syrop - 6989 przepisów (strona:140/466)

Mint Julep 179

kruszony, żaden inny nie zrobi takiego wrażenia. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na drinki z burbonem . Składniki: 60 ml burbonu Gałązka mięty Kilka listków mięty 20 ml syropu cukrowego Kruszony lód Sposób przygotowania: Do kubka Julep dodajemy kilka listków mięty oraz syrop cukrowy. Następnie miętę rozgniatamy tłuczkiem i mieszamy zawartość kubka. Następnie dodajemy do tego burbon i część kruszonego

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
TORCIK KAWOWO - CYTRYNOWY 146

litra mleka 250 g margaryny 3/4 szklanki cukru 1 cytryna 1 olejek spirytusowy cytrynowy Nasączenie kawowe: 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 350 ml gorącej wody 2  łyżeczki syropu barmańskiego o smaku wanilii Dodatkowo: 2 opakowania galaretki cytrynowej 700 ml gorącej wody Przygotowanie: Biszkopt -  na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować(...)rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce do czasu, aż zacznie tężeć. Nasączenie - w 350 ml gorącej wodzie rozpuszczamy kawę i dodajemy do smaku barmańskiego syropu o smaku wanilii. Odstawiamy do wystygnięcia. Masa cytrynowa - 2 opakowania budyni śmietankowych ugotować w 0,5 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać

Ciastka - domowe słodkości
Wegańskie lody wiśniowe z czekoladą 149

czekoladą to nieziemsko pyszny lodowy deser dla każdego Polecam! Składniki: 400 ml mleka kokosowego z puszki 400 g mrożonych wiśni bez pestek 3 łyżki mielonego siemienia lnianego 2 łyżki syropy klonowego (lub daktylowego lub z agawy – do smaku)- można zamienić na banana 100 g gorzkiej czekolady Wykonanie: Do blendera wlewamy mleko kokosowe, dwie szklanki mrożonych wiśni, syrop z agawy

Lamarida.pl
Plastry wołowiny z marynowanym burakiem, truskawką z bazyliowym majonezem 143

Buraki i szalotki pokroić w cienkie plasterki. Włożyć do miski. Sok jabłkowy, cukier, ocet jabłkowy, liście laurowe, cynamon, włożyć do garnuszka i redukować na dużym ogniu na możliwie gęsty syrop. Gorącym syropem zalać buraki z szalotką. Lekko osolić. Odstawić do przegryzienia smaków. Przed podaniem dodać do buraków pokrojone w plasterki truskawki. Majonez bazyliowy : liście rzodkiewki, słonecznika, bazylii i ząbki czosnku

królestwo garów
Nalewka z zielonych orzechów włoskich 176

Słój zaręcić i odstawić na 6 tygodni w ciemne miejsce, u mnie stał w szafce. Można od czasu do czasu zamieszać zawartością słoja. Po 6 tygodniach odcedzić orzechy. Przygotować syrop cukrowy-wodę zagotować z cukrem i wystudzić. Odcedzony alkohol połączyć z syropem cukrowym. Przelać do butlelek  i odstawić na minimum 6 miesięcy do klarowania, im dłużej tym lepsza nalewka

Monia miesza i gotuje
Top 5 zdrowych słodyczy na lato i przepis na pyszne ciasto daktylowe 152

minutach wlewamy sok z cytryny i posypujemy pieprzem. Gdy nadmiar płynu odparuje czereśnie są gotowe. Lody truskawkowe Składniki: ćwierć kilo truskawek ćwierć łyżeczki kardamonu pół łyżki octu balsamicznego łyżka syropu klonowego 2 łyżeczki nasion chia Przepis: Truskawki miksujemy z kardamonem, octem i syropem klonowym. Koktajl mieszamy z nasionami chia i odstawiamy na pół godziny, żeby chia napęczniała. Wlewamy do foremek

Ugotowane pozamiatane
Pyszne amerykańskie śniadanie - pancakes (PANKEJKI) 196

proszku do pieczenia   Skworcu 1 łyżeczka sody   Skworcu 1 łyżeczka skórki cytrynowej   Skworcu 1/4 szklanki stopionego masła szczypta soli Do podania; truskawki lub inne owoce golden syrop   Skworcu lub krem daktylowy   Skworcu Przygotowanie; Do miski wlać jogurt naturalny, jajko, rozpuszczone ale chłodne masło, cukier i dokładnie wymieszać, następnie wsypywać partiami suche składniki. Można miksować mikserem(...)miały ładny okrągły kształt, ciasto lejemy ciągle w jeden punkt, a samo będzie równomiernie rozchodzić się na boki. Smażymy aż uzyskają złoty kolor.  Podajemy z ulubionymi owocami, słodkimi syropami czy konfiturami. W tej kwestii panuje pełna dowolność. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
"Przetwory z pomysłem" Patrycja Machałek 148

