Czas czytania: 3 min Rabarbar! Każdej wiosny czekam na te kwaśne zielono-różowe badyle. Najbardziej lubię kompoty z rabarbaru i ciasta z jego dodatkiem, rabarbar w
SprawdzonaKuchnia.pl200g cukru skórka starta z cytryny dla aromatu Przygotowanie kompotu z czereśni/wiśni krok po kroku: Krok 1. Czereśnie lub wiśnie opłukać, oczyścić z szypułek. Krok 2. Przygotować syrop z wody i cukru. Krok 3. Na gorący syrop wrzucić czereśnie lub wiśnie - gotować 3-4 minuty. Odstawić, oziębić , następnie przelać do kompotierki, podać do obiadu. Do kompotu z czereśni
Moja Książka Kucharskatych którzy nie boją się smaku mięsa słodko – kwaśnego z mocnym kopem ostrości składniki na 3 osoby: 3 ćwiartki z kurczaka 1 puszka ananasów-plastry w słodkim syropie ( syrop też będzie potrzebny) 200 g łuskanego boczku ( krojony w kostkę wędzony boczek) 3 pomidory typu pasta 2 średniej wielkości cebule 1 mała puszka kukurydzy 5 łyżek słodkiego sosu chilli
Ogrodnik w podróżyzakryć wszystkie warzywa w garnku) - przyprawy: mielony kumin, gałka muszkatołowa, cynamon, garam masala, suszony czosnek, imbir i słodka papryka - świeżo zmielona sól i pieprz, odrobina cukru trzcinowego (lub syropu z agawy) Przygotowanie: - Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i obieramy ze skórki. Cebulę siekamy dość drobno, czosnek przeciskamy przez praskę. Marchewkę i ziemniaki kroimy w kostkę. -W garnku rozgrzewamy(...)masę (jeśli jest zbyt gęsta dodajemy gorącą wodę). Dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy (polecam zacząć dodawać po szczypcie, by nie przesadzić;) i świeżo zmieloną sól i pieprz oraz cukier (lub syrop). Zupę serwujemy z ugotowanymi różyczkami kalafiora, posypaną płatkami drożdżowymi, posiekaną natką pietruszki i chili (opcjonalnie). Smacznego! :) (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return
Symfonia Smakówmoja słabość 😉). Surówka z kapusty pekińskiej - przepis Do przygotowania surówki będziesz potrzebować: pół kapusty pekińskiej, marchewkę, jabłko, garść suszonej żurawiny, garść czerwonych winogron, 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżkę syropu klonowego, sok z połowy cytryny, sól i pieprz do smaku. 1. Kapustę pekińską drobno posiekaj. 2. Marchewkę i jabłko obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. 3. Kapustę(...)wymieszaj z marchewką i jabłkiem, dodaj żurawinę i winogrona. 4. Oliwę, syrop klonowy, sok z cytryny wlej do słoika, dodaj sól i pieprz, po czym dokładnie zakręć słoik i mocno wstrząśnij, aby składniki się wymieszały i powstał sos. 5. Tak przygotowany sos dodaj do surówki i wymieszaj
Z notatnika dietetykatamten „maminy” przepis, to w smaku bardzo mi je przypominają. Moje placki na twarogu przygotowuje się bardzo szybko. Uwielbiam je jeść oprószone cukrem pudrem lub polane syropem klonowym. Wspaniale smakują też same lub z owocami. Idealne na śniadanie, a nawet deser. W końcu w smaku przypominają takie szybkie a la serniczki. Koniecznie spróbujcie. Pamiętajcie tylko by robić(...)wyrównać na patelni tworząc placuszek. Nie robimy zbyt dużych placków, mniejsze łatwiej odwrócić na drugą stronę. Gotowe placuszki na twarogu można oprószyć cukrem pudrem lub podać z owocami i syropem klonowym. Smakują również bez dodatków. Spróbujcie
Słodkie okruszkiorzechowego Ż elka wiśniowa: 410 g dżemu wiśniowego z kawałkami owoców 1,5 łyżki żelatyny Esencja kawowa: 200 ml gorącej wody 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1,5 łyżki syropu barmańskiego o smaku orzechów laskowych Dodatkowo: 18 szt biszkoptów podłużnych bez cukru 50 g startej gorzkiej czekolady posypka waflowa czerwona Przygotowanie: Biszkopt kawowy - kawę i kakao rozpuścić(...)stopniowo wystudzony budyń. Ucierać do momentu powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać masło orzechowe. Dokładnie wymieszać. Esencja kawowa - w gorącej wodzie rozpuszczamy kawę i do smaku dodajemy barmańskiego syropu o smaku orzechów laskowych. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przełożenie: Biszkopt przekroić na dwie części. Na dno tortownicy o wymiarach 24x24 cm położyć dolny spód biszkopta kawowego i wyłożyć tężejącą żelkę
Ciastka - domowe słodkościherbatników 1kg twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego 350 g śmietany 30% 100 ml gorącej wody 4 łyżki żelatyny 2 puszki mandarynek w syropie 2 galaretki o smaku pomarańczowym przepis Do małej miseczki wlewamy gorącą wodę, wsypujemy żelatynę i całość mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Rozpuszczoną żelatynę odstawiamy do wystudzenia. Do dużej miski(...)zmielony twaróg i wszystko starannie miksujemy. Do masy partiami wlewamy wystudzoną żelatynę i wszystko jeszcze raz miksujemy do połączenia się składników.Na końcu do masy serowej dodajemy odsączone z syropu mandarynki i całość delikatnie razem łączymy. Herbatniki kruszymy na mniejsze części i umieszczamy je w formie wyłożonej folią spożywczą lub folią aluminiową. Masę serową przekładamy na warstwę ciastek i dokładnie
