syrop - 6989 przepisów (strona:148/466)

Prażona ciecierzyca 121

orzechy Koniecznie wypróbujcie! Składniki: 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (ewentualnie z puszki) 1 łyżka oleju 2 łyżeczki sosu sojowego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/4 łyżeczki kuminu 2 łyżeczki syropu z agawy Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy ugotowaną ciecierzycą, sos sojowy, przyprawy i dokładnie mieszamy. Smażymy na średnim ogniu przez około 1 minutę, dodajemy syrop z agawy i mieszamy

Lamarida.pl
Babeczki mojito 123

białego rumu świeża mięta 1 limonka 2 łyżeczki brązowego cukru Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 100 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki syropu miętowego (opcjonalnie) Babeczki mojito – jak to zrobić? Suche składniki mieszamy razem w misce. Ocieramy skórkę z limonki i wyciskamy sok z połówki. Do suchych składników dodajemy wszystkie mokre: mleko, olej, jajko(...)babeczki są w piecu możemy wykorzystać także na przygotowanie kremu: schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Do gotowego kremu można dodać nieco miętowego syropu i wymieszać szpatułką. Upieczone babeczki przekładamy na kratkę do wystudzenia. Żeby babeczki wyglądały bardziej sylwestrowo przygotowałam papilotki, które okleiłam srebrnym papierem do pakowania. Szablony do samodzielnego wykonania ozdobnych papilotek znajdziecie

Ciastkozercy
Wafle z galaretką mango – pyszny deser 205

mnie Emix 1 szklanka pełnego mleka w proszku 1/3 szklanki mleka (np. 2-3%) 20 kwadratowych wafli (można też pokroić 10 prostokątnych) Na galaretkę mango: 80 g mango z syropu 4 łyżeczki galaretki truskawkowej – użyłam Emix 1/3 szklanki wody perełki pomarańczowe  od NatureAndMe* *perełki wzbogacają smak swoją lekko kwaskowatą nutą Przygotowanie: Do garnka przekładamy masło i wsypujemy cukier(...)małych obrotach). Masę odstawiamy na chwilę do przestudzenia. Naszą kakaową masę smarujemy wafle (nakładając jeden na drugi, górny wafel ma zostać bez masy). Do miski przekładamy delikatne mango z syropu, robimy z niego papkę np. widelcem. Do 1/3 szklanki gorącej wody dodajemy 4 łyżeczki truskawkowej galaretki, mieszamy do rozpuszczenia galaretki. Następnie wlewamy całość do mango, dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lekkiego

Słodkie okruszki
,,Domek z piernika’’ 124

ciasta piernikowego, udekorowany lukrem królewskim. To świetny pomysł na dekorację świąteczną lub słodki upominek. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej Pół kostki masła 1 szklanka miodu 5 łyżek syropu klonowego Szklanka cukru pudru 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko Lukier: 1 białko 200 g cukru pudru Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie(...)dodajemy miodu oraz syropu klonowego i miksujemy do połączenia. W dużym naczyniu łączymy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i jajko. Następnie wlewamy przygotowaną wcześniej masę. Z wszystkich składników wyrabiamy ciasto, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez 2 godziny. Po schłodzeniu rozwałkowujemy ciasto na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok 5 mm. Za pomocą gotowych lub przygotowanych

Podróż w kulinaria
Ziemniaczana sałatka z karmelizowaną cebulą i kaparami 126

sałatka zawita u nas na długo, bo jest naprawdę smaczna! Ziemniaczana sałatka Składniki: 5 dużych ziemniaków 2 duże cebule 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 2 łyżki golden syropu 3 łyżki białego octu balsamicznego 1 łyżeczka czarnego pieprzu 100 g majonezu 50 g kwaśnej śmietany 2 łyżki kaparów w zalewie sól do smaku Dekoracja kapary z ogonkiem mini marynowane papryczki(...)rzeżucha Ziemniaki ugotować w mundurkach. Odcedzić wodę i ostudzić. Obrać ziemniaki ze skórki i pokroić w dużą kostkę. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na maśle. Wlać syrop dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyć na małym ogniu przez 25 minut. W połowie smażenia dodać ocet balsamiczny. Doprawić cebulę solą i pieprzem. Ostudzoną cebulę dodać do ziemniaków. W naczyniu wymieszać

