zdrowe źródło Omega-3, siemię lniane można też zastąpić mielonymi nasionami konopi siewnych) 1 łyżeczka oleju sezamowego 1-2 łyżki wody (lub według uznania, aby uzyskać preferowaną konsystencję sosu) syrop z agawy lub cukier (do smaku) Wykonanie: W niewielkiej miseczce umieszczamy pasty sojową i paprykową, dodajemy siemię lniane, olej sezamowy i łyżkę wody. Całość mieszamy aż do rozpuszczenia past. Następnie(...)słodzimy syropem z agawy albo cukrem do smaku i w razie potrzeby dolewamy wody tak, aby uzyskać preferowaną konsystencję. Ssamjang powinna być raczej gęsta. Przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoiku do kilku tygodni. Sos ssamjang podajemy z usmażonym tofu , nuggetsami , surowymi albo grillowanymi warzywami albo jako ostry sos do burgerów. Smacznego! *Więcej o właściwościach mielonych nasion konopi
Lamarida.plinne składniki mogę przecież lekko zastąpić lub zmodyfikować i mamy pyszną, znacznie zdrowszą nutellę. Składniki na jeden raz ;): 80 -100 g orzechów laskowych prażonych np.Od Helio ok 50 ml syropu klonowego 2 czubate łyżki kakao 5 łyżek mleka, ewentualnie wody Przygotowanie: Uprażone orzechy umieszczamy w naczyniu blendera i blendujemy je na gładki pył przez około 3 minuty. Następnie dodajemy syrop
Życie zaczyna się w kuchniróżnego rodzaju koktajli lub stosować do herbaty, ale pamiętamy, żeby nie dodawać jej do wrzątku, tylko do lekko przestudzonego płynu. Na blogu znajdziecie także zdrowe przepisy na: magiczny eliksir, syrop imbirowy z kurkumą kandyzowany imbir naturalny sposób na przeziębienie - imbir syrop imbirowy lemoniada imbirowa oczyszczający czerwony koktajl owocowy Imbir na odporność - przepis na pastę imbirowa Czas przygotowania: 10 minut Składniki
Kulinarne przygody Gatitytradycyjnych pączków! Ciasto obi się w zaledwie 5 minut! Dosłownie! Smak niczym nie odbiega od tradycyjnych smażonych na głębokim oleju. Idealne dla gości! Składniki: 2 jaja 40 ml syropu z agawy/klonowego/daktylowego 250g (1 opakowanie) twarogu półtłustego 1 szklanka dowolnej mąki (najlepiej pełnoziarnistej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Do miski umieszczamy jaja, twaróg i syrop. Dokładnie blendujemy na gładką
Truskawkowa Fiestatwarogu półtłustego lub śmietankowego 250ml śmietanki 36% 2/3 szklanki cukru 4 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego sok i skórka otarta z cytryny 1 słoik wiśni w syropie (400ml) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao, proszek i cukier wymieszać. Masło rozpuścić, przestudzić, wlać do suchych składników, dodać śmietanę i zagnieść ciasto (jeśli będzie mocno się(...)dosypać trochę mąki). Ciasto podzielić na 5 kawałków, z każdego uformować kulę, owinąć folią i włożyć na godzinę do zamrażarki lub na noc do lodówki. Wiśnie osączyć na durszlaku (syrop można wykorzystać do ugotowania np. kisielu czy kompotu). Twaróg zmielić dwukrotnie, dodać śmietankę, cukier, sok i skórkę z cytryny, żółtka jaj, mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie
Obiad gotowyuczelnię jako lunch - w pojemniczku z sałatą i warzywami, nie trzeba go podgrzewać. Składniki: Filet z łososia (ok. 200 g) 4 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżki syropu klonowego lub 1 łyżeczka cukru sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka oleju Przygotowanie: Filet z łososia opłukać, osuszyć i marynować przez 1 godzinę w mieszance sosu sojowego, syropu klonowego, soku z cytryny
Codziennik Kuchennyoździków 2 łyżeczki zmielonego kardamonu 2 łyżeczki zmielonego c ynamon cejloński 1-2 łyżeczki zmielonego imbiru ,lub 2,5 cm świeżego 1.5 litra przefiltrowanej wody miód do smaku ,lub syrop klonowy Wykonanie: Wszystkie składniki wsypać do rondelka, zalać wodą. Gotować na małym ogniu ok. 10 min. Przed podaniem przelać przez sitko do filiżanki, można dosłodzić miodem ,lub syropem klonowym
mojej kuchniłyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości gorącej wody Jaja dokładnie sparzamy! Oddzielamy żółtka od białek. Do garnka wlewamy 1/3 szklanki wody, dodajemy cukier, zagotowujemy, aż powstanie dość gęsty syrop. Żółtka ubijamy na puch, stopniowo dolewając syrop cukrowy. Miksujemy na puszystą masę. Do ubitych żółtek dodajemy stopniowo serek mascarpone a następnie stopniowo żelatynę. Nasączenie: 5 łyżek kawy