Smakowite DaniaProste ciasto z kaszy manny nasączone syropem cukrowym. Bez dodatku jajek i bez pomocy miksera. Oryginalna wersja jest co prawda bardziej nasączona syropem, ale nawet zmniejszona ilość o połowę zapewni ciastu wystarczającą słodycz. Łasuchy nie będą zawiedzione ;-) Czytaj dalej
Arabeska waniliowakakao - 1/4 łyżeczki cynamonu - 1/4 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią Do gotowania (na 2 porcje): - 6 łyżek czokoleśnika - 1 szklanka mleka (my używamy owsianego) - 1.5 łyżki syropu z agawy (można zastąpić łyżką cukru lub innego słodzika) - 1 kostka gorzkiej czekolady - kilka malin (opcjonalnie, do podania) Przygotowanie: 1) Płatki owsiane lekko mielimy w młynku do kawy(...)owsianych. Dokładnie mieszamy. Taki słoiczek z czekoleśnikiem może sobie spokojnie stać w szafce i czekać na swój dobry moment. 3) W garnuszku podgrzewamy mleko, dodajemy około 6 łyżek czokoleśnika, syrop z agawy i kawałek czekolady. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 5-6 minut, aż płatki zmiękną, a owsianka nabierze lekko "kiślowej" konsystencji. 4) Czokoleśnik możemy podawać z dodatkiem ulubionych
Roślinożerni urlopowiczemleka ciepłego (pół szklanki) 125 gram cukru (pół szklanki) + 2 łyżeczki 250-300 ml ciepłego mleka 35 gram świeżych drożdży szczypta soli ulubione owoce u mnie domowe morele w syropie Składniki na kruszonkę: 5 łyżek cukru pół szklanki mąki pszennej 60 g margaryny lub masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: do dużej miski przesypujemy mąkę, cukier, szczyptę soli i mieszamy(...)robimy kruszonkę: masło/margarynę rozpuszczamy, do miski przekładamy mąkę i cukier, mieszamy następnie pomału dodajemy tłuszcz i wyrabiamy palcami, gdy ciasto podrośnie wykładamy owoce u mnie morele z syropu,, posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok 35 minut, do suchego patyczka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia
Blog kulinarny S9.PLJeśli szukacie przepisu na ciasto na specjalne okazje, to ta kora sprawdzi się idealnie. Jest jeszcze pyszniejsza niż oryginalna wersja ( KLIK ). Zamiast masy na syropie, jest sernik gotowany. Całość idealna - polecam serdecznie! Składniki (blaszka 20x36cm): Biszkopt: 4 białka 2 żółtka 1/2 szklanki cukru 100 g posiekanych orzechów włoskich 40 g wiórków kokosowych garść rodzynek lub żurawiny - można je pokroić(...)roztopionego masła 2 budynie waniliowe bez cukru 200 ml mleka 1 i 3/4 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy Dodatkowo: duża paczka delicji pomarańczowych / brzoskwiniowych / morelowych puszka brzoskwiń w syropie 2 galaretki pomarańczowe / brzoskwiniowe / morelowe 1 filiżanka kawy + ewentualnie 1 łyżka wódki Sposób wykonania: 1. Zrobić biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli, stopniowo dodawać cukier, a potem żółtka. Na koniec
Kuchnia domowa Anizdrowe, pożywne śniadanie. Składniki: * 1 szklanka płatków owsianych (użyłam Radix- bis ) * 2 łyżki mąki pszennej * szczypta proszku do pieczenia * szczypta soli * pół szklanki mleka * 1 łyżka syropu z agawy (użyłam Złota kraina ) * 1 szklanka borówek amerykańskich Wykonanie: W misce wymieszać płatki owsiane z mąką, proszkiem do pieczenia, solą, mlekiem i syropem z agawy. Dodać 3/4 szklanki
Zrób to smacznierozpadający się Składniki (na dużą foremkę keksówkę): 600g bananów (obranych) 3 dl mąki orkiszowej + do obsypania foremki 50g masła palonego (jak zrobić? KLIKnij ) 50ml miodu 50ml syropu trzcinowego 1 jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli masło do wysmarowania foremki rozgnieć banana widelcem (na „mokrą masę”, ale niezbyt dokładnie) dodaj przestudzone masło, jajko, miód(...)syrop i dobrze wymieszaj dodaj pozostałe składniki i szybko wymieszaj (dokładnie) posmaruj foremkę masłem i oprósz mąką, przelej do niej ciasto i wyrównaj powierzchnię piecz w 190ºC przez ok 40-45 minut aż ciasto wyrośnie i się zrumieni wyłącz piec i zostaw w nim ciasto na pół godziny. Po tym czasie wierzch odrobinę opadnie, ciasto będzie dalej ciepłe i idealne
SandraFrej.comdomownikach robi duże wrażenie :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kg sera sernikowego z wiaderka 300 ml śmietany 30% 2 galaretki cytrynowe 2 galaretki przeźroczyste morele lub brzoskwinie w syropie 3 łyżki cukru pudru 200 gram podłużnych biszkoptów (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia, śmietanę ubijamy na sztywno, do miski przekładamy(...)blaszki), następnie odstawiamy do całkowitego stężenia, w 600 ml gorącej wody rozpuszczamy przeźroczyste galaretki i odstawiamy do przestygnięcia, na zastygłą masę serową wykładamy połówki owoców odsączone wcześniej z syropu, wystudzoną galaretkę rozprowadzamy po wierzchu ciasta i wstawiamy na całą noc do lodówki, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia
Blog kulinarny S9.PL