codojedzenia
Cytrynowiec z masą kisielową 129

się kleiło do wałka. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 170 st. C przez 10-15 min, aż ciasto zacznie robić się lekko złociste. Z wody i cukru zagotowujemy syrop. Pozostałe składniki łączymy razem i dokładnie mieszamy. Na gorący syrop wlewamy roztarte składniki, zagotowujemy i gotujemy przez 3 min. ciągle mieszając. Gorącą masą przekładamy zimne placki. Wierzch posypujemy cukrem pudrem

kulinarne odsłony pati
Małdrzyki krakowskie 93

Placki z twarogu znane w kuchni małopolskiej jako małdrzyki krakowskie. Jestem ich zdecydowaną fanką! Pulchne, kształtne, podane z cukrem pudrem, konfiturą, polewą, miodem, syropem. Dzieci je uwielbiają! – zaliczam do nich moją córkę, która zajadała małdrzyki bez dodatków. Dziś małdrzyki krakowskie w wersji mniej słodkiej, do której pasują wszelakie sosy, np. pomidorowy, serowy, gulasz warzywny lub mięsny z delikatnego białego(...)konsystencję ciasta biszkoptowego. Rozgrzewam olej i smażę partiami nieduże placuszki, na rumiano z obu stron. Podaję na ciepło same lub z dodatkami, np. cukrem pudrem, puree z owoców, konfiturami, syropami, miodem. Źródło: A. Stradecka, Smakołyki z mleka, sera i jaj , Biblioteka Poradnika Domowego, nr 6/98

Zasmakuj Kuchni
Sernik pomarańczowy 83

dobrze umyj pokrój w plastry o grubości około 3-4 mm. Przygotuj 2 garnki, do każdego wlej po szklance wody i wsyp po 1 szklance cukru. Zagotuj oba cukrowe syropy. Po zagotowaniu pod jednym garnkiem wyłącz ogień i włóż do garnka żurawinę. Do drugiego włóż plastry pomarańczy i gotuj 12 minut. Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ugotowane pomarańcze wyłóż(...)płasko na blachę i piecz przez 10 minut w temperaturze 180 st C. Żurawiny lekko wystudź, na talerz wsyp kilka łyżek cukru. Wyjmuj po kilka żurawin z syropu i obtaczaj je w cukrze. Sernik po wystudzeniu posmaruj konfiturą pomarańczową (możesz też zastąpić konfiturą brzoskwiniową), a następnie układaj upieczone i wystudzone pomarańcze oraz żurawiny w cukrze. Artykuł Sernik pomarańczowy pochodzi

nietylkopasta.pl
Domowa masa kajmakowa 91

nieprzywierająca patelnię lub do garnka z grubym dnem wsypujemy cukier. Gotujemy na niewielkim ogniu cały czas mieszając aż do momentu aż cukier się rozpuści. Gdy na patelni mamy już syrop, to ściągamy ją z ognia, dodajemy stałą część mleka kokosowego i energicznie mieszamy aż mleko połączy się z syropem. Uwaga: trzeba mieszać naprawdę energicznie, żeby kawałki twardego mleka kokosowego dobrze

Lamarida.pl
Kostka brukowa 168

pokrojenia na ok. 12 lub 16 kawałków) 125 g masła 300 g czekolady(wg upodobań, u mnie 200 g gorzkiej i 100 g mlecznej) 2 łyżki miodu lub syropu klonowego 10 szt. ciasteczek (np. petit beurre) pianki marshmallows (tak naprawdę wg uznania, ponieważ są różne, ok 100-150 g) ew. cukier puder do posypania (opcjonalnie) Wykonanie: W rondelku topimy masło(...)czekoladę (powolutku i na małym ogniu). Dodajemy miód lub syrop klonowy.  Ciasteczka kruszymy, pianki (jeśli nie są w wersji mini) kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do przestudzonej stopionej czekolady z masłem i mieszamy.   Masę przekładamy do formy wyłożonej folią spożywczą, wygładzamy i i wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Kroimy na 16 mniejszych lub 12 większych

