height: 1em;" /> Składniki 1 duży kurczak 1 słoiczek pasty ajwar ok. 4 czubate ,łyżki – najlepiej własnej roboty ( tu przepis ) 2 łyżki słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki 3 łyżki tartego sera twardego 1 płaska łyżka cukru sól do smaku olej do natarcia kurczaka 1 cebula -duża 1 duża, świeża ,czerwona papryka Kurczaka płukamy , porządnie oczyszczamy(...)wszelakich piórek , pałek , itp . Do miseczki wkładamy pastę ajwar , starty ser , łyżeczkę ostrej papryki , jedną łyżkę słodkiej papryki – mieszamy wszystko . Tą pastę wkładamy pod skórę , tak jak na zdjęciu wsuwając palce pomiędzy nią , a mięso – jest to bardzo proste i naprawdę nie obawiajcie się tej czynności . Jak już napakujemy nią miejsca na udach ( lekko nacinamy skórę , żeby zrobić
Ogrodnik w podróżyChrupiące bezy wypełnione lekkim kremem na bazie kremówki z dodatkiem tartej czekolady. Na wierzchu świeże truskawki, które nie tylko ładnie wyglądają, ale też super smakują ze słodką bezą. GNIAZDA BEZOWE: 4 białka szczypta soli 1 szklanka cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki soku z cytryny KREM STRACIATELLA: 1 szklanka kremówki 1 łyżeczka cukru pudru 50 g czekolady gorzkiej(...)podaniem. Po paru godzinach beza robi się miękka. Bezy można przygotować dużo wcześniej i zamknąć je w szczelnym pojemniku, wtedy nie zmiękną i pozostaną nadal chrupiące. Kategoria: A-Z SŁODKO , Bezy i ciasta bezowe , Desery , Dla dzieci Tagged: czekolada , kremówka , truskawki
https:KKuchniaMniamduża cebula; 1 duże jajo; 200 ml kaszy manny; 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego; 1 łyżeczka kimnku; 2 ząbki czosnku; Szczypta słodkiej papryki; Szczypta ostrej papryki; Sól; Pieprz; Olej do smażenia; Bułka tarta do obtoczenia kotletow; 1 łyżka przyprawy uniwersalnej np. vegety; 1 litr gorącej wody (do rozpuszczenia vegety). Sposób przygotowania: Kapustę umyć, osuszyć, drobno posztakować, zalać(...)przyprawę do mięsa mielonego, kminek, słodką i ostrą paprykę, sól i pieprz), wystudzony ryż, odsączoną z wody kapustę, podsmażoną cebulę i dobrze wyrobić. Podczas wyrabiania dodać tyle kaszy manny (około 200 ml), aby masa mięsna dobrze odchodziła od ręki i dała się formować w kotlety. Z masy mięsnej formować okrągłe kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym
Gospodyni Miejskakurczaka 1,5 op. ciasta francuskiego (ok. 400 g) farsz: 150 g mrożonego szpinaku 1 ząbek czosnku 1 cebula 1 łyżka smalcu/oleju 50 g tartej mozzarelli sól, pieprz do smaku marynata: 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 2 łyżki oleju rzepakowego oraz: żółtko czarny sezam
słodkie i nie tylko historie kulinarnełyżeczki ostrej papryki lub pieprzu kajeńskiego (lub do smaku) 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1-2 łyżki sosu sojowego kilka kropli sosu worcestershire (opcjonalnie) czubata łyżka bułki tartej sól, pieprz masło do smażenia Jak zrobić pieczarki faszerowane mięsem mielonym: Na patelni roztopić masło i przesmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę, czosnek wyciśnięty przez praskę i drobno posiekaną(...)cebula i pieczarki zmiękną. Odstawić do ostygnięcia. Mięso mielone przełożyć do miski i dodać do niego przestudzoną cebulę. Do mięsa dodać oregano, słodką i ostrą paprykę, sos sojowy i sos worcestershire (jeśli używacie), bułkę tartą, kmin rzymski oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać i wyrobić, aby składniki się połączyły i utworzyły jednolitą masę
Codzienne Gotowaniesurówkami. SKŁADNIKI : 1 kg mięsa mielonego ( u mnie łopatka ) 1 cebula 4 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka przyprawy do mięsa 1 łyżeczka majeranku FARSZ : 4 ogórki kiszone musztarda sarepska 2 kiełbasy śląskie 20 dkg wędzonego boczku(...)PRZYGOTOWANIE : Do mięsa mielonego dodajemy jaka, startą cebulę i czosnek, wszystkie przyprawy, bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie wyrabiamy. Boczek, ogórki, kiełbasę i cebulę kroimy w paski. Z mięsa formujemy średniej wielkości placki, smarujemy je z musztardą, nakładamy farsz i zlepiamy zraza. Obtaczamy go w mące i układamy na desce. Na rozgrzanym oleju podpiekamy
Kulinarne Fantazje Marioliplastry kiełbasy salami 4 plastry sera żółtego 150g zielonych szparagów 2 łyżeczki śmietany 18% 2 łyżeczki śmietanki 30% czosnek granulowany tymianek papryka słodka mielona oregano sól, pieprz 1/2 pomidora Wykonanie: Naczynie do tarty/ zapiekanki razem z brzegami wylepić ciastem francuskim. Ser żółty, pieczarki, salami, pomidora pokroić w plastry. Przygotować sos: w kubeczku zmieszać obydwie śmietany, doprawić solą, pieprzem(...)czosnkiem, tymiankiem i oregano. Dokładnie wymieszać. Na sam spód ciasta wyłożyć ugotowane i pokrojone na cienkie kawałki ziemniaki oprószone słodką papryką i tymiankiem. Na ziemniakach ułożyć plasterki pieczarek. Następnie wyłożyć plastry sera i salami. Tę warstwę można dodatkowo posypać oregano. Teraz kolej na szparagi. Szparagi powinny być obgotowane w lekko osolonej wodzie. Ułożyć szparagi, naprzemiennie, raz trzonkiem do góry
