gorzką czekoladą. Tym razem mojej rodzince upiekłam tartę z brzoskwiniami i gorzką czekoladą. Ciasto nie jest aż tak słodkie, ale moja rodzince bardzo przypadła do gustu. Składniki: 200g mąki 80g cukru pudru 140g masła 1 żółtko skórka starta(...)Mąkę przesiać dodać masło i posiekać widelcem. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i na pół godziny włożyć do lodówki. Formę do tarty posmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Rozwałkowane ciasto przełożyć do formy (średnica 28cm) po nakłuwać widelcem. Piec w 190 C przez 15min. Wystudzić. Czekoladę utrzeć na małych
Amatorka kuchenna700g marchewki 2 ziemniaki biała cebula biała część pora 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1l bulionu warzywnego 1 łyżeczka słodkiej papryki Sól, czarny pieprz 500ml bulionu warzywnego 200ml mleka Do podania: tarty parmezan, oliwa z oliwek, natka pietruszki, czarnuszka Sposób przygotowania : Warzywa umyć. Marchew i pora pokroić w półplasterki. Ziemniaki i cebulę w kosteczkę. Ząbki(...)czosnku w cienkie plasterki. W średniej wielkości garnku podgrzać oliwę z oliwek i dodać do niej wszystkie wcześniej przygotowane warzywa oraz łyżeczkę słodkiej papryki. Przesmażyć około 5 minut a następnie podlać bulionem. Dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości warzyw. Całość zmiksować na gładki krem z dodatkiem 200ml mleka. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Serwować
Pyry na GazPaluszki z kurczaka w sezamie – pomysł na ` finger food ` na nadchodzącego Sylwestra . Świetnie komponują się z sosem czosnkowym lub słodko-pikantnym. Przyprawę ziołową do kurczaka można zastąpić zwykłą przyprawą do kurczaka lub przyprawą do Gyrosa. Piersi z kurczaka podane jako sezamowe paluszki drobiowe na pewno przypadną do gustu nie tylko dorosłym, ale także i dzieciom. Sprawdzą się jako(...)łyżka Papryka słodka mielona – 1 czubata łyżka Paluszki z kurczaka w sezamie – Wykonanie: Piersi z kurczaka umyć, oczyścić z ewentualnych błonek i chrząstek, osuszyć. Każdą pierść pokroić na nieduże paseczki. Posypać papryką słodką, przyprawą ziołową do kurczaka (lub zwykłą przyprawą do kurczaka) oraz solą i pieprzem. Jajko robełtać, wlać do kurczaka, wymieszać. Bułkę tartą wymieszać
Kulinarne Przebojemięs, ale także ciast. Zakochacie się w tym smaku. Niektórzy zrezygnowali dla niej z ketchupu ;) Składniki: – 1 kg pomidorów (najlepsze odmiany z małą ilością pestek i miąższu, słodko/kwaśne; ja użyłam miksu zebry, malinowych i śliwkowych) – 1 cytryna – 1-2 łyżeczki chili – 1 łyżeczka mielonej kolendry – 0,5, kg cukru żelującego* * zwykły(...)kolendrę, gotujemy jeszcze kilka minut na mniejszym ogniu. Konfiturę rozlewamy gorąca do słoików i natychmiast zamykamy. Podobne przepisy Grillowany schab w owocowo-pikantnej marynacie Tarta z wędzonym łososiem i cukinią Sałatka z pomidorków słodko-kwaśna i ogórka i chil... Makaron z owocami morza .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb
Pociąg Do KuchniWspominałam już, że bardzo lubię ciasto francuskie i że prawie zawsze mam jedno opakowanie w lodówce. Dziś wymyśliłam sobie taki pyszny obiad w postaci tarty z mięsem mielonym, porem i oliwkami na cieście francuskim. Zapiekłam ją z mieszanką z delikatnego twarogu z jajkami i mozarellą i wyszło przepysznie. Spróbujcie Składniki: – 1 op ciasta francuskiego – 400g mięsa(...)mozarelli (125g) – 200g naturalnego twarogu delikatnego – 3 jajka – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, czubryca żółta, papryka ostra, papryka słodka wędzona, sól i pieprz) Najpierw należy przygotować nadzienie do naszej tarty. Białą część pora umyć, osuszyć, pokroić w cienkie krążki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę ulubionego tłuszczu, zeszklić por, dodać mięso i smażyć
