tarta na słodko - 8428 przepisów (strona:119/562)

Pasztet z czerwonej soczewicy z kurczakiem 221

czerwonej soczewicy  500 g piersi z kurczaka 3-4 średnie marchewki 1 duża cebula czerwona 2 ząbki czosnku 2 jajka sól i pieprz do smaku olej rzepakowy papryka słodka i ostra mielona do smaku 1 łyżka majeranku suszona żurawina PRZYGOTOWANIE : Piersi z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie przez około 20 minut. W tym czasie płuczemy soczewicę i gotujemy(...)Wbijamy jajka, doprawiamy do smaku solą, pieprze, paprykami oraz majerankiem – dokładnie całość mieszamy. Foremki do pasztetu smarujemy masłem i oprószamy mąką lub bułka tartą – wypełniamy masą pasztetową i ugniatamy. Wierzch oprószamy papryką słodką, posypujemy żurawiną.  Pasztet pieczemy przez godzinę w 180 stopniach

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Orzechowy mazurek 140

jest zbyt słodki jak to mazurki, bardzo orzechowy i kremowy z nutą cytrusową.  Zapraszam! SKŁADNIKI: na ciasto: - 150 g mąki pszennej szymanowskiej - 75 g masła - 50 g cukru - 2 żółtka - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - łyżeczka lodowatej wody Szybko zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na 30 minut. Składniki na mniejszą tortownicę, lub formę tarta. MASA ORZECHOWA: - szklanka

SMYKWKUCHNI
Kotlety mięsno jaglane z sosem pieczarkowym 112

zaparzonej kaszy jaglanej 1 nieduża cebula garść drobno pokrojonej pietruszki 2 zabki czosnku  1 jajko pieprz  i sól do smaku bulka tarta olej do smażenia Sos: 300 g pieczarek 100 ml słodkiej śmietany 1/3 szklanki wody 1  płaska łyżka mąki 1 łyżka masła sól do smaku Sposób przygotowania: Mięso umyć pokroić w kostkę i przepuścić

Gosia gotuje
Cannelloni z cukinii na pure ziemniaczanym z kminem 181

połączenie i bardzo proste w wykonaniu.    Składniki: 1 duża cukinia 500 g mięsa mielonego wołowego 1 jajko 3 czubate łyżki bułki tartej 0,5 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej i tymianku sól i pieprz do smaku pure 300 g ziemniaków 1 szklanka mleka sól do smaku 3 łyżki kminu rzymskiego  sos beszamelowy(...)smażymy ok 1 min, cały czas mieszamy trzepaczką lub blenderem. Następnie dodajemy mleko, gotujemy cały czas  mieszając, aż wszystko zacznie gęstnieć, doprawiamy. Mięso łączymy z jajkiem, bułką tarta i przyprawami wszystko dobrze łączymy ze sobą. Cukinię myjemy i tniemy wzdłuż na cienkie paski grubość ok 0,2 cm. Z mięsa kleimy duże

Niezły Młynek
Kotlety mielone faszerowane fetą i oliwkami 114

które w środku kryją małą niespodziankę! Składniki: 0,5 kg łopatki wieprzowej 2 kromki chleba razowego 1 cebula mleko jajko pęczek koperku bułka tarta oliwki 100 g sera feta olej oliwa sól pieprz papryka słodka vegeta Przygotowanie: Łopatkę mielimy. Kromki chleba zalewamy mlekiem i odstawiamy do rozmiękczenia. Gdy namięknie dodajemy go do mielonego mięsa. Cebulę kroimy w drobną(...)także dodajemy. Wbijamy jajko oraz dodajemy sól pieprz paprykę słodką i vegetę. Wszystko wyrabiamy.  Odrywamy po kawałku mięsnej masy i robimy z niej placuszki.  Na każdym placku układamy kostkę fety oraz oliwkę.  Zamykamy placki formując w ten sposób kotleciki.  Każdy kotlet obtaczamy w bułce tartej.  Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy  przez chwilę

