Uwielbiam agrest. Słodko - kwaśne, obłędnie idealne kule. Tego lata owoce późno dojrzały, dlatego w lipcu udało mi się jeszcze zerwać z krzaka ostatnie bardzo słodkie
Kuchnia Pani WiosnySkładniki: 2 większe piersi z kurczaka 2 całe jajka klasy M 4 plasterki ulubionej wędliny (u mnie schab) 4 plasterki żółtego sera duża szczypta słodkiej czerwonej papryki sól i pieprz do smaku bułka tarta olej do smażenia papier do pieczenia lub naczynie żaroodporne * dobrze dobrany rodzaj sera i wędliny gwarantuje dobry smak roladki; ser i wędlina powinny być
Słodkie okruszkiłyżki oleju sól na nadzienie: 150 g wędzonego boczku 300 g wędliny (dowolna szynka, mortadela lub wędzonka) 2 cebule ząbek czosnku łyżka oleju pieprz słodka i ostra papryka dodatkowo: mąka, jajko i bułka tarta do panierowania olej do smażenia Składniki na ciasto zmiksować i odstawić aby trochę zgęstniało. Na teflonowej patelni smażyć bardzo cienkie naleśniki (grube będą się
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawiążą się z tym, że będę znikać na niekiedy 3 a czasem i 4 dni. Ale zawsze wrócę. Tak więc dzisiaj ciasto, lekkie, słodkie i pachnące cynamonem. Na kruchy spód do naszej tarty potrzeba nam: 2,5 szklanki maki 2-3 żółtka 1 szklanka cukru 0,5 kostki masła Nasze substraty na ciasto, wrzucamy do miski
Kuba Gotujepoczątek jesieni to idealna pora na takie zupy, nie uważacie? Składniki: 1 mały kalafior 2 średnie cebule 2-3 łyżki masła 200 ml słodkiej śmietanki sól do smaku posiekane drobno orzechy - użyłam tartych orzechów laskowych BackMit, ostra papryka lub grubo mielony pieprz - użyłam mielonych płatków chili. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Kalafiora dobrze wypłukać, osuszyć
Codzienna kuchnia niecodziennakilka dużych ziemniaków - 450 g szpinak mrożony - 200 g wędzonego łososia norweskiego - 1 cebula - czarne oliwki - suszone pomidory - 2 ząbki czosnku - kilka łyżeczek tartego parmezanu - sól, pieprz, mieszanka ziół: rozmaryn, tymianek, papryka słodka, cząber, bazylia, estragon Ziemniaki ugotować na pół surowo. Cebulę zeszklić na oleju, pod koniec dodać drobno pokrojony czosnek. Dodać szpinak doprawić przyprawami, chwilę poddusić
Corner With Recipesdrobną kosteczkę 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki cząbru (ewentualnie tymianku lub majeranku) 0,5 łyżeczki papryki słodkiej 1 szczypta papryki ostrej 1 szczypta pieprzu bułka tarta do panierowania 0,75 litra oleju do smażenia Mięso mielone przekładamy do sporej miski, dodajemy surowe jajko, odciśniętą bułkę, cebulę, czosnek, sól
Rozpustne gotowanieKolejny zmodyfikowany przepis- kopytka inaczej- z ciasta drożdżowego z dodatkiem marchewki. i Smakuje idealnie podane na słodko z konfiturą lub do obiadu z prażoną bułką tartą z masłem. Składniki: 30 dag mąki 10 dag marchewki 2 dag drożdży 1 szklanka mleka 1 łyżka masła 3 łyżeczki cukru sól do smaku Wykonanie: Marchew umyć, obrać
Tradycyjna KuchniaKupiec 1 łyżka budyniu waniliowego bez dodatku cukru (proszek) 0,5-1 łyżeczka cynamonu miód lub inne słodzidło (ja nie dodałam ponieważ jabłko było dość słodkie) porcja = jeden placek Sposób przygotowania: Jabłko obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach ser rozduszamy widelcem mieszamy jabłko, ser, żółtka, otręby, budyń, cynamon, miód białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy delikatnie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćlodówce poza światełkiem, trochę truskawek, co się ostały po ostatnim koktajlu. By nie narażać już swojej wagi na duże ciasta, zrobiłam 2 porcję mini tarty z budyniem, co zjedliśmy z lubym na deser. Słodkie mini lato w foremce! Miłego wszystkim! Składniki na kruche ciasto 1 1/2 szklanki mąki 100 g masła 1 jajko 3 łyżki cukru
pink envelopeobiad coś prostego, szybkiego i pysznego, czyli tortellini w naszym wydaniu. Niewiele nam potrzeba, bo tylko: -2 opakowania tortellini -1 groszek konserwowy -1 śmietana słodka 500 ml -20 dkg chudej wędliny -1 opakowanie tartego twardego sera żółtego -warzywko Do gotującej się wody wsypujemy warzywko i suche tortellini. Kiedy wypłyną zmniejszamy ogień i gotujemy 15 minut. Zlewamy wodę
Maminek kulinarnykaparów 1 ząbek czosnku garść posiekanej natki pietruszki garść posiekanego kopru włoskiego malutka papryczka chilli sól, pieprz, szczypta słodkiej papryki czerstwa kajzerka korzenna (może być biała) bułka tarta oliwa do smażenia 1 dużo jajko od szczęśliwej kurki Sposób przyrządzenia: Mięso przełożyć do szklanego naczynia. Dodać jajko, namoczoną wcześniej
pieprzny smaczekpowierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową i serwować z dowolnymi dodatkami. Można polać je kwaśną śmietaną i posypać ksylitolem; polać stopionym masłem i posypać czymś słodkim; Nam najbardziej smakują polane stopionym masłem z bułką tartą z ksylitolem i cukrem waniliowym (na bazie ksylitolu). Smacznego
Smaczne Zdrowewiadomo co się je :) PAPRYKARZ 3 średnie marchewki 1 spora cebula makrela wędzona ok. 1/2 szkl. ryżu koncentrat pomidorowy sól, pieprz, papryka słodka i ostra Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Marchewkę trzemy na gęstej tarce, a cebulkę drobno siekamy. Następnie marchewkę z cebulką dusimy na patelni, aż zmięknie. Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy przecieru. Jeszcze chwilę dusimy
Co w głowie piszczyTort ten upiekłam na trzecie urodziny naszej córki. Długo zastanowiłam się, o jakim smaku w ogóle ma być, aż w końcu truskawki pomogły mi podjąć
Delicious Titbits