zapraszam. A wracając do przepisu (sposobu) na pyszną mrożoną kawę… Składniki: W ersja podstawowa: 1 mała filiżanka kawy kostki lodu zimne mleko cukier (jeśli słodzicie) Wersja wzbogacona: odrobina syropu barmańskiego o smaku amaretto bita śmietana szczypta kakao rurka Przygotowanie: Wersja podstawowa: Zaparzamy kawę wg gustu (u mnie z 1 czubatej łyżeczki kawy rozpuszczalnej + cukier). Studzimy. Do wysokiej szklanki wsypujemy(...)kostki lodu (do około 1/2 wysokości szklanki), wlewamy kawę, a następnie dolewamy zimne mleko. Podajemy. Wersja wzbogacona: Kawy nie dosładzamy, tylko dolewamy do gorącej syrop barmański amaretto, mieszam. Odstawiamy do przestudzenia. Do wysokiej szklanki wsypujemy kostki lodu (do około 1/2 wysokości szklanki), wlewamy kawę, a następnie dolewamy zimne mleko. Na koniec dodajemy bitą śmietanę, posypujemy ją szczyptą kakao. Kawę podajemy
Słodkie okruszkiwarstwowy deser , owsianka z chia , budyń z brzoskwiniami a także dżem morelowy . Składniki: 1,5 szkl mleka 50 ml soku z pomarańczy 5 łyżek nasion chia 2-3 łyżki syrop z agawy bio 1,5 łyżki kakao słoik wiśni deserowych Przygotowanie: Do mleka wlać sok z pomarańczy, syrop z agawy, wsypać kakao zmiksować a następnie wsypać nasiona chia
Ala piecze i gotujeSkładniki Spód - 2 banany - 150 g płatków owsianych (bezglutenowych lub zwykłych) Masa - 75 ml mleczka kokosowego - 20 g masła orzechowego - 1 łyżka syropu klonowego lub innego słodzidła najlepiej płynnego Dodatkowo - mały banan - kilka kostek gorzkiej czekolady Wykonanie Spód Banany blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy płatki owsiane i ponownie blendujemy by powstała gęsta masa. Tak przygotowaną masę wykładamy na formę(...)nagrzanym do 180 stopni około 10-15 minut. Po tym czasie wyciągamy i pozostawiamy do wystudzenia. Masa W kąpieli wodnej rozpuszczamy mleczko kokosowe razem z masłem orzechowym. Dodajemy syrop i wszystko mieszamy. Tak przygotowaną masę (która już wystygła) wylewamy na wystudzone ciasto. Wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin. Przed podaniem wyciągamy tarte chwilę wcześniej. Ozdabiamy plasterkami banana oraz
Health-Fit-Lifekuchni dla mających chęć na ciekawy deserek dla szukających pomysłu na wykorzystanie tapioki Składniki: 600ml mleka kokosowego lub krowiego 1/3 szklanki tapioki łyżka ekstraktu waniliowego 2 łyżki syropu klonowego 4 kostki gorzkiej czekolady 90% banan Wykonanie: Mleko zagotować. Na gotujące mleko wsypać tapiokę. Dodać syrop klonowy i ekstrakt waniliowy. Wymieszać. Przykryć i gotować na małym ogniu
Mania WypiekaniaSkładniki: - 150 ml mleczka kokosowego z puszki - 25 g masła orzechowego 100% - 20 g wiórek kokosowych - 1 łyżka syropu klonowego Polewa - 40 g gorzkiej czekolady - 1 łyżka oleju kokosowego Wykonanie W kąpieli wodnej rozpuszczamy mleczko kokosowe z syropem klonowym oraz masłem orzechowym. Mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe. Całość mieszamy. Pozostawiamy do wystudzenia. Przestudzoną masę
