syrop - 6989 przepisów (strona:155/466)

Pudding chlebowy - idealny na śniadanie! 187

Jego przygotowanie zajmie Wam niecałą godzinkę. warto czasami obudzić się przed resztą domowników i ich miło zaskoczyć. :) Potrzebujemy: 12 kromek pieczywa tostowego 3 jaja 400 ml mleka 100 ml syropu z agawy, bądź innego płynnego słodziwa ulubiona konfitura Bardzo lubimy puddingi chlebowe, ale dostać u nas w domu czerstwy chleb to prawie niemożliwe. Dlatego ja do przygotowania pieczywa używam tostera(...)Naczynie dokładnie smarujemy masłem. Następnie układamy pierwszą warstwę chleba. Smarujemy ją ulubioną konfiturą. U mnie czekotruskawka, mniam! :) Zakrywamy ją drugą warstwą pieczywa. W naczyniu rozkłócamy jajka z mlekiem oraz syropem z agawy. Mieszaniną zalewamy nasz chleb i odstawiamy całość na około 15 minut, aby chleb nasiąkł płynnymi składnikami. Piec rozgrzewamy do 200 stopni C i pieczemy w nim nasz pudding

MamaOskarka
Twaróg z cheddarem na kanapki 144

kukurydziane z owocami, konfiturami lub/i suszonymi owocami, smoothie bowl czy koktajle warzywne, owocowo-mleczne czy mix warzywno-owocowy. Jogurt jedzony prosto z kubeczka czy serek wiejski z miodem, ulubionym syropem też są świetne, tak jak kanapka pełnoziarnista z konfiturą i kubkiem kefiru lub gorącego kakao. Nie wspomnę o naleśnikach, pankejkach, racuszkach, są wyśmienite na ciepłe leniwe śniadanie, do tego obowiązkowo(...)kubek gorącego prawdziwego kakao posłodzonego delikatnie miodem lub syropem z agawy. Jak widzicie mam kilka pomysłów na nasze codzienne poranki, zdrowe śniadania, pierwsze czy drugie. Dziś u nas twaróg z cheddarem na kanapki. Dodatkowo kremowy dzięki dodaniu jogurtu naturalnego. Pyszny! Składniki: twaróg półtłusty 250 g 2 łyżki tartego drobno cheddara 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego – u mnie Bakoma nieduża

Zasmakuj Kuchni
TORCIK KAWOWO - WANILIOWY 182

rozpuszczalnej szczypta soli 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki maki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nasączenie: 3 - 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 350 ml gorącej wody 2 - 3 łyżeczki syropu barmańskiego o smaku wanilii Krem waniliowy: 2 budynie waniliowe bez cukru 1/2 litra mleka 250 g margaryny 1 łyżka cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru kryształ Przygotowanie: Biszkopt - na spód tortownicy(...)kawą, za pomocą miksera lub różdżki delikatnie wymieszać. Piec około 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Nasączenie - w gorącej wodzie rozpuszczamy kawę i do smaku dodajemy barmańskiego syropu o smaku waniliowym. Odstawiamy do ostygnięcia. Krem waniliowy - ugotować 2 budynie waniliowe w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i cukier waniliowy i ubijać

Ciastka - domowe słodkości
Wątróbka w słodkim sosie figowym z karmelizowaną żółtą marchewką i duszonym szpinakiem 142

jeżyn, granata, czarnego bzu  szczypta pieprzu  ząbek czosnku  Karmelizowana żółta marchew: 300 gram żółtej marchwi  łyżka masła  szczypta soli i chili  łyżka syropu klonowego  Duszony szpinak: łyżka masła  garść szpinaku  ząbek czosnku  sok z ćwiartki cytryny  sól i pieprz do smaku  Na oliwie z oliwek podsmaż szalotkę(...)duś na maśle z czosnkiem i sokiem z cytryny. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Marchew obierz, pokrój w plastry i duś na maśle z dodatkiem soli, chili i syropu klonowego aż odrobinę zmięknie. Porcję wątróbki podaj z przygotowanymi warzywami. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Placuszki - serniczki czekoladowe z syropem z daktyli 168

Idealne placuszki na Sylwestrowe imprezy. Szybciutko się robi więc nie będzie problemu aby gości poczęstować pysznymi serniczkami. Polecam gorąco, ja podałam z syropem z daktyli ale tutaj pełna dowolność, idealnie będą wyglądały z kleksem bitej śmietany. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Placuszki - serniczki czekoladowe z syropem z daktyli. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Trufle migdałowo kokosowe bez cukru 173