Taste Therapy
mielone z indyka na szybki obiad... 187

Składniki: mięso mielone 1/2 kg, jajka 1 sztuka, bułka tarta 3/4 szklanki, woda gazowana 1/2 szklanki, kucharek 2 łyżeczki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, olej rzepakowy - ile potrzeba, cebula 4 sztuki, ząbki czosnku 1 główka, ziemniaki ugotowane 1 kg , natka pietruszki 2 łyżki, buraczki konserwowe 1 słoik/300ml mielone z indyka dobrze wymieszać z jajkiem, tartą

W Mojej Kuchni Lubię
Błyskawiczne gołąbki z młodej kapusty – bez zawijania 121

bułki tartej 2 jajka ok 1 szklanka mąki – do obtoczenia gołąbków przyprawy: sól, pieprz, majeranek, słodka papryka olej do smażenia Sos pomidorowy: 1 cebula 4 pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 garść pokrojonej drobno młodej kapusty kilka listków bazylii sól, pieprz, cukier, papryka słodka, chilli 1/3 szklanki bulionu lub rosołu opcjonalnie; 1 łyżka słodkiej śmietanki(...)serka śmietankowego       *** Kapustę kroimy w drobną kostkę *** *** Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Do mięsa mielonego dodajemy ugotowany ryż, jajka, bułkę tartą oraz przyprawy – do smaku *** *** Wszystko dokładnie mieszamy *** *** Dodajemy kapustę oraz marchew i ponownie mieszamy *** *** Z masy formujemy owalne gołąbki i obtaczamy je w mące *** *** Na patelni, na rozgrzanym oleju, podsmażamy

Blog z Apetytem
Tarta cukiniowa 142

wykorzystaniem tego warzywa, dzisiaj tarta cukiniowa. Składniki: Ciasto: - 1,5 szklanki mąki - 1/2 kostki margaryny - szczypta soli i pieprzu - szczypta proszku do pieczenia - odrobina ziół prowansalskich Nadzienie: - średnia cukinia - średnia cebula - 2 ząbki czosnku - puszka krojonych pomidorów - 1 jajko i białko - olej - 2 łyżki śmietany kwaśnej - 25 dkg sera żółtego - przyprawy: bazylia, oregano,słodka mielona papryka, sól, pieprz(...)bazylią. Formę do tarty (bądź małą kwadratową)wylepiamy ciastem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 10 minut. Lekko studzimy a nastepnie wykładamy pomidory i farsz z cukinii. Jajko i białko mieszamy ze śmietaną i połową startego żółtego sera. Polewamy tartę i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 C. Pod koniec oprószamy słodką papryką i resztą

Zainspirowana w kuchni
Parówki w cieście 174

kwadratowych ciasteczek przygotowanych na wytrawnie (na każdym ułóżcie np. pomidorki, kapary, talarki ogórka kiszonego, żółty ser, ser pleśniowy z cebulką) lub na słodko smarując kwadraciki dżemem, twarogiem, posypując cukrem z dodatkiem rodzynek lub tartych orzechów. Do woli Smacznego Składniki: 6 parówek z szynki opakowanie ciasta francuskiego 6 plasterków żółtego sera suszona ostra papryka Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik

Zasmakuj Kuchni
A gdyby gruszki się udały? 129

cieście. Wcale nie tak hipotetycznym- bo wylądowało w naszych brzuchach. (choć nie obraziłabym się, gdyby kalorie z niego poprzestały na byciu hipotetycznymi...) Ta tarta to chyba najdoskonalszy sposób, na przywitanie jesieni. Jej słodkie, intensywne aromaty starają się potwierdzać, że nadeszła pora kulinarnej obfitości. Mamy tu miodowe gruszki, spaloną woń karmelu, drogocenną wanilię, migdałowe amaretto, energetyzującą skórkę z pomarańczy(...)doniczce (niestety zimy w gruncie by nie przeżył). Ale jak już pisałam, dziś będzie o gdybaniu, więc pogdybajmy gruszkowo. Gdyby gruszki się udały, to skończyłyby w tej tarcie! GRUSZKOWA TARTA TATIN (przepis Jamie Olivera z Comfort Food) 5-6 drobnych twardych gruszek (te małe wyglądają ładniej po upieczeniu) 25ml amaretto 150g drobnego cukru 50g masła 1 laska

