syrop - 6989 przepisów (strona:140/466)

Migdałowe pączki 101

Mąkę wsypać do naczynia, dodać sól, jogurt i drożdże, wyrobić gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia. 3.   Cukier, wodę i sok z cytryny gotować tak długo, aż powstanie gęsty syrop, wtedy wymieszać go z aromatem i zmielonymi migdałami. 4.   Na głębokiej patelni rozgrzać olej i łyżeczką kłaść pączki, lub formować ręką kuleczki. Smażyć je z obu stron na ciemnozłoty(...)kolor, wyjmować łyżką cedzakową, osączyć z tłuszczu na bibule. 5.   Podawać polane ciepłym syropem

Kulinarna Chwila
Czekoladowe pankejki 106

łyżeczki sody oczyszczonej (rozmieszać w 2-3 łyżkach mleka) 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki cukru pudru szczypta soli dodatki: pianki marshmallow, borówka amerykańska lub inne ulubione dodatki (syrop klonowy, masło orzechowe, banany, mandarynki..) Przygotowanie: Do miski wbijamy jajka, dodajemy jogurt naturalny (ewentualnie mleko), cukier i razem mieszamy. Dodajemy mąkę, kakao, szczyptę soli i sodę oczyszczoną (przed dodaniem najlepiej rozmieszać(...)rozgrzanej patelni, po mniej więcej 2 minuty z każdej strony. Na płycie elektrycznej smażę na mocy 4-5 w ska li od 1 do 10.  Podajemy z: miodem, syropem klonowym, konfiturą, owocami, bakaliami. Tym razem podałam z borówką amerykańską i piankami marshmallows, opalonymi palnikiem gazowym do c rème brûlée. Smacznego

bistro mama
Ciasto Kora orzechowa 122

150g orzechów włoskich lub laskowych (lub pół na pół) 70g wiórków kokosowych 70g rodzynek 2 łyżki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowo-brzoskwiniowy: 1 szklanka syropu z puszki brzoskwiń 4 łyżki cukru 200ml mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego (bez cukru) 4 żółtka 1 łyżka mąki pszennej 200g miękkiego masła Dodatkowo: 1/3 szklanki likieru kawowego(...)wyposażenia piekarnika i po upieczeniu przeciąć je na pół *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160’C i pieczemy przez 35 minut *** *** Przygotowujemy krem budyniowy: do garnuszka wlewamy syrop brzoskwiniowy i połowę mleka oraz wsypujemy cukier. Całość zagotowujemy. W osobnym naczyniu mieszamy pozostałe mleko, budyń (proszek), żółtka i mąkę pszenną *** *** Mieszankę wlewamy na wrzącą miksturę brzoskwiniowo-mleczną i gotujemy

Blog z Apetytem
Ciasto twarogowo-kakaowe 92

także jako pyszne śniadanko. Polecam! Ciasto twarogowo-kakaowe – składniki: twaróg półtłusty, 250g, 2 duże jajka (rozmiar L) od szczęśliwej kurki, 4 łyżki mąki (użyłam owsianej), 2 łyżki syropu daktylowego (lub mniej), 2 płaskie łyżki kakao, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej. Ciasto twarogowo-kakaowe – sposób przygotowania Na początek nastaw piekarnik na 180 stopni. Następnie oddziel żółtka od białek(...)ubij białka na sztywno. Do miseczki z żółtkami dodaj twaróg, mąkę, kakao, sodę i syrop daktylowy. Wszystko wymieszaj widelcem na gładką masę. Do kakaowej masy dodaj ubite wcześniej białka i wmieszaj je delikatnie. Tak przygotowane ciasto wylej do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. U mnie było to małe naczynie żaroodporne o wymiarach 15cm x 23cm. Piecz ciasto w rozgrzanym

Natka Pietruszki
Syrniki z mąką ryżową (bezglutenowe) 109

Syrniki z mąką ryżową (bezglutenowe) Składniki (na 2 porcje): 300g twarogu 1 jajko 70g mąki ryżowej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia olej do smażenia do podania: dżem, miód, syrop klonowy, jogurt mąką ryżowa lub pszenna bezglutenowa do obtaczania Twaróg rozetrzeć z jajkiem, wsypać mąkę ryżową i proszek, wymieszać na jednolita masę. Ciasto podzielić na 6 części, z każdego kawałka(...)grubość ok 1,5cm. Syrniki smażyć na niewielkiej ilości oleju na rumiano z obu stron, na małym ogniu, osączyć na papierowym ręczniku. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. z dżemem, syropem klonowym, miodem i jogurtem. Smacznego

