syrop - 6989 przepisów (strona:159/466)

Jak odchudzić tradycyjne świąteczne potrawy? 128

Smak będzie taki sam, ale z pożytecznymi walorami odżywczymi.  Kutia Danie z dużą ilością maku, bakalii i miodu. Proponuję dodać mniejszą ilość bakalii, a miód zastąpić na przykład syropem z away czy syropem daktylowym. Ciasta i inne słodkości Serniki, makowce, sękacze czy pierniki. Goszczą jak co roku na każdym stole świątecznym. Najczęściej wykorzystuję się białą mąkę, cukier i margarynę

Truskawkowa Fiesta
Piernikowa kawa latte 150

smaku i chyba zaraz pójdę do kuchni i sobie przyrządzę taką kawusię. Do czego i Was serdecznie zachęcam! Piernikowa kawa latte Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 2 łyżeczki   syropu piernikowego podwójne mocne espresso 200 ml spienionego gorącego mleka Wykonanie: Do wysokiej szklanki wlewamy syrop piernikowy, następnie delikatnie wlewamy spienione gorące mleko. Na sam koniec wlewamy mocne espresso i długą

Kulinarne przygody Gatity
KRUCHE CIASTECZKA Z LUKREM 123

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Dziś zapraszam na kruche ciasteczka z  lukrem i syropem malinowym w odsłonie Halloween’owej. Proste, smaczne i bardzo efektowne :) /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat(...)szklankę) mieszamy , aż uzyskamy gładki   i gęsty lukier bez grudek, w razie potrzeby dodajemy więcej cukru pudru ,( ja dodałam jeszcze ½ szklanki, aż uzyskałam odpowiednią gęstą konsystencję). Dodatkowo:   syrop malinowy lub jakikolwiek inny o czerwonym kolorze Wykonanie: wszystkie składniki czyli mąkę, cukier puder, sól, masło, jajko, żółtko i wanilię umieszczamy w misce i szybko zagniatamy na gładkie ciasto, które

Słodkie zapomnienie
Pomarańczowo makowe ciasto pod gwiazdami 327

pomarańczy świeżo wyciśnięty /około 1,70 kg owoców/ 3 budynie waniliowe bez cukru 3 łyżki cukru trzcinowego pianka: 500 ml śmietany kremówki 36 % 1 puszka mandarynek w syropie 2/3 opakowania galaretki pomarańczowej czekolada gorzka do dekoracji Jajka wyjmuję wcześniej z z lodówki żeby miały temperaturę pokojową. Białka ubijam na sztywno, dodaję stopniowo po łyżce cukru i dalej ubijam(...)zagotowuję w garnku. Do gotującego soku wlewam budyń i mieszam, chwilę gotuję. Gorący krem wylewam na biszkopt i odstawiam do przestygnięcia. Pianka: Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno. 1/2 szklankę syropu z mandarynek zagotowuję i rozpuszczam w nim galaretkę. Przestudzoną wlewam do śmietany. Na krem pomarańczowy wylewam połowę śmietany, układam cząstki mandarynek i wylewam resztę śmietany. Kilka mandarynek zostawiam do dekoracji

wesoła kuchnia
SŁODKIE KULECZKI Z GOFIO 136

komponentów znalazły się też biały cukier i olej (podejrzewam, że mógł być palmowy). Nic tylko przyrządzić własne, zdrowsze gofio, połączyć z olejem (zdrowszym, bo kokosowym nierafinowanym) i słodem typu syrop z agawy! Dla mnie to rewelacyjna kombinacja smakowa. Do wykonania gofio użyłam komosy ryżowej i orkiszu. Owe ziarna podprażyłam i zmieliłam na mąkę, uzyskując ciasteczkową w smaku bazę do słodkich(...)naszym bliskim tylko te pozytywne. ❤ Składniki na 20 kuleczek: 1 szklanka quinoa, 3/4 szklanki orkiszu, 3 łyżki ciepłej wody, 7 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego RAW,y 5 łyżek syropu z agawy, klonowego lub innego słodu.  Wykonanie : Komosę i orkisz prażymy na patelni lub w piekarniku. Po wystudzeniu mielimy na pył/mąkę. Dodajemy wodę,  olej i słód

Jeść, by żyć w zdrowiu
Podudzia z kurczaka w sezamie 130

Dlatego czasami trzeba je jakoś odmienić, nadać nowy smak i aromat. Ta wersja jest dla tych, którzy lubią mięso na słodko. Składniki 1 kg podudzi z kurczaka 2 łyżki syropu klonowego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka białego sezamu 1 łyżka czarnego sezamu pieprz       Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso myjemy, oczyszczamy i osuszamy(...)papierowym ręcznikiem. Przekładamy do miski, do której wlewamy syrop klonowy, sos sojowy, wsypujemy sezamy, lekko oprószamy pieprzem. Mięso mieszamy z dodanymi składnikami, wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia, blaszkę. Przykrywamy folią aluminiową, pieczemy 35 min w temperaturze 190°C, następnie 10 min bez folii, w temperaturze 200°C z termoobiegiem. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name