les mirabelles
Ciasto orzechowo-pomarańczowe 167

  Zdecydowanie jedno z moich ulubionych ciast. I jeśli tylko w spiżarce czekają wyłuskane orzechy włoskie i zapas bułki tartej, to śmiało można rzec o

gotować!
Pałki z kurczaka z serkiem Apetina 143

samej skórce, która wyszła niebywale chrupiąca i pyszna. 5 podudzi kurczaka 1 opakowanie serka kremowego Apetina – Grillowana Papryka i Oliwki 1 łyżeczka tartego parmezanu 1-2 łyżeczki posiekanej drobno natki pietruszki sól, pieprz słodka papryka w proszku po 1 papryce czerwonej, żółtej i zielonej 1 cebula 1/2 puszki pomidorów krojonych 4-5 listków świeżej bazylii Mięso myjemy(...)swoje miejsce). W razie potrzeby pomagamy sobie małym nożykiem, pamiętając by nie uszkodzić skórki. Odkładamy. W małej miseczce mieszamy około 80-90 g serka Apetina z natką pietruszki oraz tartym parmezanem. Delikatnie doprawiamy solą oraz pieprzem. Nabieramy serek na małą łyżeczkę i wsuwamy pod skórkę podudzia (możemy pomóc sobie kciukiem, zsuwając serek z łyżeczki). Rozprowadzamy delikatnie serek pod skórką

Smaki Na Talerzu
Fusilli Z Sosem Miodowo- Truflowym i Porem 172

Składniki: na 4-5 porcji 1 op makaronu Fusilli 1 por 1 cebula 1 kubeczek słodkiej śmietany 30% 2 trójkątne serki topione z truflą 1 trójkątny serek topiony cheddar 0,5 kubka tartego parmigiano reggiano 2- 3 filety z kurczaka 2 łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki gałki muszkatołowej pieprz 1 łyżeczka imbiru 4 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżka miodu sól(...)serki topione oraz parmezan, blendujemy na krem smażymy kurczaka makaron gotujemy al dente do kurczaka dodajemy przesmażonego pora oraz makaron, mieszamy Podajemy na gorąco, na kleksie sosu, oprószony świeżo tartym parmezanem:) SMACZNEGO

Luźna Kuchnia
Tort z kani 107

farsz: 1/2 szklanki kaszy gryczanej 1 cebula czerwona natka pietruszki 1 papryka czerwona mała 10 dkg sera żółtego sól, pieprz papryka słodka pieprz czerwony kulki Kanie pozbawiam nóżek, myję. Najpierw obtaczam kapelusze w jajku potem w bułce tartej. Posypuje solą, pieprzem i smażę na rozgrzanym oleju. Farsz: Kasze płuczę, przekładam do garnka i wlewam szklankę wody. Gotuję do miękkości(...)paprykę w małą kostkę i dalej smażę. Kaszę przekładam do miski, dodaję paprykę z cebulą wystudzone, starty ser żółty/łyżkę sera odkładam do posypania/ , pokrojoną natkę, sól, pieprz, paprykę słodką i mieszam. W naczyniu do zapiekania układam największego grzyba, na nim farsz, kolejny grzyb, farsz, i tak do wyczerpania. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 15 minut. Wyjmuje

wesoła kuchnia
FIT tarta z budyniem i owocami :) 203

prostu zwyczajny budyń. Wszystko tak do siebie dobrze pasowało, że na drugi dzień po cieście nie było już śladu! Co było do przewidzenia, bo tarta wszystkim bardzo smakowała. Jest na prawdę fenomenalna! Przepyszna, słodka, ale z kwaskowo-owocowymi nutami. Coś genialnego. Zdecydowanie polecam, najlepsza 😋 Składniki: 250 g mieszanki różnych płatków (u mnie gotowe musli - płatki owsiane, płatki pszenne(...)ciasto i wstaw do lodówki na 1 godzinę.  Po tym czasie ciasto rozwałkuj (dosłownie odrobinę, aby lepiej było Ci wylepić spód). I wyłóż nim spód silikonowej formy na tartę. Pozostałe dziury i brzegi wylep pozostałymi kawałkami ciasta.  Ciasto nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika i podpiekaj przez 15 minut w termoobiegu

Zdrowie na języku :P