czubate łyżeczki cukru kokosowego – do nabycia w eDana mała garść suszonej żurawiny – do nabycia w eDana 2-3 ciasteczka maślane kawałek pierniczka 1-2 plastry pomarańczy w syropie Przygotowanie: W miseczce mieszamy dokładnie ser z mlekiem kokosowym (najpierw dodajemy mniej mleka, a potem w razie potrzeby więcej do uzyskania kremowej konsystencji) cukrem kokosowym. Następnie dokładamy małą garść żurawiny(...)mieszamy. Na dno pucharka kruszymy maślane ciasteczka, następnie wykładamy całą serowo-kokosową masę z żurawiną, na wierzch kruszymy kawałek piernika i układamy pokrojony plaster pomarańczy w syropie. Jeden cały plaster zawieszamy na pucharku. Podajemy. Smacznego
Słodkie okruszkideser na bazie mascarpone Składniki: (na 2-4 porcje)* 250 mascarpone 4 łyżki kropelek czekoladowych 2 łyżki mleka posypka o smaku kakaowym – u mnie od Cykoria 2 łyżki syropu „barmańskiego” o smaku rumowo-czekoladowym około 6 sztuk liofilizowanych malin (lub świeżych owoców najlepiej kwaskowatych) około 10 sztuk słomki ptysiowej z cynamonem Brześć *z podanych składników możecie przygotować(...)większe desery lub rozdzielić nasz krem na 3-4 mniejsze porcje Przygotowanie: Czekoladowe kropelki rozpuszczamy z mlekiem. Następnie dokładnie mieszamy z mascarpone, pod koniec dodając syrop „barmański” o smaku rumowo-czekoladowym. Na dno każdego pucharka łamiemy po 3 słomki ptysiowe, nakładamy porcję czekoladowo-rumowego kremu, wierzch posypujemy kakaową posypką, pokruszonymi w dłoniach liofilizowanymi malinami (są lekko kwaskowate, więc
Słodkie okruszkinaciowego 3 jajka 110g szynki (ulubionej, u mnie ‘szynka pyszna’) pół puszki kukurydzy (ok. 140g po odsączeniu zalewy) pół puszki ananasa (5 plastrów; ok. 170g po odsączeniu syropu) kilka gałązek natki pietruszki 1 łyżka jogurtu naturalnego gęstego 3 łyżki majonezu 1 mały ząbek czosnku sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka brazylijska z jajkami – Wykonanie(...)Jajka ugotować na twardo (ok. 7-9 minut od zawrzenia wody), obrać ze skorupek, a następnie pokroić w kostkę. Szynkę pokroić w kostkę. Ananasa odsączyć z syropu i również pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Łodygi selera naciowego umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, posiekać drobno. Przygotować sos: jogurt naturalny wymieszać z majonezem, czosnkiem przeciśniętym przez
Kulinarne Przebojesera 125 g masła (miękkiego) 1/2 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy (bez cukru) 1 całe jajko Beza: 3 białka 1/3 szklanki cukru pudru (do bezy) Dodatkowo: puszka brzoskwiń w syropie (400 g) cukier puder do posypania Zagnieść kruche ciasto: mąkę przesiać do miski, dodać cukier, proszek do pieczenia oraz pokrojone w kosteczkę masło. Rozcierać masło z mąką palcami(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozwałkować, wylepić spód i podziurkować go widelcem (fot.1) i również wstawić do lodówki. Brzoskwinie wyjąć z puszki i dobrze odcedzić z syropu. Każdą połówkę pokroić na 4-6 części. Ser włożyć do miski, dodać miękkie, rozdrobnione masło i połączyć zwykłym mikserem na jednolitą masę, dodać cukier oraz budyń i zmiksować razem. Dodać
Świat Ciastadokładnie w cieście i smaż na nagrzanej patelni. Ja do ciasta nie dodaje cukru, jabłka są już dla mnie wystarczającą słodkie, ale mój mąż zawsze placuszki je np. z syropem klonowym lub syropem z agawy. Ja oprószam tylko cynamonem. Placuszki możecie podać teraz z figami, pycha! SMACZNEGO