Obiad gotowy
Sum pieczony pod grzybową pierzynką z żurawiną 104

cytrynowym. Odstawiamy na 1-2h, żeby przyprawy połączyły się z rybą.  W tym czasie przygotowujemy konfiturę z żurawiny i pierzynkę grzybową. Konfitura z żurawiny: W rondelku gotujemy syrop cukrowy, czyli wodę z cukrem i miodem, gotujemy do momentu rozpuszczenia cukru, tak 2-3 minuty. Następnie dodajemy zamrożoną żurawinę i całość gotujemy ok 15 minut, powinien powstać taki(...)czerwony gęsty syrop, który po wystygnięciu zmieni się w galaretkę.  Grzybowa pierzynka: Ugotowane grzyby drobno siekamy. Cebulę kroimy w bardzo małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, szklimy cebulę. Dodajemy grzyby i smażymy razem często mieszając około 10 minut. Pod koniec doprawiamy je do smaku solą i pieprzem. Przestudzone grzyby mieszamy z serkiem typu almette. Suma układamy

Życie zaczyna się w kuchni
Szaszłyki z tofu 124

Składniki: -20 dkg twardego tofu -1/2 brokuła -1 cukinia -1 mała czerwona papryka -1 cebula czerwona marynata: -sól -3 ząbki czosnku -2 łyżki jasnego sezamu -2 łyżki syropu klonowy -2 łyżeczki octu ryżowego -4 łyżki sosu sojowego -3 łyżki mąki ziemniaczanej -3 łyżki oliwy z oliwek -1 cm korzenia imbiru -szczypior dymkip Przygotowanie: W misce łączymy ze sobą(...)sojowy,syrop klonowy i ocet ryżowy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz imbir starty na tarce o małych oczkach. Dodajemy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.Intensywnie mieszamy, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Do połowy marynaty włożyć pokrojone w kostkę i odsączone tofu, odstawić na godzinę do lodówki. Paprykę pokroić w kostkę, cukinię i cebulę w plasterki. Brokuł dzielimy na różyczki, które skrapiamy oliwą

I LOVE LIFE
3 aromatyczne napoje bezalkoholowe na Boże Narodzenie/Zimę 77

szkl. suszonych daktyli 1/3 szkl. suszonych moreli 5 suszonych fig 4 łyżeczki ksylitolu/erytrolu/cukru 2-3 litry wody 1/2 cytryny 1 gwiazdka anyżu 3 goździki 1 laska cynamonu 1 łyżeczka syropu waniliowego (opcjonalnie) Przygotowanie:  Suszone owoce zalewamy wodą (lekko ponad ich stan) w garnku. Wyciskamy do suszu sok z cytryny. Dorzucamy anyż, cynamon i goździki. Dodajemy syrop waniliowy i ksylitol/erytrol/cukier

Czarnawisienka
Podudzia z kurczaka na słodko 86

danie zdecydowanie trafi do amatorów mięs na słodko. Tym razem postanowiliśmy połączyć aromat z chrupiącą panierką. Składniki: 1 kg podudzi z kurczaka 5 łyżek sosu ponzu 5 łyżek syropu klonowego 3 łyżeczki pasty z tamaryndowca 1 łyżka słodkiej musztardy 4 krople tabasco  3 łyżki mąki kukurydzianej Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style(...)0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Sos mieszamy z syropem klonowym, pastą z tamaryndowca, musztardą, tabasco i mąką kukurydzianą. Taką marynatą obtaczamy mięso, pozostawiamy w lodówce na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Pieczemy 45 minut