R'n'G Kitchen
LEKSYKON BAKALII 172

witaminy B i tauryny, dlatego poprawiają nastrój, koją nerwy i ułatwiają zasypianie.  Zastosowanie: Można dodawać je do ciasta albo musli. Ciekawym pomysłem jest nadzienie ich farszem z boczku. Syrop z daktyli doskonale zastępuje cukier. Źródło: internet FIGA Figa jest owocem figowca pospolitego (Ficus carica) pochodzącego z Azji. http://bonavita.pl/figa-wartosci-odzywcze-wlasciwosci-przepisy Figa jest owocem figowca pospolitego (Ficus carica) pochodzącego(...)dlatego warto po niego sięgać np. przy infekcji gardła. Ponadto ułatwia trawienie i łagodzi mdłości, dlatego jest częstym składnikiem leków przeciwko chorobie lokomocyjnej. Zastosowanie : Korzeń imbiru ugotowany w słodkim syropie ma specyficzny ostro - słodki smak. Można dodawać go do herbaty, albo kawy. Źródło: internet SUSZONE MORELE Suszone morele to doskonała alternatywa dla słodkich i słonych przekąsek. Po suszone morele powinni

Ciastka - domowe słodkości
Chana masala z cieciorką 166

łyżka drobno startego imbiru 200 g marchewki, drobno pokrojonej po 1/4 łyżeczki soli i pieprzu 4 łyżki przyprawy garam masala szklanka mleczka kokosowego szklanka warzywnego wywaru 2-3 łyżki syropu klonowego puszka ciecierzycy ryż do podania W dużym rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oleju kokosowego i wrzucamy warzywa (czosnek, imbir, cebulę i marchew). Solimy i pieprzymy, mieszamy i gotujemy pod przykryciem(...)minut. Często mieszamy. Wrzucamy połowę garam masali, mieszamy i pokryła wszystkie składniki. Wlewamy mleczko kokosowe, wywar i syrop klonowy. Zagotowujemy. Pyrkoczemy na małym ogniu pod przykryciem ok 5 minut. Zawartość rondla blendujemy na gładki kremowy sos (mi na tym etapie wyszła kupa :). Doprawiamy wg smaku solą i pieprzem. Na patelnie wkładamy ciecierzycę i pół łyżki oleju kokosowego. Przykrywamy i podsmażamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Konfitura żurawinowa do mięs i serów 124

zimę, żałuję tylko  że zrobiłam tak mało ;(  Składniki: 400 gram mrożonej żurawiny 150 gram cukru 100 ml wody 3 łyżki miodu Przygotowanie:  W rondelku gotujemy syrop cukrowy, czyli wodę z cukrem i miodem, gotujemy do momentu rozpuszczenia cukru, tak 2-3 minuty. Następnie dodajemy zamrożoną żurawinę i całość gotujemy  ok 15 minut, powinien powstać taki czerwony(...)gęsty syrop, który po wystygnięciu zmieni się w galaretkę.  Gdy już zacznie gęstnieć, to przekładamy do wyparzonego słoiczka. Zakręcamy dokładnie. Stawiamy do góry dnem do wystygnięcia

Życie zaczyna się w kuchni
Kocie muffinki z jabłkami i lekką pianką (pełnoziarniste) 191

składniki na 9 muffinek 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/4 szklanki mąki kokosowej 2 jajka 2 łyżki Oleju Wielkopolskiego (u mnie wersja kokosowa) 1 łyżka syropu klonowego 80 g ksylitolu lub erytrytolu 1 łyżeczka karobu 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/4 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego 2 średniej wielkości jabłka Jajka umieścić(...)misce i ubić z solą i ksylitolem lub erytrytolem na puszystą, jasną masę. Dodać syrop klonowy i olej, ubijać jeszcze przez chwilę. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do masy jajecznej i krótko wymieszać. Mąkę połączyć w osobnej misce z pozostałymi suchymi składnikami, dodać do masy i wymieszać do połączenia. Na końcu wlać łyżeczkę ekstraktu waniliowego

Fitkot
FIT przekąska. Jesienne kulki dyniowe w trzech smakach 139

puree z pieczonej dyni 100 g suszonych daktyli 100 g zmielonych płatków owsianych (lub mąka owsiana) 30 g orzechów włoskich płynne słodzidło do smaku: miód, syrop klonowy, syrop daktylowy itp SMAK 1: łyżeczka cynamonu, łyżka mąki kokosowej SMAK 2: 30 g czekolady gorzkiej 90% kakao SMAK 3: łyżeczka tartego imbiru, łyżeczka tartej skórki z pomarańczy, łyżka mąki kokosowej Dynię należy

