pomidorowym, choć to nie to samo) 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki kilka listów bazylii duża szczypta chili duża szczypta słodkiej papryki, najlepiej wędzonej sól i pieprz do smaku odrobina oleju i bułki tartej do formy Mięso mielone (zakładam, że takie kupicie) mielimy jeszcze raz razem z przygotowanym chlebem (namoczonym wcześniej i odciśniętym). Cebulę drobno siekamy(...)drobno siekamy. Do zmielonego mięsa i chleba dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy gładką masę. Formę smarujemy lekko olejem, najlepiej za pomocą nawilżonego nim ręcznika papierowego, i lekko obsypujemy bułkę tartą. Łyżką nakładamy masę aż po sam brzeg muffinowych gniazd. Wyrównujemy wierzch. Pieczemy w 175 stopniach (grzałka góra-dół) przez około 30 minut. Proponuję również wykorzystanie czerstwego chleba
Trzeci talerzPrzygotowanie: Makaron gotujemy w posolonej wodzie według opisu na opakowaniu. Ser mieszamy ze śmietaną, cukrem waniliowym(jeżeli lubimy bardziej słodkie dosypujemy cukru). Do masy dodajemy żółtka i wszystko mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ugotowany i lekko przestudzony makaron mieszamy delikatnie z masą serową, przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy według uznania cukrem
Kulinarne życieCzekoladowo u nas ostatnio, a weny jakby mniej. Jesień sprawia, że potrzebujemy (jeszcze więcej) energii. Pieczemy więc, gotujemy i … gramy w planszówki. Znacie może
OliveandThymekrem/sos/mus cytrynowy robiony zazwyczaj z masła, żółtek (chociaż spotkałam się z przepisami na całe jajka), cytryny i cukru. Świetnie sprawdza się w potrawach zarówno słodkich jak i wytrawnych. Najczęściej spotyka się w babeczkach, ciastach, tartach, jednak jak już pisałam, spokojnie można go zastosować jako dodatek do sałat, ryb czy innych mięs. Istnieje duża dowolność do do przygotowywania tego musu(...)chwili gdy już się podgrzeje dodajemy masło i dalej cały czas, bardzo dokładnie mieszamy. W trakcie próbujemy czy smakowo nam odpowiada, czy nie jest za kwaśny, czy za słodki. Regulujemy wedle własnych potrzeb cukrem lub (jeśli mamy) sokiem z cytryny. Lemon curd powinien trochę zjaśnieć i (teoretycznie) zgęstnieć. Czemu piszę teoretycznie? W przepisach podają że tak się powinno zadziać
Jedzeniomaniaprzesadzę jeśli napiszę, że tarta truskawkowo-rabarbarowa jest fenomenalna :-) Bo w istocie taka jest. Smaczna, nie za słodka, nie za kwaśna, po prostu w sam raz! Przepisem tym nawiązać pragnę do mojej akcji "kulinarnie z literatury i filmu". Tak sobie pomyślałam, że właśnie taka tarta mogła znaleźć się na stole Bilbo w trakcie odwiedzin krasnoludów
Passions hobbies lifemielonej wieprzowiny 1 puszka czerwonej fasoli, 1 puszka kukurydzy, 1 średnia cebula, 1 spora czerwona papryka, 3 ząbki czosnku 4-5 tortilli pszennych, tarty ser, kilka kropli tabasco Przyprawy: 1 łyżeczka: bazylii oregano, słodkiej papryki 1/2 łyżeczki: tymianku, czarnego pieprzu, suszonej natki pietruszki 1/4 łyżeczki: pieprzu cayenne, granulowanego czosnku szczypta soli Przygotowanie: Przyprawy ugniatamy ze sobą w moździerzu(...)odkrywamy i odparowujemy nadmiar płynów. Odstawiamy z ognia do przestygnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do 150-180 stopni. Tortille układamy w nasmarowanych tłuszczem foremkach i nakładamy farsz na zmianę z odrobiną tartego sera. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy około 10 minut, aż tortille będą chrupiące
Gotuj z Rumcajsempotrzebują specjalnych warunków, to owoce, którym niestraszne są mrozy, czy złe warunki klimatyczne. Mirabelki przetrwają wszystko. Ja uwielbiam mirabelki są urocze, pyszne, słodkie i kolorowe, u nas rosną żółte i czerwone. Letnia tarta z mirabelkami i budyniem jest lekka i kolorowa. Ciasto przygotowane jest głównie z mąki kukurydzianej, jednym z dodatków jest też kaszka kukurydziana. Budyń do tarty
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię350g kiełbasy podsuszanej (lub inna, jaką lubicie) – 100 g chudego boczku wędzonego – sól, pieprz – 2-3 łyżeczek papryki słodkiej wędzonej – 5-6 łyżeczek papryki słodkiej mielonej – 3-4 łyżeczki papryki ostrej mielonej – 1 łyżka oleju Wykonanie: Boczek pokroić w kostkę. Wrzucić na rozgrzany w głębokiej patelni (jeśli nie macie głębokiej patelni, użyjcie garnka). Dodać(...)pomidory z puszki. Dusić około 10 minut pod przykryciem. Na sam koniec dodać odsączoną kukurydzę, zamieszać, podusić 2-3 minuty. Leczo gotowe. Podobne przepisy Tarta z wędzonym łososiem i cukinią Glazurowana czerwona papryka słodko-kwaśna Gazpacho z oliwkami i płatkami migdałów Kurczak po czerkiesku .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post