smakowało. Do tego piękne wydanie książki, która przyciąga uwagę również szatą graficzną.  Ja już wybrałam kilka propozycji. Zaintrygowała mnie galaretka z cytryny i rozmarynu, dżem jagodowy z lawendą, syrop mandarynkowy, frużelina mango z limonką, syrop hibiskusowy, ananas w rumie, nalewka miętowa z miodem czy marynowany imbir. Ciekawych propozycji jest naprawdę wiele, a wszystko bez chemii i konserwantów. Książka idealna

kruche babeczki
Truskawkowe smoothie bowl 144

który nadał bardziej kremowej konsystencji, ale świetnie sprawdzi się też np. mleczko kokosowe lub zamrożony banan. Całość udekorowałam granolą oraz lodami waniliowymi. Można również dodać coś do posłodzenia np. syrop z agawy, ksylitol lub miód, a jeśli ktoś chce bardziej poszaleć to również gałkę lodów wanilowych Takie smoothie będzie idealne jako deser w upalne dni, można taką miseczkę również zjeść(...)wzbogacić o owoce, płatki owsiane czy orzechy. Składniki: 1 szklanka zamrożonych truskawek* pół zamrożonego banana (opcjonalnie) 3 łyżki mleka roślinnego 100 g serka waniliowego (np. Bakoma BIO) 2 łyżki syropu z agawy lub miodu lub 1 gałka lodów waniliowych (opcjonalnie)  na wierzch np. granola, lody waniliowe lub śmietankowe, orzechy, owoce Wykonanie: Truskawki wrzucić do misy blendera, dodać serek waniliowy

Healthy food explorer
TORCIK KAWOWO - KARMELOWY NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI 155

budyniu toffi 250 g margaryny 0,5 litra mleka 3/4 szklanki cukru kryształ 1 olejek spirytusowy rumowy Nasączenie: 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 300 ml gorącej wody 2 - 3 łyżeczki syropu barmańskiego o smaku karmelu Dodatkowo: 2 opakowania galaretki truskawkowej 700 ml gorącej wody  0,5 kg truskawek ok. 20 sztuk okrągłych biszkoptów Przygotowanie: Biszkopt -  na spód tortownicy(...)należy usunąć tuż przed pokrojeniem, by woda nie przedostała się do środka i nie pogorszyła smaku Nasączenie - w 300 ml gorącej wodzie rozpuszczamy kawę i dodajemy do smaku barmańskiego syropu o smaku karmelu. Odstawiamy do wystygnięcia. Masa karmelowa -   ugotować budyń karmelowy w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier, ubijać do momentu rozpuszczenia się

Ciastka - domowe słodkości
Lemoniada malinowa 341

dość ciepła, to wsypać do niej ok. 150 gramów cukru i wymieszać do całkowitego jego rozpuszczenia. Można użyć zwykłego cukru białego lub trzcinowego. Zdjąć garnek z palnika, a powstały syrop schłodzić. Do dzbanka, w którym są pokrojone cytryny wlać sok z cytryn, mus malinowy oraz schłodzony syrop. Włożyć gałązkę mięty (najlepiej zrolować ją w dłoniach, by wydobyć z niej więcej

Kulinarne Przeboje
Kompot z truskawek na zimę do słoików 413

truskawek dodaję ok. 1,5 litra wody. Zaś do kompotu truskawkowego na zimę nie dodaję ani odrobiny wody, tylko sam cukier. Powstaną w ten sposób truskawki w syropie, w soku własnym. Dopiero po otworzeniu słoika z truskawkami w syropie rozcieńczam je przegotowaną, letnią wodą w takiej ilości, jaka odpowiada nam smakowo. Ważne jest również to, by do kompotu używać truskawek

Kulinarne Przeboje
WEGAŃSKIE LODY TRUSKAWKOWO-KOKOSOWE 190

mnie rządzą lody w wersji FIT: - bez śmietanki, - bez jajek, - bez cukru. Są to wegańskie lody truskawkowe przygotowane na bazie mleczka kokosowego oraz kokosowego jogurtu naturalnego. Słodzone są syropem z agawy, ale równie dobrze można posłodzić je miodem. Do przygotowania lodów użyłam świeżych truskawek, ale jak macie jeszcze zapasy mrożonych z tamtego roku to również się sprawdzą.   Składniki(...)Mleczko kokosowe miksujemy z jogurtem kokosowym oraz miodem/syropem z agawy. Następnie dodajemy mus truskawkowy i miksujemy do połączenia składników. Próbujemy masy i w razie potrzeby dodajemy jeszcze miodu lub syropu z agawy. Masę przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażalki na około 30-60 min. Po tym czasie, lody wyciągamy i dokładnie mieszamy. Ponownie wkładamy do zamrażalki. Lody gotowe

Kuchnia MagdaLeny