syrop - 6989 przepisów (strona:149/466)

Nalewka wiśniowa 185

odstawić na kilka dni aż cukier całkowicie się rozpuści. W międzyczasie ponownie kilka razy potrząsać słojem aby cukier równomiernie się rozpuszczał. Gdy cukier całkowicie się rozpuści zlać powstały syrop z wiśni. Wiśnie można przełożyć do mniejszgo słoika i schować do lodówki a potem wykorzystać do deserów lub do ciasta. Zlany syrop połączyć z wcześniej zlanym płynem. Przefiltrować i rozlać

Monia miesza i gotuje
Orzeźwiająca lemoniada. 196

litra: -woda gazowana lub zwykła -2 cytryny -dwie gałązki mięty -1/3 szklanki cukru -1/3 szklani gorącej przegotowanej wody -kostki lodu (8-10 sztuk) Sposób przygotowania: Robimy syrop cukrowy. 1/3 szklanki cukru łączymy z 1/3 szklanki gorącej wody. Mieszamy aż cukier się roztopi i odstawiamy do ostygnięcia. Wyciskamy sok z 1,5 cytryny. Przelewamy do dzbanka. Dodajemy syrop cukrowy

Magia jedzenia.
Waniliowa nocna owsianka z owocami 257

śniadanie, można ją też zabrać w słoiczku lub innym pojemniku na wynos . Składniki: 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki mleka roślinnego 100 g jogurtu greckiego 2 łyżki miodu lub syropu z agawy 1/2 łyżeczki mielonej wanilii ulubione owoce: borówki, maliny, banan Wykonanie: Płatki owsiane wsypać do miski lub słoiczka, zalać mlekiem, dodać jogurt, syrop z agawy oraz mieloną wanilię

Healthy food explorer
Muffinki naleśnikowe 142

miodem, czekoladowym kremem lub dżemem. Czyli do wyboru do koloru.  Takie muffinki świetnie sprawdzą się na śniadanie albo jako szybka i oryginalna przekąska. Najlepiej smakują na ciepło polane syropem klonowym. Po przestygnięciu też są bardzo smaczne. Naprawdę polecam wypróbować. Składniki (12-14 sztuk): 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki soli 1 łyżka(...)Nakładać ciasto do foremek na muffinki do połowy wysokości (u mnie silikonowe). Dodać wybrane dodatki i delikatnie wcisnąć je w ciasto. Piec 10-15 minut. Muffinki najlepiej podawać z syropem klonowym lub miodem. *Do ciasta dałam tylko jedną łyżkę ksylitolu, bo słodyczy nadają dodatki. Jeśli ktoś chce je zjeść na samo to polecam dodać więcej słodzika

Healthy food explorer
Orzechowy budyń jaglany 187

szklanki mleka do dolania w trakcie przygotowania  1/3 szklanki zmielonych orzechów laskowych 1 łyżka masła orzechowego 1 kopiata łyżeczka kakao ulubiony słodzik: np. stewia, miód, syrop klonowy lub z agawy (u mnie 3 tabletki stewii i 1 łyżka syropu z agawy)** Wykonanie: Orzechy laskowe prażyć w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 8 minut. Wyciągnąć i zostawić do ostudzenia

Healthy food explorer
Owsiano - bananowe batoniki z nadzieniem czekoladowym 179

łyżki kakao Baza: 1 szklanka zmielonych na mąkę płatków owsianych lub mąki owsianej 1 szklanka płatków owsianych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 duże dojrzałe banany 3 łyżki syropu z agawy/klonowego lub miodu szczypta soli Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180 ºC . Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Daktyle przesypać do miski i zalać gorącą wodą (do przykrycie). Odstawić na minimum(...)dodać kakao oraz 1/4 szklanki wody z daktyli. Zmiksować na gładką i kremową masę. Do miski wsypać mąkę, płatki owsiane, sól oraz proszek do pieczenia. Dodać rozgniecione banany oraz syrop z agawy i wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć około 2/3 masy na spód i wyrównać. Na to położyć czekoladową masę z daktyli i wszystko przykryć resztą owsianego ciasta. Po ostudzeniu pokroić

Healthy food explorer
Czekoladowe ciastka owsiane z borówkami 227

weekendowy relaks. Składniki: 1/2 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki mąki owsianej szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1 banan 2 łyżki kakao 1-2 łyżki syropu z agawy lub miodu 2 garście borówek opcjonalnie pokrojona gorzka czekolada Wykonanie: Banana rozgnieść i połączyć z roztrzepanym jajkiem, dodać syrop z agawy lub miód. Do miski wsypać mąkę, płatki owsiane

Healthy food explorer
Malinowy pudding chia 154

dobra opcja. Zamiast malin można użyć innych owoców, na pewno dobrze sprawdzą się borówki, truskawki lub wiśnie.  Składniki: 2 łyżki nasion chia 3/4 szklanki mleka roślinnego 2 łyżki syropu z agawy 1/2 szklanki malin gorzka czekolada Wykonanie: Nasiona chia zalać mlekiem roślinnym, dodać syrop z agawy, wymieszać i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki

