syrop - 6989 przepisów (strona:163/466)

Ciasto Kryształ z owocami 278

zależności jak słodkie chcemy ciasto 20 g żelatyny 200 ml gorącej wody Dodatkowo okrągłe biszkopty (ok 200 gr) 3 galaretki w różnych kolorach  mała puszka brzoskwiń w syropie (bądź inne owoce) wrzątek do rozpuszczenia galaretek Wykonanie : Każdą galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody i wylewamy do płaskiego naczynia. Przestygniętą wkładamy do lodówki, gdy stężeje kroimy w kostkę Owoce(...)kroimy w kostkę odcedzamy z nadmiaru syropu Żelatynę rozpuszczamy dokładnie w 200 gorącej wody, odstawiamy aż ostygnie. Śmietanę miksujemy z cukrem pudrem, do przestygniętej żelatyny dodajemy z trzy łyżki śmietany i mieszamy hartując ją tym samym. Mieszankę śmietany i żelatyny wlewamy do pozostałej części ubitej śmietany i wszystko razem łączymy miksując przez krótki czas. Do śmietany dodajemy galaretkę i owoce

W Moim Magicznym Domu
Tartaletki „superfoods”, czyli surowe mini-tarty z kremem z awokado 152

czas przygotowywania kremu. Czekoladowy krem z awokado: 2 średnie, dojrzałe awokado (tj. około 200 g miąższu) 40 g oleju kokosowego 40 g kakao (najlepiej surowego) 2 – 3 łyżki syropu klonowego lub miodu w wersji niewegańskiej (do smaku) 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) szczypta nierafinowanej soli, szczypta chilli dodatkowo: świeże owoce, np. maliny, borówki, pestki granatu lub owoce suszone(...)jagody goji czy acai (opcjonalnie) Wszystkie składniki przełożyć do wysokiego naczynia i zblendować ręcznym blenderem na gładki, błyszczący krem (syrop lub miód dodawać stopniowo, sprawdzając, czy smak jest odpowiedni). Krem rozdzielić pomiędzy przygotowane tartaletki, na wierzchu ułożyć owoce, odstawić do lodówki na minimum 30 minut. Gotowe tartaletki można również oprószyć kakao, posypać orzechami, wiórkami lub chipsami kokosowymi. Przechowywać w lodówce

Even Better Food
Naleśniki na kefirze z boczkiem i słodkim sosem orzechowym i muzyczka 167

orzechowym... mówię Wam, bajka! Przepis pochodzi z KUCHNI nr.08/2017, proporcje moje własne. Naleśniki na kefirze z boczkiem i słodkim sosem orzechowym 200 g chudego boczku w plasterkach pól szkl. syropu klonowego 80 g masła orzechowego 250 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyzeczki cukru pól łyżeczki soli 400 g kefiru duże jajko oliwa masło klarowane(...)smazenia Boczek układamy na blasze wyłozonej papierem do pieczenia. W piecu nagrzanym do 220 st.C pieczemy ok 15 minut. Odsączamy na ręczniku papierowym. Masło orzechowe z syropem klonowym wkładamy do rondelka i podgrzewamy by dobrze się połączyły. Make mieszamy z proszkiem, solą i cukrem, kefir mieszamy z jajkiem i łyżka oliwy. Łączymy składniki suche z mokrymi, mieszamy dokładnie. Na patelni

Dzieje kuchennej Wiewióry
nalewka truskawkowa 144

lekko przykryte. Zostawiam na słońcu na 24 godziny (nie dłużej, bo od pesteczek nalewka nabierze goryczy!). Nalewkę zlewam, owoce delikatnie odciskam na sicie. Z cukru i wody przygotowuję gęsty syrop - zagotowuję mieszając aż do rozpuszczenia cukru, odszumowuję, zdejmuję z ognia. Do gorącego syropu delikatnie wlewam nalewkę, dodaję sok z cytryny i bardzo szybko studzę wstawiając garnek z nalewką do zimnej

babka w formie
CIASTO AMBASADOR 279

łyżek cukru 2 budynie waniliowe bez cukru 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżka mąki pszennej 3 żółtka 2 łyżki spirytusu DODATKOWO DO MASY JASNEJ puszka brzoskwiń w syropie DODATKOWO DO MASY CIEMNEJ 3 łyżki nutelli 100 g posiekanych orzechów włoskich 100 g posiekanej czekolady 100 g sparzonych rodzynek skórka otarta z połowy pomarańczy POLEWA 100 ml śmietanki(...)części dodać pokrojone w kostkę i dobrze odsączone (najlepiej ręcznikiem papierowym) brzoskwinie. Wymieszać. Do drugiej części dodać nutellę, posiekaną czekoladę, orzechy, skórkę pomarańczową i rodzynki. Dokładnie wymieszać. Biszkopt nasączyć syropem z brzoskwiń, wyłożyć czekoladową masę. Na wierzchu wyłożyć ciemne herbatniki, a na nie masę z brzoskwiniami i warstwę maślanych herbatników. Wszystkie składniki polewy podgrzać w garnuszku, cały czas mieszając. Wylać