SMYKWKUCHNIczasie przygotowuję kawę, nakrywam do stołu i możemy cieszyć się ciepłym i pachnącym śniadaniem :) 100 g płatków owsianych bezglutenowych 300 ml mleka kokosowo-ryżowego 2 łyżki oleju kokosowego łyżka syropu klonowego 2 łyżki wiórków kokosowych figa maliny Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Płatki mieszamy z wiórkami kokosowymi. Dodajemy mleko, olej i syrop klonowy. Mieszamy i przelewamy do żaroodpornej formy
Mienta blogTarta migdałowa z gruszkami gotowanymi w syropie cynamonowym. Składniki na spód : 180 g mąki pszennej 60 g cukru szczyta soli 2 żółtka 125 g zimnego masła Gruszki : 5 gruszek, moje były duże i wystarczyły tylko 3 250 ml wody 125 ml białego, wytrawnego wina po 1/2 łyżeczki cukru i cynamonu Masa migdałowa: 125 g miękkiego masła 100 g drobnego(...)oraz mąkę, połączyć składniki mieszając łyżką. Pieczenie: Piekarnik nagrzać do 180*C. Spód z ciasta podziurkować widelcem. Wyłożyć masę migdałową, na wierzchu położyć odsączone gruszki (rozcięciem do dołu). Pozostały syrop można wykorzystać do nasączenie tortu lub do herbaty, bo pyszny jest. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 30 min. na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i przestudzić
Proste Potrawypozwalamy in odpocząć minutę na talerzu aż nabiorą chrupkości. Cały proces trwa 15-20 minut i możemy się cieszyć pysznymi, aromatycznymi i chrupiącymi goframi. Ja je lubię najbardziej polane syropem klonowym i posypane sezonowymi owocami ale możliwości kompozycji smaków są nieograniczone. Będzie też wersja wege… wkrótce. Pracuję jeszcze nad wegańską wersją przepisu na gofry, jednak jak na razie żadna(...)kokosowy i mieszam do połączenia składników. 7 Wylewam odpowiednią ilość ciasta na rozgrzaną gofrownicę i przypiekam od 4-5 minut aż do lekkiego zarumienienia się gofrów. 8 Podaję z syropem klonowym i świeżymi owocami lub z konfiturą. 9 Smacznego! Wskazówki Ciasta nie można trzymać za długo w gofrownicy bo zrobi się twarde i niezjadliwe. Gofry po 3-5 minutach pieczenia
Book of spellsSKŁADNIKI: 1 serek mascarpone 250 ml 150 g ciasteczek oreo 200 g owoców np. z syropu 4 łyżki cukru trzcinowego PRZYGOTOWANIE: Serek mascarpone dokładnie ubijam z cukrem. Owoce wyjmuję z syropu. Ciasteczka oreo dokładnie rozkruszam na drobno. Do wysokiej szklanki przekładam ciasteczka następnie kładę serek mascarpone ok 2 łyżek. Kolejno dodaję warstwę owoców. Następnie znów kładę serek i pokruszone
Gotowanie Patkikręcąc głową z niedowierzaniem, że z samych roślinnych produktów da się zrobić taki smakołyk Składniki (foremka o średnicy 22 cm): Spód: 1 1/2 mąki pszennej 1/3 szklanki oleju 1/4 syropu z agawy szczypta soli Nadzienie: 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 1/3 szklanki cukru brązowego 1/3 oleju 1/2 mleka sojowego Jabłka: 4 średnie jabłka (około(...)suchą patelnię i stawiamy na wolnym ogniu. Smażymy pod przykryciem aż jabłka będą miękkie, ale nie będą się rozpadać. Spód: W naczyniu mieszamy mąkę z solą, dodajemy olej i syrop z agawy i całość mieszamy najpierw łyżką, a następnie dłońmi. Przekładamy ciasto na foremkę do tarty i rozprowadzamy ciasto równomiernie dociskając, również na brzegach. Można użyć plastikowego kubeczka do wyrównania
