stół. Składniki na 8 mini pucharków: 250 ml śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru 150g gorzkiej czekolady opcjonalnie fix do bitej śmietany 250g malin (mogą byc mrożone) 2 łyżki syropu malinowego 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej ozdoby np, rureczki, wafelki Przepis: Maliny przełożyć do garnka lub patelni (mrożonych malin nie rozmrażamy). Dodać syrop i cukier. Masę zagotować
tyfranboxmąki kokosowej -90-100g ksylitolu -3/4 łyżeczki soli Spód -50g mąki owsianej -50g mąki kasztanowej (lub innej: ryżowej/gryczanej/kukurydzianej) -50g wody -50g syropu ryżowego -20g kakao SPÓD 1. Mąki wymieszać z kakao. 2. W garnuszku podgrzać wodę i syrop ryżowy. 3. Połączyć suche składniki z mokrymi i zagnieść tworząc ciato. 4. Spód tortownicy
Candy Pandaslekko schłodzony. Część jasna: 150 g ugotowanej kaszy jaglanej 35 g płynnej części mleczka kokosowego z puszki 65 g zwartej części mleczka kokosowego z puszki 20 g syropu klonowego 20 g erytrytolu szczypta wanilii Część ciemna: 150 g ugotowanej kaszy jaglanej 20 g napoju kakaowego FITQUICK COCOA ZERO (SFD) 20 g odżywki białkowej, u mnie smak czekoladowych(...)ciasteczek (SFD) 20 g syropu klonowego 30 g masła orzechowego 70 g mleka szczypta wanilii mielonej Przygotowanie: Wszystkie składniki poszczególnych części zmiksuj na możliwie najgładszą konsystencję. Przekładaj warstwami do wybranych naczynek. Możesz udekorować owocami. → Z podanych proporcji wychodzą dwie porcje. → Gramatura użytej kaszy jaglanej przed obróbką to 110 g. ⇾ Z kodem zdrowie_na_jezyku
Zdrowie na języku :Pdekoracji przed układaniem warstw – śliwki drylujemy, kroimy w cieniutkie plasterki i obklejamy słoik od środka. Następnie szybko i delikatnie układamy warstwy: 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej polewamy syropem daktylowym 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki ekspandowanej kaszy jaglanej garść owoców borówki amerykańskiej 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej syrop daktylowy uzupełniamy jogurtem obsypujemy borówkami i ekspandowaną kaszą Słoik możemy
Tajemnice Smakujest aromatyczna, delikatna i bardzo prosta w przygotowaniu. Baldachy ścinamy w pełni kwitnienia roślin, nożyczkami, delikatnie, starając się nie ogołocić z kwiatów całego krzewu. Z części kwiatów przygotowujemy syrop dla zdrowotności, o czym pisałam wcześniej ( klik ), z pozostałych nalewkę… również dla zdrowotności! W większości przepisów do tej nalewki dodaje się 700 g cukru na porcję. w moim domu preferujemy(...)kwiatu czarnego bzu 3 cytryny 500 – 700 g cukru 1 l wody 1 l alkoholu 70% * Wykonanie W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia, studzimy. Ostudzonym syropem zalewamy kwiaty włożone do szerokiego naczynia, najlepiej szklanego. Kwiaty przekładamy plastrami cytryn, naczynie przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe i przewiewne miejsce, maksymalnie na tydzień. Codziennie mieszamy i pilnujemy
Tajemnice Smakunasłonecznione miejsce na miesiąc, pamiętając o tym, aby raz na jakiś czas wstrząsnąć zawartość naczynia. II ETAP Po okresie miesiąca zlewamy nalewkę przez wyłożone gazą sito. Przygotowujemy syrop – zagotowujemy wodę, dodajemy cukier, studzimy. Przestudzony syrop łączymy z przefiltrowaną nalewką, rozlewamy do butelek. Nalewkę odstawiamy w ciemne miejsce na minimum 3 miesiące. Im dłużej będzie leżakowała, tym jej smak
Tajemnice Smakukażdy po 200 ml 50 g orzechów nerkowca 150 g miąższu z mango około 10 łyżek jogurtu naturalnego 6 łyżek ugotowanej czarnej komosy ryżowej (quinoa) 3 łyżeczki syropu klonowego 3 łyżki pestek granatu 3 plastry mango do dekoracji Wykonanie Mango i orzechy nerkowców miksujemy na mus. W słoiczkach układamy warstwami według kolejności (proporcje na jeden słoik, szklankę): 2 łyżki jogurtu(...)naturalnego 2 łyżki komosy ryżowej 1 łyżeczka syropu klonowego 4 łyżki musu z mango i orzechów nerkowca 1 łyżka jogurtu 1 łyżka pestek granatu plaster mango do dekoracji Smacznego
Tajemnice SmakuCZEKOLADOWO JEŻYNOWY 300 g jeżyn (około 200 ml po przetarciu) 200 ml mleka kokosowego (najlepiej gęstego) 100 g gorzkiej czekolady 70% 1 łyżeczka ciemnego kakao 2 – 3 łyżki syropu klonowego 1 łyżeczka agar* DODATKI świeże jeżyny jadalne kwiaty (u mnie begonie) listki mięty starty orzech laskowy Wykonanie SPÓD Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około 15 minut. Orzechy(...)mleko kokosowe i agar. Gotujemy przez około 5 minut, cały czas mieszając, najlepiej małą rózgą. Następnie dodajemy połamaną czekoladę, kakao i mieszamy do czasu rozpuszczenia czekolady, pod koniec dodajemy syrop klonowy, mieszamy i zdejmujemy z palnika. Jeżeli masa nie będzie idealnie aksamitna, możemy od razu przetrzeć ją przez sito. Masę wylewamy na przestudzony spód orzechowy i odstawiamy do przestygnięcia. TARTA