Pieguskowa Kuchnia
GRIWECH 115

podawane w szklance herbaty miętowej. Przypominają nasze faworki i są bardzo chrupiące. Przygotowane są z cienko rozwałkowanego ciasta, pokrojone w różne kształty, smażone w gorącym tłuszczu i glazurowane w syropie. Najczęściej posypane dodatkowo sezamem ja jednak z niego zrezygnowałam. Dość długo utrzymują swoją świeżość, po trzech dniach przechowywania w puszce ciągle były chrupiące i tak samo smaczne. Podejrzewam, że dzieje(...)zbyt ciemnego koloru. Zmniejszyć ogień, dolać wodę i pokrojone plasterki cytryny. Uważać żeby się nie poparzyć!. Nie mieszać! Gotować około 30 min, aż zaczną się robić bąbelki, a syrop będzie lepki. Odstawić do przestudzenia. Do miski wsypać przesianą mąkę, sól i drożdże. Zrobić wgłębienie i wlać schłodzone masło. Rozetrzeć wszystkie składniki na kruszonkę. Jajko podbić z octem i dodać

Pieguskowa Kuchnia
Polenta na słodko, czyli kukurydzianka z brzoskwiniami 152

innego „dmuchanego” ziarna) 50 g gęstego mleka kokosowego z puszku lub innej „śmietanki” wegańskiej 2-3 brzoskwinie/morele 50 g delikatnego oleju roślinnego 50 ml syropu agawy/klonowego/można zastąpić cukrem łyżeczka cynamonu 3 łyżki cukru (do posypania wierzchu) szczypta soli Przygotowanie: Do suchej kaszki dodaj 300 ml wody i wymieszaj. W dużym garnku zagotuj 800 ml wody(...)dodatkiem mleka kokosowego/śmietanki, oleju i syropu z agawy/cukru. Gdy mikstura w garnku będzie się gotować dodaj kaszkę i dokładnie wymieszaj najlepiej za pomocą dużej „rózgi” aby nie było grudek. Gotuj prze kilka minut cały czas mieszając, aby kaszka uzyskała kremowa konsystencję. Gdy kaszka będzie gotowa dodaj do niej amarantus, wymieszaj. Formę do zapiekania wysmaruj delikatnie olejem roślinnym

greenscarf
Ciasteczka kokosowe z dżemem (bezglutenowe) 159

wierzchu mają pyszny domowy dżemik. Czyż nie brzmi to apetycznie? Składniki (na 8 ciastek): Ciasteczka: 1 szklanka wiórek kokosowych 1 szklanka mąki owsianej szczypta soli 3 łyżki syropu z agawy lub innego słodzidła 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki roślinnego mleka Dodatkowo: ulubiony dżem Wykonanie: W większym naczyniu mieszamy wiórki kokosowe, mąkę owsianą i sól(...)Dodajemy syrop z agawy, ekstrakt z wanilii i olej kokosowy. Całość mieszamy i dolewamy mleko aż uzyskamy klejącą masę. Nakładamy kopiatą łyżkę masy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonową mata. Formujemy kształt ciasteczka, naciskamy na środku i robimy wgłębienie, w które nakładamy około jedną łyżeczkę dżemu. Wkładamy ciasteczka do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i pieczemy

Lamarida.pl
DOMOWE LODY KOKOSOWO- MIGDAŁOWE Z PIERNIKIEM I MASŁEM ORZECHOWYM! 131

łyżki masła orzechowego o smaku piernika - 4-6 pierników ( ja użyłam prawdziwych toruńskich w białej czekoladzie) - 2 łyżki posiekanych migdałów - 2 łyżki chipsów kokosowych - 2-3 szczypty cynamonu - łyżka syropu klonowego lub miodu Jogurt kokosowy i syrop klonowy wymieszaj ze wcześniej zagotowaną i wystudzoną śmietanką.  Serek waniliowy zmiksuj z masłem orzechowym i 2 piernikami. Do pojemnika wlej masę jogurtową