Lamarida.plćwikłowe 3 jajka szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 1 laska wanilii 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka soku z cytryny 100 g gorzkiej czekolady ⅓ szklanki kakao 2 łyżki syropu klonowego (możesz zamienić na miód akacjowy albo syrop z agawy ) opcjonalnie garść świeżych malin Sposób przygotowania: Wydaje mi się, że tego ciasta nie da się zepsuć, jedynie można spalić :) Buraki
Blondynka Gotujeseta alkoholu u mnie whisky, w oryginale likier wiśniowy laska wanilii albo pół w oryginale łyżeczka ekstraktu z wanilii 2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej 2 łyżki cukru 150 ml syropu z wisienek koktajlowych/czereśni koktajlowych wykonanie 1.Wiśnie rozmrozić.Odsączyć je z poodmrożeniowej(eee istnieje takie słowo?!) wody. Zakupy zrobić. Szczęśliwi Ci co "żywe" niemrożone wiśnie mają. 2. Wwalić(...)gara alkohol,cukier,syrop,skrobię,wydrążoną laskę wanilii. Podgrzewać mieszając.(UWAGA przypaleniogenna mieszanka!) Kiedy mikstura gęstnieje dodać wiśnie. Wymieszać i zostawić do ostygnięcia. Polecam tą masę robić dzień wcześniej. Podobnie zresztą jak blaty. 3.MASA BIAŁA składniki 800ml śmietanka 36% 250g mascarpone cukier puder łyżek koło 5-6 sok z połowy limonki wyciskanej po babsku czyli niezbyt dużo z braku siły
U Fiolkiprażonymi migdałami okazało się strzałem w dziesiątkę. SKŁADNIKI: - 200 g komosy ryżowej -10 marchewek - 1/4 szklanki migdałów bez skórki - 1 łyżeczka mielonego cynamonu - 1 łyżeczka mielonej kolendry - 3 łyżki syropu klonowego - 5 -6 łyżek oliwy z oliwek - 1/3 łyżeczki soli himalajskiej - szczypta chili - po garść rukoli na porcję Komosę przepłakuj pod wodą i ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu(...)wymieszaj z łyżką oliwy z oliwek. Marchewki obierz, przekrój na pół, polej oliwą, syropem klonowym, oprósz cynamonem i kolendrą. Pieczemy 25 minut na złoty kolor. Na suchej patelni zrumień migdały. Na talerzy wyłóż komosę ryżową wymieszaną z rukolą, dodaj marchewki i obsyp obficie migdałami. Polej oliwą z oliwek. Jedz póki ciepłe! Przepyszny obiad na jesień. Polecam Wam bardzo
SMYKWKUCHNIdwie porcje: 1 duży burak 8-10 fioletowych fig 50 gram sera feta garść szpinaku sok z cytryny 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka syropu klonowego Buraka owijam folią i piekę 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu studzę, obieram i kroję w plastry. Plastry buraka marynuję kilkanaście minut w occie balsamicznym(...)syropie klonowym. W tym czasie myję szpinak a figi kroję na ćwiartki. Na talerzu lub desce układam szpinak, na nim plastry buraka oraz ćwiartki fig. Posypuję całość pokruszoną fetą i polewam sokiem z cytryny. Podaję od razu, najlepiej z ćwiartkami cytryny. Smacznego, Klaudia
Mango Papajaodcedzała. Bardzo orzeźwiająca! Dla kogo: dla lubiących domowe napoje dla mających dość picia samej wody dla odważnych :) Składniki: 2-3 ogórki gruntowe pół cytryny mały kawałek imbiru łyżeczka syropu z agawy/ miodu lub innego "słodzidła" litr wody Wykonanie: Ogórki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cytrynę sparzyć i pokroić na plasterki (połówkę). Imbir obrać i również(...)zetrzeć. Ogórki, imbir, cytrynę i syrop z agawy nałożyć do karafki lub dzbanka i ugnieść tak, żeby składniki "puściły sok". Odstawić na minimum pół godziny. Następnie zalać wodą, można dodać kostki lodu i podawać. Jeśli nie lubicie pływających "farfocli" to polecam przecedzić. Opierałam się na przepisie z www.jadlonomia.pl ale zmieniłam proporcje
Mania Wypiekania