truskawkami, szczególnie w sezonie, gdy są świeże zawsze jest czas i ochota! 😍 Do przygotowania maksymalnie w 20 minut plus pieczenie. Efekt końcowy nie tylko zachwyca wyglądem, ale i smakiem. Słodka truskawka rozpływająca się w wilgotnym i puszystym cieście. Na wierzchu dodający jeszcze więcej słodkości cukier puder wieńczący super efekt wizualny. Ciasto sprawdzi się idealnie na przyjęcia, czy dla domowników(...)Polecam również inną wersję ciasta z truskawkami. Bazą jest kasza jaglana i smakuje również obłędnie. Szczególnie polecam je osobom, które starają się zmniejszyć ilość kalorii w deserach. Tarta jaglana z truskawkami LINK . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartość odżywcza 1 kawałka (wyszło 8): 280 kcal B 8 g W 26 g T 16 g Składniki: (forma 24 cm): UWAGA
Zdrowie i pysznie na talerzuSezon rabarbarowy trwa! Nie możecie przegapić tej tarty! Jest kwaskowata, ale mus rabarbarowy ma świetny orzeźwiający smak, który dopełnia słodka beza i kruchy spód. Przy okazji pieczenia tego ciasta, naszła mnie refleksja myślałam jakiej blaszki z mojej kuchni nigdy bym się nie pozbyła i jednogłośne stwierdziłam, że blaszki do tarty z wyjmowanym dnem! Zdecydowanie mój
Mania Wypiekaniapotwierdził przypuszczenia moich kubków smakowych co do składników więc pozostało mi jedynie kupić dżem borówkowy. Kto jeszcze nie spróbował połączenia kwaśnej borówki ze słodką śmietanką i kruchym ciastem ten doprawdy nie wie co stracił. Tartę można również wykonać z konfiturą z żurawiny, jest równie smaczna. Bardzo polecam! Składniki: Ciasto: 195 g mąki pszennej 125 g zimnego masła(...)składników, rozetrzeć palcami. Dodać żółtko i zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Formę do tarty o średnicy 25 cm, najlepiej z wyjmowanym dnem, posmarować lekko masłem. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować np. na papierze do pieczenia (zapobiega przywieraniu
maniapieczeniaszklanka domowej bułki tartej 3 łyżeczki curry 2 łyżeczki ostrej papryki z OWOCOWEGO RAJU (tutaj) Sól Pieprz 2 jajka Sos: 1 mały jogurt naturalny 3 łyżki majonezu 1 łyżka keczupu 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 1 łyżeczka oregano 2 ząbki czosnku Filet z kurczaka kroimy na płaty ( jak na schabowe). Bułkę tartą mieszamy z curry(...)ostrą czerwoną papryką. Domową bułkę tartą przygotowuję z wysuszonego chleba, który dokładnie mielę. Filety z kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie panierujemy w rozmąconym jajku i panierce. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni z olejem. Sos: Jogurt, majonez, keczup, słodką paprykę, oregano oraz przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy ze sobą. Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez
VioletoweKucharzenieduża papryka (300g) 1 średnia cebula (150g) 2 nieduże marchewki (200g) 400g brukselki – świeżej lub mrożonej 2 nieduże szalotki 1 łyżka słodkiej papryki 1 duże (L) jajko sól czarny pieprz świeżo mielony kilka łyżek tartej bułki 250ml bulionu drobiowego lub warzywnego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka majeranku kilka łyżek oleju rzepakowego Instrukcje Cebulę, szalotki i marchewkę obieramy, paprykę(...)mięso. Dodajemy szalotkę oraz żółtko jajka, a także mieloną słodką paprykę, sól (zwykle 1 łyżeczkę) oraz mielony czarny pieprz (1/2 płaskiej łyżeczki). Wyrabiamy starannie na gładką masę – najlepiej ręką. Z masy mięsnej formujemy nieduże klopsiki – z tej ilości powinno ich wyjść 10-12 sztuk – które obtaczamy lekko w bułce tartej. Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy
Kulinarna Pokusazbyt intensywny zapach. Jednak połączony z słodką gruszką, na kruchym spodzie smakuje genialnie. Do tego świeży tymianek i całą tartę mogłabym zjeść sama. Przepisem podzielił się LAS, który miałam okazję odwiedzić jakiś czas temu. Dla niewtajemniczonych cóż to za miejsce, relację przedstawiam tu :) Składniki na spód 2 szklanki mąki […] Artykuł Tarta z gruszką i kozim serem pochodzi
Pink Envelopeźródło: Instagram Tarty to ostatnimi czasy nasza mała obsesja. :) Robiłyśmy już naprawdę wszystkie; słodkie, wytrawne, ostre, z bezą, z owocami itd. Dzisiejszy przepis powstał trochę z przypadku. Na bazarku kupiłyśmy koszyczek boczniaków bo cena była bardzo okazyjna. Jak wróciłyśmy do domu, rozmyślałyśmy co by tu z nimi zrobić. No i oczywiście pomyślałyśmy o tarcie. Wyszła przepyszna(...)smaku solą i pieprzem. Jajka roztrzepujemy, dodajemy śmietankę, szczypiorek, czerwoną paprykę, olej sojowy i mieszamy. Nadzienie z boczniaków wykładamy na upieczony spód i zalewamy jajkami ze śmietanką. Na wierzchu tarty układamy sery Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C na 40 minut. Smacznego