Healthy food explorer
Bezglutenowe gofry gryczane :) 181

poczułam, że są z gryki! Także dla osób, które nie przepadają za charakterystycznym posmakiem tego zboża będzie to pozytywny aspekt. Dodatek malin , borówek , chrupkich płatków migdałowych i słodkiego syropu daktylowego zwieńczył ten słodki wypiek i całość smakowała fenomenalnie! Koniecznie skorzystajcie z tego przepisu 😊 Składniki (4 gofry): 70 g kaszy gryczanej niepalonej (Edena) 1 jajko 100 ml mleka 1 łyżka ksylitolu(...)użyłam w pudrze od Edena) 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego (Edena) 1 łyżeczka proszku maca (Edena) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia dodatki: maliny, borówki, płatki migdałowe (Edena), syrop daktylowy (Edena) Przygotowanie: Kaszę gryczaną zmiel na mąkę.  Następnie wymieszaj ją z pozostałymi składnikami (jajkiem, mlekiem, proszkiem do pieczenia, cynamonem, ksylitolem i macą). W międzyczasie nagrzej gofrownicę.  Wlej przygotowaną masę

Zdrowie na języku :P
Lemoniada malinowa 161

kroimy na pół i dokładnie wyciskamy, do ostatniej kropelki. Sok cytrynowy wlewamy do naszykowanej butelki ze szczelnym zamknięciem.   W małym garnuszku zagotowujemy wodę z cukrem – do gotującego się syropu dodajemy maliny i gotujemy razem przez 4-5 minut na małym ogniu, do czasu aż owoce oddadzą swój sok i kolor, porozpadają się. Malinowy syrop studzimy, a po ostudzeniu przecedzamy

Karo in the Kitchen
Brzoskwinie w syropie 173

Kilka dni temu kupiłam w dobrej cenie ponad 4 kg polskich, niewielkich brzoskwiń. Chwilę zastanawiałam się co z nich przygotować, ale wygrała pierwsza myśl, czyli brzoskwinie w syropie. Będą idealne do deserów i ciast, a zimą dodadzą trochę słońca do porannej owsianki. Oczywiście nie są tak idealne (jeśli chodzi o kształt) jak te ze sklepu, ale domowe i pyszne(...)Składniki /8 słoików 0,5l/: 4-5 kg brzoskwiń 1,5 l Czytaj dalej... Artykuł Brzoskwinie w syropie pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Domowa nutella śliwkowa (wersja fit) – przepis krok po kroku 214

przygotowania nutelli śliwkowej będziecie potrzebować: 1 kg dojrzałych śliwek węgierek bez pestek (czyli ok. 1,2 kg niewypestkowanych) 120 g ksylitolu * 70 g karobu w proszku ** 1 łyżki syropu daktylowego (opcjonalnie) * oczywiście, zamiast ksylitolu, możecie dodać 150 g cukru lub cukru trzcinowego ** zamiast karobu, możecie dodać kakao Wykonanie krok po kroku: 1. Umyte śliwki pozbawiamy pestek i wrzucamy do garnka(...)czasu mieszając, aby śliwki nie przywarły do dna garnka. W tym czasie śliwki puszczą sok, który następnie odparuje. 3. Po tym czasie dodajemy karob oraz – opcjonalnie – syrop daktylowy i dusimy przez kolejne 15-20 minut na małym ogniu, często mieszając. Gotowa nutella powinna mieć konsystencję powidła. 4. Jeszcze ciepłe powidło, przekładamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i stawiamy

Okiem Blondynki by McBlondi
Malinowy koktajl proteinowy z komosy ryżowej 115

ugotowanej komosy ryżowej 1/2 szklanki (120 ml) mleka roślinnego 2 szklanki (480 ml) malin 1/2 szklanki (120 ml) jogurtu roślinnego o smaku naturalnym np. sojowego 2 łyżki syropu z agawy (lub według uznania) Wykonanie: Do blendera wrzucamy ugotowaną komosę ryżową, maliny, dodajemy jogurt, mleko roślinne i syrop z agawy. Całość miksujemy aż uzyskamy gładką konsystencję. Proste, prawda? Smacznego! *Przepis zainspirowany

Lamarida.pl
Sorbet brzoskwiniowy 113

Wyciskamy sok. Cukier wraz z wodą i sokiem z cytryny (jeśli używamy) umieszczamy w niewielkim garnku lub na patelni. Podgrzewamy przez kilka minut, aż w naczyniu utworzy nam się syrop. Gorący bardzo dokładnie mieszamy z sokiem brzoskwiniowym. Gotowy sorbet zamrażamy, mieszając go co 30 minut. Po około 3-4 godzinach sorbet powinien być gotowy. Sorbet brzoskwiniowy to coś, co pokochacie(...)Wyciskamy sok. Cukier wraz z wodą i sokiem z cytryny (jeśli używamy) umieszczamy w niewielkim garnku lub na patelni. Podgrzewamy przez kilka minut, aż w naczyniu utworzy nam się syrop. Gorący bardzo dokładnie mieszamy z sokiem brzoskwiniowym. Gotowy sorbet zamrażamy, mieszając go co 30 minut. Po około 3-4 godzinach sorbet powinien być gotowy. [/hide]   Artykuł Sorbet brzoskwiniowy pochodzi

Pogotujmy.pl
Panna cotta z mango (Panna cotta al mango) 188

przykrywamy foli ą  spożywczą. Deser schładzamy  przynajmniej 4-5 godziny. **** Mettete la panna cotta in frigorifero a rassodare per almeno 4-5 ore. Przed podaniem deseru przygotowujemy syrop; mieszamy miód  z sokiem z cytryny Desery wyjmujemy z filiżanek, przekładamy na talerzyki. Polewamy otrzymanym syropem, dekorujemy plasterkami mango i listkami mięty. * Włożenie filiżanek z deserem

La grande e la piccola cuoca