tarta na słodko - 8428 przepisów (strona:137/562)

Gruszki nadziewane wątróbką drobiową 106

danie z ich udziałem. Składniki 250 g wątróbek drobiowych 1 cebula 1 łyżka masła masło do formy 2 jajka 1 łyżka tartej bułki 1 ząbek czosnku 4 twarde duże gruszki ( najlepiej Lukasówki ) 100 ml słodkiego czerwonego wina sól     Przygotowanie   Wątróbki oczyściłem, posiekałem. Cebulę obrałem, posiekałem. Łyżkę masła stopiłem na patelni, zeszkliłem cebulę. Dodałem wątróbkę, usmażyłem. Zdjąłem(...)ognia, dodałem żółtka, posypałem solą, dokładnie wymieszałem. Podgrzałem chwilę na małym ogniu. Białka ubiłem na sztywno, dodałem do wątróbek, wsypałem bułkę tartą, wymieszałem. Obrałem czosnek, posiekałem, roztarłem ze szczypta soli. Gruszki umyłem, odciąłem górną część, usunąłem gniazda nasienne wraz z większą częścią miąższu. Wnętrze gruszek natarłem czosnkiem. Wydrążony miąższ drobno pokroiłem, dodałem do wątróbki. Napełniłem gruszki farszem, przykryłem

R'n'G Kitchen
Imprezowa sałatka i mini kotleciki w razowej panierce 184

AlePanierka Orzechowa (bez glutenu) – płatki jaglane (46%), orzechy arachaidowe prażone (35%), złoty len odtłuszczony (19%); AlePanierka Razowa do kurczaka – bułka tarta (mąka, sól, drożdże, woda), otręby pszenne spożywcze (26%), papryka czerwona słodka (4%), przyprawy. Panierki są dostępne w dwóch wielkościach: 300 g oraz 80 g Panierki mają naprawdę dużo zastosowań. Dziś prezentuję Wam dwa z nich

Słodkie okruszki
Warzywne placki ziemniaczane z pastą rybną 162

pieprz do smaku ½ szklanki bułki tartej 4 łyżki mąki 1 jajko 1 puszka makreli w pomidorze olej do smażenia ½ łyżeczki papryki słodkiej  mielonej Wykonanie placków: Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce, natomiast paprykę i rzodkiewkę  rozdrobnić blenderem.  Do startych ziemniaków dodać połowę przygotowanej papryki i rzodkiewki, mąkę, bułkę tartą, jajko i przyprawy do smaku

Tradycyjna Kuchnia
Klopsiki w sosie pomidorowym z fasolką 105

startego parmezanu [ nie dałam] 3 łyżki bułki tartej 1 cebula  2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżka tymianku 1 łyżeczka papryki ostrej  1 łyżka słodkiej papryki sól, pieprz kilka łyżek mąki olej do smażenia Fasolkę umyć, odciąć końcówki, ugotować al dente.Odcedzić. Mięso wymieszać z jajkiem, bułką tartą, mlekiem , startym serem i solą, pieprzem

Moje domowe kucharzenie
Bakłażan faszerowany kurczakiem 170

woreczka brązowego ryżu - pół czerwonej papryki - 1 średnia cebula - 1 papryczka chili - 1 ząbek czosnku - 200 gram przecieru pomidorowego - sól, pieprz, papryka słodka, przyprawa do mięs, zioła prowansalskie - oliwa z oliwek do smażenia - tarty ser mozzarella (opcjonalnie) - 4 plasterki pomidora Zacząć od przygotowania bakłażana. Warzywo przekroić wzdłuż na pół po czym za pomocą łyżki usunąć część miąższu(...)chili posiekać. Na oliwie z oliwek zeszklić cebulę po czym dodać paprykę czerwoną, chili oraz czosnek. Smażyć jeszcze przez około 2 min i dodać kurczaka. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką oraz przyprawą do mięs. Gdy kurczak straci surowość, do farszu dodać pokrojony w kostkę miąższ naszego bakłażana. Smażyć jeszcze przez około 5 min po czym całośc zalać przecierem pomidorowym