Raj dla Podniebieniamnie była to łopatka wieprzowa) 1 łyżka otrębów żytnich (zamiast bułki tartej, ale możesz spokojnie wsypać bułke jeśli tak bardziej wolisz) 1 jajko sól, pieprzy, papryka słodka, papryka ostra - przyprawy dajemy do smaku według gustu KULECZKI: Do miski wrzucamy mięso, dodajemy otręby lub bułkę tartą, jajko i przyprawy, wyrabiamy mięso i formujemy kuleczki. ZUPA: Brokuł, marchewki
Gotuj z MąkąPiec w temp. 200 stopni C. ok. 30 minut. Wyjąć tartę z formy i przełożyć na kratkę. Gdy ciasto ostygnie, posypać obficie cukrem pudrem (ciasto jest lekko tylko słodkie, serek w ogóle; jedyna praktyczna słodycz to cukier w gruszkach). ----------- Podobne: Placek śliwkowo-kokosowy Gruszki z serem pleśniowym Rustykalna tarta ze śliwkami
Weekendy w domu i ogrodzieśrednia cebula pokrojona w drobną kostkę przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz, płaska łyżka cukru, majeranek i suszony czosnek 2 płaskie łyżki słodkiej papryki 2 łyżki masła klarowanego garść posiekanej świeżej natki pietruszki ser tarty ementaler + gouda Jak przyrządzić? W mniejszym garnku rozgrzej masło klarowane, dodaj cebulę. Gdy lekko się zeszkli przypraw solidnie przyprawami, szczególnie ziołowymi(...)solą i pieprzem ostrożnie, będzie je można dodać pod koniec przygotowywania sosu). Teraz najważniejsze będzie duszenie cebuli z ziołowymi przyprawami, słodką papryką i czosnkiem. Gdy cebula w przyprawach będzie miękka, a w kuchni uniesie się piękny aromat dodaj fetę, wszystko dobrze wymieszaj, tak by feta się ładnie rozpuściła łącząc się z cebulą. Pod koniec dodaj puszkę pomidorów
Zasmakuj KuchniKozi ser jak dla mnie ma zbyt intensywny zapach. Jednak połączony z słodką gruszką, na kruchym spodzie smakuje genialnie. Do tego świeży tymianek i całą tartę mogłabym zjeść sama. Przepisem podzielił się LAS , który miałam okazję odwiedzić jakiś czas temu. Dla niewtajemniczonych cóż to za miejsce, relację przedstawiam tu :) Składniki na spód 2 szklanki mąki pszennej 1 żółtko
pink envelopeTarta, w której łączą się różne smaki: kakaowy spód z lekko kwaśnym owocowym wnętrzem, a do tego słodka polewa z białej czekolady. Coś w sam raz dla głodnych wrażeń ;-) Korzystałam z formy do tarty o średnicy 30 cm. SKŁADNIKI Na ciasto kruche: 240 g mąki tortowej 30 g kakao 130 g masła 80 g cukru trzcinowego
Passions hobbies lifeZapraszam na twarożek z tartymi warzywami oraz przyprawami. Idealny do pieczywa na śniadanie. Polecam Składniki: 200 g twarogu 150 ml jogurtu naturalnego 4 średnie ogórki
słodkie i nie tylko historie kulinarneSkładniki 2 większe piersi z kurczaka 2 całe jajka klasy M 4 plasterki ulubionej wędliny (u mnie schab) 4 plasterki żółtego sera duża szczypta słodkiej czerwonej papryki sól i pieprz do smaku bułka tarta olej do smażenia papier do pieczenia lub naczynie żaroodporne * dobrze dobrany rodzaj sera i wędliny gwarantuje dobry smak roladki; ser i wędlina powinny być(...)rozbełtujemy je widelcem. Dodajemy przyprawy (ilość pieprzu i soli, jak przy standardowej panierce) i znów mieszamy. Do drugiego talerza wsypujemy bułkę tartą. Nasze roladki bardzo ostrożnie (, aby się nie rozwinęły) moczymy w jajku, następnie w bułce tartej i znów w jajku i bułce. Tak przygotowane roladki obsmażamy na rozgrzanym oleju (średni płomień), pamiętając by najpierw położyć roladki
Słodkie okruszkiczosnek - 1 ząbek szynka - pół kilo makaron chiński pietruszka - pól pęczka sos sojowy mąka ziemniaczana - łyżka imbir - kawałek około 1 cm lub troszkę mniej przyprawy (pieprz, sól, kurkuma, słodka i ostra papryka, ostre suszone chili, gałka muszkatołowa, kolendra, czosnek niedźwiedzi) Wykonanie: Grzyby moon zalewamy wrzącą woda i odstawiamy na poł godziny. Warzywa kroimy w słupki(...)paski. Warzywa i mięso podsmażamy na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Dodajemy czosnek (pokrojony lub zmiażdżony), 2 małe ostre suszone papryczki i tarty imbir. Doprawiamy kurkumą, gałka muszkatołową, kolendrą (ćwierć łyżeczki), słodką papryką, i czosnkiem niedźwiedzim (jak ktoś lubi słone można szczyptę dosolić mi wystarczy sól z sosu sojowego). Podlewamy sosem sojowym i podduszamy 5 minut
Lubczyk i Wanilia