Smaki Arminektóra po pieczeniu jest chrupiąca) wybierając jednocześnie zdrowszą wersję:). Smak nieco inny, ale wart polecenia. 2 filety z kurczaka 1/2 szklanki bułki tartej 1 jajko L 3 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany 1. Filety rozbijamy jak na kotlety. 2. W misce roztrzepujemy jajko z jogurtem i przyprawami. W powstałej masie
Szefowa kuchniprzepis na pyszną tartę z truskawki i rabarbarem pod bezą czyli super połączenie smaków kwaśnego i słodkiego. Polecam :) SKŁADNIKI 200 g mąki tortowej 100 g zimnego masła (najlepiej wsadzić na 10 min. do zamrażarki a potem zetrzeć na tarce) 200 g cukru pudru 2 jajka 350g truskawek 350g rabarbaru 1/2 szklanki bułki tartej szczypta soli PRZYGOTOWANIE(...)przesianej mąki, masła, 100g cukru pudru i dwóch żółtek zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Formę do tarty smarujemy masłem. Wałkujemy z ciasta koło i wyklejamy foremkę. Nakłuwamy ciasto widelcem. Na tarcie rozkładamy folię aluminiową i wysypujemy np.suchą fasolę, by tarta się nie wybrzuszyła. Wstawiamy do nagrzanego
Moje Kuchenne Rewelacjepłaskie łyżeczki soli 4 duże cebule 5 ząbków czosnku pół łyżeczki ostrej papryki łyżeczka słodkiej papryki pieprz do smaku łyżeczka sody oczyszczonej sok wyciśnięty z jednej cytryny 4 łyżki mąki ryżowej bułka tarta do obtoczenia Wykonanie: Ciecierzycę zalać zimną wodą i odstawić na minimum 12 godzin, po tym czasie odcedzić na sitku(...)dokładnie zblendować do uzyskania jednolitej masy. Gotową masę doprawić do smaku pieprzem oraz dodać słodką i ostrą paprykę. Na sam koniec dodać 5 łyżek mąki ryżowej, sodę i dokładnie wymieszać. Z gotowej masy formować okrągłe kotleciki (jak np sznycle) obtoczyć je w bułce tartej, zagnieść, uformować kotleciki, obtoczyć w bułce i smażyć na złoty kolor z obu stron
Krakowskie smaki AniSkładniki spód : 1 kubek krupczatki 0,5 kubk a mąki kukury dzianej 1 łyżeczk a soli 0,5 kostki masła 1 łyżka kwaśnej śmietany 1
Luźna Kuchniapapryka ostra, czosnek granulowany olej 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach przez około 45 minut. Paprykę,cebulę i koperek drobno siekamy. Sery trzemy osobno na dużych oczkach tarki. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone obsypane solą, pieprzem, papryką słodką, papryką ostrą i czosnkiem. Dodajemy paprykę i cebulę, smażymy jeszcze chwilę. Dodajemy ser cheddar i koperek, mieszamy. 3. Ziemniaki obieramy, przekrawamy
Szefowa kuchniTarta z francuskiego tarte Najpopularniejsza potrawa kuchni francuskiej. Wypiek ten składa się z kruchego ciasta i nadzienia, które może być słodkie (np.z owocami) jak i słone. Jest dobra na każdą okazję, zarówno na gorąco jak i po przestudzeniu. Polecam również przepisy na tarty: ze szpinakiem z truskawkami z masą migdałową ze śliwkami z owocami lata
potrawyregionalnełyżki oliwy z oliwek do smażenia 2 ząbki czosnku 5-6 połówek suszonych pomidorów marynowanych w oliwie 50-70 g słodkiej śmietanki, 30% kilka gałązek świeżego tymianku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2-3 łyżki siekanego cienkiego szczypiorku tarty parmezan KLOPSIKI 100-150 g mięsa mielonego wołowego 50 ml zimnej wody 1 szalotka 1 łyżka pasty paprykowej (lub dwie(...)łyżki słodkiej papryki w proszku) 1 łyżka ajvaru 1 płaska łyżeczka ostrej papryki w proszku 1/2 płaskiej łyżeczki płatków chili 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego pieprz, sól do smaku mąka do obtaczania klopsików oliwa do smażenia lub klarowane masło 1. Mięso wyrobiłam z wodą, szalotką startą na drobnych oczkach tarki i resztą składników, odstawiłam na 15 minut
Kuchnia Prezydentowej