Zgrabne Gotowanie
Tarta Drożdżowa z Serem i Jeżynami 150

słodko, na nim poukładałam jeżyny, które na końcu posypałam kruszonką. Z pozostałego ciasta pozwijałam sobie drożdżówki z dżemem z czarnej porzeczki i malinowym z miętą.  Tartę piekłam w temperaturze 200 stopni 20- 30 minut. Musicie obserwować ciasto, każdy piekarnik piecze inaczej, jak Wam boki szybko zaczną łapać kolor to przykryjcie wierzch folią aluminiową, ja tak zrobiłam. Tarta

Blondynka Gotuje
Tartaletki z kremem wiśniowym 128

szczypta soli Krem: 500ml słodkiej śmietanki 30% 100g cukru pudru 500g serka mascarpone 300g odcedzonych wiśni deserowych Dodatkowo do dekoracji: kilkanaście wisienek ze słoiczka posypka czekoladowa mięta Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto posiekać i zagnieść. Schłodzić 30 minut w zamrażarce, podzielić na 12 części i każdą wylepić przygotowane formy na mini tarty. Spody nakłuć widelcem, przykryć kawałkiem

Kuchnia w czekoladzie
Tarta z porem i kurkami 154

jakoś w mojej własnej kuchni lubię robić to najbardziej ;) W głowie kilka nowych pomysłów, ale najpierw muszę opublikować te, których zajawki już "gdzieś tam" na pewno widzieliście. Ta tarta powstała już kolejny raz w tym roku. Choć wcześniej była w wersji mini tartaletek. Równie smacznych zresztą ;) Zapraszam, zwłaszcza, że sezon na kurki na dobre się rozpoczyna! Składniki(...)śmietankowego serka topionego 100g sera np. mozzarella kilka drobniej pokrojonych suszonych pomidorów 150ml słodkiej śmietanki           1 łyżka   masła Sól, pieprz do smaku ½ łyżeczki bazylii i tymianku Świeża natka pietruszki Sposób przygotowania: Składniki na spód tarty siekamy, a następnie szybko zagniatamy. Owijamy w folię i wkładamy

Kuchnia w czekoladzie
Chłopski garnek z wołowymi pulpecikami 153

pomysł na danie jednogarnkowe. 500 mięsa mielonego wołowego 1 cebula Sól Pieprz 3 jajka 4 łyżki bułki tartej Mąka pszenna do obtoczenia 2 marchewki 1 czerwona papryka 1 młoda cukinia 7 pieczarek 4 ziemniaki 2 szklanki wody Świeża natka pietruszki Słodka czerwona papryka Liść lubczyku Sól Pieprz Marchewki oraz ziemniaki obieramy. Marchewkę kroimy w plasterki, ziemniaki, paprykę i cukinię(...)wolnym ogniu. Mięso mielone wyrabiamy z pokrojoną w kosteczkę cebulką, jajkami, bułką tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe okrągłe pulpeciki. Każdy obtaczamy w mące i smażymy na rumiano na patelni. Do podduszonych warzyw przekładamy mięso. Mieszamy. Doprawiamy posiekana świeżą natką pietruszki, słodką czerwoną papryką, liściem lubczyku, solą i pieprzem. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości warzyw

VioletoweKucharzenie
Menu na tydzień – fast and fryless, czyli szybko i bez smażenia 215

też sok pomidorowy, albo 2 łyżki rozpuszczonego koncentratu pomidorowego) Miód Pół litra bulionu warzywnego Mleko (3 łyżki, zamiast mleka może być woda) Bułka tarta (pół szklanki) Olej Masło (kilka łyżek) Parmezan Przyprawy: Liść laurowy Słodka papryka Ostra papryka Kurkuma Oregano Suszona kolendra Tymianek Kumin (kmin rzymski) Suszony imbir Gałka muszkatołowa Cynamon Sól Pieprz Olej sezamowy Sos sojowy(...)wcześniej sami na to nie wpadliśmy! Zaczynamy jak w klasycznej, smażonej wersji fish and chips – ryba trafia do panierki (my zrobiliśmy mieszankę według naszego pomysłu, dodając do bułki tartej parmezan), kroimy ziemniaki na frytki. Całość, zamiast do gorącego tłuszczu, wstawiamy jednak do gorącego piekarnika. Po dwóch kwadransach (tyle czasu potrzebują frytki, rybie wystarczy kwadrans) wyciągamy pachnące, smakowite danie