Pociąg Do KuchniTarta z ciasta francuskiego z nadzieniem marchewkowym. O dziwo nie wytrawna, a słodka i bardzo innowacyjna. Przepis jest prosty, gdyż bazuje na gotowym cieście francuskim (choć polecam również przygotować to ciasto samemu w domu- klik ) oraz nadzieniu z kwaśnej gęstej śmietany i marchewkowego puree odpowiednio dosłodzonego. Warto przetestować! :) Składniki: (na okrągłą formę na tartę o średnicy
Nastoletnie WypiekanieZdrowsza" wersja tarty jabłkowej z mąką razową i brązowym cukrem. Krucha i nie za słodka, doskonała na deser o każdej porze roku. Składniki: 80 g mąki pszennej razowej 80 g mąki pszennej tortowej 2 łyżki cukru brązowego 80 g zimnego masła 1 żółtko 1 łyżka wody 3 duże jabłka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka bułki tartej(...)Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, a te na plasterki. Dodać cynamon i łyżkę cukru, wymieszać. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i wyłożyć w pokrytej papierem do pieczenia formie na tartę lub w tortownicy o średnicy około 20 cm. Podziurkować widelcem boki i spód. Na dnie wysypać równomiernie bułkę tartą, a następnie ułożyć plasterki jabłek. Piekarnik nagrzać
wyzwania kuchennekostkę; jajko; 2 łyżki bułki tartej; sól, pieprz, chili; 1 łyżka zimnej wody; 750 ml bulionu. na sos: cukinia 400 g; papryka czerwona; 3 duże pieczarki; mała cebula; papryka słodka; chili, sól, pieprz; 1 łyżeczka masła 3 łyżki koncentratu pomidorowego; natka pietruszki. makaron: w tym przypadku - dischi volanti. Klopsiki: Mięso, cebulę, jajka, bułkę tartą, przyprawy i zimną(...)wrzucamy je do wrzącego bulionu i gotujemy około pół godziny. Sosik: Cebulę kroimy w dość grubą kostkę, pieczarki, paprykę i cukinię również. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy słodką paprykę i chili; podsmażamy dla lepszego aromatu. Dodajemy cebulę, później paprykę i pieczarki. Na samym końcu cukinię, żeby się nie rozciapała... Na patelnie wrzucamy przecier, wszystko mieszamy i podlewamy odrobiną bulionu
MiksturownikWłoch! Place lizać! ok. 1 h 2 Składniki: 1,2 kg ziemniaków 100 dag mąki pszennej 1 jajko sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa masło świeży rozmaryn opcjonalnie: bułka tarta, cukier Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w koszulkach, dodając do smaku sól oraz czerwoną paprykę. Po ostygnięciu obieramy je i przepuszczamy przez praskę. Następnie dodajemy mąkę, jajko i wszystkie przyprawy. Ponieważ(...)podać je z rozmarynowym masełkiem. Na rozgrzanej patelni wrzucić kilka gałązek rozmarynu, dodaj masło i mieszaj aż się roztopi. Jeżeli macie ochotę na słodką wersję, polecam do roztopionego na patelni masła dodać bułkę tartą, robiąc zasmażkę. Polewamy nią gnocchi i posypujemy cukrem! voilà! Smacznego
Ania i Marcin gotująbardziej soczyste. Dodatek fasolki szparagowej zamieni je w iście wiosenne wykwintne danie. Polecam! Co nam trzeba? 500g mięsa mielonego z indyka bułka tarta-około 100g 2 jajka przyprawy, po pół łyżeczki: Sól, pieprz ziołowy, słodka papryka, ostra papryka, gałka muszkatołowa olej rzepakowy 200g fasolki szparagowej ciętej-może być mrożona 200ml wody Robimy!! Fasolkę rozmrażamy i lekko solimy Jajka
Latosiowydompodobnie jak ja - do jajek dodać jedynie sól i świeżo zmielony pieprz, a także równie dobrze mieloną paprykę słodką/ostrą i zioła, np. bazylię, zioła prowansalskie, lubczyk, itp. Do takich ziołowych grzanek świetnie pasuje tarty ser, który się smakowicie roztapia i plaster pomidora. Wtedy należy z jednej strony usmażyć już grzankę(...)drugi bok wtedy posypać serem, dodać plaster pomidora czy inne dodatki. Smacznego:) Składniki: 3 kajzerki - wychodzi około 11-12 kromek 3 jajka sól, świeżo zmielony pieprz opcjonalnie: słodka mielona papryka olej do smażenia - około 4 łyżek - możecie smażyć na oleju rzepakowym lub klarowanym maśle, w przypadku drugiej opcji, grzanki wychodzą maślane Sposób przygotowania: bułki kroimy w lekko skośne kromki, dzięki
Zasmakuj Kuchniowsianka na mleku sojowym z tartą pietruszką w słoiku po domowej tahini, podana z tahini~ Ponieważ tahini zakryło cały wierzch mam dla Was zdjęcie owsianki, która nie zmieściła się do słoiczka i zjadłam ją z garnuszka :D Dziękuję za kciuki i wszystkie miłe słowa wczoraj ;) Co do konkursu - przygotowałam dokładnie to, co wczoraj dodałam jako śniadanie ;) Jedynie jeszcze(...)udało mi się "wspiąć" na podium, ale byłam blisko, bo zajęłam 4 miejsce :) Jury bardzo dobrze wypowiadało się o moim daniu, jedyne zastrzeżenia dotyczyły tego, że było na słodko. Chyba niestety utarło się zaświadczenie o tym, że danie główne musi być na wytrawnie... No cóż, na to nic nie poradzę. Jednak podsumowując cały konkurs było bardzo fajnie, ciekawe doświadczenie
breakfast of dreams