Mój pomysł na
Ciasto nadziewane żurawiną 145

jajek 1 szklanka cukru 1 ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 25 dag margaryny "Kasia" Nadzienie: 1.) 40 dag suszonej żurawiny 1/2 szklanki syropu żurawinowego 1 duży kisiel wiśniowy lub malinowy  (na 3/4 L) 3 łyżki cukru 2.) 4 opakowania serka Danio (4x140g) o smaku waniliowym 3 białka ½ szklanki cukru 1 łyżka budyniu waniliowego(...)Połowę ciasta wylać do formy (23x32) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić na 15 minut do  piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. W tym czasie przygotować nadzienie. Żurawinę zalać syropem, obsypać cukrem i kisielem w proszku. Wymieszać. Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać proszek budyniowy i jeszcze chwilę ubijać. Połączyć z serkiem. Na gorące, podpieczone ciasto wyłożyć żurawinę

Praktyczna pl
Placuszki bananowe i recenzja "Trufla, same dobre rzeczy" Patrycji Doleckiej 191

cynamonu 1 szczypta imbiru 1 szczypta soli 8 łyżek mąki (mieszanej pełnoziarnistej i jasnej) 1 dojrzały banan pokrojony w kostkę 1 łyżka oleju  do podania: posiekane orzechy ulubiony syrop (u mnie klonowy) PRZYGOTOWANIE Wszystkie składniki mieszamy dokładnie łyżką na gładką masę. Dodajemy posiekanego banana i mieszamy. Smażymy placuszki na złoto na oleju z obu stron i odsączamy na papierowym(...)ręczniku. Podajemy z syropem i orzechami.  Jak już wspomniałam, przepis pochodzi z książki "Trufla,same dobre rzeczy"  autorstwa Patrycji Doleckiej, znanej blogerki, która od 10 lat z sukcesem prowadzi blog o nazwie Trufla .  W książce Autorka zebrała swoje ulubione przepisy (część z nich znana już z bloga, jednak większość do tej pory nie publikowana). Patrycja gotowania uczyła

Moje Kuchenne Rewelacje
Smoothie bowl w kolorach jesieni 129

Zapraszam :) Składniki: 2 łyżki ugotowanej białej quinoy 1 łyżka ekspandowanej quinoy 200 gram obranej i wydrążonej dyni 2 banany 2 owoce persymony (kaki) sok z połowy cytryny 1 łyżka syropu klonowego, lub miodu (opcjonalnie) 1 żółte kiwi (można zastąpić zielonym) 5 owoców miechunki peruwiańskiej 5 mrożonych jeżyn 8 orzechów laskowych 1 łyżeczka nasion konopnych suszone płatki goździków szczypta cynamonu Wykonanie(...)zostanie po wykrawaniu ozdobnych kształtów, 2 łyżkami gotowanej quinoy, sokiem z cytryny i szczyptą cynamonu. Mi słodycz owoców wystarcza, ale można jeszcze dodać trochę miodu, lub w wersji wegańskiej syrop klonowy. Wszystkie te składniki blendujemy na gładką masę.  Przelewamy do miski, wierzch ozdabiamy wyciętymi w różne kształty kawałkami owoców, prażonymi orzechami laskowymi, owocami miechunki peruwiańskie, mrożonymi jeżynami, nasionami konopnymi

Quinoa Raz!
Tort krówka z łaciatym biszkoptem oraz kremem waniliowym i truskawkowym (bez glutenu, cukru białego) 175

greckiego (2,5 opakowania Tolonis Biedronka) -ksylitol zmielony na puder Karmel kokosowy -śmietana powstała z jednej puszki mleka kokosowego -4-5 łyżek cukru kokosowego lub trzcinowy muscovado -2 łyżki syropu daktylowego (lub cukru kokosowego/trzcinowego) Truskawkowy pyszczek -100g truskawek mrożonych -2 łyżki mleka kokosowego lub 1 śmietany kokosowej -łyżka soku z cytryny -2 płaskie łyżeczki żelatyny + ¼ szkl. wody Dodatkowo(...)lodówce by odsączyć je od serwatki. KARMEL KOKOSOWY Śmietankę kokosową zagotować w garnuszku, dodać cukier kokosowy (może być też np. trzcinowy ale musi być brązowy i trochę syropu daktylowego) i gotować na małym ogniu kilkanaście minut do częściowego zredukowania. Pozostawić do wystudzenia karmelu.   Kliknij aby powiększyć 1. Duży biszkopty podzielić na trzy równe blaty. Mały na dwa i wyciąć

Candy Pandas