Niedzielny kucharz
Tarta rabarbarowa z bezą 401

Dziś zapraszam na tartę:) Na pysznym, kruchym spodzie, z masą budyniową z rabarbarem oraz słodką bezą. Korzystajmy z sezonu na rabarbar, póki trwa:) Spód: 200 g mąki pszennej 75 g cukru 100 g margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 żółtka Masa: 1 op. budyniu waniliowego bez cukru 300 ml mleka około 500 g rabarbaru 80 g cukru Beza(...)lodówki na około pół godziny. W międzyczasie oczyszczony rabarbar kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy wszystkie kawałki do miski i zasypujemy cukrem. Odkładamy na około pół godziny. Formę na tartę (o śr. około 24 cm) smarujemy lekko masłem lub margaryną. Schłodzonym ciastem wykładamy dno i boki formy. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Szklankę mleka przelewamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia

Smaki Na Talerzu
Roladki z indyka ze szpinakiem w sosie z gorgonzoli 146

indyka (około 800 g) 450 g rozdrobnionego szpinaku (użyłam mrożonego) 1 szklanka bulionu drobiowego 3 ząbki czosnku łyżka masła łyżka bułki tartej sól pieprz olej do smażenia Sos: 200 g sera gorgonzola 200 ml słodkiej śmietanki 18 % 200 ml śmietanki 30 % 3 łyżki wytrawnego, białego wina sól biały pieprz Przygotowanie: Roladki: Pierś z indyka pokroić w plastry, w poprzek(...)włókien i potraktować tłuczkiem Rozbite piersi z każdej strony delikatnie posolić i posypać pieprzem. Szpinak wrzucić na patelnię, dodać łyżkę masła, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku. Chwilkę smażyć aż nadmiar wody odparuje. Wystudzić. Przygotowany farsz nakładać na rozbite mięso, zawinąć i spiąć wykałaczkami lub szpikulcami do mięsa. Na patelnię nalać trochę oleju

Oryginalny smak
pyszny pasztet domowy drobiowy do smarowania... 168

pszenna 1/2 szklanki, kurczak z rosołu 1 sztuka, włoszczyzna z rosołu 1 pęczek, jajka 6 sztuk "M", kasza manna 3/4 szklanki, bułka tarta 3/4 szklanki, majeranek 3 łyżki, przyprawa do pasztetu 1 opakowanie, papryka słodka 1 łyżeczka, papryka ostra 1/2 łyżeczki, sól ziołowa 1 łyżeczka Wątróbkę oczyścić z błonek,tłuszczyku, opłukać, obsypać mąką i na gorącym smalcu zrumienić(...)kurczaka obrać z kości i chrząstek, kurczaka razem ze skórą zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku, zmielić również wątróbkę z cebulą. Do mięsa dodać jajka, przyprawy, bułkę tartą, kaszę manną i wszystko ręką dokładnie wyrobić kilka minut. Do form z papierem do pieczenia wyłożyć masę pasztetu, parę stuknąć o blat stołu aby odpowietrzyć masę, tępą stroną

W Mojej Kuchni Lubię
CUKINIA FASZEROWANA MIĘSEM MIELONYM I WARZYWAMI 383

ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 3 nieduże cukinie, 15 dag mięsa mielonego, 5 większych pieczarek, 1/2 średniej papryki czerwonej, 15 dag tartego sera żółtego, 5 łyżek pomidorów krojonych z puszki, curry, sól, papryka słodka, bazylia, łyżka oleju. Przygotowanie: Z cukinii wydrążam środek, paprykę i pieczarki kroję w drobną kostkę. Mięso podsmażam na oleju z dodatkiem przypraw. Kiedy się zarumieni(...)momentu wyparowania wody. Następnie wrzucam paprykę, smażę jeszcze 2-3 minuty na małym ogniu. Po tym czasie dodaję pomidory, duszę razem jeszcze przez chwilę. Na koniec dodaję 2/3 tartego sera żółtego, mieszam i trzymam na ogniu do momentu jego rozpuszczenia. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Cukinie układam na blaszce, dno posypuję 1/2 pozostałego sera, następnie wykładam przygotowany farsz

JejKuchnia