syrop - 6989 przepisów (strona:152/466)

Chleb pszenny z płatkami owsianymi 120

polecanej już Wam książki Jeffrey’a Hamelman’a, ale w związki z tym, że jestem weganką musiałam zmienić ciut składniki, tj. mleko zwykłe zastąpiłam roślinnym, a miód syropem z tapioki. W książce mowa o tym, że na czas pierwszej fermentacji można ciasto pozostawić na całą noc w lodówce (podobno na tym jeszcze bardziej zyskuje na smaku(...)mleka (u mnie sojowe) 70 ml oleju roślinnego (u mnie kokosowy rafinowany) opakowanie (6-7 g) drożdży instant łyżeczka soli (20 g) 3 łyżki płynnego słodu (u mnie syrop z tapioki) Przygotowanie: Płatki owsiane zalej wodą i odstaw na 10-15 minut, aby nasiąkły. W dużej misce wymieszaj wszystkie pozostałe składniki. Następnie dodaj płatki owsiane razem z całą wodą

greenscarf
BONGIORNO ITALY 115

włoskich 1 op. sera Galbani mozarella mini kulki 2 łyżki sezamu czarnego i białego SOS: 5 łyżek oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki octu winnego 2 łyżeczki syropu klonowego sól pieprz Przygotowujemy sos: Czosnek przeciskamy przez praskę. Dolewamy do czosnku oliwę z oliwek, ocet winny, syrop klonowy oraz przyprawiamy do smaku. Wszystko mieszamy. Przygotowujemy sałatkę: Makaron gotujemy

Kuchnia w oparach
Ciasto bananowiec 453

mleka • 2 jajka • 100 g mąki • 100 g cukru • 1 łyżeczka sody oczyszczonej • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Nasączenie • 1/2 szklanki zaparzonej kawy • 2 łyżki likieru kawowego lub syropu do kawy np. kawowego, czekoladowego, migdałowego, waniliowego Kawowy krem budyniowy • 700 ml mleka • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej • 3 żółtka • 1 budyń śmietankowy • 1 łyżka mąki pszennej • 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)się składników w jednolite ciasto). Masę wlać do formy i wstawić do piekarnika na ok. 15 minut (lub do suchego patyczka). Wyjąć, ostudzić, nasączyć mieszanką kawy i likieru lub syropu. Posmarować powidłami. Krem budyniowy Odlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać je z żółtkami, budyniem, mąką pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z dodatkiem kawy i cukrem waniliowym. Gdy mleko zacznie

KUCHNIA POLSKA
Wiśniówka. Nalewka wiśniowa. 188

zlać płyn (nalew) przez sitko do butelek i szczelnie zakręcić, odstawić w ciemne miejsce. Wiśnie zasypać cukrem, słoik szczelnie zakręcić, odstawić w ciemne miejsce i codziennie potrząsać, aby powstał syrop. Po tygodniu zlać syrop przez gazę lub bawełnianą ściereczkę i wymieszać z nalewem. Przelać do butelek, odstawić w ciemne miejsce na minimum 3 miesiące.       Na zdrowie

Codziennik Kuchenny
Nalewka z gruszek ( ze skórką z cytrusów ). 129

kawałki, wrzuć do czystego słoja. Cytrynę i pomarańcza dokładnie umyj, sparz wrzątkiem, skórkę zetrzyj na tarce bez białej błonki, wsyp do słoja z gruszkami. Z wody i cukru ugotuj syrop na średnim ogniu, dopilnuj, aby się nie przypalił. Wystudzonym syropem zalej owoce w słoju. Dodaj goździki, zalej całość wódką , wstrząśnij lekko słojem, aby składniki się zmieszały. Słój szczelnie zamknij wieczkiem

Przepisy i porady kulinarne
SORBET BRZOSKWINIOWO RÓŻANY 144

Prosty , łatwy sorbet z przepysznych brzoskwiń.Raj dla podniebienia. 4 obrane brzoskwinie  2 łyżki syropu róžanego **********************************  1 . Obrane brzoskwinie pokroić w kawałki , włożyć  zamrażarki iizamrozić na " kość ".Wsypać do blendera. 2 . Dodać syrop różany , zmiksować na gładką masę.Calošć przełožyć do pojemnika i włożyć do zamrażarki na 3-4 godziny

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Lemoniada jeżynowa z bazylią 157

cytrynę kroimy na pół i dokładnie wyciskamy, do ostatniej kropelki. Sok cytrynowy wlewamy do naszykowanej butelki ze szczelnym zamknięciem. W małym garnuszku zagotowujemy wodę z cukrem – do gotującego się syropu dodajemy jeżyny i bazylię. Gotujemy wszystko razem przez 8-10 minut na małym ogniu, do czasu aż owoce oddadzą swój sok i kolor, a bazylia aromat.. Gotowy syrop studzimy