Białe migdałowo kokosowe trufle z migdałem.  SKŁADNIKI: 1 szklanka migdałów ekologicznych  - (u mnie Bio Planet) 1 szklanka wiórkowa kokosowych 3 łyżki olej kokosowy 100 ml syropu z agawy ekologiczny cukier puder z agawy - 2 łyżki mleko (napój) z kaszy jaglanej Hirse - 4-5 łyżki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Migdały moczymy przynajmniej godzinę w wodzie. Następnie przekładamy je do malaksera(...)mielimy na gładką masę wraz z  wiórkami kokosowymi. Dodajemy  płyny olej kokosowy, napój z kaszy jaglanej oraz wlewamy syrop z agawy. Całość mieszamy w melakserze. Nakładamy na ręce oprószone pudrem z agawy wielkości orzecha włoskiego powstałą masę. Na środek wkładamy białego migdała. Formujemy kuleczkę . Oprószamy jeszcze cukrem z agawy. Wkładamy do lodówki na godzinę

AZgotuj!
Jak odchudzić tradycyjne świąteczne potrawy? 152

Smak będzie taki sam, ale z pożytecznymi walorami odżywczymi.  Kutia Danie z dużą ilością maku, bakalii i miodu. Proponuję dodać mniejszą ilość bakalii, a miód zastąpić na przykład syropem z away czy syropem daktylowym. Ciasta i inne słodkości Serniki, makowce, sękacze czy pierniki. Goszczą jak co roku na każdym stole świątecznym. Najczęściej wykorzystuję się białą mąkę, cukier i margarynę

Truskawkowa Fiesta
Piernikowa kawa latte 176

smaku i chyba zaraz pójdę do kuchni i sobie przyrządzę taką kawusię. Do czego i Was serdecznie zachęcam! Piernikowa kawa latte Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 2 łyżeczki   syropu piernikowego podwójne mocne espresso 200 ml spienionego gorącego mleka Wykonanie: Do wysokiej szklanki wlewamy syrop piernikowy, następnie delikatnie wlewamy spienione gorące mleko. Na sam koniec wlewamy mocne espresso i długą

Kulinarne przygody Gatity
KRUCHE CIASTECZKA Z LUKREM 148

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Dziś zapraszam na kruche ciasteczka z  lukrem i syropem malinowym w odsłonie Halloween’owej. Proste, smaczne i bardzo efektowne :) /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat(...)szklankę) mieszamy , aż uzyskamy gładki   i gęsty lukier bez grudek, w razie potrzeby dodajemy więcej cukru pudru ,( ja dodałam jeszcze ½ szklanki, aż uzyskałam odpowiednią gęstą konsystencję). Dodatkowo:   syrop malinowy lub jakikolwiek inny o czerwonym kolorze Wykonanie: wszystkie składniki czyli mąkę, cukier puder, sól, masło, jajko, żółtko i wanilię umieszczamy w misce i szybko zagniatamy na gładkie ciasto, które

Słodkie zapomnienie
Pomarańczowo makowe ciasto pod gwiazdami 354

pomarańczy świeżo wyciśnięty /około 1,70 kg owoców/ 3 budynie waniliowe bez cukru 3 łyżki cukru trzcinowego pianka: 500 ml śmietany kremówki 36 % 1 puszka mandarynek w syropie 2/3 opakowania galaretki pomarańczowej czekolada gorzka do dekoracji Jajka wyjmuję wcześniej z z lodówki żeby miały temperaturę pokojową. Białka ubijam na sztywno, dodaję stopniowo po łyżce cukru i dalej ubijam(...)zagotowuję w garnku. Do gotującego soku wlewam budyń i mieszam, chwilę gotuję. Gorący krem wylewam na biszkopt i odstawiam do przestygnięcia. Pianka: Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno. 1/2 szklankę syropu z mandarynek zagotowuję i rozpuszczam w nim galaretkę. Przestudzoną wlewam do śmietany. Na krem pomarańczowy wylewam połowę śmietany, układam cząstki mandarynek i wylewam resztę śmietany. Kilka mandarynek zostawiam do dekoracji

wesoła kuchnia
SŁODKIE KULECZKI Z GOFIO 164

komponentów znalazły się też biały cukier i olej (podejrzewam, że mógł być palmowy). Nic tylko przyrządzić własne, zdrowsze gofio, połączyć z olejem (zdrowszym, bo kokosowym nierafinowanym) i słodem typu syrop z agawy! Dla mnie to rewelacyjna kombinacja smakowa. Do wykonania gofio użyłam komosy ryżowej i orkiszu. Owe ziarna podprażyłam i zmieliłam na mąkę, uzyskując ciasteczkową w smaku bazę do słodkich(...)naszym bliskim tylko te pozytywne. ❤ Składniki na 20 kuleczek: 1 szklanka quinoa, 3/4 szklanki orkiszu, 3 łyżki ciepłej wody, 7 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego RAW,y 5 łyżek syropu z agawy, klonowego lub innego słodu.  Wykonanie : Komosę i orkisz prażymy na patelni lub w piekarniku. Po wystudzeniu mielimy na pył/mąkę. Dodajemy wodę,  olej i słód