Domowe ciastawidać w otoczeniu. Co druga osoba kichająca, kaszląca, z katarem. Przygotujcie sobie takie cytrynki z dodatkiem miodu i imbiru, będą świetnym dodatkiem do herbaty. Ja codziennie piję ten syrop aby dostarczyć organizmowi potrzebnej dawki min. wit c. Składniki: 4 cytryny 5 cm kawałek imbiru szklanka miodu lipowego płynnego Wykonanie: Cytryny sparzamy, kroimy w plastry, układamy w słoiku. Pomiędzy(...)plastry cytryny co jakiś czas wkładamy plastry obranego imbiru. Tak przygotowane cytryny zalewamy miodem do 3/4 wysokości słoika, cytryny puszczą sok, poziom sie podniesie. Tak przygotowany syrop możemy pić zapobiegawczo po kilka łyżek dziennie, lub dodawać do herbat
Z Majeczką w kuchnimins Kategoria: Śniadanie Tagi: cynamon, jabłka, orkisz, placuszki, śniadanie Ilość porcji: 10 placuszków Składniki: Placuszki: 3/4 szklanki pełnoziarnistych płatków orkiszowych 1/2 szklanki mleka 1 jajko 1 łyżka miodu lub syropu klonowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki pasty waniliowej 1 jabłko (najlepiej szara reneta lub inne tego typu) Dodatkowo: 1 jabłko (najlepiej szara reneta lub inne tego typu(...)łyżki masła 1 łyżka miodu lub syropu klonowego 1/2 łyżeczki cynamonu olej do smażenia Przygotowanie: Placuszki: Jabłko umyć, obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Do kielicha blendera wsypać 3/4 szklanki płatków orkiszowych, dodać jajko, miód/syrop klonowy, pastę waniliową oraz proszek do pieczenia, zalać mlekiem i zmiksować na jednolitą masę. Na koniec dodać starte jabłko i dokładnie wymieszać łyżką
Fitsweet.memasła lub margaryny 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18 % 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 5 krążków ananasa w syropie Wykonanie pysznego ucieranego ciasta: 1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Dodajemy śmietanę i dokładnie ucieramy(...)podłużnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Następnie na wierzchu ciasta układamy pokrojone ananasy, wcześniej dokładnie odsączone z syropu. 3. Ciasto pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia się ciasta. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę. Moje rady: Ciasto
Izabelawkuchnimożna też użyć rozcieńczonego mleka roślinnego np. kokosowego czy migdałowego) 50 g orzechów laskowych + do posypania 200 g twarogu sernikowego (zmielonego) pół szklanki ksylitolu / cukru 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub pasty) 2 łyżki kakao Kaszę jaglaną przesypujemy do sitka i przelewamy wrzątkiem z czajnika. Następnie przelewamy zimną wodą i ponownie wrzątkiem. Tak przygotowaną gotujemy w dwóch(...)łynku. Do wystudzonej masy jaglanej dodajemy twaróg i zmielone orzechy. Blendujemy razem na gładko. Masę dzielimy na dwie części większą (2/3) i mniejszą (1/3). Do mniejszej dodajemy kakao i syrop klonowy – mieszamy. Drugą pozostawiamy bez zmian. Nakładamy do słoiczków/szklanek/pucharków (np. na przemian) i chłodzimy w lodówce. Przed podaniem posypujemy orzechami. Post Deser a’la Bueno pochodzi
Poezja smakumały por 1 czerwona papryka 1/2 cebuli 1 plasterek ananasa sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka Vegeta Natur do sałatki greckiej 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki syropu klonowego KRAKERSY: 180 g bobu 120 g kaszy jaglanej 150 g mąki owsianej 5p g mąki kukurydzianej Szczypta soli 150 g wody 35 ml oliwy 50 ml mleka roślinnego(...)prostokąty. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym o 180 st C. Po tym czasie przekładamy krakersy na drug stronę i pieczemy jeszcze 15-20 minut. Przygotowuję sos do sałatki: syrop klonowy, oliwę z oliwek , sok z cytryny oraz Vegeta Natur do sałatki greckiej mieszamy do połączenia się składników. Zioła (mięta pieprzowa, kolendra i pietruszka) umyć i wysuszyć. Posiekać drobno. Pestki
Kuchnia w oparachodpowiednio składamy. Potem tylko krojenie i szybkie pieczenie. Na imprezę, na spotkania, do kawy w sam raz do schrupania. Składniki: 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego, cukier cynamonowy, syrop trzcinowy złocisty, przyprawa do kawy Karmel i Wanilia. Przygotowanie: Piekarnik nastawiamy na ok. 210°C. Ciasteczka cynamonowe: Ciasto rozwijamy, składamy na połowę po długości i rozkładamy, dzięki temu wyznaczymy sobie(...)zdejmujemy z blachy, odstawiamy do przestygnięcia. Rada: porcję z jednego ciasta można podzielić na dwa pieczenia. Ciasteczka trzcinowo karmelowe: Przygotowanie jest identyczne jak wyżej, tylko ciasto polewamy syropem trzcinowym, za pomocą pędzelka rozsmarowujemy na całej powierzchni, a następnie posypujemy zmieloną przyprawą karmelowo waniliową. Smacznego
Moniki Smakołyki