SMYKWKUCHNI
IZOTONIK POMARAŃCZOWY 107

oraz w niewielkim stopniu węglowodanów spalanych podczas wysiłku fizycznego. Tak podczas aktualnie trwających upałów, jak znalazł.     SKŁADNIKI 400 ml wody mineralnej, sok z ćwiartki pomarańczy, 1 łyżeczka syropu klonowego, szczypta soli o'Sole listki mięty, kilka kostek lodu WYKONANIE Wodę mieszamy z syropem, sokiem oraz solą. Dodajemy lód oraz borówki

słodki bratek
Smoothie nektarynkowe ze szpinakiem (bez glutenu, laktozy i cukru) 122

ochłody dodać odrobinę kostek lodu! Dla kogo: dla alergików dla kochających zdrowe przepisy dla chcących przemycić szpinak do diety Składniki: 400g nektarynek (ok. 5 sztuk) 50g szpinaku 2 łyżki syropu z agawy 50g wody (można dać więcej) Wykonanie tradycyjne: Nektarynki pokroić i usunąć pestki. Wszystkie składniki włożyć do miski i zblendować na gładko. . Wykonanie w Thermomixie: Nektarynki pokroić i usunąć(...)pestki. Włożyć do naczynia miksującego dodając szpinak i syrop z agawy. Zmiksować 15s. obr. 8, a następnie dolać wodę i wymieszać

Mania Wypiekania
Domowe lody waniliowo- czekoladowe z ciasteczkami! 203

DOMOWE LODY WANILIOWO - CZEKOLADOWE Z CIASTECZKAMI! składniki: - 2 banany - 400 ml serka waniliowego (wybierz taki, który w składzie nie ma żadnej skrobi i konserwantów) - 200 ml jogurtu greckiego - łyżka syropu z agawy (w zastępstwie cukier puder) - 2 łyżki kremu czekoladowego (ja użyłam kremu czekoladowego o nucie pomarańczy) - kilka ciasteczek kruchych (ja użyłam bez cukru i laktozy) Banany kroimy na plasterki(...)zamrażamy. Zamrożone banany zmiksuj na gładką masę z serkiem i jogurtem, dosłodź masę syropem z agawy. Masę przelej do pojemnika, dodaj krem czekoladowy (jeśli jest zbyt gęsty rozpuść go troszkę w mikrofali), wymieszaj fantazyjnie, na wierzch ułóż pokruszone ciasteczka. Lody mrozimy 3 godziny, po tym czasie są gotowe do jedzenia. Będą mieć kremową i gładką konsystencję. Jeśli będziesz chcieć

SMYKWKUCHNI
Śniadanie 161

spędzić chwilę czasu w towarzystwie naszych ukochanych osób zanim rozstaniemy się z nimi na cały długi dzień. Składniki: Płatki owsiane, Jagody, Borówki, Sezam, Słonecznik, Jabłko, Jogurt naturalny. Orzechy (dowolne) Syrop klonowy (opcjonalnie) Wykonanie: Do pojemnika (miseczki, słoika) wsypujemy płatki owsiane lub inne, na to nakładamy pokrojone w kostkę jabłka, kilka łyżeczek jogurtu, i znowu płatki owsiane garść jagód, garść borówek(...)orzechy, sezam i słonecznik. Całość można dosłodzić syropem klonowym. I ju,ż mamy zdrowe pożywne śniadanie

Smaki Przyprawy i Kolory
Pancakes z owocami 130

pieczenia – 1,5 łyżeczki cukier – 1 łyżka cukier waniliowy - 0,5 łyżeczki masło - 2 łyżki sól - szczypta Dodatkowo: maliny porzeczki czarne borówka amerykańska mięta do dekoracji masło do smażenia syrop klonowy Przygotowanie : Masło rozpuścić w rondelku, ostudzić. Do miski wybijamy jajko, dodajemy obydwa cukry, miksujemy. Następnie mąkę mieszamy z solą i proszkiem. Wlewamy mleko do ubitego jajka i schłodzone masło(...)godz. Po tym czasie smażyć na rozgrzanej patelni, przewracać jak na powierzchni pojawią się bąbelki, będą gotowe, jak z obydwóch stron upieką się na złoty kolor. Podawać z syropem klonowym i owocami (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script

Kuchnia Danusi
Koktajl owocowy na plażę 174

metodę "garściową" , znaczy po garści ulubionych, świeżych owoców zblendowałam :) Do tego mleko i trochę lodu - koktajl na plażę jest gotowy! Nie dodawałam tu żadnego słodzika w postaci miodu, syropu klonowego czy syropu z agawy, bo podczas plażowania wolę popijać niesłodzone płyny.  A teraz hop na rower, plecak z asortymentem plażowym na plecy i jazda w drogę! Na plażę

Grunt to przepis!