R'n'G Kitchen
Ciasto różowa pychotka 137

mała szczypta soli Na różową warstwę: 5 białek jaj klasy M 3/4 szklanki cukru pudru 1 budyń wiśniowy (40 g) 1 budyń waniliowy (40 g) 1 słoiczek malin w syropie Domowa Spiżarnia Moryń 1/4 szklanki oleju 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki cukier puder do oprószenia ciasta przed podaniem Przygotowanie: Pierniki rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu(...)strużką olej, miksujemy. Wyciągamy nasz podpieczony spód, nie wyłączamy piekarnika. Na podpieczony spód wykładamy cały dżem porzeczkowy. Na to wylewamy delikatnie naszą różową piankę. Następnie dajemy maliny odsączone z syropu. Wyciągamy nasze ciasto z lodówki. Odrywamy małe kawałki, spłaszczamy w palcach i układamy na naszej różowej piance płaty ciasta. Ciasto wkładamy do piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około

Słodkie okruszki
Pasztet w żurawinowo - malinowej galarecie 114

ząbki czosnku 2 cebule 2 jajka 1 szklanka mleka 1 kajzerka gałka muszkatołowa sól pieprz oliwa bułka tarta do wysmarowania formy Galaretka 150g suszonej żurawiny 1 szklanka malin w syropie 1 szklanka czerwonego półsłodkiego wina 1 szklanka wody 2 łyżki żelatyny Wykonanie: 1. Karkówkę i wołowinę pokroić w grube kawałki, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe(...)wymiarach 8 x 28 cm. 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut, a następnie wystudzić. 5. Galaretka Do garnka wrzucić żurawinę, dodać maliny z syropem, wino, połowę szklanki wody a następnie zagotować i zblendować. W pozostałej ilości wody rozpuścić żelatynę, połączyć ze składnikami galaretki i dokładnie wymieszać. Odstawić do lekkiego stężenia. 6. Do keksówki

Szalona Kuchnia Eweliny
Świąteczny sernik z brzoskwiniami i piernikowym kajmakiem 297

cukru do wypieków 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (2 x 40 g) 1 opakowanie cukru wanilinowego (duże) Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń w syropie kajmak piernikowy POLDER (Polecam! kajmaku nie trzeba podgrzewać, łatwo go rozsmarować) płatki migdałów Przygotowanie: Przygotowujemy blaszkę o wymiarach 28 x 35 cm. Spód wykładamy papierem do pieczenia, a bok smarujemy(...)masy). Naszą piankę z białek dodajemy do masy serowej i całość delikatnie mieszamy np. za pomocą łyżki. Na koniec dodajemy pokrojone brzoskwinie z puszki (wcześniej należy je odsączyć z syropu). Krótko mieszamy. Naszą masę wykładamy na podpieczony spód. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut (czas pieczenia może być różny w zależności

Słodkie okruszki
Jogurt naturalny z chia i owocami 98

warstwa jogurtowa – 400 g jogurtu naturalnego bez laktozy – 2 łyżki nasion chia warstwa owocowa  -kilka malin  -kilka borówek amerykańskich  – 6 orzechów nerkowca – syrop daktylowy Przygotowanie: Jogurt mieszamy z nasionami chia i odstawiamy na kilka minut aby zrobiła się galaretka. Przekładamy do małych szklanek (np. literatek). Owoce myjemy i układamy na warstwę jogurtową. Następnie(...)orzechy. Wszystko polewamy syropem daktylowym.Smacznego. Artykuł Jogurt naturalny z chia i owocami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Nalewka z żurawiny 175

nikt nam go nie wydoił:), a owoce zasypujemy cukrem, dodajemy miód wstrząsamy słojem, i odstawiamy w słonecznym miejscu, codziennie wstrząsając. Robimy tak przez 7-10 dni. Po tym czasie syrop z owoców zlewamy i dodajemy do alkoholu co wcześniej zlaliśmy. Żeby dokładnie wypłukać cukier i miód z owoców do owoców należy wlać nasz alkohol np. 0,5 l i dobrze(...)potrząsnąć słojem w ten sposób wypłuczemy resztki cukru i miodu. Czynność można powtórzyć w razie potrzeby. Alkohol z syropem przelewamy do czystego słoja i zostawiamy w chłodnym i ciemnym miejscu na 12 miesięcy. W tym czasie nalewka pięknie się nam wyklaruje i dojrzeje. Przelewamy delikatnie do butelek aby nie naruszyć osadu z dna słoja. Po tym czasie i czynnościach jakie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.