łyżki lubczyku 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 ząbek czosnku 0,5 kubka tartego Parmiggiano reggiano 1 serek topiony emmentaler 1 kubeczek jogurtu naturalnego Przygotowanie: bulion przygotowujemy wedle uznania, ja uważam że najlepszy jest na skrzydełkach:) do wywaru wrzucamy umyte i pokrojone na talarki marchewki, ząbek czosnku kiedy będą miękkie- blendujemy, dodajemy tarty ser dojrzewający oraz serek
Luźna Kuchniaczas do maksimum. Rabarbar w końcu zagościł i w mojej kuchni. Jako że jest lekko kwaśny, zestawiłam go na pysznym kruchym cieście ze słodką bezą. Powiem szczerze, że pierwszy raz próbowałam tarty w takim wykonaniu, tym bardziej jestem dumna jak pyszne smaki odkryłam :) CIASTO 1,5 szklanki mąki 0,5 margaryny 4 żółtka 0,25 szklanki cukru
Mój Smak na Życiekrojonych pomidorów bez skórki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 1,5 łyżki bazylii 1 łyżka oregano 1 łyżka tymianku 2 łyżki słodkiej papryki mielonej 2 ząbki czosnku 1 łyżka tartego parmezanu 200g spaghetti 2 łyżki oliwy i szczypta soli do gotowania makaronu kilka listków świeżej bazylii do dekoracji Instrukcje Pomidory wraz sokiem wlewamy do głębokiego
Kulinarna Pokusaciasto. Smakuje zarówno świeże jak i po schłodzeniu, a także w następnych dniach (oczywiście jeśli uda Wam się nie skonsumować go wcześniej:)) Inspiracją tarty był przepis Anny Olson z programu "Na słodko". Czas przygotowania nie obejmuje czasu chłodzenia ciasta w lodówce
Milion Smakówziaren kozieradki 1 łyżka klarowanego masła w temperaturze pokojowej 3 łyżki białego wytrawnego wina 100 g masła w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka gałki muszkatołowej ½ łyżeczki słodkiej papryki mielonej sól pieprz 10 łyżek bułki tartej 3 jaja Warzywa obrać, umyć. 2 marchewki, seler i pietruszkę grubo pokroić. Przełożyć do garnka, zalać 1 litrem wody, dołożyć liść laurowy, ziele angielskie, ziarna(...)ogniu, aż marchewki będą miękkie, a większość sosu wyparuje. Odstawić do ostudzenia. Odcedzone warzywa zmielić w maszynce na przemian z masłem. Doprawić gałką, papryką solą i pieprzem. Dodać bułkę tartą, pozostały sos po duszeniu marchewek, jajka. Dobrze wyrobić. Masa będzie bardzo rzadka. Formę natłuścić, przełożyć część masy. Wzdłuż formy ułożyć marchewki. Jeżeli trzeba dociąć. Przykryć pozostałą masą warzywną
Pełny talerzDelikatne ciasto cytrynowe, przepyszne w smaku, bardzo łatwe w wykonaniu nie wymaga żadnego doświadczenia w pieczeniu. Bardzo słodkie i bardzo cytrynowe. składniki na formę do tarty spód 1i 1/2 szklanki pokruszonych herbatników 2 łyżki cukru 1/2 kostki stopionego masła
Smakowite Daniaformie keksowej lub upiec w słoikach i przechować na później, w sam raz na pyszne śniadanie. 1 kg wątróbki kurzej 5 cebul 330 ml słodkiej śmietany 30% 4 jajka 150 g bułki tartej 2 łyżki miodu płynnego 3/4 słoika dżemu ananasowego sól, pieprz, majeranek olej do smażenia mleko do namoczenia wątróbki ok. 1/2 litra Wątróbkę(...)mleka, przelać zimna wodą i usmażyć na patelni na oleju. Następnie zmielić w maszynce lub blenderem na gładką masę. Jajka roztrzepać, dodać je do wątróbki, razem z bułką tartą, dżemem, śmietaną, cebulą, miodem i przyprawami. Masę przełożyć do keksówki - podana proporcja mieści się w keksówce o wymiarach 35x10 cm, lub do słoików, które należy napełnić masą
Jadło i czytadłonajbardziej cieszą nas papierówki. We wrześniu najsmaczniejsze jabłka rodzi stara jabłoń pochylona nad ogrodowym potokiem. Duże żółto-zielone owoce mają twardy, soczysty miąższ o słodkim aromacie. Idealnie nadają się na szarlotki i tartę tatin. Tym razem, by uczcić Dzień Jabłka , opatuliłam je w delikatne i chrupiące płaty ciasta filo. Z dodatkiem cynamonu i pokruszonych ciasteczek amaretti, podsmażone
KUCHARNIAwyjątkową obecność. I Twoją Karolko też... MAZURKI CZEKOLADOWE Z CHLEBA RAZOWEGO /cytuję wersję oryginalną - piekłam z 1/3 porcji/ Wziąć 3 kubki tartej czekolady, 3 kubki miałkiego cukru, 1 kubek słodkich siekanych migdałów, 4 kubki przesianej mąki z ususzonego chleba razowego i 6 całych jaj. Wszystko to dobrze utrzeć w donicy, nałożyć na opłatki, ubrać całemi
KUCHARNIAwątróbek drobiowych 2 całe jajka 2 czerstwe bułki 2 średnie cebule olej (do usmażenia cebulki) 4 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka majeranku 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Sól pieprz,słodka papryka Wykonanie: Wątróbkę skręcić przez maszynkę. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć i skręcić wraz z mięsem. Cebulkę drobno posiekać i podsmażyć do zeszklenia. Do zmielonej
O kuchni z uczuciemsłodkiego i od razu pomyślałam, że sama coś upiekę. Nie miałam żadnego pomysłu, krążyłam po kuchni, zaglądałam do lodówki, przeglądałam szafki i jest - upiekę tartę. Przygotowałam sobie kartkę i długopis, bo wiedziałam, że będzie to moja improwizacja. I się nie pomyliłam. Do ciasta dodałam, czekoladę i sok z mandarynki. A pomysł na wierzch tarty
Moniki Smakołykijest ktoś, kto nie lubi klusek leniwych? Ja uwielbiam :) Na obiad, na kolację, na słodko, na słono... Poniżej przepis na moją wersję - z cukrem i bułką tartą. Zapraszam do gotowania! Składniki dla dwóch osób: 230 g twarogu półtłustego 1/2-3/4 szklanki mąki 1 jajko szczypta soli +do podania: bułka tarta, masło, cukier CZAS PRZYGOTOWANIA
My Culinary ArtTartaletki czekoladowe wypełnione masą karmelową z dodatkiem uprażonych orzechów włoskich. Małe co nieco na poprawę nastroju, bo któż z nas nie lubi karmelu… Składniki: Kruche
Oryginalny smak