Jeść, by żyć w zdrowiu
Podudzia z kurczaka w sezamie 154

Dlatego czasami trzeba je jakoś odmienić, nadać nowy smak i aromat. Ta wersja jest dla tych, którzy lubią mięso na słodko. Składniki 1 kg podudzi z kurczaka 2 łyżki syropu klonowego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka białego sezamu 1 łyżka czarnego sezamu pieprz       Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso myjemy, oczyszczamy i osuszamy(...)papierowym ręcznikiem. Przekładamy do miski, do której wlewamy syrop klonowy, sos sojowy, wsypujemy sezamy, lekko oprószamy pieprzem. Mięso mieszamy z dodanymi składnikami, wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia, blaszkę. Przykrywamy folią aluminiową, pieczemy 35 min w temperaturze 190°C, następnie 10 min bez folii, w temperaturze 200°C z termoobiegiem. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name

R'n'G Kitchen
LEKSYKON BAKALII 199

witaminy B i tauryny, dlatego poprawiają nastrój, koją nerwy i ułatwiają zasypianie.  Zastosowanie: Można dodawać je do ciasta albo musli. Ciekawym pomysłem jest nadzienie ich farszem z boczku. Syrop z daktyli doskonale zastępuje cukier. Źródło: internet FIGA Figa jest owocem figowca pospolitego (Ficus carica) pochodzącego z Azji. http://bonavita.pl/figa-wartosci-odzywcze-wlasciwosci-przepisy Figa jest owocem figowca pospolitego (Ficus carica) pochodzącego(...)dlatego warto po niego sięgać np. przy infekcji gardła. Ponadto ułatwia trawienie i łagodzi mdłości, dlatego jest częstym składnikiem leków przeciwko chorobie lokomocyjnej. Zastosowanie : Korzeń imbiru ugotowany w słodkim syropie ma specyficzny ostro - słodki smak. Można dodawać go do herbaty, albo kawy. Źródło: internet SUSZONE MORELE Suszone morele to doskonała alternatywa dla słodkich i słonych przekąsek. Po suszone morele powinni

Ciastka - domowe słodkości
Chana masala z cieciorką 190

łyżka drobno startego imbiru 200 g marchewki, drobno pokrojonej po 1/4 łyżeczki soli i pieprzu 4 łyżki przyprawy garam masala szklanka mleczka kokosowego szklanka warzywnego wywaru 2-3 łyżki syropu klonowego puszka ciecierzycy ryż do podania W dużym rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oleju kokosowego i wrzucamy warzywa (czosnek, imbir, cebulę i marchew). Solimy i pieprzymy, mieszamy i gotujemy pod przykryciem(...)minut. Często mieszamy. Wrzucamy połowę garam masali, mieszamy i pokryła wszystkie składniki. Wlewamy mleczko kokosowe, wywar i syrop klonowy. Zagotowujemy. Pyrkoczemy na małym ogniu pod przykryciem ok 5 minut. Zawartość rondla blendujemy na gładki kremowy sos (mi na tym etapie wyszła kupa :). Doprawiamy wg smaku solą i pieprzem. Na patelnie wkładamy ciecierzycę i pół łyżki oleju kokosowego. Przykrywamy i podsmażamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Konfitura żurawinowa do mięs i serów 155

zimę, żałuję tylko  że zrobiłam tak mało ;(  Składniki: 400 gram mrożonej żurawiny 150 gram cukru 100 ml wody 3 łyżki miodu Przygotowanie:  W rondelku gotujemy syrop cukrowy, czyli wodę z cukrem i miodem, gotujemy do momentu rozpuszczenia cukru, tak 2-3 minuty. Następnie dodajemy zamrożoną żurawinę i całość gotujemy  ok 15 minut, powinien powstać taki czerwony(...)gęsty syrop, który po wystygnięciu zmieni się w galaretkę.  Gdy już zacznie gęstnieć, to przekładamy do wyparzonego słoiczka. Zakręcamy dokładnie. Stawiamy do góry dnem do wystygnięcia

Życie zaczyna się w kuchni