Kuchenny Double Troublepołączonej z rumem, smarujemy konfiturą wiśniową , wykładamy krem cappuccino, przykrywamy drugim czekoladowym blatem który ponownie nasączamy naparem z kawy, wykładamy krem śmietankowy, posypujemy tartą gorzką czekoladą. Ciasto chłodzimy całą noc w lodówce. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonróżne sposoby. Smacznego😉 Składniki: pulpety: kasza jaglana 1 woreczek, kmin rzymski 1 łyżeczka, kolendra mielona 1 łyżeczka, papryka słodka mielona pół łyżeczki, pieprz ziołowy 1/4 łyżeczki, sol, pieprz do smaku, bułka tarta bezglutenowa do obtaczania, olej do smażenia, sos: papryka czerwona pół szt, pomidory z puszki pół opakowania, oliwa(...)oliwek 50 ml czosnek 1 ząbek, papryka słodka mielona 1/4 łyżeczki, papryka ostra do smaku, sol, pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Kasze jaglana zalewamy wrzątkiem tak, aby woreczek był przykryty. Gotujemy 15-20 min, Kasza nie może być ugotowana na sypko, ponieważ nie uda nam się uformować w tedy pulpetów. Ugotowaną
kulinarne odsłony patimnie pepperoni) – UWAGA! szukajmy takiego bez cukru, bo niestety większość jest z cukrem😦 2 łyżki śmietany 30% Sól, pieprz, papryka słodka i ostra, oregano – do smaku Kilka plasterków salami na wierzch 1/2 szklanki tartej mozarelli do posypania wierzchu Przygotowanie: Zaczynamy od ugotowania kalafiora – ma być dość miękki, ale nie rozpadać się. Ugotowany, gorący kalafior transportujemy
Jak gotować i nie zwariowaćPierwsza tarta na naszym blogu i od razu troszkę niezwykła. Kruchy serowy spód i słodkie pomidorki ze szczypiorkiem. To wszystko, a danie bardzo smaczne i sycące. Jedynym minusem jest bardzo kruchy spód, ale niestety mamy ten sam problem z każdą tartą, albo nie będzie krucha, albo prawie nie możliwe jest jej wyciągnięcie z formy, żeby ładnie
KasiaiKrzysiu.plmłodej kapusty 100g ryżu 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 szklanka mąki – do obtoczenia gołąbków przyprawy: sól, pieprz, majeranek, słodka papryka olej do smażenia SOS POMIDOROWY: 4-5 pomidorów (zamiennie można użyć pomidorów z puszki) 1 cebula 2 ząbki czosnku kilka listków bazylii sól, pieprz, cukier, papryka słodka, chilli *** Kapustę kroimy w kostkę, przekładamy(...)garnka lub na patelnie, zalewamy niewielką ilością wody i podgotowujemy przez kilka minut, co jakiś czas mieszając, aż lekko zmięknie i straci surowość *** *** Do mięsa mielonego dodajemy, jajko, bułkę tartą oraz przyprawy – do smaku *** *** Ryż gotujemy do miękkości i dodajemy razem z kapustą do mięsa *** *** Wszystko dokładnie mieszamy *** *** Z masy formujemy owalne gołąbki i obtaczamy
Blog z Apetytemżółtka 2 jajka 3 łyżki śmietany 18% Farsz: 1 udziec z indyka 2 nóżki z kurczaka kawałek wołowiny rosołowej warzywa do rosołu bułka tarta przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa, curry, papryka ostra i słodka) Mąkę wymieszać z proszkiem i solą, dodać masło i posiekać na drobno, dodać żółtka, jajka i śmietanę, po czym zagnieść gładkie ciasto. Umieścić(...)trzymałam je ok. 5 godzin). W międzyczasie przygotować rosół. Zmielić mięso w maszynce, raz z warzywami wyjętymi z rosołu. Powstałą w ten sposób mięsną masę wymieszać z bułką tartą (według uznania), szklanką rosołu i przyprawami do smaku. Z pozostałego rosołu można przygotować barszcz czerwony. Ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na cienki placek i pokroić na osiem
Przepysznik - BLW i nie tylkoByły oponki na słodko to dlaczego by nie zrobić na słono;) Moje dziewczynki nie rzadko marudzą przy spożywaniu obiadów, muszę się czasem nagimnastykować żeby coś zjadły stąd pomysł na oponkowe klopsy. Są smaczne i wszystkim przypadły do gustu. Zapraszam... Skala smaku 9/10: oponki trzeba potraktować delikatnie żeby się nie rozwaliły podczas formowania, trochę(...)nimi zabawy ale zaskoczenie innych gwarantowane;) SKŁADNIKI: 300g pieczarek, 500g mięsa mielonego, 1 cebula, 1 szklanka otrębów pszennych, 2 jajka, Bułka tarta Sól, Pieprz, 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki Olej do smażenia (plus dodaje 1 łyżkę smalcu) PRZYGOTOWANIE: Pieczarki myjemy, osuszamy i ścieramy na grubych oczkach tarki . Na rozgrzaną suchą patelnie
Kubki smakumielonego 1 cebula 3 ząbki czosnku 4 łyżki bułki tartej 5-6 jajek ugotowanych na twardo 1 surowe jajko Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek *** Mięso przekładamy do miski. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek *** *** Do mięsa dodajemy surowe jajko, bułkę tartą oraz przyprawy do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy *** *** Ugotowane
Blog z Apetytem