Tajemnice Smakuzasadzie można powiedzieć, że ten przepis jest na pograniczu kuchni tureckiej i azerbejdżańskiej. Pigwa w zasadzie najbardziej popularna jest w Turcji, ale to Azerbejdżan słynie z przepysznych owoców w syropie serwowanych do herbaty pod nazwą murabba. Azerskie murabby powstają z białych czereśni (wersja podstawowa), ale i skórki arbuza, oliwek czy orzechów włoskich. Powstają również z pigwy, która jako owoc jest(...)pozostałe 100 g cukru. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotujemy na małym ogniu przez kolejne 10 minut. 4) Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Do żaroodpornego naczynia przekładamy pigwy i orzechy, zalewamy syropem i pieczemy w piekarniku przez około 30-45 minut, aż pigwy będą miękkie. 5) Wyjmujemy z piekarnika, zaparzamy azerską herbatę. Pigwy serwujemy jako deserek do herbaty
Roślinożerni urlopowiczemleku migdałowym z kiwi i borówkami - przepis na 2 porcje Do przygotowania owsianki będziesz potrzebować: 1/4 szklanki płatków owsianych, 2 szklanek mleka migdałowego, 1 kiwi, garści borówek, łyżeczkę syropu z agawy lub miodu. 1. Do garnka wsyp płatki, zalej je mlekiem i gotuj do zgęstnienia. 2. Ugotowaną owsiankę przełóż do miseczki, na wierzchu połóż kawałki kiwi, posyp borówkami i polej(...)syropem z agawy lub miodem. Płatki możesz ugotować dzień wcześniej, tak żeby rano, jeśli spieszysz się do pracy lub szkoły, tylko ją podgrzać i dodać owoce
Z notatnika dietetykaprzepis na pyszną lemoniadę arbuzową. Lemoniada arbuzowa - przepis Do przygotowania lemoniady będziesz potrzebować: 1 kg arbuza bez skórki, 1,5 l wody, sok z jednej cytryny, 3 łyżki syropu z agawy. 1. Arbuza pokrój w mniejsze kawałki, zmiksuj i wymieszaj z wodą. 2. Przecedź przez sitko, dodaj wyciśnięty sok z cytryny i syrop z agawy. 3. Podawaj schłodzoną. Z takich
Z notatnika dietetykajogurtem, dodaj sól i pieprz i wszystko wymieszaj z pokrojonymi wcześniej składnikami. 2. Śledzie korzenne - przepis Do przygotowania śledzi będziecie potrzebować: 5 filetów śledziowych a`la matias, 2 łyżki syropu z agawy, 1/4 szklanki oleju rzepakowego, 4 łyżki białego octu jabłkowego, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 cebule, garść rodzynek, liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, pół łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki(...)proszku. 1. Śledzie wymocz w wodzie przez 12 godzin, po czym odcedź i przelej pod bieżącą wodą. 2. Posiekaj cebule. 3. Na patelni rozgrzej olej i dodaj cebule, syrop z agawy, liść laurowy i ziarenka ziela angielskiego. 4. Po minucie dodaj na patelnię koncentrat pomidorowy, ocet i resztę przypraw, po czym smaż jeszcze około 5 minut. 5. Śledzie pokrój
Z notatnika dietetykanadziewane bakaliami. Pieczone jabłka - przepis na 4 porcje Do przygotowania jabłek będziesz potrzebować: 4 jabłka, 30g rodzynek, 4 suszone morele, garść migdałów, garść orzechów włoskich, łyżeczkę cynamonu, 4 łyżeczki syropu z agawy. 1. Obetnij wierzch jabłek od strony ogonka i wydrąż. 2. Rodzynki i morele zalej wrzątkiem, zostaw na kilka minut i odsącz. 3. Nagrzej piekarnik do 180 stopni(...)rodzynkami i cynamonem, po czym wszystko włóż do przygotowanych jabłek. 5. Włóż jabłka do piekarnika i piecz 15 minut. 6. Gotowe jabłka ułóż na talerzykach i każde polej łyżeczką syropu z agawy
Z notatnika dietetykaciastek 😉 Jaglany pudding piernikowy - przepis na 2 porcje Do przygotowania puddingu będziesz potrzebować: 6 łyżek kaszy jaglanej, szklankę mleka, łyżkę masła, łyżeczkę przyprawy do piernika, łyżeczkę kakao, 2 łyżki syropu klonowego, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki suszonej żurawiny, 5 suszonych śliwek, 2 łyżki słupków migdałowych, żurawina, śliwki i migdały do dekoracji. 1. Kaszę sparz wrzątkiem na sicie, wrzuć(...)garnka, zalej mlekiem i ugotuj do miękkości, po czym zostaw pod przykryciem, aby doszła. 2. Kiedy kasza wystygnie dodaj masło, przyprawę do piernika, kakao oraz syrop klonowy i wymieszaj. 3. Dodawaj jogurt naturalny cały czas mieszając, aż powstanie jednolita masa. 4. Pokrój śliwki i razem z żurawiną i migdałami dorzuć do puddingu i wymieszaj. 5. Przełóż pudding do dwóch miseczek
Z notatnika dietetyka