Health-Fit-Lifepewno będziesz nią zachwycony. Spróbujcie. Składniki: 180 g zimnego jogurtu naturalnego 1 łyżka nasion chia 2 czubate łyżeczki sproszkowanej truskawki liofilizowanej około 2-3 łyżeczki malinowego syropu z agawy (lub miodu itd) kokosowa galaretka – do nabycia w Kuchnie Świata dodatkowo: nadzienie malinowe lub świeże maliny Przygotowanie: Do miseczki przekładamy cały jogurt (zimny), dodajemy nasiona chia i dokładnie mieszamy(...)Następnie odkładamy około 2 łyżek, a resztę mieszamy ze sproszkowaną liofilizowaną truskawką i syropem z agawy. Całość przekładamy do pucharka lub wysokiej szklanki. Następnie wykładamy warstwę kokosowej galaretki i odłożone 2 łyżki jogurtu z chia. Deser warto zwieńczyć nadzieniem malinowym (lub świeżymi malinami) i kokosową galaretką. Smacznego
Słodkie okruszkiProsta, smaczna i orzeźwiająca sałatka na dobrą przekąskę. Składniki: Ananas w syropie 1 puszka Jajka ugotowane 6 szt. Jabłko 3 szt. Seler słupki w zalewie 1 słoiczek Kukurydza konserwowa 1 puszka Sól i pieprz do smaku Ser żółty salami 20 dag Ogórek kiszony 1-2 szt. Majonez Ogórek szklarniowy do dekoracji Natka pietruszki do dekoracji Pomidor koktajlowy(...)dekoracji Rzodkiewka do dekoracji Papryka czerwona do dekoracji Czosnek 1 ząbek Wykonanie: Ananasy wyjąć z syropu pokroić w kostkę. Następnie jajka, jabłka, ogórka, czosnek obrać i również pokroić w kostkę, razem wymieszać. Dodać ser żółty pokrojony w kostkę, odsączoną kukurydzę i selera. Doprawić do smaku i wymieszać z majonezem według uznania. Udekorować dowolnie, wstawić do lodówki do schłodzenia i podawać
Tradycyjna Kuchniamąki jaglanej lub innej (np. pszennej, orkiszowej) 3 łyżki masła orzechowego 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki wybranego słodziku (u mnie syrop z agawy) 50 ml soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciskany) 2 łyżki oleju Krem: 200 ml mleka roślinnego (u mnie domowe mleko kokosowe) 40 g gorzkiej czekolady 50 g masła orzechowego(...)orzechów) Sposób przygotowania: Aby przygotować ciasto fasolę zblenduj na gładką masę. Dodaj do niej resztę składników i wymieszaj. Jeśli użyjesz cukru lub innego słodzika, który nie występuje w postaci syropu zwiększ o 20 ml ilość soku z pomarańczy. Gotowe ciasto wyłóż do foremek na tartaletki i piecz je około 20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po tym czasie wyjmij
Via Gustowodą, cukrem goździkami i cynamonem doprowadzamy do wrzenia. Wkładamy do gotującego się wina na 20 minut (na małym ogniu). Gruszki wyciągamy a wino gotujemy do momentu aż powstanie gęsty syrop. Po wystygnięciu gruszek z ciasta francuskiego wycinamy cienkie i długie paski. Każdym paskiem owijamy gruszkę aby zrobć taki płaszcz. Wkładamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego(...)Podajemy z syropem z wina
Kuchnia w oparachpłatków owsianych bezglutenowych 60 g rodzynek 30 g pestek dyni 30 g chipsów kokosowych lub wiórków 50 g masła orzechowego 40 g syropu klonowego 30 g oleju kokosowego polewa: 40 g gorzkiej czekolady Panama (Vivani) i 40 g mlecznej czekolady nugatowej (Vivani) Przygotowanie: Płatki, rodzynki, pestki dyni oraz(...)chipsy kokosowe przełóż do malaksera i zmiksuj na średnio drobną konsystencję. W garnku podgrzej do rozpuszczenia olej kokosowy, syrop klonowy i masło orzechowego. Suche składniki połącz z mokrymi. Formę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż masę. Dobrze ją ugnieć. W międzyczasie rozpuść w kąpieli wodnej czekolady i polej uformowaną masę batonikową. Wstaw do lodówki