Karo in the Kitchen
Nalewka wiśniowa 154

odstawić na kilka dni aż cukier całkowicie się rozpuści. W międzyczasie ponownie kilka razy potrząsać słojem aby cukier równomiernie się rozpuszczał. Gdy cukier całkowicie się rozpuści zlać powstały syrop z wiśni. Wiśnie można przełożyć do mniejszgo słoika i schować do lodówki a potem wykorzystać do deserów lub do ciasta. Zlany syrop połączyć z wcześniej zlanym płynem. Przefiltrować i rozlać

Monia miesza i gotuje
Orzeźwiająca lemoniada. 166

litra: -woda gazowana lub zwykła -2 cytryny -dwie gałązki mięty -1/3 szklanki cukru -1/3 szklani gorącej przegotowanej wody -kostki lodu (8-10 sztuk) Sposób przygotowania: Robimy syrop cukrowy. 1/3 szklanki cukru łączymy z 1/3 szklanki gorącej wody. Mieszamy aż cukier się roztopi i odstawiamy do ostygnięcia. Wyciskamy sok z 1,5 cytryny. Przelewamy do dzbanka. Dodajemy syrop cukrowy

Magia jedzenia.
Waniliowa nocna owsianka z owocami 228

śniadanie, można ją też zabrać w słoiczku lub innym pojemniku na wynos . Składniki: 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki mleka roślinnego 100 g jogurtu greckiego 2 łyżki miodu lub syropu z agawy 1/2 łyżeczki mielonej wanilii ulubione owoce: borówki, maliny, banan Wykonanie: Płatki owsiane wsypać do miski lub słoiczka, zalać mlekiem, dodać jogurt, syrop z agawy oraz mieloną wanilię

Healthy food explorer
Muffinki naleśnikowe 111

miodem, czekoladowym kremem lub dżemem. Czyli do wyboru do koloru.  Takie muffinki świetnie sprawdzą się na śniadanie albo jako szybka i oryginalna przekąska. Najlepiej smakują na ciepło polane syropem klonowym. Po przestygnięciu też są bardzo smaczne. Naprawdę polecam wypróbować. Składniki (12-14 sztuk): 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki soli 1 łyżka(...)Nakładać ciasto do foremek na muffinki do połowy wysokości (u mnie silikonowe). Dodać wybrane dodatki i delikatnie wcisnąć je w ciasto. Piec 10-15 minut. Muffinki najlepiej podawać z syropem klonowym lub miodem. *Do ciasta dałam tylko jedną łyżkę ksylitolu, bo słodyczy nadają dodatki. Jeśli ktoś chce je zjeść na samo to polecam dodać więcej słodzika

Healthy food explorer
Orzechowy budyń jaglany 153

szklanki mleka do dolania w trakcie przygotowania  1/3 szklanki zmielonych orzechów laskowych 1 łyżka masła orzechowego 1 kopiata łyżeczka kakao ulubiony słodzik: np. stewia, miód, syrop klonowy lub z agawy (u mnie 3 tabletki stewii i 1 łyżka syropu z agawy)** Wykonanie: Orzechy laskowe prażyć w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 8 minut. Wyciągnąć i zostawić do ostudzenia

Healthy food explorer
Owsiano - bananowe batoniki z nadzieniem czekoladowym 152

łyżki kakao Baza: 1 szklanka zmielonych na mąkę płatków owsianych lub mąki owsianej 1 szklanka płatków owsianych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 duże dojrzałe banany 3 łyżki syropu z agawy/klonowego lub miodu szczypta soli Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180 ºC . Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Daktyle przesypać do miski i zalać gorącą wodą (do przykrycie). Odstawić na minimum(...)dodać kakao oraz 1/4 szklanki wody z daktyli. Zmiksować na gładką i kremową masę. Do miski wsypać mąkę, płatki owsiane, sól oraz proszek do pieczenia. Dodać rozgniecione banany oraz syrop z agawy i wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć około 2/3 masy na spód i wyrównać. Na to położyć czekoladową masę z daktyli i wszystko przykryć resztą owsianego ciasta. Po ostudzeniu pokroić

Healthy food explorer
Czekoladowe ciastka owsiane z borówkami 192

weekendowy relaks. Składniki: 1/2 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki mąki owsianej szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1 banan 2 łyżki kakao 1-2 łyżki syropu z agawy lub miodu 2 garście borówek opcjonalnie pokrojona gorzka czekolada Wykonanie: Banana rozgnieść i połączyć z roztrzepanym jajkiem, dodać syrop z agawy lub miód. Do miski wsypać mąkę, płatki owsiane

Healthy food explorer
Malinowy pudding chia 126

dobra opcja. Zamiast malin można użyć innych owoców, na pewno dobrze sprawdzą się borówki, truskawki lub wiśnie.  Składniki: 2 łyżki nasion chia 3/4 szklanki mleka roślinnego 2 łyżki syropu z agawy 1/2 szklanki malin gorzka czekolada Wykonanie: Nasiona chia zalać mlekiem roślinnym, dodać syrop z agawy, wymieszać i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki

Healthy food explorer