bistro mama
TORT BOŻO NARODZENIOWY 100

margaryny 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki śmietany 18% 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka sody oczyszczonej Esencja kawowa: 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 350 ml gorącej wody 2 łyżeczki syropu barmańskiego o smaku waniliowym  Masa waniliowa: 2 opakowania budyniu waniliowego 1/2 litra mleka 1 olejek spirytusowy waniliowy 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 250 g margaryny Dodatkowo(...)masłem i obsypujemy bułką tartą.  Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Esencja kawowa - w gorącej wodzie rozpuszczamy kawę i do smaku dodajemy barmańskiego syropu o smaku waniliowym. Odstawiamy do ostygnięcia.  Masa waniliowa - 2 opakowania budyniu waniliowych ugotować w 0,5 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i cukier

Ciastka - domowe słodkości
CIASTA BOŻEGO NARODZENIA 424

brzoskwiniowe:  sok z puszki brzoskwiń 150 ml przygotowanej zimnej wody Dodatkowo: 2 opakowania galaretki o smaku brzoskwiniowym 700 ml gorącej wody Przygotowanie: Brzoskwinie - brzoskwinie z puszki osączyć z syropu, a następnie pokroić w kostkę. Syrop zachować. 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej rozpuścić w 700 ml gorącej wody i odstawić do wystygnięcia. Biszkopt - na spód tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć

Ciastka - domowe słodkości
CZARNA LISTA produkty niezdrowe dla dzieci, które im serwujemy 116

samej cenie. SŁODYCZE Z DODATKIEM WITAMIN Niektóre dzieci nie tolerują warzyw i owoców, okazują wewnętrzny bunt. Co więcej, ta sama grupa nie weźmie do buzi żadnego syropu witaminowego. Co wtedy? Ja bym powiedziała – próbujmy owoców i warzyw do skutku. Jednak wiem, ze jest gro matek, które w takiej sytuacji sięga po słodycze z witaminami. Niestety nie mają one nawet(...)sokami owocowymi. Na naszą uwagę zasługują również nektary, które z samej nazwy kojarzą się z czymś zdrowym. Okazuje się, że w swoim składzie posiadają bardzo dużą ilość cukru i syropu glukozo-fruktozowego, a w nektarach light – nawet słodziki. Inaczej również wygląda wchłanianie się cukrów, występujące w sztucznych sokach, napojach, nektarach, którym nie towarzyszy naturalny błonnik zawarty w naturalnych owocach

W Kawiarence
NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM, SUSZONYMI POMIDORAMI I RICOTTĄ 134

zmielony czarny pieprz, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej SOS POMIDOROWY 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 400 g krojonych pomidorów z puszki 2 łyżeczki octu jabłkowego lub winnego 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta suszonego oregano i chili w proszku DODATKOWO: klarowane masło lub olej do smażenia, tarty parmezan WYKONANIE SOS POMIDOROWY: W rondelku(...)krótko podgrzewamy oliwę ze startym na tarce czosnkiem. Dodajemy pomidory z puszki, ocet jabłkowy, syrop klonowy i przyprawy. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień do minimalnego. Gotujemy 20 minut, co jakiś czas mieszając. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z ognia, przed podaniem podgrzewamy. Jeśli sos jest za rzadki, można pogotować go chwilę bez przykrycia. FARSZ: Cebulę

cool and minty
Kulki z płatków owsianych i masła orzechowego... 143

kolorystycznie optymistyczna i popularna.   Przepis ze starego numeru wewnętrznego magazynu supermarketu Co-op. Składniki: (na 12-15 sztuk) 100g gładkiego masła orzechowego 2-3 łyżki golden syrup (oryginalnie: syropu klonowego) 100g płatków owsianych 50g suszonej żurawiny W niewielkim garnuszku podgrzej delikatnie masło orzechowe i golden syrup (lub syrop klonowy). Płatki wsyp do miski, razem z żurawina, dodaj masło orzechowe

Lejdi of the house