Zdrowie na języku :Psól. Dokładnie wyrobić. Odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Na rozgrzanej gofrownicy kłaść porcję ciasta, nie rozsmarowywać. Piec około 2 - 3 minut. Można podawać z konfiturami, owocami i słodkimi syropami. Podałam z syropem piernikowym , konfiturą z fig i ananasem. zastawa
królestwo garówdrobną kostkę 3 łyżki posiekanego koperku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka pokrojonej w drobną kostkę papryczki chili sól, świeżo zmielony czarny pieprz DRESSING 1 łyżka miodu lub syropu klonowego 1 mały ząbek czosnku / starty na tarce 3 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki oliwy szczypta soli WYKONANIE KASZĘ JAGLANĄ wsypujemy do rondelka i prażymy na średnim ogniu(...)kolejne 10 minut pod przykryciem, następnie zdejmujemy pokrywkę i zostawiamy do ostygnięcia (nie mieszamy). Zimną kaszę spulchniamy widelcem i przekładamy do miski. DRESSING : W miseczce rozcieramy miód lub syrop klonowy ze szczyptą soli i startym czosnkiem. Dodajemy sok z cytryny oraz oliwę. Mieszamy energicznie, do otrzymania jednolitego dressingu. KAPUSTĘ drobno szatkujemy i przekładamy do miski z kaszą. Dodajemy posiekaną natkę
cool and mintyBakaliowy drożdżowy przekładaniec to popisowe ciasto mojej babci. Robiła je przy każdej możliwej okazji, dodatkowo owoce w syropie były jej własnego wyrobu ! Bez tego ciasta nie byłoby świąt, imienin, urodzin ... Przepis warty uwagi, a ciasto godne polecenia ! SKŁADNIKI: ZACZYNKA DROŻDŻOWA: 10 dag drożdży + 1 łyżeczka mąki (kopiata) + 3 łyżeczki mleka, wszystko wymieszać ( ma być konsystencja śmietany) – odstawić(...)dzielimy na 4 części. Każdą z nich wałkujemy na cienki placek. 6. Na każdej warstwie ciasta układamy owoce (róża, śliwki, agrest, truskawki, gruszki, wiśnie, porzeczki, borówki wszystkie odcedzone z syropu). 7. Ostatnią część posypujemy po wierzchu posiekanymi orzechami. Pieczemy w temperaturze 180 st. C około 1 godz. 15 minut
Marcepanowa kuchniamasła 50 g drobnego cukru 1 jajko Nadzienie: 1 duża pomarańcza lub dwie mniejsze Garść płatków migdałowych Odrobina słodkiej przyprawy karmel z wanilią (mam Kotanyi) Kilka łyżek syropu pomarańczowego (może być też woda spod ugotowanych pomarańczy) Kilka łyżek mocnego alkoholu – może być wódka, likier cytrynowy, wódka cytrynowa. Ja użyłam akurat „cytrynówki” własnej produkcji na ciemnym cukrze muscovado. 10 kostek gorzej(...)kilku miejscach i gotujemy tak długo, aż staną się miękkie. Zwykle zajmuje to ok. godziny. Studzimy. Następnie, kroimy na plasterki. Przekładamy na patelnię, oprószamy karmelem z wanilią, podlewamy syropem i przesmażamy. Dodajemy garść płatków migdałowych, podlewamy alkoholem i ponownie przesmażamy. Migdały mają się lekko zrumienić, a cukier z przypraw i alkoholu skarmelizować. Przekładamy na deskę, studzimy. Wystudzone plastry drobno siekamy
Kate's Kitchen